icon

Prečo sa vývar má variť dlhšie než dve hodiny?

Včera o 15:22

Ahojte nie som v kuchyni veľmi klasicky zrucna aj keď varím chutne nevarim vždy podľa klasických postupov a ľudia ani nemajú tendenciu si to všimnúť. Každý kto odo mňa jedol pochválil a deti tiež pýtajú duplu takmer stále 😃 len vývar akosi nerobím 4 ci 6 hodín ale kľudne len 2 a je dosť chutný a oveľa lepší než napr v reštaurácii. Viem co a ako na to aby boli chute výrazne je priehľadný nie je mutny ani nijak zakaleny vizuálne vyzerá super.. Len akurát keď tak počúvam kolegyne ci čítam recepty mal by sa variť dlhšie, kvôli čomu?

andreakotesova
Včera o 16:35
@viestta

@andreakotesova u nas nikto kosti neohryza, kazdy obera maso z kosti priborom

@viestta ani to si neviem predstaviť... ved do toho stehna s kosťou picham vidličkou, ktorú už som mala v ústach... príde mi to riadne nehygienicke, takéto kosti mrazit kvoli vývaru... no... ale proti gustu...

andreakotesova
Včera o 16:38
@anonym_35d632

@andreakotesova vriaca voda to vydezinfikuje a zabije baktérie ako aj niekoľko hodinové varenie vývaru...

@anonym_35d632 aj tak je to pre mňa fuj predstava 😅😇

anonym_35d632
Včera o 16:40
@andreakotesova

@viestta ani to si neviem predstaviť... ved do toho stehna s kosťou picham vidličkou, ktorú už som mala v ústach... príde mi to riadne nehygienicke, takéto kosti mrazit kvoli vývaru... no... ale proti gustu...

@andreakotesova btw, aj príbor olizuješ a neskôr ho použije niekto iný, či ho doma vyhadzujete po každom použití ??

nikasmile
Včera o 16:40

@anonym_autor varím slepačí, morčací alebo hovädzí...po 2 hod. je to stále len voda. Varím cca 8hodín.

andreakotesova
Včera o 16:43
@anonym_35d632

@andreakotesova btw, aj príbor olizuješ a neskôr ho použije niekto iný, či ho doma vyhadzujete po každom použití ??

@anonym_35d632 nevyhadzujem pribor, ale použiť kosti z pečeného kuraťa na vývar, ktoré už niekto samostatne na tanieri krajal, mi príde nechutné (a kludne tie kosti mozes neskôr vyvárať aj 24 hodín, aj tak mi to príde nechutné).

anonym_35d632
Včera o 16:47
@andreakotesova

@anonym_35d632 nevyhadzujem pribor, ale použiť kosti z pečeného kuraťa na vývar, ktoré už niekto samostatne na tanieri krajal, mi príde nechutné (a kludne tie kosti mozes neskôr vyvárať aj 24 hodín, aj tak mi to príde nechutné).

@andreakotesova robíme to tak roky a kosti normálne oberieme a necmúľame v ústach ako v niektorých rodinách. Väčšinou sa kosti ani nedostanú na tanier, ale zostanú obrané na plechu.

andreakotesova
Včera o 16:49
@anonym_35d632

@andreakotesova robíme to tak roky a kosti normálne oberieme a necmúľame v ústach ako v niektorých rodinách. Väčšinou sa kosti ani nedostanú na tanier, ale zostanú obrané na plechu.

@anonym_35d632 tak tento spôsob by som vedela akceptovať (osobne to ale neplánujem vobec skúšať). A to oberas mäso aj dospelým účastníkom obeda?

andreakotesova
Včera o 16:50
@anonym_35d632

@anonym_35d632 inak ani my necmulame kosti v ústach 😅 Pekne ich oberame priborom.

viestta
Včera o 16:56
@andreakotesova

@anonym_35d632 aj tak je to pre mňa fuj predstava 😅😇

@andreakotesova dobre, pre tebe je to fuj. Pre mna moze byt fuj nieco uplne ine. Mas stastie, ze nikto ta tie obrate kosti nenuti pouzit na vyvar. Kazdy spravi ako sam uzna za vhodne. U nas sa na tanieri po dojedeni nachadzaju len kosti z nohy, ale korab ostava na plechu, nikto z neho neojeda ako Fred Flinstone rebro z mamuta, len sa naporcuje maso cistym nozom. Korab bezne odlozim do mraznicky do buducich vyvarov, kosti z behakov vyhodim

andreakotesova
Včera o 16:59
@viestta

@andreakotesova dobre, pre tebe je to fuj. Pre mna moze byt fuj nieco uplne ine. Mas stastie, ze nikto ta tie obrate kosti nenuti pouzit na vyvar. Kazdy spravi ako sam uzna za vhodne. U nas sa na tanieri po dojedeni nachadzaju len kosti z nohy, ale korab ostava na plechu, nikto z neho neojeda ako Fred Flinstone rebro z mamuta, len sa naporcuje maso cistym nozom. Korab bezne odlozim do mraznicky do buducich vyvarov, kosti z behakov vyhodim

@viestta rob, ako chceš.

viestta
Včera o 17:01
@andreakotesova

@viestta rob, ako chceš.

@andreakotesova vsak aj ty rob ako chces. Ale nemusis sa pohorsovat, ze ini to robia inac.

anonym_2667e0
Včera o 17:03
@viestta

@viestta kosti z nohy a kosti z behakov je to iste? To su akoze kosti z kuracich stehien? Ci nieco ine su tie nohy a behaky?

viestta
Včera o 17:06
@anonym_2667e0

@viestta kosti z nohy a kosti z behakov je to iste? To su akoze kosti z kuracich stehien? Ci nieco ine su tie nohy a behaky?

@anonym_2667e0 to je to iste, ta koncatina, ktoru sliepka pouziva na chodenie, spravny termin je behak, nie noha

anonym_2667e0
Včera o 17:10
@viestta

@anonym_2667e0 to je to iste, ta koncatina, ktoru sliepka pouziva na chodenie, spravny termin je behak, nie noha

@viestta no zas na baleniach kuracich casti v obchode nie je napisane kuracie behaky, ale kuracie stehna. Ale ok, vieme o co ide.

viestta
Včera o 17:11
@anonym_2667e0

@viestta no zas na baleniach kuracich casti v obchode nie je napisane kuracie behaky, ale kuracie stehna. Ale ok, vieme o co ide.

@anonym_2667e0 a vieme, ze je tam stehno aj prekolenie a predavaju aj horne stehna a dolne stehna.

anonym_2667e0
Včera o 17:13
@viestta

@anonym_2667e0 a vieme, ze je tam stehno aj prekolenie a predavaju aj horne stehna a dolne stehna.

@viestta no mne islo o to pomenovanie, lebo akosi mi nazov kuracia "noha" evokuje ludsku nohu, zvyknuta som na pomenovanie stehno. Ale ok, nejdem to tu spamovat s variantami nazvov

maminkadeticiek
Včera o 17:16

Hovadzina nema sanci po 2 hodinach dat to,co ma dat.Max tak kuracina a morcacina.Mozno hovadzie.Ale ak kost pusti uzasnu chut,takze hovadzinu aj 4 hodiny klidne.6 hodin nevarim,na to nemam cas.

andreakotesova
Včera o 17:17
@viestta

@andreakotesova vsak aj ty rob ako chces. Ale nemusis sa pohorsovat, ze ini to robia inac.

@viestta ja som len vyjadrila svoj názor (podobne ako ty v rôznych príspevkoch, bez urážky).

anonym_c7a720
Včera o 17:21

@anonym_autor robím vždy v tlakovom hrnci, či hovädzí, či bravčový, či slepačí vývar. Je vždy dobrý. Ak je veľa masa, kosti, zeleniny...Úspora času, energie a nevidím rozdiel..... Ak mama varí tri hodiny a???? Škoda energie. Proste tam treba dať to, čo treba a hotovo.

lukbe
Včera o 17:51
@maminkadeticiek

Hovadzina nema sanci po 2 hodinach dat to,co ma dat.Max tak kuracina a morcacina.Mozno hovadzie.Ale ak kost pusti uzasnu chut,takze hovadzinu aj 4 hodiny klidne.6 hodin nevarim,na to nemam cas.

@maminkadeticiek ja varim tak 3,5 hodiny, ale rozmýšľam vzdy, ze ak sa varí 6, tak tá voda vyvrie, nie? To stále dolievate ci ako?

gigie24
Včera o 17:55

@anonym_autor Kuraci vyvar z domaceho kurata ak ma byt super zdravy sa vari aj 8!hodin, vzniknu v nom vyzivne latky a kolagen, ktory nenahradi ziaden vyzivovy doplnok, okrem toho posilnujete aj slachy a klby 😇

marca12
Včera o 18:04
@viestta

Este lepsi je vyvar s pecenych kosti, tam je chut uplne inde. A cim dlsie sa vari, tym lepsie sa vyluhuju obsahove latky z kosti a chrupaviek. Aj z kupovanych kuracich skeletov vytiahnes radovo lepsiu chut ak ich pred varenim upecies v rure. A varim vyvary aj v tlakaci aj 12 hodinove. Zjest sa da kazdy, chutny je kazdy, ale 6 hodinovy z pecenych kosti je top. A tiez zavisi aj od toho, kolko masa, kosti a zeleniny v nom vyvaris

@viestta Prosim ta, ako dlho by sa mali piect kosti a na kolko stupnov?

maminkadeticiek
Včera o 18:36
@lukbe

@maminkadeticiek ja varim tak 3,5 hodiny, ale rozmýšľam vzdy, ze ak sa varí 6, tak tá voda vyvrie, nie? To stále dolievate ci ako?

@lukbe Nevyvrie.Stiahnem na minimum a zakryjem.Tak nevykypi ani nevyvrie,proste si zije na minimalnom ohni uplne zakryta vlastnym zivotom.Nesmies nechat odkrytu,lebo sa vyparuje,ty furt dolievas vodu a riesis vyvar a teda aj jeho jeho chut.Aspon my tak robime.

euka210
Včera o 18:57

@anonym_autor to zavisi podla masa. Ked mladu kuracinu, tej staci aj 1h, po 2 uz sa maso oddeluje. Hovazdia dlhsie. Rovnako ked je stara domaca sliepka, tak po 2h je maso este tvrde. Ale ja nemam cas varit 4-6h.
Ja by som to na tvojom mieste voobec neriesila.

viestta
Včera o 19:04
@marca12

@viestta Prosim ta, ako dlho by sa mali piect kosti a na kolko stupnov?

@marca12 ja peciem na 200 teplovzduch kym nie su viditelne opecene (skor hnede ako len zlatiste. ale nie cierne). V rure je to tak pol hodina, a treba ich v polovici pootacat

janulka1802
Včera o 19:05

Vôbec by som sa neriadila tým, čo sa píše na mk. Podstatné pre mňa je, aby chutilo stravníkom a samozrejme aj mne. Ja tiež varím len cca dve hodinky a každému zatiaľ chutilo. Neplánujem to meniť.

viestta
Včera o 19:07
@lukbe

@lukbe nie nedolievam, mam 6 litrovy hrniec naplnim ho tak 5 cm pod vrch a ked zacina prebublavat stiahnem na minimum a varim pod pokrievkou. Nejaka voda sa odpari ale vzdy ostane dost vyvaru.

zuzana76
Včera o 19:10
@janulka1802

Vôbec by som sa neriadila tým, čo sa píše na mk. Podstatné pre mňa je, aby chutilo stravníkom a samozrejme aj mne. Ja tiež varím len cca dve hodinky a každému zatiaľ chutilo. Neplánujem to meniť.

@janulka1802 ale tu su dobre rady, kuraci vyvar sa moze varit aj len 2 hodiny, ale ostatne dlhsie a aj vyvar z pecenych kosti, najcastejsie spikovych sa vari pomalym tiahnutim 8 -12 hodin

marca12
Včera o 19:35
@janulka1802

@janulka1802 To nie su rady MK,ale kucharov. Ked mam cas,varim dlho,aby bol vyvar aj poriadne vyzivny. Ked nemam cas,varim kratsie. Polievka je sice chutna,ale menej vyzivna.

sisska96
Včera o 19:38

Varím Max 2,5 hod