icon

Život na strednej bez kamarátov

dorinka31
2. aug 2023

Aký je Váš názor/rada? Dcéra ma momentálne 18 rokov. Chodila na základnú školu do menšieho mesta, kde sa každí s každým pozná. Na základnej bola šťastná, mala kamarátky, keďže spolu boli odmalička. Bola to pre ňu druhá rodina, stále si pomáhali a podporovali. Išla na strednú (gymnázium) do veľkého mesta, kvôli lepšej kvalite vzdelania. Ja zarábam veľmi dobre a mám vysoké postavenie vo firme. Moja dcéra sa nikdy nepovyšovala (dokonca ma dve kamošky, ktoré nemajú vôbec peniaze a aj tak je s nimi dobrá kamoška). Hneď do triedy nezapadla. Ako som písala financie sú u nás okej, preto jej kupujem značkové a drahé veci (sem-tam aj z butiku), dcera ma nadpojene vlasy, nechty a maľuje sa (nie je to žiadna umelá barbina, úplne typické dievča, ktoré dobre vyzerá) a chodíme na drahé dovolenky. V triede ma spoluziačky, ktoré sú dosť závistlivé a falošne . Ich rodičia zarábajú malo 🙁. Vždy si do mojej dcéry rypnu, že ma niečo drahé (vidno to od prvého pohladu). Moja dcera im nechce nič povedať kde ideme na dovolenku, keďže vie, že zas bude závisť. Oni sa spýtajú a potom nejako zhodia. Stále ju dávajú nabok. Keď niečo povie stale ju ignorujú a prekrútia očami. Moja dcera sa im vtiera, dáva im opisovať domáce úlohy, len aby zapadla (aj tak zbytočne). Raz sa moja dcera vyjadrila, že prestúpi, lebo to sa nedá. Vyjadrili sa, že ich to urazilo a preto sa rozhodli moju dcéru vyštvať z triedy. Moja dcera za nimi išla a povedala im, že či sa nechcú porozprávať čo im vadí. Samozrejme, herečky “nič Lívia, čosi”. Na 2 mesiace sa to ukludnilo. Sú to typ dievčat, že sa navzájom ohovárajú a potom jedna na druhu “moja,zlatko,drahá”. Moja dcera nevie byť taká aby sa vkuse mojkovala a drahuškovala, radšej je ticho, stále sa usmeje a je celých 7 hodín v škole ticho bez slova. Jej spolužiaci (chlapci) nevedia aká je situácia a preto hovoria všade, že “Lívia je strašne divný človek, veď poriadne nič nehovori”. Jej spolužiačky nie sú veľmi take aby tvrdoisli za kariérou, moja dcéra je taká, tak ju aj učím. Na škole nemá žiadnych kamarátov, totiž v iných triedach sa veľmi s nimi kamarátiť nedá. Porozprávajú, ale triedy majú od seba ďaleko a každý žiak je so svojou triedou. Ja jej stále vravím, že nech kašle nato. Ale dcéru velmi boli, že takto sa ku nej správajú a vidí ako spolu chodia na párty a ona nemá s kým. Veľmi túži po partii kamarátov. Jej spolužiačky sú drzé a keď niečo povie uzaj ju zhodia. Minule nenechala profesorke jeden papier (bolo tam nedorozumenie, profesorka sa zle vyjadrila nakoniec si aj priznala chybu) no jej spolužiačka ukázala na moju dcéru na prestávke, že je na hlavu. Veľmi si k nej dovoľujú, keďže vedia, že nič nepovie. Vravím dcére, že nech im už povie niečo drzé aby si nedovoľovali. No dcéra stále mi povie “ale ja nechcem byť drzá, ja chcem byť dobrá”. Ako by sa mala dcéra podľa Vás správať? Nemá žiadnych kamarátov (na škole) inak má, ale na škole jej chýbajú. Ako ju podporiť ? Aj keď ide niečo prezentovať dostane strach pred tabuľou a začne koktať (kvôli spoluziackam, lebo má z nich stres 😏).

dorinka31
autor
2. aug 2023

@ahhola skúste si to prečítať este raz 😊 všade MÁ kamošky. Dokonca chodíme stanovať, nie som žiadna pani. Jej ostatne kamošky majú tiež nadpojené vlasy (nemá ich husté). Žiadne extra ako si predstavujete

dorinka31
autor
2. aug 2023

@kvetinka75 všade kamošky má, okrem triedy 😉☺️

dorinka31
autor
2. aug 2023

@melanta jasne, že nevyberá 😂 ale ich v triede sa len riesi kto je aký bohatý človek. Samozrejme som nechcela nikoho zhodiť. A čo sa tyk výzoru. Na ich škole tak vyzerá každé 3 dievča. Akurát v ich triede nikto. Vy byste nedali nechty ja by som zas nekúpila auto. Každý má inú výchovu

melanta
2. aug 2023

Aj jej ostatné kamošky majú nadpojené vlasy. Tínedžerky. Tak to už je iná reč. Z akej diery pochádzaš, keď si myslíš že sme tu všetky rovnako obmedzené? Nestrapňuj sa ešte viac.

dorinka31
autor
2. aug 2023

@luccija konečne rozumný komentár. Presne tak dievčatá vedia byť v kolektíve hnusne.

dorinka31
autor
2. aug 2023

@simsalabim presne. Ja som za uniformy. Ale veľa rodičov nesúhlasí.

olimuc
2. aug 2023

Trochu usiel vlak … ak tvoja dcera chcela zapadnut, mala sa “prisposobit koloritu” (oblecenim a pod … ak bola za hviezdu, nezapadla) v malom meste na ZS, kde sa vsetci poznaju .. hlavne rodicia, je to ine.Ale prisla do ineho mesta (velke je relativne aj BA je len dedina) a mozno prvy dojem bol zly … stacilo, ze jej parkrat to priemerne nebolo dost dobre a je koniec. Nech neriesi v skole kamaratky naco … zmaturuje a nikdy viac ich neuvidi. Ak ma dost kamaratok tak to pochop aj ty a pochopi aj ona. Doroboty chodis kvoli peniazom nehladas kamaratov, takisto skola hlavne stredna … 4 roky s nahodne vybranymi ludmi.

dorinka31
autor
2. aug 2023

@0silvia0 inde má kamošky, aj v iných triedach, ale druhí sú predsa vo svojich triedach a kamarátka sa hlavne so svojimi

dorinka31
autor
2. aug 2023

@radkaradix je nová doba

dorinka31
autor
2. aug 2023

@kristinapetronela ja som chcela len POUKÁZAŤ. Osobne ma nikto nepozná. Tak ako máte vedieť situáciu????

dorinka31
autor
2. aug 2023

@freedoom23 ale inde má kamošky 🤦‍♀️🤦‍♀️

dorinka31
autor
2. aug 2023

@dkethe sú 5 dievčat (športová trieda)

dorinka31
autor
2. aug 2023

@ahhola a vy ako ste zhodnotili, že nechodíme nikde na take stanovačky atd.???? 🤦‍♀️🤦‍♀️😂😂😂😂 moja dcéra mi vždy vraví, že som jej najlepšia kamoška. Prosím Vás, to že mám postavenie neznamená, že žijeme s bazénom na dvore. Dokonca aj sliepky máme 😂

luccija
2. aug 2023

@dorinka31 o to horšie, že ich je 5 to je šanca na kamarátku mala.Pozri sa hlavne nech sa neponizi, že sa im bude "podkladať" dávať opisovať úlohy len nech zapadne a majú ju radi.Toto je blbý vek a dievčatá sú majsterky v intrigach..moja dcéra si lepšie rozumie s chalanmi má 2 kamarátky, ale len počas školy cez prázdniny či inak sa nestretnú.
V každej triede je niečo... dnes už ani kamarátstva aké sme my zažili nie sú.

janage
2. aug 2023

@dorinka31 nezvážite ten rok v zahraničí? Určite by to bola dobrá skúsenosť a budúci rok by pokračovala v inej triede.
Ono niekedy stačí, že v tom kolektíve je jedna, ktorá udáva tón a ak si s ňou nesadne tak je problém. Musí aj tvoja dcéra na sebe popracovať čo sa asertivita týka, ale nie je to len jej chyba podľa toho čo píšeš.

kristinapetronela
2. aug 2023

@dorinka31 Takže kto má bazén je niečo viac a každý sa s ním musí baviť ?

kvetinka75
2. aug 2023

@dorinka31 tak to je zaujimave.

dorinka31
autor
2. aug 2023

@luccija konečne niekto kto to chápe. Je vidieť, že máte dcéru v rovnakom vetu a viete aká je dnešná doba. Keď som mala ja 18, kamaratili sa všetci. Dnes vedia byť deti riadne falosne a hnusne

dorinka31
autor
2. aug 2023

@janage presne tak. Možno ostatne by take ani neboli, ale je tam jedna falosna, ktorá do každého hučí a takto to potom vyzerá. Neriešili sme zahraničie a teraz je už neskoro to riešiť.

dorinka31
autor
2. aug 2023

@kvetinka75 veď aj je 😊 ak inde nemá problém a v triede ich je 5 dievčat a s nimi “má problém” 😌😊

nini1978
2. aug 2023

@dorinka31 ja sa ťa opýtam len jedno ..
Prečítala som si tvoj roman,kde vlastne do kopy opisujes len to,ako sa vám darí finančne
A to ti máme naozaj veriť,že v triede nemá jedného jediného jedinca,ktorý sa má takisto dobre? Či chces titul "najbohatšia z celého mesta?" A si vedela,že sa dá kamarátiť aj s chlapcami? Keďže má problém a dievčatami...
Automaticky mi príde otazka- "nenapadlo ta dať ju na súkromnú školu,najlepšie tú najdrahšiu a tým pádom by bola vo svojom prirodzenom prostredí medzi podobne bohatými?"
Keďže ako opisujes ona sa nevie začleniť lebo je bohatá a všetci su len závistliví chudobní.
Správne chápem?

kornelies
3. aug 2023

@dorinka31 Opakujem, neexistuje, aby nemala co i len jednu spriaznrnu dusu v triede/skole. Velmi mi to pripomina jednu moju znamu. Tvrdi, ze v rodnom meste ma kamaratky, len v mieste bydliska jej vsetci zavidia a su zli. Pritom vsetky jej byvale kamaratky sa jej notocili chrbtom kvoli jej egocentrickej povahe.
Dceru preloz na inu skolu , ale predtym navstivte psychologa, aby sa vyhla chybam, ktore robi.

brendaa
3. aug 2023

@dorinka31 písala si, že na škole nemá kamarátky a zrazu má, len sú v iných triedach...a ako vidím športovej triede má napojené vlasy aj nechty a "sú len 5 dievčat" ach to skloňovanie.... takže dievčatá sú po dve a tvoja je navyše????

nini1978
3. aug 2023

@brendaa presne tak,nezmyselné situácie

jana_eyre_2
3. aug 2023

Tvoja dcéra nemá silné sebavedomie, to s tým ako sa oblieka nemá nič spoločné.. ak mám byť úprimná, dosť zvláštne na mňa pôsobí celý text akoby ho písal niekto mladučký a vôbec nie mama 18r dcéry.. ani to vymenuvavanie oblečenia, dovoleniek, atď.. jednoducho zvláštne napísané, ale dobre....

mám netere a synovcov v tomto veku, viem že je pre nich dôležitá vizaz a sama si to pamätám zo svojej puberty.. reálne nikto nerieši bohatsvo, obliekanie - na každého pôsobí to, ako človek vystupuje.. dievca dalo od začiatku najavo že si k nej môžu dovoliť byť nepríjemní, z nejakého dôvodu má dojem že nemôže ochrániť sama seba.. ako bola vychovávaná, v akom duchu.. na to sa treba zamerať.. bola vždy tá ktora musela vždy poslúchnuť, tá dobrá ktorá sa vždy prispôsobila? Ľudia vycítia a potom sa k ostatným správajú zase podľa svojej výchovy.. ak je napr. Nejaké dievča čo má silné sebavedomie vychvavane v duchu že môže každému rozkazovat tak potom strha na svoju stranu ostatné, nepriebojnejsie dievcata a vyhliadnu si obeť.. nech si človek zoberie akýkoľvek kolektív vždy vidno nejakú hierarchiu a podľa hodnôt vodcu sa kolektív vyvíja..

Dievča nepotrebuje k tomu aby zapadla drahé oblečenie či super drahé účesy, potrebuje si byť vedomá svojich hodnôt a obranit samu seba.. to ale sa nedá napísať do jedného príspevku ako na to..

brendaa
3. aug 2023

@nini1978 Jej spolužiačky nie sú veľmi take aby tvrdoisli za kariérou, moja dcéra je taká, tak ju aj učím. 🙈 ako sa to dá naučiť ???🙉a ako vie aké sú jej spolužiačky....

barborachors
3. aug 2023

@dorinka31 prelozit dceru do sukromnej skoly, medzi študentov z primeraneho sociálneho prostredia. Radsej menej kvalitne vzdelanie ako doživotná trauma kvoli sikane a nenávisti.

barborachors
3. aug 2023

@jana_eyre_2 lenze sebavedomie sa buduje, niekedy aj cely zivot, je to proces. V tak mladom veku je clovek citlivy, chce zapadnut, mat kamarátov. Je len prirodzene, ze dievca sa snaží vyhoviet v ramci kolektívu, ist s davom. Keby bola medzi seberovnymi, v chapajucom prostredi, kde by mala pocit prijatia, tak sebavedomie by sa jej budovalo takto, prave tym prijatim, rešpektom.

jana_eyre_2
3. aug 2023

@barborachors a to niekde rozporujem?

Kolektív v škole si človek nemôže vybrať, lebo dopredu nikdy nevie z akých ľudí je zložený..

lenka.25
4. aug 2023

Z celého tvojho príspevku mám pocit , že jediná kto rieši vašu finančnú situáciu si ty sama a samozrejme , že tvoja dcéra v tom vyrastá a asi jablko nepadlo ďaleko od stromu . Keď sa prezentuje v škole tak ako ty tu, tak ja sa ani nedivím že nemá kamarátky v škole .