Zamilovaná puberťáčka
Dcéra má šestnásť a pol roka ,je to pohľadné a inteligentné dievča .Doteraz sme riešili len také detské záležitosti. Začína druhým rokom na strednej škole.Celá rodina sme hore nohami , v noci ani nespím, lebo si začala vzťah s dvadsať-ročným polorómom. Keď jej chcem niečo povedať, je samozrejme najmúdrejšia a ja som podľa nej....rasistka. Chcem sa poradiť, ako by ste postupovali vy. Mám strach, aby nespravila niečo, čo by mohla ľutovať celý život.
Spala by si lepšie keby bol biely?
@rozalia700 nenapisala si jedinu zlu vlastnot toho chalana, okrem farby pleti. Ano, si rasistka.
@jjanulienka to bude ten typ urcite, ze nech ju aj mlati a nic nerobi, hlavne, ze vyhovuje farba pokozky
Omg🤦🤦
@rozalia700 A hore nohami ste preco? Ze ma 20? Naco info ze je polorom? Zije v zlych podmienkach, nema hygienicke navyky, pije, fajci, droguje, nepracuje...? V com je problem? Bojis sa ze otehotnie?
Tak je zo slušnej rodiny a žijú normalne asi by som nerobila nic. Ak je to cigan ktorí nieje z normálnej rodiny je problémový urcite by som to zarthla rázne. Ja keby si najdem cigana alebo brat ciganku nasi by nas asi zadrhli. Každopadne ma len 16 skus sa snou hlavne porozpravat o ochrane, ak nahodou spolu spia daj jej antikoncepciu…😁
@rozalia700 no a problém je kde?
@rozalia700 napísala si to tak,že ťa tu zožerú za rasizmus,ale radu nedostaneš žiadnu! Myslím,že najlepšie čo môžeš je rozprávať sa s dcérou. Dohodnúť podmienky( neflákať školu, večierku a hlavne antikoncepciu!) Teraz je ťažkooo zamilovaná a zákazmi dosiahneš akurát vzdor.
Ak sa bojis ze bude tehotna, to chce rozhovor, najlepsie s oboma.
@dusankomoj Ved nevieme v com je problem tak ako mame radit?
Vadi jej ze je polorom len z principu ze nie je biely? Alebo je nejaky problemovy? Alebo ze moze otehotniet ak zacne sexualne zit?
@rozalia700 veď 16 rokov je presne ten vek na prvé lásky... Ja by som hlavne poriadne počúvala a pobádala ju, nech mi o ňom rozpráva čo najviac, čo spolu robili, čo spolu zažili, o čom sa bavili... Ako ináč mám vedieť, ako sa k nej správa a čo je to normálny chalan, alebo ani nie? Povedala by som jej, že kedykoľvek sa mi môže s čímkoľvek zdôveriť, že sa budem tomu tešiť. A rada poradím AK bude chcieť počúvať moje rady. Jasné, že pre rodiča je to stresujúce. Určite stokrát by som jej zdôraznila, že so sexom má počkať až do chvíle, keď ona sama bude presvedčená, že to naozaj chce a ideálne, nech je dovtedy plnoletá. A prípade sexu - 🙏 žiadne hókusy pókusy typu veď som panna, nemôžem otehotnieť, atď., buď kondóm, alebo smer gynekológ a antikoncepcia - či už so mnou, alebo aj sama. Jasné, že by som jej zdôraznila, že ak ju chlapec má rád, mohol by počkať kým bude plnoletá 😁😁😁 (ale nie som v tomto nejak extra naivná, ale povedať by som jej to povedala 🤭). Každopádne, povedala by som, že jej dôverujem a nechávam to na ňu. Len jedno si želám, aby v tom vzťahu robila tak, ako to ona cíti, nie aby zo zaľúbenosti skákala tak, ako on píska. Alebo prípadne sčasti aj hej, ale nech si dá pozor, aby to bolo obojstranné. A teda ešte, že by som sa rada s tým chlapcom zoznámila samozrejme (neviem, nakoľko je ich vzťah vážny). To či je Róm, neRóm, poloRóm u mňa nehrá rolu. Pre mňa je dôležité, aby bola moja dcéra šťastná, či už s ním, alebo s iným. A keď prestane byť v tomto vzťahu spokojná, aby to dokázala spoznať a ukončiť to. Držím vám všetkým palce.
Si vraj rasistka, ale keby sa to stalo dotycnej, asi by tiez od radosti neskakala. 🙂 Bez narazok na rasizmus, maju proste inu mentalitu. Je to nieco, ako keby chodila s arabom. Su ini. Najhorsie je, ze moze byt ok, ale ked sa nastahuje ku svojim, alebo oni k nemu, tak ho to prevalcuje.
Ak sa bojíš že otehotnie, môžeš byť kľudná, to môže aj so sedemnásťročným sexsymbolom s najbelšou tvárou na svete. Že je všetko u vás hore nohami, to nechápem ani ja.
@rozalia700 to je v pohode vek na vztah. Otazka je, co je to za chalana. Co o nom vies?
Tak ti poviem,nie som rasistka,ale zrejme iba do casu,kym by sa u nas v rodine neocitol rom/polorom. Uplne ta chapem a neviem,co je spravne. Ak jej ho zatrhnes,mlada bude rebelovat a tym viac ich priputas k sebe. Ak to budes naoko schvalovat,tiez ich to moze povzbudit. Skus byt neutralna. Urcite si jej uz povedala dost. Musi citit doveru a nebat sa ti o nom hovorit. Nenasilne sa rozpravajte,co robili,aky je,ake ma smerovanie. Udrzuj s nou vztah,nech sa ti neboji zdoverit.
@nafka0483 ruku na srdce, pri 16r by jej vadil asi hocijaký,aj keby bol zlatý! Nie že čierny,alebo biely. Je to mama,čo sa bojí o dcérinu budúcnosť. Ale tu sa rieši rasizmus,lebo MK!
To má 16,5 roka stav najvyššej puberty ked bude mať 18 už neurobíš nič ani policajti sa tým nebudú zaoberať. Je to citlivý vek. To že je rom/ polorom ešte nič neznámená. Niektorý romovia sú lepši ako biely.Tam kde robim ja robia romky matka, jej dcéra a švagriná tej staršej romky. Pracujú od roku 1983 ta druha od 1990 a dcéra od 2005 bývajú v paneláku platia chodia čisté nešpinavé, platia všetky poplatky. Mladšia romka má 3 deti muža takže nie je rom ako rom.
@dusankomoj Lebo MK? Lebo ona nenapisala coho sa boji a co jej vadi, spomenula ze ma 20 a je polorom. Tak to vtzera ze jej vadi to.
@nafka0483 prvé napísala,že dcéra má 16 rokov. A asi nikomu netreba vysvetľovať,čoho sa autorka bojí. Je pravda,že zbytočne špecifikovala etnikum,ale na koníku sa skôr reaguje na ,,polovičný róm",ako na samotný problém.
@dusankomoj A co je samotny problem? Ze ma starsieho priatela? Naco potom pisat ze rom?
@nafka0483 veď píšem,že nebolo treba konkretizovať,že je róm.
Tak povedzme si úprimne, že v 16 rokoch sa dievčatá už zaujímajú o chlapcov, prežívajú prvé lásky. Nie je to nič nezvyčajné. Tri a pol ročný rozdiel je podľa mňa celkom OK, nie je to žiadna tragédia. A rovnako je prirodzené, že sa bojíš, aby neotehotnela, lebo Ti na nej záleží. Avšak, ak jej začneš zakazovať vzťah, lásku tak sa Ti len odcudzi viac, preto to skus vstrebat v sebe tak, aby ste z toho v rodine "nerobili paniku". Snaž sa vytvoriť bezpečný priestor, kde ti uprimne povie ako vníma určite veci...P.S chapem to aj z tvojho pohľadu ale aj z dcerineho, ja som v 17tke doniesla domov 24 ročného chlapa 🤣 dnes môjho manžela
Ahoj,ja chapem tvoje obavy,ruku na srdce kolko slusnych romov dnes vidime. Avsak..moja suseda ma dceru 26r,a ma za manzela roma,su spolu cca 5rokov..ja ti poviem ze to je tak perfektny,zodpovedny,starostlivy, zodpovedny mily chlapec..ja nemam ani roma,a napriek tomu by som ani najvacsej nepriatelke nedopriala takeho muza ako mam ja..treba si o nom zistit veci a snazit sa a dcerpu komunikovat. V tomto veku jej priatela “nezakazes”
aka je spojitost medzi tvojim problemom a tym ze je polorom? ano, je pravda ze dnes najdes malo slusnych romov ale skus mu dat aspon sancu... dcere sa popravde ani nedivim ze ta oznacila za rasistku
Myslim ze aj o vek ide... Nechala by som ju tak, vychadzky od do, povinnosti do skoly urobene a nejaky pruser vyvedie, tak si ho vyzehli. Tu bojovať o neviem co nema zmysel, kľudne sa môže stat zr o pol roka bude iny a potom iny... Niekedy si treba skúsenosti nazbierat formou pokus omyl.

@rozalia700 no ano, z toho co si teraz napisala, si rasistka, pretoze vsetko, co o nom vieme a z coho chces od nas rady je to, ze je polorom