icon

Je lepšíe piecť chlieb v liatinovom hrnci alebo na plechu?

12. júl 2026

Pečiem doma chlieb a rozmýšľam nad liatinovým hrncom.
Zatiaľ ho pečiem normálne na plechu, ale vraj v hrnci má byť lepšia kôrka a chlieb sa viac zdvihne. Len nechcem kupovať ďalšiu ťažkú vec do kuchyne, ak rozdiel nie je až taký veľký.
Pečiete chlieb v liatinovom hrnci? Je výsledok naozaj lepší ako na plechu?

3009
12. júl 2026

@anonym_autor to vôbec nieje o hrnci. Ja pečiem v obyčajnom plecháči na chleba za 7 eur /máva ho Billa/ a chlieb je krásny. Mám ho preto, aby sa chlieb nerozlieval, drží to chlebovú formu. Dávam tam len papier na pečenie..Takto pečiem niekoľko rokov a je nádherný.

lukbe
12. júl 2026

Ano, liatinový je naj, pečiem aj v inej forme aj v jenskom skle, ale v liatine je najlepší. Využijete aj pri pečení, varení mäsa.

moonlight1210
12. júl 2026

@anonym_autor ak uz kupis liatinoy, kup rovno taky s pokrievkou. Da sa potom vyuzit pri priprave aj roznych inych druhov jedla. Takze vyuzijes vsestranne.

mirage
12. júl 2026

pečiem aj v liatine, aj na plechu, nejako nevidim rozdiel. Chlieb mam lepsi, viac sa zdvihne, odkedy pouzivam ciernu pernerku.

anonym_fd9e00
12. júl 2026

Za mna urcite nejaka nadoba. Ja mam aj parnu ruru a je to o nicom, kedze vobec nevie na pare dosiahnut teplotu 250 stupnov. Ja mam tu v dome taku akoze liatinu, je to taky stary cesky hrniec, cierny a vnutro modry smalt, ma pokrievku a v tom sa mi pecie najlepsie. Korka je super a nie je ani moc makka ani vysusena, peciem stale zakryte. Ale zaklad je, dobre vykysnute cesto, dobre utiahnute cesto, aby drzal chlieb tvar, a potom dobre vyhriat. Ale ja nastavim ruru na 250 aj s nadobou a ked mi ohlasi, ze je vyhriata, davam chlieb a je super. Zbytocne to neprehanam. Pekny chlieb sa da upiect aj v Remoske, ktora dosiahne max. 180 stupnov. Mne sa to sice nepodarilo, ale videla som take chleby.
Ale dobre sa mi pieklo aj v jenskom skle, tam vidis aj ten proces, tiez zakryte. Len sklo sa mi uz vysmyklo kolkokrat a ltt som nerozbila misu aj s chlebom. A mam aj liatinovy hrniec smaltovany, ale nevyuzivam ho velmi, ale da sa v nom piect aj kacka a tak. Ak sa mi pokazi ten stary, tak kupim tento novy...vnutro ma trochu poskodene, ale peciem na papieri, papier polozim na osatku a preklopim chlieb na dosku a opatrne prelozim do pekaca. Zatial funguje.
https://belis.eu/pekac-ruzne-velikosti-5/

anonym_f0008f
12. júl 2026

latinovy je super v tom ze rovnomerne rozklada telo, co napriklad pri plechu nehrozi... cize liatinovy mas vzdy najlepsie riesenie na chlieb