What´s app, zaľúbené 14 ročné dievča a nahé foto
Ahojte, mám 14 ročnú dcéru, ktorá je zaľúbená do spolužiaka, po škole (doma/bus/ nákupné centrum a všade kde je wifi) prichádza nekonečné písanie správ, posielanie fotiek, občas sa idú prejsť po meste .... V zásade som s tým nemala problém, povinnosti si plní, láska je krásna vec, aj platonická, ale - chlapec na ňu tlačí, aby mu poslala fotku, kde je nahá. On jej takú poslal, predok mal zakrytý rukami. Heslo do jej mobilu viem, po narazení na túto správu som jej dala prednášku, ako sa má človek správať na internete, aby to niekedy neľutoval, a že len také veci sa majú písať/posielať, za čo by sa človek nehanbil verejne, keby to bolo na nástenke, a že niekedy ľudia chcú od nás veci, ktoré sa nám nepáčia a ktoré nechceme urobiť, tak nech sa necíti zle, ak sa tak niekedy stane. Ponaučenie si z toho nevzala, v každej komunikácii od nej chlapec fotku pýta, že je jeho jediné želanie, a že nikdy nikoho tak nemiloval a musí mu to splniť, ona sa vykrúca ale vždy dodá, že mu takú fotku pošle. Dcéra nevie, že ja o tom viem. Opäť som jej vyjadrila moju vieru v to, že vie, ako sa má správať na soc. sieťach, a povedala som jej, že viem si zistiť, kedy bola doma na internete a čo posiela.(obmedzila som jej internet doma) Túto informáciu posunula chlapcovi, a on šikovný napísal, že teda nech sa odfotí len do foťáku a nech mu fotku pošle keď bude pripojená na inú wifi , nie domácu. A otázka na vás, prosím tie ktoré takéto niečo zažili alebo riešia, ako mám ďalej postupovať. Ona je povaha uzavretá, nezdôveruje sa mi, chcem mať s ňou pekný vzťah do budúcna, keby som nevedela o čom si píšu, tak pri rozhovoroch s ňou jej uverím, že nerobí nič, čo prekračuje medze. Chcem sa s ňou vážne porozprávať s tým, že si stanovíme hranice, dohodneme sa na tom, že mi bude ukazovať niekedy jej komunikáciu, keď pravidlá poruší, kupujem jej obyčajný tlačítkový mobil. Ak máte aj iné riešenie, bude vďačná.
@ebi88 asi by bolo dobre pisat len pravdu, lebo ked klames a nemas dobru pamat, tak je to blbe😉skus si po sebe precitat posledne dve strany a citaj s porozumenim😉
@mircalla
@dskjhfdlkdjhl
Damy, skuste si to precitat vy. A pridete na to, ze vsetko sedi. Viete ako to viem? Lebo neklamem 😁
@ebi88 vies, tato debata s Tebou nikde nevedie, trepes tu dve na tri a este si myslis aka si cool. Citaj si to po sebe sama a mozes si aj sama so sebou debatit, ja uz nemam zaujem. Su ludia, s ktorymi ma zmysel sa aj pohadat, potom su taki ako Ty, s ktorymi debata nikam nevedie.
@dskjhfdlkdjhl no hej, vsak ked nevies citat, tak nevedie 😁 cauky
@dskjhfdlkdjhl
Keby mu aj moja dcera neposlala fotky, tak moj muz by to tak nenechal. Neviem ako Vas muz-otec deti riesi Vase deti, ale moj teda nie je nekonfliktny a ten chlapec by dostal vychovnu tak ci tak 🙂
Na Slovensku je pohlavny styk legalny od 15 rokov, ale nie vsade je tomu tak. Ak niekto zije v domnienke, ze len krajiny tretieho sveta dovoluju sex od skorsieho veku (napr. Angola, 12 rokov), tak si dovolim vypichnut jednu z najvyspelejsich krajin sveta, Japonsko, kde mozu obyvatelia legalne sulozit od 13 rokov. Podla mojho nazoru je tato problematika prudko individualna, nakolko ked postavite vedla seba tri rozne 14-rocne dievcata a troch 14-rocnych chlapcov, kazdy jeden z tychto ludi bude na inej emocionalnej a vyvojovej urovni a kym niekto z nich uz moze byt racionalne uvazujuci a zodpovedny uz v strnastich, dalsi bude este dieta. Nedospievame vsetci rovnako rychlo za rovnakych okolnosti a v rovnakych socio-ekonomickych podmienkach. A niektori sa, bohuzial, nestanu zodpovednymi ani v dospelosti. Nemozeme skatulkovat vsetkych 13rocnych do jednej skatulky, 14rocnych do druhej a 15rocnych do tretej, pretoze aj 15-16 rocny moze byt vacsie decko ako 13rocny. Takze cela ta hadka o tom, ci moze mat niekto sex pred 15. narodeninami, alebo az po nich, nema zmysel 🙂
@petravas ani ja, ani moj muz nie sme zodpovedni za cudzie deti, len za tie svoje a ked si ich vychovame tak, aby odolali takymto hovadinam, tak nemusime riesit cudzieho spratka.
@dskjhfdlkdjhl
Prepac, uz sa aj bojin reagovat lebo zjavne si vytocena a odpovedas ako osa 🤣 Ale naozaj by som to sla tomu chlapcovi vysvetlit rucne strucne, hoc by mu moja dcera ziadne fotky neposlala. Napr. zato, aby si to zapamatal do buducna a nevypytoval to od dalsich dievcat. Mozno by som tym pomohla niekomu druhemu. Lebo ver mi, vela rodicov by to riesilo ako ja a bez hanby mu jednu strelili 🙂
@petravas nie som vytocena, nemam dovod. Ten chlapec tomu dievcatu nijako neublizil-napisal, ze chce fotku, skusil-ona ho mala poslat do kelu a to by bola spravna reakcia. Vsetkych spratkov nemozes strazit, ale zrejme Ti to zbytocne vysvetlujem. V tomto pribehu ja totiz povazujem to dievca za tu, co chybovala-mala ho odpalkovat v prvom kole. Je jasne, ze chlapec skusa, este takych bude a budu skusat aj viac.
@dskjhfdlkdjhl
@mircalla btw hned v uvide som napisala “matky z nich robia dievcatka...“, je zntoho snad jasne ze asi tam boli aj matky, ale to dvom tiez takym opustenym mevysvetlis, slamky sa chytate skor vy, ked mam ist este do minulosti, neviem nakolko ale predpokldam ze dost blizko realite bol toceny pr film obciansky preukaz. Chalani dovrsili 15 a dostavali obciansky, neviem ci ste to videli. Tak chalaniska za byvaleho rezimu pustali si platne, chodili debatit k ohnu, na koncerty, ano aj si zafajcili... nejak si nebiem predstavit zeby tito chalani v tom filme sli sa smykat s dvojrocnymi deckami a ohadzovat sa loptickami do bazenika 😁 sory, ani vtedy a aj dnes mam inu skratka mienku o vyspelosti vo veku 14-15 rokov. To su uz ludia filozofujuci o zivote, aspon my sme taki boli, a asi aj generacie pred nami. Preto vlastne ako som pisala skor, ten sex mi neprisiel ani dnes nepride nijako estra zvlastny. Inak sme skratka fungovali, a nevyplValo to z nijakych negativnych okolnosti v rodine ci inde, ani to do nicoho negativneho nevyustilo. Preto aj mi nejde do hlavy ze v pripde 14 rocnych deti je dnes pochybnost ci neurobia taku obrovsku somarinu ako poslat hole foto na mobil. Koniec bodka, snad som dostatocne vyjadrila pointu, ja som sa neprisla hadat ani oresviedcat, len napisat svoj pohlad na vec, s ktorym mozte suhlasit, ale pravda nemusite. Nic som si nevymyslala ani neprisposobovala. Tolko asi k tomu, to je moje dospievanie a skusenosti, a zamyslenie sa nad tym, ako je to dnes, a preco. Ale kazdy nech si pravda vychovaba svoje deti po svojom. Aly bude moj syn to teraz neviem, uvidime, ale budem sa snazit aby nepytal nahe foto , neposielal nahe foto, a ak uz pridu na neho dospelacke pudy skor, tak nech je zodpovedny a moze sa so mnou o bsetkom otvorene porozpravat. S vami som sa isto neprisla natahovat, ale co uz, konik stale cloveka vtiahne. Tak tolko asi k tomu.
@dskjhfdlkdjhl
Aj keby ho poslala do kelu, pre mna je to jednoducho obtazovanie mojej dcery. A teda moj muz je na to veelmi citlivy, bohuzial. Je mi luto takychto chlapcov uz do buducna 🤣
@petravas Tvoj muz, ani Ty, nemate sancu prevychovat vsetkych chlapcov, ktori sa vyskytnu v okoli vasej dcery, jedine co mozete, je naucit dceru odolat takymto zvodom. Ale zjavne to nechapes a ani nechces pochopit a mna nebavi dookola vysvetlovat to iste.
@ebi88 Veta matky z nich robia dievcatka ani nahodou neznamena matky tam boli fyzicky pritomne. Opytam sa ta, kolko si zazila z toho minuleho rezimu, ze tak o tom filozofujes ako to bolo?
Otazka posielania nejakych fotiek na mobil absolutne nie je otazka veku, ako sa tu snazis stale naznacovat a davat to do suvisi s vekom. Je to skor otazka blbosti. Urobi to aj 18rocna baba, aj 25 rocna, ak to urobit chce...
Posledne - hodnotit vyspelost par jednotlivcov na zaklade navstevy ihriska je trapne, povrchne a totalne malomestiacke. Hodnotit tu vztahy matka-dieta ludi, ktorych vobec nepoznas je este trapnejsie. Mozno by si bola prekvapena. Napriek vsetkemu, co si napisala mi paradoxne ty jedina z diskutujucich pripadas, akoby si mala stale 16 rokov.
@mircalla z minuleho rezimu som zazila malo, ale zazila som svoje dospievanie.
Znamena to to, ze tam fyzicky pritomne boli, prepac, nabuduce budem pisat viac po-lo-pa-te, aby si aj ty pochopila...
Ano je to otazka blbosti - tak ale potom sme boli mudrejsi... resp. Aj dnes ked to irobi 30 tnik, tak asi v 14 sa este ohadzoval loptickami 😁
Zvysok je tvoj postoj, nech sa paci, maj ho.
"Ten chlapec tomu dievcatu nijako neublizil-napisal, ze chce fotku, skusil-ona ho mala poslat do kelu"
1) citove vydieranie
2) ziadost o akty od nezletilej
Podla tvojej logiky vlastne aj kazdy pokus o znasilnenie, ktory nastastie dokaze doticna napadnuta odrazit im vlastne nijako neublizil - ved nasilnik len skusil, ona sa ubranila.
"Vsetkych spratkov nemozes strazit." To nie, ale ked to jasne vysvetlis jednemu a chlapec bude mat problemy na policii a bude sa to pretriasat v mediach, hadam sa ostatny rodicia zamyslia co ich chalaniska vlastne robia.
"V tomto pribehu ja totiz povazujem to dievca za tu, co chybovala-mala ho odpalkovat v prvom kole."
To aj urobila, ocividne je zaslepena a asi aj uzavreta osobnost a nedari sa jej ho dostatocne odpalkovat a vtedy by uz bolo vhodne zakrocit.
"v každej komunikácii od nej chlapec fotku pýta, že je jeho jediné želanie, a že nikdy nikoho tak nemiloval a musí mu to splniť, ona sa vykrúca ale vždy dodá, že mu takú fotku pošle."
Toto je jasne citove vidieranie a chalanisko by mal dostat lekciu, lebo tu neuspeje a bude si hladat dalsiu obet.
@starhawk prosim Ta, nemyl si dojmy s pojmami. Ten chlapec si skusil vypytat fotku, keby bola normalna, tak ho odpalkuje a skoncilo by to. Ak by neskoncilo, potom treba riesit, ale tu zlyhala hlavne ona. A pozor, ak si dobre vsetko citala, ona mu poslala fotku od pasa hore, takze skor ako niekoho ides kritizovat a poucovat, tak si zisti fakty.
@dskjhfdlkdjhl pozri, vehementne obhajujes nazor, ze baba spravila chybu.. Ano spravila, to ale neznamena, ze netreba zakrocit aj voci chalanovi. Kazdemu je jasne, ze po tomto pride dalsi, ale co ked dohovorom ci fackou ci proste zakrocenim uchranis dalsie dievca?
Nemali by sme sa starat len o svoje deti, podla mna sme zodpovedni aj za inych.. Potom sa ludia cuduju, ze niekto odpadne na zastavke a nedostane sa mu pomoci, lebo kazdy si len svoje hladi..
@stevvvka takto, je nieco uplne ine poskytnut pomoc a starat sa niekomu do vychovy. Viac k tomu nemam co dodat. Snad uz len tolko, keby sa kazdy rodic staral poriadne o svoje dieta, bolo by postarane o vsetky deti.
@dskjhfdlkdjhl je tazke odhadnut spravnu mieru starania sa do druhych.. Ale mozno nie je od veci niekedy upozornit "deti" aj ked nejde o zivot, napr. Pocuj, mlady, tamto je smetiak, laskavo si po sebe uprac ten papierik zo zeme..
@dskjhfdlkdjhl
1) dojmy s pojmamy si budes mylit skor ty -> "Ten chlapec si skusil vypytat fotku"
Takze citaj povodny prispevok znovu:
"v každej komunikácii od nej chlapec fotku pýta, že je jeho jediné želanie, a že nikdy nikoho tak nemiloval a musí mu to splniť, ona sa vykrúca ale vždy dodá, že mu takú fotku pošle."
Ten smrkac opakovane nalieha na zaslanie nahej fotky.
2) "ona mu na jeho prvú žiadosť fotku poslala od pása hore otočená na bok, nebolo vidieť nič a predsa veľa" -> cize fotku mu poslala taku ze vela vidno nebolo, no smrkac ocividne chce viac
3) "ak si dobre vsetko citalA" -> ja som chlap ak nevidis tu chlapcensku ikonu vedla nicku, aj ked je to dnes ocividne moderne, na zensku sa preoperovat nehodlam
A cital som, dokial ste tu temu nezacali plevelit ako zlet carodejnic na ebi88
Ja chcem citat relevantne prispevky k tejto teme, kedze ju v buducnu budem riesit aj ja, nie vase hadky.
4) "takze skor ako niekoho ides kritizovat a poucovat, tak si zisti fakty" -> skor ako zacnes poucovat niekoho o jeho poucovani, tak si este raz prejdi fakty
@starhawk Dalsi mudry na zenskom fore...co chces ty citas to od teba nezalezi, takze to tu laskovo nemanazuj, bud taky laskavy.
@starhawk takze znovu: keby ho bola hned odpalkovala a nie pisala, ze taku fotku doda, tak by ho zarazila hned, ale ona mu nejaku fotku poslala a dalsiu slubila, tak pytal dalej. Ona ho ani raz neposlala tam, kde ho mala poslat po prvej ziadosti o fotku.
Tie svoje popletene rozbory textu si nechaj na 1. aprila.
@starhawk pozri keby tebe stale niekto nieco sluboval nepytal by si sa kedy to uz bude? vsak ked poviem nie neposlem neurobim. tak su dve možnosti bud pochopi a ked ju tk lubi pisu si o imom alebo nepochopi a je dotieravy a vtedy je uz nacase riesit aj s nim.. ale pokial ona stale pise poslem poslem len cakaj tak jasne ze stale pyta.. kazdy by pytal keby mal slubene
@dskjhfdlkdjhl
Ty bud mas problem s ludmi, alebo len nevies prijat cudzi nazor, ked tu do polnoci poucujes kazdeho o tom svojom 🤷♀️ Mna netreba poucovat a asi ani nikoho druheho, ci krvopotne presviedcat o tom ako by si sa zachovala ty lebo iba TO je spravne a tak by to mali robit vsetci. Len tolko som sa sem uz chcela vyjadrit, lebo ma nebavi stale citat dokola tvoje prednasky 🙂 Venuj sa mozno viac muzovi, ci svoje deti poucuj aby z nich vyrastli tabulkove, ukazkove deti, ktore nikdy nepochybia a nebudes sa musiet za ne hanbit.
@petravas nemam problem s ludmi, viem prijat cudzi nazor a je mi uplne jedno, ci niekto prijme ten moj, ale ak ma niekto neustale presviedca, ze ten moj nazor je zly, tak sa mu snazim vysvetlit, preco si myslim, ze nie. Ak to niekto berie, ze ho poucujem, to uz je jeho problem. Ja sa svojim detom a muzovi venujem dostatocne, to mi nemusi nejaka anonymna zienka z MK pripominat😉 Prajem Ti peknu nedelu😉
@petravas a ak Ta nebavi citat moje prispevky, tak ich necitaj, urcite Ta nikto nenuti ich citat. To uz je cisto v Tvojej rezii, ci si ich precitas alebo preskocis. Neurcuj druhym, co maju pisat, nauc sa citat to, co Ta bavi😉
@starhawk Je to u oboch. Dievca v tom vobec nie je nevinne. Ako otec 2 dcer si dost predpojaty.
Pokial dievca flirtuje, fotku poslala plus pokracuje v tejto komunikacii, tak ho v tom vedome podporuje. Isteze aj ja beriem ako hlavneho vinnika jeho. Ale mohla ho s prehladom poslat niekam, keby chcela. Nechcela. Ja by som svoju nahu fotku neposlala ani dlhrocnemu frajerovi. Nikdy by ma to nenapadlo. Nikdy nevies, co bude zajtra...Okrem ineho mi to pride dost trapne....Ale su aj dospele zeny, co ju poslu hocijakemu zufalcovi z netu, ktoreho nikdy nevideli
@dskjhfdlkdjhl Podla mna nesu obaja rovnaku mieru zodpovednosti. Ano, dievca si ma vazit seba samu, no aj chlapec musi vediet odkial-pokial. A ked to nevie, treba mu v tom jednoznacne pomoct, aby "nechodil po skusoch" dalej. Mame vsak problem, pretoze my dospelaci dovolime, ze nase deti sú krmene klamstvami o vztahu, o sexualite najma prostredníctvom medii a soc. sieti. Maju problem zorientovat sa, kde je sever. Preto by som ani jedneho z tejto dvojice nedavala do lepsieho či horsieho svetla, ale ani by som nebola lahostajna voci dietatu niekoho ineho, ze co ma je do neho. Myslim, ze tak ako by som to riesila so svojou dcerou,bmala by som co povedat aj jemu (s tym najlepsim umyslom-nie odsudit, ale pomôcť).

@ebi88 Ako som uz povedala, rodicov si si neskor vymyslela, aby si sa nejako zachranila. Keby si tam sli starsie deti zablbnut, tak to beriem normalne. Netrufam si zaostalost ludi posudzovat podla navstevy ihriska, ak keby tam boli s rodicmi - neviem, co je za tym, ci neboli len na navsteve Bratislavy, nebola im zima ci potebovali zabit cas.....To si ozaj netrufam.