icon

Prečo sa mi smotana v omáčke vždy zrazí?

16. aug 2026

a už neviem čo robím zle 😄 keď dávam smotanu do teplej omáčky, občas sa spravia malé hrudky a vyzerá to zrazene. skúšala som ju nechať predtým zohriať na izbovú teplotu a aj tak. Je na to nejaký jednoduchý trik?

anonym_2e96da
16. aug 2026

najprv do smotany pridaj naberacku omacky ktoru varis, rozmiesaj a az tak smotanu pridaj do samotnej omacky

stellarstar
16. aug 2026

Toot sa mi ešte nikdy nestalo.
Skus do smotany dať trochu z omáčky kt varíš alebo znížiť teplotu omáčky aby nevarila a potom tam dať smotanu a záleží aj od toho koľko % smotanu máš

anonym_30d326
16. aug 2026

Smotana na varenie, šľahanie, kyslá?

anonym_ecf668
16. aug 2026

@anonym_autor Prv daj trochu teplej/horúcej omáčky do smotany izbovej teploty a až potom, keď teplotu oboch tekutín vyrovnas, môžeš smotanu vliať do omáčky/tá však nesmie vrieť/

autor
16. aug 2026
@anonym_30d326

Smotana na varenie, šľahanie, kyslá?

@anonym_30d326 Smotana na varenie, 12 %

anonym_28f60f
16. aug 2026

To je logicke ked varis jedlo ma okolo 90-100° (ak buble tak 100°) a izbova teplota je okolo 20°C takze treba dat trocha vody, omacky z jedla do smotany aby sa teplota co najviac vyrovnala a az tak zamiesat. A ja osobne smotanu nikdy nepridavam do bodu varu stale najprv vypnem sporak a az tak vlejem.

anonym_827b28
16. aug 2026

@anonym_autor
U nas sa to vola ze sa zgrcne , minuly tyzden sa mi to stale vsetky postupy splnene, na slaktrafenie.

anonym_b3f56a
16. aug 2026

Ževraj záleží aj od značky
Veľa žien si pochvaluje z lidl

leidin
16. aug 2026

Hej som si vsimla ze niekde ma ist na slahanie do varenia. Ktovie, mozno je to tym

anonym_30d326
16. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak tu nepoužívam ja vôbec, všade dávam na šľahanie, to dám aj rovno z chladničky do bublajucej omáčky a nikdy sa mi nezrazila

anos18
16. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor smotana na varenie sa mi nikdy nezrazila, používala som z Lidl tu 500 ml zn. Pilos. A kyslá smotana sa mi už zrazila, tam používam postup, že ako začnem variť, hneď si vyložím kyslú smotanu ku sporáku, tam sa zatiaľ oteplí, a potom dám do nádoby mlieko alebo smotanu na varenie, do toho kyslú smotanu a múku, prípadne omáčku ešte trošku schladim pridaním studeného mlieka a cez sitko prelejem do hrnca to zmiešané mlieko s kyslou smotanou a múkou. A už dávno sa mi nič nezrazilo

anonym_3f0d30
16. aug 2026

@anonym_autor pouzi slahackovu smotanu alebo vyrovnaj teplotu nez ju supnes do omacky. Ja som ale doteraz nepochopila vyznam smotany na varenie. Ved prave ten tuk, ktory je z nej odobraty dava jedlu chut. Ja pouzuvam vylucne slahackovu smotanu na varenie.

martul
16. aug 2026
@anonym_30d326

@anonym_autor tak tu nepoužívam ja vôbec, všade dávam na šľahanie, to dám aj rovno z chladničky do bublajucej omáčky a nikdy sa mi nezrazila

@anonym_30d326 ja tak isto, rovno z chladničky do horúcej omáčky, zo začiatku trošku rýchlejšie miešam ale to možno minútku potom už len tak pomiešavam, nikdy sa nezrazi

muchotrafka298
16. aug 2026

Ja to nikdy nepouzivam z chladnicky rovno, necham to vonku pocas varenia. Na varenie pouzivam iba slahackovu smotanu alebo v pripade stroganova kyslu alebo creme fraiche, taku tu 12 % na varenie nepouzivam ani rastlinne. Nikdy sa mi to nezrazilo, ale je pravda, ze ja tam stahujem dole okamzite plamen (mam plynovy sporak) a miesam to, po chvilke ked sa prehreje tak ihned vypinam.

anonym_32d1f2
16. aug 2026

@anonym_autor najskor daj len troska smotany,prevar a potom daj zvysok

stankadu
16. aug 2026

Mne sa to tiez nikdy nestalo. Ale zvyknem rozmiesat trosicku muky v smotane a lievam do vriacej polievky. Pouzivam na varenie 10% alebo na slahanie.

veraaq
16. aug 2026

Ja varím skoro stále omáčku s mäsom ale toto sa mi ešte nestalo🧐a to dávam z chladničky hneď do horúcej,používaš smotanu na varenie?

natalka13
16. aug 2026
@anonym_3f0d30

@anonym_autor pouzi slahackovu smotanu alebo vyrovnaj teplotu nez ju supnes do omacky. Ja som ale doteraz nepochopila vyznam smotany na varenie. Ved prave ten tuk, ktory je z nej odobraty dava jedlu chut. Ja pouzuvam vylucne slahackovu smotanu na varenie.

@anonym_3f0d30 niekto tuk setri, uz ho tam je dost ak ma cibulu na tuku alebo besamel alebo tuk z masa.

anonym_3f0d30
16. aug 2026
@natalka13

@anonym_3f0d30 niekto tuk setri, uz ho tam je dost ak ma cibulu na tuku alebo besamel alebo tuk z masa.

@natalka13 sú aj lepšie spôsoby ako šetriť tuk, napr. nevyprážať. A smotanovú omáčkou asi nevaríš každý týždeň, ale keď ju už robím, tak nech chutí ako má. Práve tu sa šetrit neoplatí, si myslím.

anonym_827b28
16. aug 2026
@natalka13

@natalka13
Nie je este lepsie nevypekat kolace?

ivicatolic
16. aug 2026

@anonym_autor hrniec odstavíme z plotny, to je základ., potom pomaly vlievame omáčku rýchlym miešaním

elz1920
16. aug 2026
@anonym_30d326

@anonym_30d326 presne, používam šľahačku 30% a vždy OK.

anonym_9896a8
16. aug 2026

@anonym_autor ja lejem pomaly smotanu rozhabarkovanu s troškou hladkej múky bez hrudiek a rýchlo miešam nie variácie sa omáčku, stisim varenie, aby sa nezrazila omacka.

anonym_f8c21e
16. aug 2026

Odober trocha s omáčky ,rozmiesaj zo smotanou a nalej dnu .Musíš dorovnať teplotu oboch tekutín

mirka2405
16. aug 2026

@anonym_autor Smotanu na varenie nikdy nepoužívam, buď kyslú alebo šľahačkovú. Smotana na varenie nemá opodstatnenie ani chuť.

katka13katka
16. aug 2026

Vzdy sa mi to stane ak pouzijem smotanu na varenie. Kupujem len slahackovu a ta sa este nezgrcla.