icon

Ako správne zavariť jahody, aby nechytili plesne?

Dnes o 06:22

Ahojte
Robila som jahodovy dzem a rozmyslam, ze soravim aj zavarane jahody. Mate nejaky pomer cukru a vody kedy mate odsledovane ze vdaka tomu nalevu vam jahody nechytia plesen?
Ako dlho sterilizujete?
Dakujem

anonym_c98d31
Dnes o 06:53

Robime presladzovane, na rozdiel od tych, ktore sa zalievaju sirupom drzia tvar aj farbu. Na kilo ocistenych jahod potrebujes pol kila cukru. Jahody cukrom zasypat, odlozit do chladnicky a nechat cukor rozpustit. Zvycajne to trva 1 az 2 dni, obcas treba premiesat, lebo cukor klasa ku dnu. Ked je vacsina cukru rozpustena precedit, jahody aj s nerozpustenym cukrom naukladat do poharov, zaliat stavou, ktoru pustili, Sterilizovat na 80°. Male pohare asi 10 minut, velke 15, nechat v hrnci vychladnut. Zvysny sirup sa da tiez zasterlizovat samostane alebo vypit. Rovnaky postup mozes pouzit aj na vykostokovane visne alebo ceresne

vikusjk
Dnes o 07:11

@anonym_autor ja som robila tak, ze som si sirup uvarila, nechala vychladnut, nasledne ocistene umyte jahodky zaliala tym sirupom, zakryla a nechala 12-24 hod, jahodky ho do seba natiahli a nesplasli po zavarani. Zaklad su (aspon tak ma mamka naucila a jej jahodky nekysnu uz roky vobec, pricom zavara pravidelne) nove vicka. Proste kupim novy balik vicok ake potrebujem a len na jahodky davam neupouzite nove. Sterilizujem a vuala, zatial sa mi ziadne nepokazili.

stvura
Dnes o 07:11

@anonym_autor ja davam 300g cukru na 1kg jahod, necham postat do druheho dna, naflaskujem, privediem do varu, odstavim a pekne mi to "dojde" v zavaracom hrnci a tam aj vychladne...nesterilizujem uz lebo by boli ako kolomaz. Robievam takto roky.

anonym_f15bbd
Dnes o 08:55

Ja si dam jahody do poharov(3dcl) do kazdeho dam 3kopcove lyzice cukru a dolejem vodou, zasrobujem a dam do pary.