Ako upiecť tortu s perfektnou plnkou?
Ahojte, rozhodla som sa že by som upiekla sestre tortu. Vpodstate je jedno akú ale rozmýšľam nad nejakou cokolsdovou, možno citrónovou? Potrebujem ale rady od nejakých cukrariek alebo niekoho z vás kto tu má skúsenosti s pečením tort. Ja už som sa o to viac krát pokúšala ale plnku vždy pokazim. Buď sa mi zrazí alebo zostane úplne suchá a odlepuje sa od korpusu alebo podobne veci. Nemáte na to nejake typy ako spraviť dobrú, chutnú plnku čo by pekné držala s prepojila sa s korpusom? A ešte čo dávate navrch? Tiež ten istý krém? Ja som tak dávala že som tortu potrela z každej strany tým krémom ale úplne to zoschlo a popraskalo. Rozmýšľam že dám na vrch fondán, alebo poprípade len tu plnku lebo s fondanom mi to niez nejde. Budem rada za každé rady, recepty a typy 🤗
Plnka - mascarpone 500g, 200ml smotana na šľahanie, biela čokoláda.
Obter biela cokoladu a smotana na šľahanie 2:1
@anonym_autor https://tortyodmamy.sme.sk/recept/zakusky/cokol... Ja robím plnky podľa tohto receptu, do okruhlej formy. Vždy má veľký úspech
Pečiem jedno cesto:
8x vajce
8PL kr.cukor
75ml olej
6PL polohr. Muka
2PL kakao
2x kypriaci prášok.
Vyšľaham bielka na tuhy sneh. Zmiešam si všetky suche suroviny dokopy. Osobitne vyšlaham žltka s cukrom, pridam olej, 1/3snehu, sypku zmes a nakoniec už iba opatrne zvyšný sneh.
Pečiem cca pol hodinu na 180 stupňov. Treba vyskúšať stred špajlou.
Po vychladnutí rozkrojím cesto na 3 časti. Natriem džemom, svetly krem, tmavy krem a znova cesto, džem svetly, tmavy. Posledne cesto potriem zvyšnym kremom, aj boky a polejem čokoladou, ozdobim.
Podľa toho, akú máš veľkú formu na tortu: Do menšej formy dávam:
3 vajcia, 10 g cukru, 130 g polohrubej múky a prášok do pečiva.
Do väčšej . vajcia, 200 g cukru, 150 g polohrubej múky, PDP.
Žlky vymiešam s práškovým cukrom, pridám postupne múku s PDP, Biely vyšlahám zvlášť a varechou primiešam. Dám piecť na 180 st. cca 20 min. Ked to začne voňať, pozriem, ak je ružový korpus, vyberiem. Alebo ak máš na rúre sklo, vidníš ak je ružové, vypni a vyber, vychaldnúť na mirežke
Plnka: 4 celé vajcia a 200 g kryštál cukru + vanilkový cukor, šľahať nad parou cca 30 min.
Do nížšieho hrnca väčšieho dám vodu, trochu viac ako polovicu, zovrieť a na to dám misu plechovú a šlahám tie vajcia s cukrom. Tak aby neunikala para. Keď to začne hustnúť, vypnem plyn, odstavím a do vychaldnutého vmeišam veľké maslo. Môžeš i 1 a pol masla.
Môžeš korpus i prekrojiť, dať 1/2 plnky, naukladať ananás, druhú časť korpusu, môžeš trochu poliať tým nálevom korpus a môžeš dať zvyšok plnky. Alebo poleješ čokoládou rozpustenou v ov odnom kupeli s Cerou. Boky potrieť plnkou trochu a obsypať kokosom alebo pomletými orechami. Na vrch miešie poukladaťanás nakrájaný, albo lentilky...
Alebo upiecť 2 rovnaké korpusy z 3 vajec alebo zo 4.
Plnka - mascarpone 500g, 200ml smotana na šľahanie, biela čokoláda.
Obter biela cokoladu a smotana na šľahanie 2:1
@anonym_b4986e a ako pridávate čokoládu do mascarpone? Mne sa to vždy zdrclo
Podľa toho, akú máš veľkú formu na tortu: Do menšej formy dávam:
3 vajcia, 10 g cukru, 130 g polohrubej múky a prášok do pečiva.
Do väčšej . vajcia, 200 g cukru, 150 g polohrubej múky, PDP.
Žlky vymiešam s práškovým cukrom, pridám postupne múku s PDP, Biely vyšlahám zvlášť a varechou primiešam. Dám piecť na 180 st. cca 20 min. Ked to začne voňať, pozriem, ak je ružový korpus, vyberiem. Alebo ak máš na rúre sklo, vidníš ak je ružové, vypni a vyber, vychaldnúť na mirežke
Plnka: 4 celé vajcia a 200 g kryštál cukru + vanilkový cukor, šľahať nad parou cca 30 min.
Do nížšieho hrnca väčšieho dám vodu, trochu viac ako polovicu, zovrieť a na to dám misu plechovú a šlahám tie vajcia s cukrom. Tak aby neunikala para. Keď to začne hustnúť, vypnem plyn, odstavím a do vychaldnutého vmeišam veľké maslo. Môžeš i 1 a pol masla.
Môžeš korpus i prekrojiť, dať 1/2 plnky, naukladať ananás, druhú časť korpusu, môžeš trochu poliať tým nálevom korpus a môžeš dať zvyšok plnky. Alebo poleješ čokoládou rozpustenou v ov odnom kupeli s Cerou. Boky potrieť plnkou trochu a obsypať kokosom alebo pomletými orechami. Na vrch miešie poukladaťanás nakrájaný, albo lentilky...
Alebo upiecť 2 rovnaké korpusy z 3 vajec alebo zo 4.
@isis234 super ďakujem skúsim
@anonym_autor https://tortyodmamy.sme.sk/recept/zakusky/cokol... Ja robím plnky podľa tohto receptu, do okruhlej formy. Vždy má veľký úspech
Pečiem jedno cesto:
8x vajce
8PL kr.cukor
75ml olej
6PL polohr. Muka
2PL kakao
2x kypriaci prášok.
Vyšľaham bielka na tuhy sneh. Zmiešam si všetky suche suroviny dokopy. Osobitne vyšlaham žltka s cukrom, pridam olej, 1/3snehu, sypku zmes a nakoniec už iba opatrne zvyšný sneh.
Pečiem cca pol hodinu na 180 stupňov. Treba vyskúšať stred špajlou.
Po vychladnutí rozkrojím cesto na 3 časti. Natriem džemom, svetly krem, tmavy krem a znova cesto, džem svetly, tmavy. Posledne cesto potriem zvyšnym kremom, aj boky a polejem čokoladou, ozdobim.
@anonym_06abd6 podľa tomto som robila plnku a asi som fakt nešikovna lebo mne sa to po vložení do chladnicky rozdelilo akosi. Že maslo od ostatných surovín 🥲🙃
@anonym_b4986e a ako pridávate čokoládu do mascarpone? Mne sa to vždy zdrclo
@anonym_autor najlepsie a na istotu pre mna je urobit si den vopred ganaz, smotanu zahrejes a rozmiesas v nej čoko. Do chladničky a na druhy den to rozmixujes a zmiesas s mascarpone ,mixneš.

@anonym_autor mascarpone plus ovocie a nemas co pokazit.. torta nemusi byt hladka, dnes skor ficia nezhladene.. urob ju ozdobenu a nebudes riesit popraskanie