Záleží na známkach z maturity?
Maturujem budúci týždeň a ako každý, som nervózna. Chcem sa v živote sústrediť na anglický jazyk - na tú odpoveď sa príliš nestresujem (už mám aj zaistenú VŠ). Horšia je tá slovenčina a odborné predmety.
Počula som viackrát, že zamestnávateľa nezaujímajú známky z maturity - hlavne či ste prešli + prax. Ja mám zo všetkých troch predmetov na vysvedčení 1 a učiteľka jedného z nich mi povedala, že najhoršie, čo by som mohla dostať je 3 aj keby som nič nevedela.
Aké máte skúsenosti? Ďakujem
Skúsenosť mám takú, že sa ma vždy spýtali či mám maturitu a nikdy na známky z maturity 😁a úprimne ? Sama si výsledky uz nepamätám a to som maturovali 5r dozadu
Nezáleží, neboj. V praci ta otestuju. Tam ide o úplne iné priority ako o známky. Poznam 2 ľudí, maju len ZŠ, ucnak nedokončili. Si podnikatelia a darí sa im dobre. Dalsi spolužiak mal 4,5 a teraz zarobi viac ako podaktorí s vš, robi manuálne. Pracovala som aj v korporate aj vinych rôznych odvetviach. Nikoho moje známky nezaujímali.
Nezáleží, neboj. V praci ta otestuju. Tam ide o úplne iné priority ako o známky. Poznam 2 ľudí, maju len ZŠ, ucnak nedokončili. Si podnikatelia a darí sa im dobre. Dalsi spolužiak mal 4,5 a teraz zarobi viac ako podaktorí s vš, robi manuálne. Pracovala som aj v korporate aj vinych rôznych odvetviach. Nikoho moje známky nezaujímali.
@svetlonos Ďakujem za odpoveď 🙂
všetko čo si napísala je pravda... neboj sa zohľadňuje komisia aj tvoju prácu počas celého štúdia... keby ti otázka aj náhodou troška nevyšla - aspoň čo to pomôžu.
Držím palce.
@deti95060810 Ďakujem! :3
Nie je pravda, že sa môže zhoršiť len o 2 stupne. Ak niekto odpovedá tak, že učiteľ vidí, že nič, tak čo má z toho dat, akú známku? Ak má ziak okno, aj to učiteľ vidí a dá sa s tým pracovať, ale spoliehať sa na jednotky, tak to teda nie. Snaž sa vedieť z každej témy niečo.
Nie je pravda, že sa môže zhoršiť len o 2 stupne. Ak niekto odpovedá tak, že učiteľ vidí, že nič, tak čo má z toho dat, akú známku? Ak má ziak okno, aj to učiteľ vidí a dá sa s tým pracovať, ale spoliehať sa na jednotky, tak to teda nie. Snaž sa vedieť z každej témy niečo.
@lukbe
nám ucitelka z marketingu povedala: nebojte sa, v porote nikto marketingu netozumie, to zvládnete. No prišla si prípadnú nová ucitelka marketingu, len pozerala. Ked som tam zacala spoliehať tie moje bludy, po 5 minútach to nezvladla, s výbuchom smiechu opustila triedu. Komisia vedela, ze niečo nebude nebude ok, ale fakt marketingu nerozdelí, dostala som 2ku 🫣😁
@lukbe
nám ucitelka z marketingu povedala: nebojte sa, v porote nikto marketingu netozumie, to zvládnete. No prišla si prípadnú nová ucitelka marketingu, len pozerala. Ked som tam zacala spoliehať tie moje bludy, po 5 minútach to nezvladla, s výbuchom smiechu opustila triedu. Komisia vedela, ze niečo nebude nebude ok, ale fakt marketingu nerozdelí, dostala som 2ku 🫣😁
@svetlonos iste, deje sa aj to, k tomu sa nebudem vyjadrovať. Dlhé roky som skúšala na maturitách, písala som svoje skúsenosti.
Nikoho to nezaujima, aspon nepamatam si kde by som predkladala vobec pri VS diplome este maturitne. Na VS to tiez nikoho nezaujimalo.
@svetlonos iste, deje sa aj to, k tomu sa nebudem vyjadrovať. Dlhé roky som skúšala na maturitách, písala som svoje skúsenosti.
@lukbe
tak tiez zalezi asi aj na žiakovi. Bola to len jedna časť skúšky a všetko ostatné som vedela super. Zas nie som za to aby ten kto ma 4-5 celé roky prešiel s dvojkou zrebars.
Ja som sa strašne snažila, ZŠ, SŠ samé jednotky, driapala som sa o známky, lebo som sa bála presne budúcnosti, maturita 11112 (5 predmetov som si natrepala), vkuse stresy neskutočné pred takými väčšími testami, zle mi bývalo....
realita?
nikto sa ma v živote na žiadnu známku neopýtal a nemala by som sa horšie, ak by som prechádzala na 5ky na polroka a 4ky na konci roka a samé 4 z maturity...
všetko to bola zbytočná drina
ľudí zaujíma, či vieš urobiť to, čo sa požaduje. Na niektorých miestach, ako je to moje ich zaujíma úroveň angličtiny + presné skilly, ktoré požadujú v inzerátoch (technické hard skilly).... keby som šla do iného odboru, tak ich zaujímajú možno papiere zo školy, ale to len v zmysle, či mám papier o ukončení, či mám papiere na odbornú činnosť...
Znamky su tvoja vizitka pred sebou samym. Tvoja priprava do zivota (pracovanie, zodpovednost, doslednost, cielavedomost, preciznost, zlepsovanie sa,… - robit svoju “pracu” co najlepsie.). Kedze pocas detstva je skola tvoja jedina “dospelacka” zodpovednost, ktoru mas. Tvoja jedina “praca”.
A ano, zial znamky zavisia od ucitelov, takze obcas su neferove. To sa stane. Ale to je zivot, nie kazdy s tebou bude ferovy i v dospelosti.
A este znamky zaujimaju niekedy VS a pripadne to moze byt zaujimave, ak sa vydas na akademicku drahu.
Logicky ziadneho zamestnavatela znamky nezaujimaju. Len vysledok. Mas maturitu - nemas maturitu. Nikto sa na pohovore nespyta, ake predmety a ake znamky.
A ak budes mat VS, maturita uz vobec nikoho nebude zaujimat. Nikto sa viac na nu nespyta (lebo ju logicky mas, a uspesne, kedze mas i VS).
Takze nestresuj. Ale ani extra zase nepolavuj.
Je to tvoja praca na sebe, budovanie si pristupu k buducemu zivotu.
Motivaciou by nemalo byt: boze, ja z toho dostanem trojku (teda vonkajsi vplyv, obavy z hanby, a podobne), ale: chcem byt dobra v tom, co robim (tvoj vnutorny vplyv).
Na známkach zamestnávateľovi samozrejme nezáleží. Hlavné je že máš doklad o vzdelaní. Či s 1 alebo 4 je úplne jedno.
Nie, nikoho nebude nikdy zaujímať tvoje vysvedčenie zo strednej. Ja už som 6ty rok v tej istej robote a nikoho nezaujímali ani moje diplomy. Samozrejme to ,že mám 2.st. VŠ mi pomohlo k lepšie platenej práci, ale nikto neriešil či to bol červený diplom alebo Ečka.

všetko čo si napísala je pravda... neboj sa zohľadňuje komisia aj tvoju prácu počas celého štúdia... keby ti otázka aj náhodou troška nevyšla - aspoň čo to pomôžu.
Držím palce.