Zlá výchova?
Ahojte maminy, som nútená sa poradiť takto... cez diskusiu. Už som totiž zrelá na psychiatriu z mojej 10r dcéry, tak sa ospravedlňujem za dlhý príspevok. Neviem ci mne uz sibe, alebo jej, alebo mam nejaku diagnozu uz hladat u mna, otca, jej... Neviem vlastne, ani charakterizovať celý problem, do cca 1. ročníka to bolo úplne klasické, kľudné dieťa( po nástupe do školy ale záujmy o všetko upadali výrazne). 2.ročník postupne začali flákačky, 3.-4.ročník, aj vďaka kovidu, a musim povedať aj flákačskej učiteľke nula bodov. Zjednodušene: jednotky v žiackej a v hlave vykradnuté. Rovnako tak úplne upadol záujem o čokoľvek mimoškolské okrem kvakania s kamoskami (no uz len jednou sem-tam) cez telefon, a v poslednej dobe aj hry cez telefon (ale to je vec poslednych pár mesiacov, čiže zase tomu to nedávam tak za vinu). Poviete jej nech si odprace pradlo, nič, dnes mala napr. "až" vyložiť umývačku a nestalo sa. Akurát zabudla pustiť psa do domu, a ušiel, čiže veselo ešte dnes u nás bude...
Problem je učiť sa, vypočítať 10príkladov (matika ju vždy bavila, klokanov a neviem ake súťaže, v každej bola), predvčerom sme začali že 10 príkladov a letelo pero cez celu izbu aky amok chytila, keď som sa jej opýtala či naozaj je ten vysledok spravne (nebol) a ten rev ako keby som ju rezala... Pisanie jej je tiez zvlastne, ako keby zastala po kazdom pismene, co si nepamatam ze by robievala, proste zamysli sa zastane, zdvihne pero a ani slovo nespoji riadne... Novodobo rev a krik je odpoveď na všetko. Problem je hygiena, umyvanie zubov ak vobec, tak 2sekundy (aj to prehanam asi), ked jej to pripomeniem "tak ju strapnujem", takze som ju zobrala k dentalnej hygienicke a ta ju "strapnila", ze si zuby cisti teraz 3 dni, a ked prestane zase ju tam vezmem. Cesanie nula bodov, umyvanie nula bodov.
S kamaratkami sa pohadala ešte cez školu, nehraju sa spolu. Je citliva, keďže sa mi rozplakala, ako ju mohla kamoška "zradiť" po rokoch, čo boli najlepšie kamošky atd. ale fakt je, že ja vidim, ako povýšenecky sa k deťom správa a vôbec nemienim ju ľutovať, len sa jej opýtam, čí by sa napr. ona hrala s ňou keby na ňu nakričala.... Asi jej tiež nerobí dobre, keď mi prasknú nervy a zvyšim na ňu hlas aj ja, keď začne robiť cirkus, alebo jej 555.krat poviem, že ma niečo spraviť... "Bitku" nedostala roky, myslim, že ako 2.cka raz ked na chodbe v skole zacala do mna hucat, preco som po nu prisla do skoly a nereagovala na nic ine... (ja som ju cakala pred skolou 40min, a princezna veselo este sedela v triede ked som nakoniec vybehla po nu, ako fakt mi pri tom vystupe jej praskli nervy), predtym ani odvtedy nicove nic dlho.
Moze byt problem dvojita vychova doma, otecko je tiez trosku "postihnuty", z rodiny, kde kazde dieta je "genius" povysený na poloboha (zle je aj to, ze ostatne deti, su ako keby ponizovane slovn, napr. nehraj/nemusis sa hrat s katkou ona/jej rodina atd su taki a hentaki a ty si taka užasna a pod.), a je jedno ci prave daco vyvadza alebo nie, ci ma 5 v skole, alebo nie... urcite ostatni su na vine, nie to dieťa. Ulohy cez kovid som s nou robila vylucne ja, ked sa jej nepacilo a robila cirkus (rovnako tak pri hygiene a pod) ocinko povie, ze nemam dieta tyrat (samozrejme ak sa nieco zle stane, napr. taky pokazeny zub, tak to je moja vina, ja som zla matka) :D Ako ja mam tiez niekedy chut ujst na koniec sveta :D Ja si uvedomujem, ze za jej vzdelanie, zdravie zodpovedame my, nie ona... moze rozhodovat o tom co si oblecie do skoly, ale nemienim velmi diskutovat o tom, ci sa bude/nebude umyvat/ucit/plnit si nejake povinnosti. Von ju musím ťahať. Doslova to už tento týždeň doslava príkazom, oblečieme sa všetci, beriem psa a ide sa do lesa...inak by prelezala cely den, pred telkou, v posteli...
Ale povedzte, je fakt veľa chciet od 10r dietata aby si upratalo po sebe stôl, špinavé prádlo, raz za čas vyložilo umývačku a umylo sa? Je normálne, že npr. nesplachuje zachod, zabuda si stale veci, ide niečo urobiť a odbehne 10x od toho (napr. začne robiť príklad a 5x odíde od toho, má si isť obliecť ponožky a 10minut ju čakáme lebo sa zabudne pri pozeraní si niečoho...), má isť spať a ona zrazu napr. vysype hračky v izbe že musí si to upratať (to ma už dostáva do vývrtky, nechápem)? Ked ju chcem skontrolovat, tak je normalne agresivna. Mám pocit, že sústredenie nula bodov, rozmýšľanie nula bodov? na kazdu vetu, ktoru ani nedopoviem dostanem odpoved "dobre/dobre mama", aj ked zdaleka nie je to dobre, lebo ani nevie co som chcela povedat :D
Ja neviem, mam ist k nejakemu psychologovi, psychatrovi sama/s nou? V skole maju vychovneho poradcu, na čo tento slúži? Alebo prehanam a mam ju nechat tak? U nas v rodine toto neexistovalo, deti pomahali, ucilo sa, sportovali, ziadne valanie sa v posteli cely den a ignorovanie ked mama daco povedala. A ja som už fakt znechutená, ráno sa mi ani vstávať nechce, nakopnem sa, spravím raňajky s dobrou náladou a tá hneď zároveň odíde s príchodom dcéry...
myslím, že ti to robí schválne, že sa snaží na seba upozorňovať, možno ten psychológ by nebol zlý nápad. Ale celý tvoj príspevok vyznieva chaoticky, prečo ste rátali príklady cez prázdniny?
Ja si myslim ze za spravanie dcery moze do znacnej miery dvojita vychova. Ze ty od nej nieco chces a jej otec ju obranuje, ze vsak ju netyraj. A ze ona je uzasna a ostatny su hrozny, zly a tak... Tak ona to berie tak a ked ty od nej nieco chces tak naco to bude robit, naco sa snazit ked ma podporu u otca a ty si potom ta najhorsia. Ja by som sa s muzom o tom porozpravala a dohodla na pravidlach, a musite sa navzajom podporovat vo vychove. Ked uvidi medzi vami jednotu a ze ty nieco prikazes a obaja na tom budte trvat tak budebvidiet ze inak sa neda a bude musiet posluchat.
@0silvia0 @elizabet173 a preco by sme predvcerom nemohli ratat priklady?? uplne je vygumovana, "nudi" sa doma, tak som si dovolila jej dat 10prikladov :DDD Spoluziaci jej uz 2t trenuju priklady a diktaty, este im to aj ucitelka prikazala na konci roka :D Vybrala som jej prave toto precvicovanie, lebo teda genialna nie je, robit nic nerobi. A ja som sa jej este predtym aj opytala, ci jej dam nejake priklady, ked sa nudi.
A ano, moze to byt chaoticke, je toho tolko a mne uz dnes nervy tecu, ze som pisala vsetko ako mi to islo v hlave. Konecne som totiz mohla dokoncovat pracu, vymysleli sme jej program, vyslala som ju teda s otcom do sveta a pridem na to, ze slecna isla vencit psa a zabudla na neho :D to sa, ktoremu 10r dietatu stane, ze zabudne psa vonku? :D Cize dopracovala som, hladam psa.
@0silvia0 ano hracky... vysype plysaky, alebo legá, alebo suflik napriklad z nocneho stolika kde ma kadeco a zacne "upratovat". Ak nie to, tak napr. oblecenie zacne, kniznicu vyhadze...
ADD?
V prvom rade sa dohodnut s otcom. V dalsom s nou dohodnut pravidla spolunazivania a odmenu a trest, ked ich bude a nebude dodrziavat. A potom to dodrziavat. U nas by uz syn bol davno bez mobilu a vreckoveho. Ja som v tomto razna. Co zaseje, to zozne. Nie je ochotny nieco urobit, moja ochota pri jeho poziadavkach je rovnaka. A to je o dost starsi a funguje to.
normálny začiatok puberty, u nás niečo podobné prišlo na 11-te narodeniny, myslela som, že sa asi zbláznim, ale nejako sme to zvládli, ale každý xy mesiacov ešte "preskúša" moju trpezlivosť, či sa náhodou niečo nezmenilo 🙂 takže pár mesiacov je to zlatíčko, potom čert v dievčenskej koži, potom zase fajn 😉 myslím, že pomáha, keď s ňou intenzívnejšie trávim čas, ale presný recept nemám
Môže to byť už začínajúca puberta, ale aj dvojitá výchova. Ja by som sa s ňou normálne porozprávala - s kľudom a vysvetlila jej všetko, nedodržiavanie hygieny - možné zdravotné problémy, bude smrdieť, deti sa jej budú vyhýbať atď. Lenivosť a ignorácia - za splnené povinnosti napríklad vyššie vreckové, výlet aký si vyberie. Na môjho to funguje. U nás sa krikom ešte nikdy nič nevyriešilo, ale tiež mi niekedy prasknú nervy. A hlavne deti motivuje pochvala - skús si nájsť niečo, aj maličkosť za čo by si ju mohla pochváliť. A tráviť s ňou čas. Môže byť pre ňu chúlostivé aj to že nemá kamarátky, deti na to reagujú veľmi citlivo.
Ahoj, mam syna v tomto veku. S mužom mame jednu rovnakú výchovu. A je to niečo podobné, takže toto je začínajúca puberta. Chce to prísnu ruku.. Musia mať aj povinnosť, aby mohli mať zábavu.. Normálna vec, že treba aj niečo robiť..
@lulula1990 vsetko ma vysvetlene, a nielen odo mna, aj od koznej lekarky, od dentalnej hygienicky, od kadernicky.. dokonca raz jej kamoska povedala, ze jej smrdi z ust, aj ja som ju par krat poslala si umyt zuby, velmi jej to pride vtipne alebo naopak trapne ale nedeje sa s tym nic. Ako to chapem, prejde ju to o chvilu, ked pridu chlapci do jej sveta (o tomto hygienickom probleme som si co to nacitala, to su proste take deti niektore..)
Nechybaju jej kamaratky?
Inak tiez ma napadlo ADD ale mozno aj proste puberta.🙁
Tiez si myslim, ze ta vychova dvojita bude asi najvacsi problem. Bohuzial s ocinkom rec nenajdem vobec, on riesi iba mna :D ja som na vine, ja sa mam venovat, mam sa pozriet na seba ako sa s nim bavim (toto je inak taka zaujimava vec, on do mna rype vylucne ked je dcera doma, nikdy v zivote sme sa nepohadali, ked sme boli sami, ani o nom neviem) atd. Ked jej navrhnem kruzok nejaky, sport nech si najde nove kamosky, nic. On caka, ze ja budem okolo dcery lietat a ofukovat ju cely den, obskakovat, varit xkrat denne/ naberat im jest tiez samozrejme/, vsetky domace prace sama robit, k tomu mam pracovat, vyzerat, sportovat a aj jeho veci zariadovat... no dost na 24h. Bohuzial naklonovat sa neviem a teda dohoda u nas je nemozna, kedze on tieto veci taha do vychovy. Lebo mna on musi vychovat :D Prisaham, keby mi toto povedal pred 10r zabuchnem mu dvere pred nosom. Po tychto nervoch a lockdownoch, homeofficoch som presvedcena, ze k tomu odbornikovi na pokec zajdem. AK povie, ze problem je dvojita vychova, s chlapom nepohnem (ja ho tam tiez skusim dostat, on sa tvari ako milujuci otec, tak nech vie co sa bude diat dalej). Odstahujeme sa. Kazit zivot dietatu, tym ze nedostane to co potrebuje, bude mat iba to co "chce", je na mna vela.. na to sa neda pozerat. A naozaj to zhorsenie nie je len skolou (najskor som myslela, ze ju proste skola nebavi, realne velmi vela novych veci sa nenaucila ked neratam citat/pisat), ale aj doma sa prostredie zmenilo, do jej cca 5r sme boli v byte, otec takmer vobec nebol doma, ako sme si spravili tak bolo, mala chodila do skolky, sikovna, s kamoskami von, v pohode ju zobrali do vyberovej skoly, sadla pisala, pocitala -v prvom rocniku... ako sme v dome, otec v kuse doma, ona nevie kam sa ma umiestnit, co robit.. zacneme nieco robit, doleti ako vychor, ma ist hned robit nieco ine a do kazdej jednej "sarvatky" sa zapletie aby si ju zastaval, co ona rada ide, ak napr ma robit ulohy, tak radsej pojde s otcom von. Alebo mozno by si ju ani nezastal, lebo aj jemu nervy tecu ked daco vyvedie a len mna chce "odstavit" ? lebo jasne.. ako pisete, ja som potom ta zla...
Puberte by som vedela pripisat napr. na to, ze na mna zvysi hlas, ked sa jej nieco normalne opytam (napr. ci si nemoze utriet ruku od kecupu, lebo uspini sedacku - dnes rano) alebo sa rozvrieska na kamosku, alebo ok, neovlada nálady a šmarí pero cez izbu... ale ze nesustredi sa, nerozmysla, zabuda.
Pripadne este jedna vec je u nas trend posledneho pol roka: klamanie. Normlane do oci bude klamat, ze nieco neurobila, nieco som jej nepovedala, nieco hocico... rozpravanie o nasledkoch klamania, co sa moze stat, ako sa to nepatri ziadna pomoc. Som zla a strapnujem ju :D (doma ju strapnujem? pred kym? )
@svetlanka111 neviem ci jej nechybaju kamaratky, ja jej ale nemozem kamaratov najst a dovliect za usi. Musi byt aj ona aktivna trochu. A milá. Nájst si nejake zaujmy. Mala v susedstve kamosov, chalanov aj dievcata,e ste aj v jej veku, kedze sme tu vsetko rodicia priblizne v rovnakom veku, neboli jej dost dobri, s ocinkom si robili posmech doma z nich a teraz sa s nimi nechce ist "hrat". Mozno sa aj hanbi, kto vie. Ked ju ale volam, ci skocime na navstevu nechce. KEd bola mladsia tak este chodila za mnou, nech ju odprevadim... lenze to som jej tiez povedala, ze raz a potom bude chodit sama (susedia cez plot), ja nemozem sediet u susedy hodiny, aby sa ona mohla 8-9-10r hrat s detmi 🙂)) problem je aj dedina, je to tu take cele "nebezpecne", cize ju neviem napr pustit samu s bicyklom, deti sa tu same vonku nezvyknu hrat nikde. Vodne sporty nula bodov, v zime sporty individualne tiez robime iba, kupili sme skateboard a u babky uspech s detmi v parku, ale tu zase nic... spoluziacky su 10-20km daleko vsetky. Ked mala tie kamaratky v skole, robila som jej oslavu doma, pripadne prespavacky u nas alebo u nich boli bezne... teraz nic.
Mozno sa trosku unormalni prichodom skolskeho roka.mozno je frustrovana ze je bez kamosiek.ma surodenca?
@svetlanka111 nema a mozno to bude zniet hnusne, ale do takejto domacnosti by ma ani nenapadlo nejakeho surodenca "nosit". Len tie problemy su dlhsie ako len cez letne prazdniny. Uvidime 🙂 ma psa, zverinec cely, dvor orbovsky, 10 deti v susedstve, keby chcela aktivity si najst vie. Obavam sa, ze druhy stupen ZS nezlepsi situaciu s kamosmi, kedze tam sa deti vidia uz len na vyucovani. Uvidime ako to bude potom este so spravanim, ci aspon zacne byt aktivna tymto smerom.
Zatial ani kruzky ani nic, neodsuhlasila, nezaujem uplny, cize ak pojde po skole domov, bude sama. Nasla som jej zopar inspiracii (od volejbalu, tanca, nejaka detska "joga" pred 9-14r, jazyk, vytvarna... ) a uplne ma dali s otcom dole :D ze co vymyslam. No...
Aha,tak vy mate viac problemov aj dcera aj jej otec.nuz mas to tazke neviem co by som poradila,sama mam zacinajuc pubertacku ale my mame problemy opacneho charakteru🙁tak jedine toho psychologa.ono zrejme je to jej cesta co si teraz vybera bez kamosov/bez kurzkov.mozno sa to prichodom skoly zmeni a mozno nie.mozno zostane taka samotarka,s tym vela neurobis.na tych pracach by som trvala,inak by som asi zobrala mobil.
No ja mám doma 3 deti v puberte ale toto nerobia. U nás majú napísaný každý deň, čo majú urobiť. Každý má napísaný od pondelka do soboty nejakú povinnosť, napr. upratať riady, povysávať, poukladať topánky, ... Kým nemajú svoje povinnosti na internet nemôžu ísť. Samozrejme tiež sa ich musím spýtať či majú umyté zuby. Prevracanie očí je normálne. U nás na umývanie zubov zaberá vyhrážka, že ak budú mať kaz strhnem im to z vreckového. Zatiaľ nemali žiaden kaz. A určite sa s manželom porozprávať, aby ste držali spolu. Alebo bol aspoň ticho, keď niečo poviete. Pevné nervy.
Autorka. Kludne s nou navstiv psychologa ale pocitaj ze mozes dostat ovela neskor. Vraj su vytazeny a maju plno. Ale k tvojej dcere. Zlenivela + puberta. Ten rocny ci 1,5 rocny lockdown sa na nej podpisal. Z toho vyplyva nasledovne: hygiena. Prexo by aa mala umyvat? Ved je len doma. Nikam sa nechodi. Naoco ze mi smrdi z ust. Ved som doma. No a co ze nesplachnem zachod, nic sa nestane atd atd. To ze ty ju okriknes uz nepovazuje za sankciu. Uz si nato zvykla a berie to ako sucast ritualnu. Ona vie ze ti to vadi,ale nic s tym neurobi. Chvalabohu zacina skola. Uvidis toto nechaj chvilku tak. Mozno sa rozhybe ak uvidi krajsie spoluziacky ci dievcata z vyssieho rocnika. Mozno bude v triede zahanbena za hygienu a toto musi sama chciet.
Dalej disciplina a skola. Tu by som kruzky neriesila. Potrebuje dobehnut ucivo lebo evidentne zaostava. A riesila by som doucovanie. Ono deti to brali tak ze aa nwvadi ze sa neucim ved nemozem prepadnut cez lockdown. A teraz bum kruta realita tohto roku sa to moze stat. Takze musi zamakat. Vobec nevadi ze pocita priklady. Ja by som jej dala cele leto pocitat a pisat diktaty aby nesla uplne duta do skoly. Ten amok hnevu popri uceni je vyvolany z toho ze ona si uvedomuje ze ro nwvie a chyti zlost. Tu treba nejako popracovat nato aby to nerobila. A teda ze taketo vystupy si v skole nebude moct dovolit.
Akoze naozaj ti nezavidim. Vela sil prajem. Po 1,5 roku zacnu povinnosti v skole a to uz bude iny zahul len si to musi s rvojou pomocou uvedomit ze ziadne flakanie
@timing len ci zas nezavru🤷♀️🤷♀️
U vas je problem u otca, nerespektuje ta, preco by mali deti? Hranice si musia urcit ti, co davaju, pretoze ti, co su zvyknuti prijimat ich nemaju a teda ty sa musis jasne vyhranit, toto ano toto nie...plus puberta, rada? Vaz si sama seba a pracuj na svojom stasti, ostatni nech sa aj pokrajaju...
@timing no tiez to moze byt pravda, mne je az do placu niekedy ked to vidim. Ono napr učivo, my mame matiku hadam v genoch. Ona ju vie. Ked sa sustredi dostane 50 prikladov chybu neurobi a ma to za chvíľu, ked je mimo ani ked jej poviem ze tam ma chybu nevie to opravit, huci, durdi sa.. 20xsa jej pytam, háda odpoveď, nerozmýšľa. Toto je aj v skole v poslednej dobe, bleskovky bud za 1 alebo za 3-4. Slovenčinu napr. ked sa po ceste autom opýtame vie, potom nevie.. Nechapem. Teda ani doucko neviem z coho by som dala. Ja jej viem vsetko vysvetlit z celej zs, cez kovid aj pomocky som jej ja vyrábala😂 na vysvedceniach ma jednotky, preto som napr nevidela nejake problemy v uceni skor, lebo len jednotky nosila domov, ulohy a knihy ziadne, az cez kovid a vtedy ked sa mi dostali knihy do ruk, som ju dva tyzdne iba doucovala stare veci za cely 3.rocnik, vsetky predmety, vobec nemala kontrolovane pracovne zosity, zosity.... Vysvetlujem jej stale, ze 2.stupen je uz iny, ucit sa ma z hodiny na hodinu, učiteľka nebude oci privierat, odpovedat budu... Nuz. Asi si to musi zazit 😔 nechcela som aby bola za sprostu v skole, co nevie, zabuda na ulohy, na veci... Flaka sa. V klude ked si sadne, nauci sa, vyrata. Hanbim sa ako pes, ked mi cez edu page chodi ze nemala úlohu, knihu,... Pritom ani vytazena nie je nicim...
@danieli dakujem 😁 keby som chcela byt stastna asi naozaj by som sa musela vystahovat 😊
Inak aj dnes ma jej, dotrepali sa domov, ked som sa opytala slecny, ako sa jej podarilo nechat psa von, tak strašná zábava, ze aspon sa vyvencil a nasiel si kamosku. Cesta po neho tam a spat vyse hodina, musela som rusit veterinára 😁 ale mam. Byt v klude.
Asi ja sa idem na tu jogu prihlasit a domov budem chodit az vecer 😂 inak neviem...
@lenusiatko no uvidime 😂 ona ale kopiruje otca, cize mam o tom iste pochybnosti. Knih cita velmi vela, ale ani za nic neprecita niečo co jej vyberiem, este stale skor take detske knizky cita. Hadam neskor. Mas aj typ na nejaku knihu o puberte?
Dcéra kopíruje (podľa toho čo píšeš) správanie tvojho muža k tebe, jeho si vybrala ako vzor aktuálne a robí to čo on tebe, plus ak je nahnevaná na svet, pubuerta tak si to odskáče ty a ona tie svoje negatívne emócie vybije na tebe, nahnevá ta a pod. Psychológ je dobrá voľba pre obe, ale zavážilo by viac keby máte obaja rodicia rovnaký prístup vo výchove
Malo tak byt: Aj dnes ma jej vyvadzanie, zaujimavy koniec...
Puberta plus povaha a nadržanie otcom.Svoje spravil aj Covid, lebo deti zleniveli s tými zubami, pyžamom som aj ja bojovala...načo veď som doma načo sa mám umývať a pod...hlavný problém vidím v otcovi, ktorý jej drží stranu a ty si tá zlá, ktorá požaduje poriadok, povinnosti....a bude to ešte horšie na to sa priprav.vie byť niekedy aj milá,?🙂)
Ak sa správa k deťom povýšenecky čo čaká?
10 r slečna už sa nechce hrať so susedmi asi...no je to ťažké aj u nás niekedy hromy blesky, ale aby mi zasran hádzal pero po dome a robil hystérie, tak by som jej už jednu vytala s prepáčením.Ako si reagovala?skúša pokiaľ môže ísť cíti sa už strašne dospelá, tak nech si spĺňa čo treba...skús ju viac zapájať niečo upečte...niečo spolu.dobre robíš, že ju berieš von oni by celé dni boli zavretí v izbe a svoj svet.Ja som mala vždy super dieťa žiadny vzdor prechádzka rajom, ale to čo prišlo v 12 r des.Oduvanie, na všetko svoje odpoveď, tam nejdem, to nebudem, to sa mi nechce do toho korona učenie...tiež som kričala a bojovala a to som kludas.Teraz sa teším, že už idú do školy...program spraviť pre teenegerka je hrozne von nechce chodiť kamarátky ju nezaujímajú...určite zajdi k psychologicke najprv sama.
inak, keď som v minulosti ja riešila niečo podobné s dcérou, jeden múdry lekár mi povedal, že chyba je VŽDY u rodiča. Vtedy ma to dosť pichlo pri srdci, ale som rada, že mi to povedal, mal pravdu na 100%. Prosím, nechcem sa ťa dotknúť, ale myslím si, že chyba väčšinou nebýva len na jednej strane, musia sa zamyslieť obidvaja partneri. Hovorím z vlastnej skúsenosti 😉
Základ je držať ako rodičia.. spolu pri vychove.. Bolo by s ňou o polovicu menej problémov. Ona proste vidí a cíti aký máte medzi sebou vzťah a preto je taká, o to viac skúša. Keď s mužom nemáte rovnaký pohľad na výchovu je to veľký problém ale pre dcéru.
@lenka_da nedotkla si sa ma, ale tak kde by bol vo mne problem? mam ju nechat tak, nech si robi co chce? :D alebo ockovi sa klanat za to aky je napomocny pri vychove a ked ma zhodi tak sa mu podakovat? 🙂
@luccija no ja som reagovala este celkom s kludom, nech to pero ide zdvihnut (nezdvihla, zacala revat) a ked sa zacala natriasat a dupat si nohou, dobreze cely kuchynsky stol neodsunula o pol metra, iba som jej povedala, ze na mna tieto cirkusy neplatia, moze sa rozdrapovat kolko chce ale dokonci tie 2 rpiklady co jej ostali. Potom ju ocko teatralne zachranil, polutoval chudiatko, ked som mu do toho skocila, ci je toto normalne podla neho, tak ju zase teatralne poslal do izby ( povedal jej tento krat ze taku urevanu ju nechce dole vidiet, preco vyvadza, wow, pomohol velmi). Za taku pol hodinu som za nou s kludom isla, ze ja jej verim, ze ju rozculuje, ked od nej nieco chcem, ale zacina jej skola a toto je minimum co moze urobit, taketo dramy a cirkusy nikomu nepomozu, nech si poplace, ukludni sa a pride... prisla, dokoncila tie dva priklady a isli sme von. Nemyslim, ze nejak zle reagujem na nu... len mam toho fakt po krk bojovat na dvoch frontoch. Navrieskam na nu skor za to wcko, za bordel co narobi, znici nieco... to neznasam, lebo nestiham, cely den tu lietat okolo vsetkeho a dookola to iste upratovat, odkladat a napominat ju ako keby mala dva roky a ked jej dam nech to uprace ona, tak to sa nedozijem...
Otcove spravanie je podla mna poznacene hlavne tym, ze on je jedinacik, neskutocne egoisticky. On v zivote neriesil nic. S nikym. Ide si svoje a ostatni sa prisposobia alebo idu od neho. Kazdy kto robi veci inak ako on, tak je idiot. Tam ja necakam nejake pochopenie, on neznesie ani mojich surodencov, podla neho sme divna rodina atd (no sme uplne bezna rodina, co raz za uhorsky rok riesi nejake konflikty, ale uplne v pohode vsetci vychadzame aj ked sa napr. pohadam s bratom/sestrou/mamou.. my sme na to zvyknuti :D si to potom aj vysvetlime velmi rychlo a je klud).
Pecenie, vyrabanie, rucne prace atd.. ja nie som velmi sportovy typ a teda taketo veci s nou robim a radsej ako ju taham na vychadzky, tie som zaviedla, lebo nam zadky rastu :D lenze ja ked sa s nou dohodnem, tak ano chce piect a ked ju volam, nepride a robim to ak chcem sama:D rovnako je to s nejakym vyrabanim a robenim niecoho, malovanie... proste ignoracia alebo to rozlozime a o minutu to nechce robit (rptiom ja sa jej opytam, ze co chce robit, nie je to ze donutim dievca aby islo malovat). A potom sa mi stazuje, presne otcovim tonom, ze nic nerobime :D A to je este drama, ked napr jej chcem nieco ukazat, ako sa to spravne robi (napr. vysiva, maluje, ale aj vykrajovanie kolacov co zvladne aj 3r dieta... ale toto je aj pri sporte). Neda si vysvetlit, neda si ukazat, radsej to necha tak, ze ona to nevie a nebude to robit. A to moznosti ma milion, ja mam doma pomaly zariadeny cely atelier. Tu myslim, ze je to vplyv starych rodicov, ze ona je "najdokonalejsie najsikovnejsie stvorenie", pritom ledva ju vidia.
Kedysi som videla obrazok "kym som nemala deti, nevedela som, ze zla farba poharika dokaze niekomu pokazit deň", tak toto je to iste... cokolvek spravi clovek, vzdy je zle :D
Este ze som to tu od vas a seba precitala vsetko, to je fakt cely otec. Uplne cez kopirku.
A ako si reagovala na tu situaciu so psom?

-vysype hracky v izbe? Naozaj hracky? Ved pises akoby s nou slahala puberta...
-predvcerom ste ratali priklady? Skola zacina az v stredu....
Si si ista, ze si napisala pribeh aky si chcela napisat?