icon

Ako pripraviť zemiakové placky bez prebytočného oleja?

Včera o 08:59

Neviem, kde robím chybu, ale moje placky sú vždy strašne mastné... Chuťovo dobré, len po vysmažení z nich ide olej pomaly žmýkať 😄vždy mi je po nich ťažko

Je na to nejaký trik? Viac vyžmýkať zemiaky rozpáliť viac panvicu alebo pomáha niečo pridať do cesta?

anonym_475e5b
•
Včera o 09:01

Ja dávam na placky vždy servítku, keď ich dopečiem a dám na tanier. A nechám tak chvíľku, na každú jednu tak urobím a nie sú až také mastné. 🙂

januska12323
•
Včera o 09:18

Tiež tak ako vyššie.

anonym_8796af
•
Včera o 09:30

@anonym_autor skús bravčovú masť, budú aj chutnejšie a potom dať na servitku

anonym_6fb8f3
•
Včera o 09:31

Bez tuku ich mať nikdy nebudeš , ale ako píšu dievčatá, veľa ho vieš odsať pomocou papier.kuchynskej utierky.Mozno ešte by sa dala hmota na zem.placky vyliať na vymastený a strúhankou vysypaný plech a upiecť v rúre.Je to chutné,ale placky sú placky.

minenkaa
•
Včera o 09:31

Dobre placky ,bez veľa tuku nespravis ,dávam aj ja na papierové utierky a potom tráviace enzymi

anonym_4381bb
•
Včera o 09:36

Ja zvyknem počas smaženia zapnúť rúru a dávam do nej na papier

slavomira236
•
Včera o 09:42

@anonym_autor robim och dvajrat do roka tenke a chrumkave a mastne.

anonym_43201e
•
Včera o 09:54

@anonym_autor
Tam je trik zatial nikdo neuhadol 😄

anonym_43201e
•
Včera o 09:55
@anonym_43201e

@anonym_autor
Tam je trik zatial nikdo neuhadol 😄

@anonym_43201e

anonym_a260b1
•
Včera o 10:00

co viem tak niektori davaju prvu varku do este studeneho alebo nie vriaceho oleja a samozrejme potom to cesto viac navsiakne takze placky dat az do rozpaleneho oleja a tiez nepotrebuju v nom plavat ale staci primerane mnozstvo. A po vyprazeni dat ich na servitku ale tak to tiez je pre mna samozrejmost so vsetkym co sa vypraza. Nikdy som takto nemala mastne placky.

anonym_6fb8f3
•
Včera o 10:05
@anonym_a260b1

co viem tak niektori davaju prvu varku do este studeneho alebo nie vriaceho oleja a samozrejme potom to cesto viac navsiakne takze placky dat az do rozpaleneho oleja a tiez nepotrebuju v nom plavat ale staci primerane mnozstvo. A po vyprazeni dat ich na servitku ale tak to tiez je pre mna samozrejmost so vsetkym co sa vypraza. Nikdy som takto nemala mastne placky.

@anonym_a260b1 Samozrejme, že do rozpáleného tuku a odsať pap.utierkami čo najviac tuku,ale stále to bude mastné... Či tebe sa podaria tak, že keď chytis placku do rúk,prsty ostanú čisté, suché?

miselka257
•
Včera o 10:05

pečiem ich v rúre na pečiacom papieri pokvapkané olejom 😁

anonym_6fb8f3
•
Včera o 10:09
@miselka257

@miselka257 Toto vyzerá ako dobrý nápad.Skusim.

anonym_a260b1
•
Včera o 10:25
@anonym_6fb8f3

@anonym_a260b1 Samozrejme, že do rozpáleného tuku a odsať pap.utierkami čo najviac tuku,ale stále to bude mastné... Či tebe sa podaria tak, že keď chytis placku do rúk,prsty ostanú čisté, suché?

@anonym_6fb8f3 ako logicky ked sa nieco vypraza tak tam ten olej bude ale mam placky take priblizne tak ako napriklad na reznoch alebo karfiole ap., ze nemam cele ruky od oleja ked ich zoberiem.

anonym_6fb8f3
•
Včera o 10:31
@anonym_a260b1

@anonym_6fb8f3 ako logicky ked sa nieco vypraza tak tam ten olej bude ale mam placky take priblizne tak ako napriklad na reznoch alebo karfiole ap., ze nemam cele ruky od oleja ked ich zoberiem.

@anonym_a260b1 Čiže mastné sú, len nie natoľko,aby z nich tuk tiekol.

2691
•
Včera o 10:34

@anonym_autor pri v pečení placiek iba potierame panvicu pierkom namočenym v oleji.

anonym_00ff63
•
Včera o 10:42
@anonym_43201e

@anonym_43201e

@anonym_43201e
Takže trik, ako vysmažiť zemiakové placky, aby boli chrumkavé a nie úplne nasiaknuté olejom:
Zemiaky nastrúhajte a poriadne ich cez sitko vytlačte – všetku šťavu zachyťte do misky.
Šťavu nechajte chvíľu odstáť, potom ju zlejte a škrob, ktorý zostane na dne, dajte späť do zemiakov. Budete prekvapení, koľko škrobu tam je. Placky sa takto dajú robiť aj bez pridania múky a krásne držia pokope.
Tip proti tmavnutiu: Ak nechcete, aby zemiaky počas prípravy stmavli, pridajte do nastrúhaných zemiakov trochu citrónovej šťavy. Stačí naozaj málo, aby to neovplyvnilo chuť.
Placky dajte do horúceho oleja. Najskôr ich smažte na vyššom plameni, aby sa rýchlo zatiahli, a po chvíli plameň znížte.
A samozrejme, po vysmažení ich dajte na papierové utierky, aby sa odsial prebytočný olej

anonym_95ea59
•
Včera o 11:35
@miselka257

@miselka257 to som skúšala, ale boli strašne suché a nechutili nám

minenkaa
•
Včera o 11:39
@anonym_00ff63

@anonym_43201e
Takže trik, ako vysmažiť zemiakové placky, aby boli chrumkavé a nie úplne nasiaknuté olejom:
Zemiaky nastrúhajte a poriadne ich cez sitko vytlačte – všetku šťavu zachyťte do misky.
Šťavu nechajte chvíľu odstáť, potom ju zlejte a škrob, ktorý zostane na dne, dajte späť do zemiakov. Budete prekvapení, koľko škrobu tam je. Placky sa takto dajú robiť aj bez pridania múky a krásne držia pokope.
Tip proti tmavnutiu: Ak nechcete, aby zemiaky počas prípravy stmavli, pridajte do nastrúhaných zemiakov trochu citrónovej šťavy. Stačí naozaj málo, aby to neovplyvnilo chuť.
Placky dajte do horúceho oleja. Najskôr ich smažte na vyššom plameni, aby sa rýchlo zatiahli, a po chvíli plameň znížte.
A samozrejme, po vysmažení ich dajte na papierové utierky, aby sa odsial prebytočný olej

@anonym_00ff63 ale veď toto niesu triky ,ale uplne normálne robenie placiek,kto by do nich dával múku a cernenie zemiakov ,to koľko musia tie zemiaky stat aby stihli stmavnúť ,ešte nikdy mi nestmavli kým som spravila placky

miselka257
•
Včera o 11:57
@anonym_95ea59

@miselka257 to som skúšala, ale boli strašne suché a nechutili nám

@anonym_95ea59 keď som ich nechala dlho v rúre, alebo dala tenkú vrstvu, tiež boli suché, ale zas také suchšie sa dajú použiť ako tortilla a naplniť ich čímkoľvek 😁 kým som došla k tomu, aby neboli suché, prešlo pár pokusov 😀

martinmmartin
•
Včera o 12:00

wafflovac si kup a potom budes maturovat nad presnym zlozenim cesta ohladom vlhkosti a tak ale ked to vychytas tak mas po probleme

anonym_00ff63
•
Včera o 12:08
@minenkaa

@anonym_00ff63 ale veď toto niesu triky ,ale uplne normálne robenie placiek,kto by do nich dával múku a cernenie zemiakov ,to koľko musia tie zemiaky stat aby stihli stmavnúť ,ešte nikdy mi nestmavli kým som spravila placky

@minenkaa
Ked je to uplne normalne co som pridala preco kazdu jednu placku co jedavam na Slovensku je super mastna? asi najhorsie robi moja mama.

minenkaa
•
Včera o 12:22
@anonym_00ff63

@minenkaa
Ked je to uplne normalne co som pridala preco kazdu jednu placku co jedavam na Slovensku je super mastna? asi najhorsie robi moja mama.

@anonym_00ff63 a to ja mám ako vedieť ,ale to čo opisuješ je uplne normálne robenie zemiakovej placky a všade
Veď ani guláš neuverí každý rovnako dobrý a predsa skoro každý ma rovnaký recept

anonym_8e1634
•
Včera o 16:53

Davam ozaj len malicko oleja. Trosku br mast.
A potom na papierovu utierku.

anonym_97419a
•
Včera o 17:00
@minenkaa

@anonym_autor oleja dávam málo a na servitku
@minenkaa ja robím s múkou a vajíčkom😂ani som nevedela, že netreba muku

minenkaa
•
Včera o 17:32
@anonym_97419a

@anonym_autor oleja dávam málo a na servitku
@minenkaa ja robím s múkou a vajíčkom😂ani som nevedela, že netreba muku

@anonym_97419a uplne zbytocne je múka v nich

anonym_8361c4
•
Včera o 17:43

Ja nakrajam nahrubo, osolim a vyzmykam vodu a necham tu vodu chvilu odstat, potom sa na dne usadi skrob a ten tiez pridam do placiek.. potom vajicko, majoranku a cesnak a smazim len na troche oleja.. alebo v rure pokvapkane olejom 🙂