Ako správne zavariť jahody, aby nechytili plesne?
Ahojte
Robila som jahodovy dzem a rozmyslam, ze soravim aj zavarane jahody. Mate nejaky pomer cukru a vody kedy mate odsledovane ze vdaka tomu nalevu vam jahody nechytia plesen?
Ako dlho sterilizujete?
Dakujem
@anonym_autor ja som robila tak, ze som si sirup uvarila, nechala vychladnut, nasledne ocistene umyte jahodky zaliala tym sirupom, zakryla a nechala 12-24 hod, jahodky ho do seba natiahli a nesplasli po zavarani. Zaklad su (aspon tak ma mamka naucila a jej jahodky nekysnu uz roky vobec, pricom zavara pravidelne) nove vicka. Proste kupim novy balik vicok ake potrebujem a len na jahodky davam neupouzite nove. Sterilizujem a vuala, zatial sa mi ziadne nepokazili.
@anonym_autor ja davam 300g cukru na 1kg jahod, necham postat do druheho dna, naflaskujem, privediem do varu, odstavim a pekne mi to "dojde" v zavaracom hrnci a tam aj vychladne...nesterilizujem uz lebo by boli ako kolomaz. Robievam takto roky.
Ja si dam jahody do poharov(3dcl) do kazdeho dam 3kopcove lyzice cukru a dolejem vodou, zasrobujem a dam do pary.

Robime presladzovane, na rozdiel od tych, ktore sa zalievaju sirupom drzia tvar aj farbu. Na kilo ocistenych jahod potrebujes pol kila cukru. Jahody cukrom zasypat, odlozit do chladnicky a nechat cukor rozpustit. Zvycajne to trva 1 az 2 dni, obcas treba premiesat, lebo cukor klasa ku dnu. Ked je vacsina cukru rozpustena precedit, jahody aj s nerozpustenym cukrom naukladat do poharov, zaliat stavou, ktoru pustili, Sterilizovat na 80°. Male pohare asi 10 minut, velke 15, nechat v hrnci vychladnut. Zvysny sirup sa da tiez zasterlizovat samostane alebo vypit. Rovnaky postup mozes pouzit aj na vykostokovane visne alebo ceresne