icon

Prečo sa vývar má variť dlhšie než dve hodiny?

8. mar 2026

Ahojte nie som v kuchyni veľmi klasicky zrucna aj keď varím chutne nevarim vždy podľa klasických postupov a ľudia ani nemajú tendenciu si to všimnúť. Každý kto odo mňa jedol pochválil a deti tiež pýtajú duplu takmer stále 😃 len vývar akosi nerobím 4 ci 6 hodín ale kľudne len 2 a je dosť chutný a oveľa lepší než napr v reštaurácii. Viem co a ako na to aby boli chute výrazne je priehľadný nie je mutny ani nijak zakaleny vizuálne vyzerá super.. Len akurát keď tak počúvam kolegyne ci čítam recepty mal by sa variť dlhšie, kvôli čomu?

Strana
z3
ivicatolic
8. mar 2026
@maca1984

Lebo tá chuť po 6 hodinách je úplne iná.
Ale teda píšem o hovädzom vývare z kostí s mäsom. A úplne najlepšia je po 12 hodinách. Hnedá farba, intenzívna chuť.

@maca1984 a úplne najlepšie je po 365 dňoch varenia, veď plyn zatiaľ ide 😆😆😆😭😭😭

maca1984
8. mar 2026
@ivicatolic

@maca1984 a úplne najlepšie je po 365 dňoch varenia, veď plyn zatiaľ ide 😆😆😆😭😭😭

@ivicatolic nemám plyn.
Ešte nejaké výsmešné poznatky ?

ivicatolic
8. mar 2026
@maca1984

@ivicatolic nemám plyn.
Ešte nejaké výsmešné poznatky ?

@maca1984 ešte sa spýtam, odkiaľ je ten poznatok tých 12 hodín, ďakujem

maca1984
8. mar 2026
@ivicatolic

@ivicatolic a na čo ti to má poslúžiť ? Na ďalší výsmech ?

viestta
8. mar 2026
@ivicatolic

@ivicatolic skusenosti spickovych kucharov, skusenosti gazdiniek a keby si chcela fakt patrat, tak hoc aj Magdalena Dobromila Rettigova a jej kucharky, alebo ucebnice pre buducich kucharov.

summer138
8. mar 2026
@lukbe

@maminkadeticiek ja varim tak 3,5 hodiny, ale rozmýšľam vzdy, ze ak sa varí 6, tak tá voda vyvrie, nie? To stále dolievate ci ako?

@lukbe nesmie sa dolievať a vývar nesmie nikdy vrieť, lebo bude kalný, na indukcii max na 3-4ke a idem spať.

ivicatolic
8. mar 2026
@viestta

@ivicatolic skusenosti spickovych kucharov, skusenosti gazdiniek a keby si chcela fakt patrat, tak hoc aj Magdalena Dobromila Rettigova a jej kucharky, alebo ucebnice pre buducich kucharov.

@viestta výborne, ďakujem za odpoveď

svetlonos
8. mar 2026
@zmrzlinka8

@anonym_827be8 pre doplnenie, silny vyvar krasne zvysuje kyselinu mocovu v tele, kto ma dnu, ho nesmie

@zmrzlinka8
Ten vtedy nesmie žiadny vývar. Ani slabý

lukbe
8. mar 2026
@summer138

@lukbe nesmie sa dolievať a vývar nesmie nikdy vrieť, lebo bude kalný, na indukcii max na 3-4ke a idem spať.

@summer138 jasné, ved aj mne vrie pomaly na najnizsom stupni, ale vyvrie trochu, tak mi tie 3,5 hod stačia.

anonym_9e84e1
8. mar 2026

@anonym_autor
Nsjlepsie je poradit sa s AI, a dostala som zaujmavu odpoved robit vyvar 2 hodiny v tlakovom hrnci je presne ta ista chut ako varit 12 hodin na sporaku.

gigie24
Včera o 05:22
@ivicatolic

@ivicatolic Od nasich babiciek a jedneho ruskeho lekara, ktory lieci ludi prave polievkami kde je dodrzany presny postup aj ingrediencie 😇

anonym_cd3e00
Včera o 07:51
@anonym_35d632

@anonym_autor pri dlhšom varení sa z kostí uvolní viac živín (kolagén, glutamín...) sú to nenahraditeľné živiny, minerály.. pre telo. Kostný - mäsový vývar je považovaný za jednu z najvýživnejších a najzdravších jedál, posilňuje imunitu... kľudne sa môže variť 8 až 10 hodín.

@anonym_35d632 hej hlavne z tým antibiotických hormonálne napichaných zvierat

anonym_cd3e00
Včera o 07:56
@viestta

@viestta budúci kuchári niekedy nevedia ani vývar uvariť. Umývajú hrnce, čistia zeleninu a dajú im umývať 100 ročnú špinu. A majstri odborného výcviku sa ani pred tými deckami ani nehanbia variť tie šlichty, použiť staré kosti a plesnivú zeleninu. Ak je fakt dobrý kuchár, je to jeho zásluha a snaha o vzdelávanie. Nie školy. Výsledky vzdelávania v gastre vidíme naprieč celou republikou. Vedela by som tu písať. Grc a hnus, zúfalý pokus o gastro.

zuzana76
Včera o 07:59
@ivicatolic

@ivicatolic je to tahany vyvar, z hovadzich kosti, ktory sa dalej moze pouzivat na demi-glace

simca06022011
Včera o 08:07

@anonym_autor zalezi z akeho masa robit, tiez vsetky nevyvaram 6h, zvycajne do 3-4 sa zmestim aj s hovadzinou, potom to mne uz napr nechuti, meni sa nam to na rosol/zelatinu :D. Dlho sa to vari aby sa uvolnili chuta a zaroven sa aj zredukuje voda (koncentruje sa chut), ale tie chemicke veci.. uvolnenie kolagenu, pomalicke bublanie aby bolo maso zmaknute atd = to chce cas. V podsate rychlym varenim mas vodu s prichutou masa. K chemii si iste vygooglis vela mudrosti, preco sa riadny liecivy vyvar vari dlho.

simca06022011
Včera o 08:09
@ivicatolic

@ivicatolic napriklad aj v cinskej medicine sa odporuca velmi dlho pomaly vareny vyvar, vola sa nejak "Chi" alebo ako.. a posilnuje a lieci, tam sa kuracina vari 6-12h, hovadzina 12-24h

tiezjedna
Včera o 08:23
@viestta

@marca12 ja peciem na 200 teplovzduch kym nie su viditelne opecene (skor hnede ako len zlatiste. ale nie cierne). V rure je to tak pol hodina, a treba ich v polovici pootacat

@viestta robím to úplne rovnako a vždy luxus👍 a keď ich potom dám na maslo a pridám do základu ešte trochu bieleho suchého vína, tak je to vývar, ktorý absolútne nemá chybu😎😉

viestta
Včera o 09:37
@anonym_cd3e00

@viestta budúci kuchári niekedy nevedia ani vývar uvariť. Umývajú hrnce, čistia zeleninu a dajú im umývať 100 ročnú špinu. A majstri odborného výcviku sa ani pred tými deckami ani nehanbia variť tie šlichty, použiť staré kosti a plesnivú zeleninu. Ak je fakt dobrý kuchár, je to jeho zásluha a snaha o vzdelávanie. Nie školy. Výsledky vzdelávania v gastre vidíme naprieč celou republikou. Vedela by som tu písať. Grc a hnus, zúfalý pokus o gastro.

@anonym_cd3e00 pisala som ucebnice, nie ze ich na praxi naucia

viestta
Včera o 09:42

Len tak pre spestrenie deja:? Kolke z vas sa idu utlct za vietnamskou polievkou pho? Aj tie, ktorym staci dvojhodinovy vyvar. A zakladom poctiveho pho je silny hovadzi vyvar z kosti vareny minimalne 12 hodin, uplne bezne aj 24.

rusalkablack
Včera o 13:48
@summer138

@anonym_autor lebo po 2 hodinách je to len žbrnda nie vývar, hovädzí varím 10-12 hodín, kurací minimálne 4 hodiny, morčací 6-7hodín.

@summer138 Presne to som chcela napísať , to je odvar, nie vývar.... Bez farby, bez chuti a bez živín. Ja varím iba slepačí, 6-7 hodín.

rusalkablack
Včera o 13:52
@lukbe

@maminkadeticiek ja varim tak 3,5 hodiny, ale rozmýšľam vzdy, ze ak sa varí 6, tak tá voda vyvrie, nie? To stále dolievate ci ako?

@lukbe voda nevyvrie, keďže sa polievka varí veľmi pomaličky, musí len tak prebublávať.

tululu
Včera o 14:06

Super,ze je tu diskusia o vyvare. Ja som povazovala vyvar za uplne zdravu a vyzivnu potravinu, kym som sa nedocitala info, ze vlastne tazke kovy ako olovo a kadmium sa ukladaju v kostiach a prave silny vyvar z kosti ich extrahuje do polievky. Normalne ma to nasrdilo, lebo u nas sa jedol vyvar aj niekolkokrat do tyzdna, deti ho miluju. Viem,ze to nie su extra velke mnozstva,ale je to na figu, ak je to pravda. Logiku to ma, tak len ci mi to nevie niekto potvrdit, vyvratit...a ano, overovala som si to.

janulka1802
Včera o 15:47
@tululu

Super,ze je tu diskusia o vyvare. Ja som povazovala vyvar za uplne zdravu a vyzivnu potravinu, kym som sa nedocitala info, ze vlastne tazke kovy ako olovo a kadmium sa ukladaju v kostiach a prave silny vyvar z kosti ich extrahuje do polievky. Normalne ma to nasrdilo, lebo u nas sa jedol vyvar aj niekolkokrat do tyzdna, deti ho miluju. Viem,ze to nie su extra velke mnozstva,ale je to na figu, ak je to pravda. Logiku to ma, tak len ci mi to nevie niekto potvrdit, vyvratit...a ano, overovala som si to.

@tululu bola som na prednáške o zdravej výžive a prednášajúci tam vyvrátil priaznivé účinky akýchkoľvek vývarov... varím i tak naďalej... ťažko sa v tom vyznať, raz je niečo nezdravé, potom už je to super potravina...

anonym_c1e724
Včera o 16:35
@viestta

Len tak pre spestrenie deja:? Kolke z vas sa idu utlct za vietnamskou polievkou pho? Aj tie, ktorym staci dvojhodinovy vyvar. A zakladom poctiveho pho je silny hovadzi vyvar z kosti vareny minimalne 12 hodin, uplne bezne aj 24.

@viestta ja sa nejdem utlct za vietnamskou polievkou pho

viestta
Včera o 17:07
@anonym_c1e724

@viestta ja sa nejdem utlct za vietnamskou polievkou pho

@anonym_c1e724 pisem, ze kazda?

anonym_c1e724
Včera o 17:10
@viestta

@anonym_c1e724 pisem, ze kazda?

@viestta no vyznelo to tak, že takmer každá

viestta