Ako uskladniť bylinky pomocou soli v chladničke?
Dobrý večer, minule som niekde videla video pána, ktorý - pamätám si, že hovoril o kôpre, petržlene, ligurčeku - nesuší, nemrazí - ale nejako uskladňuje bylinky v chladničke, asi iba pomocou soli? Nejako asi prekladá tie bylinky soľou a tak ich konzervuje, vraj vydržia celú zimu.
Konzervujete niekto takto? Neviete mi poradiť, ako na to? Ďakujem krásne.
Kedysi sa to tak robilo. Babka mala zasobu nasolenych bylin v spajzke. Na kilo byliniek 100g soli, nakrajas, premiesas, natlacis do poharov. Len potom treba pocitat s tym, ze je to poriadne slane pri pouziti. Za mna su lepsie susene alebo mrazene
@anonym_52a0b4 Práve ten pán vo videu vysvetľoval, že mrazenie robí niečo, sušenie robí niečo, že to solenie je najlepšia metóda, len to neviem dohľadať :-/
Ja si takto nakladam kôpor. Umyjem ho a osušený nakrájam nadrobno. A potom len vrstvím soľ/kôpor/soľ/kôpor..... zvyčajne mi malá fľaša vydrží rok. Používam ho len na omáčku. Potom už omáčku veľmi nesolím.
@anonym_52a0b4 Práve ten pán vo videu vysvetľoval, že mrazenie robí niečo, sušenie robí niečo, že to solenie je najlepšia metóda, len to neviem dohľadať :-/
@zuzulienocka78 no neviem, lebo napriek soli tam oxidacne procesy prebehnu, to sa pri mrazeni nedeje. Pri suseni sa straca aj aroma aj vitaminy, ale mrazenie je najsetrnejsi sposob uchovavania akychkolvek potravin.
@zuzulienocka78 to je tak jednoduche, ze na to ani nepotrebujes recept. Prekladas kopor so solou:
https://nanicmama.sme.sk/recept/zavarame/kopor-...
Ja si takto nakladam kôpor. Umyjem ho a osušený nakrájam nadrobno. A potom len vrstvím soľ/kôpor/soľ/kôpor..... zvyčajne mi malá fľaša vydrží rok. Používam ho len na omáčku. Potom už omáčku veľmi nesolím.
@pinkgirl raz som skúsila všetok kôpor splesnivel v špajzi.
@pinkgirl raz som skúsila všetok kôpor splesnivel v špajzi.
@anonym_e7a846 ale to treba dat do chladnicky. V chladnicke vydrzi aj rok.
@anonym_e7a846 ale to treba dat do chladnicky. V chladnicke vydrzi aj rok.
@anonym_204226 kebyže dám po jednom7deci. poháry z každej bylinky čo mám na záhrade do chladničky tak mám skoro plnú chladničku
@anonym_204226 kebyže dám po jednom7deci. poháry z každej bylinky čo mám na záhrade do chladničky tak mám skoro plnú chladničku
@anonym_e7a846 tak skus zatial len kopor, daj do horcicoveho pohara a uvidis. Alebo nedaj, mne je jedno. Len som chcela napisat, ze sa to ma skladovat v chladnicke.
Nasekqm vnat a zasypem solou, vrstvim, mam v chladnicke, len opatrne so solenim potom
@anonym_e7a846 mám tú fľaštičku v chladničke, nič mu nikdy nebolo. Skús to tiež tak.

Kedysi sa to tak robilo. Babka mala zasobu nasolenych bylin v spajzke. Na kilo byliniek 100g soli, nakrajas, premiesas, natlacis do poharov. Len potom treba pocitat s tym, ze je to poriadne slane pri pouziti. Za mna su lepsie susene alebo mrazene