icon

Ako zachrániť plesnivé vlašské orechy?

rado_sa_stalo
Včera o 16:34

susim teraz vlasske orechy a dnes som si vsimla, ze niektore maju na skrupine plesen.
neviete ci je to uz na vyhodenie, alebo staci orech otvorit a pozriet jadro?

patrike
•
Včera o 17:27

Vyhod to, mnoho plesni ma aj neviditelne casti alebo produkuju jedy, nepotrebujes mat znicenu pecen.

anonym_aeace3
•
Včera o 17:31

Neriskovala by som, plesen na orechoch je silne toxicka, ani nekupujem orechy ani nic orechove, jem iba orechy ktore su riadne vysusene, maju zltu skrupinu a zvnutra maju jadro zlte bez skvrn a pavuciniek
Musia sa poriadne vysusit na slnku v jednej vrstve a pravidelne ich poobracat. Nesmu sa nechavat vonku na noc

anonym_e8a79f
•
Včera o 17:41

Moja teta, ked studovala medicinu, tak im vraveli pribeh, ako jedna pani zistila, ma plesen na orechoch, tak z nich urobila kolac, ved sa plesen upecenim znici a dala z kolaca vnukovi, ktory sa z neho otravil, takze plesen na orechoch je vazne velmi nebezpecna

anonym_a661b5
•
Včera o 19:38

@rado_sa_stalo VYHODIŤ !!! Extrémne nebezpečné!!!!! Plesnivé (aspergilus flavus -> aflatoxín) a čierne orechy (čo sú napadnuté škodcom, osičkou alebo ako sa to volá), to všetko iba vyhodiť. 🙏Prosím ťa, neriskuj, nestojí ti to za to. Napadnuté čierne orechy alebo plesnivé sa nedajú ošetriť pečením. Raz dávnejšie sme mali z čiernych orechov ťažkú otravu, skoro sme zomreli. Fakt to nie je sranda😨

anonym_a661b5
•
Včera o 19:50

Vrtivka orechová... takže je to mucha, nám napadla orechy, z toho sme sa otrávili.. postreky sú nanič, lebo postriekame a aj tak sa to zasa vráti od susedov 🙈 a p plesni ani nehovorím, to sa snažíme nemilosrdne vyhadzovať. Len tie cierne orechy... najprv sme si mysleli že stačí prepiecť. Ale nestačilo, skoro sme zomreli z otravy... Ale inak pekná mucha keď ju tak vidim na fotke. Len aká sviniarka!

anonym_8e192e
•
Včera o 20:54

@rado_sa_stalo Prvý krát počujem, že sa dá s orechov otráviť. To som teda nevedela.