icon

Recept na guláš: aké mäso a koľko surovín?

Dnes o 13:16

Ahojte, idem prvýkrát robiť guláš, poraďte prosím recept na guláš, ktorý robievate vy doma. Mám 17, chcem potešiť mamu, bývame len my dve a nech nám to vydrží tak na 3 dni. Aké mäso je najlepšie na guláš? A koľko kg? A koľko dávate zemiakov? A paprika, paradajky?

autor
Dnes o 13:17

A ešte som chcela napísať, že chcem robiť z bravčového, môže byť plece ?

martinmmartin
Dnes o 13:24

Tu mas recept "pre blbych"
my podla nich varime a vzdy uzasne

https://www.youtube.com/watch?v=zA-w3tYPnNE
katkaseiner
Dnes o 13:41

my robievame v kotliku a vacsie mnozstvo, takze to tu nebudem rozpisovat, ale mame radi mix hovadzie a bravcove. Kazde sa ale musi predpripravit zvlast, lebo to spolu proste varit nevies - kazde sa vari iny cas.
Kazdopadne drzim palce a klobuk dole ze v 17 ides varit gulas. Ja mam 45 a gulas vari moj muz, ja len pripravujem vsetko - ale on predvara v kuchyni a potom vonku v kotliku. Na zahustenie odporucam na koniec struhany zemiak - kedze toho zrejme nebude tak velmi vela, tak mozno 1ks aj postaci.

anonym_4b29af
Dnes o 13:46

potrebuješ 150 -200g mäsa /osobu/1 porcia
Na 3 dni pre vás dve, max 1 kg mäsa. Ideálne polovica hovädziny, polovica brav. mäsa.
do väčšieho hrnca dáš 1 lyžicu masti, alebo 3 lyžice oleja. Pridáš 2 cibule ktoré si pokrájala na malé kocky. Restuješ dovtedy, kým je cibule o polovicu menej a je mierne hnedej farby.
Pridáš pokrájané hov. mäso, dusíš min. 40 min. do dusenia pridaj 1 dl vody.
Po 40 min. pridaj aj bravčové mäso, po chvíli kávovú lyžičku soli, trošku kmínu - rasce, troška korenia. Môžeš pridať 1 dl vody. Prikryješ - dusíš.
Po hodine pridáš zemiaky - očistené, pokrájané na kocky min. 1 kg.
so zemiakmi pridáš aj pol litra vody a troška korenia na guláš - kúpiš v každom obchode aj v Jednote.
Po ´dalšej pol hodine môže zahustiť troškou múky rozrobenej vo vode, alebo nastrúhaj surový zemiak na strúhadle a nechaj ho uvariť v guláši.
Na záver ochutnaj a ak sa ti nezdá tak dochuť soľou.
paprika a paradajka sa do guláša dávať nemusí, ale môžeš a to vtedy keď sa dusí bravčové mäso.
Nedávaj veľa paradajky - potom je guláš sladký. Max 1 ks, papriky aj 2 ks

anonym_4b29af
Dnes o 13:47

na fac. si nájdi "Tehotnej kuchař"
jeho recepty sú super, určite tam nájdeš aj guláš.

parvinka0001
Dnes o 13:50

Pozri na insta jahodiss ona dnes pridávala .celkom dobre vyzeral

anonym_59afa2
Dnes o 13:51
@martinmmartin

@martinmmartin ešte mrkvu a zeler som nevidela dávať do gulášu :D
ak myslíš gulášovú polievku, tak ja robím takto:

dávam mix bravčového a hovädzieho mäsa 50/50, ale kľudne môžeš dať z 1kg bravčového mäsa (napríklad stehno)
1 veľké lečo + 1 malé (alebo 2 plechovky lúpaných, krájaných paradajok a 3 biele papriky)
4 veľké cibule
olej asi 5 PL
mletá sladká paprika
čierne korenie celé
soľ
trochu čili ak máte radi štipľavé
majorán
cesnak 2-3 strúčiky
5-6 väčších zemiakov
2 stredne veľké zemiaky nakrájam na kocky a s trochou vody rozmixujem ponorným mixérom v miske

na oleji (alebo bravčovej masti) - cca 5 PL si opražím nakrájanú cibuľku a pražím do sklovita. Pozor nech ti neprihorí. Potom pridám na kocky nakrájané mäso a nechám chvíľu opražiť. Poprášim cca 2 PL červenej sladkej mletej papriky.
Pridám 5-6 ks celého čierneho korenia, 2 plechovky krájaných lúpaných paradajok a 3ks nakrájanej papriky (alebo 2 poháre leča - čo máš to dáš, ja robím z paradajok a niekedy z leča).
Zalejem 3l vody (normálne do veľkého hrnca cca do 2/3 zalej vodou). Nechaj variť asi 1,5hod, občas premiešaj. Po hodine pridaj 3 strúčiky cesnaku, ošúpané, na kocky nakrájané zemiaky. Soľ dávam až nakoniec - neprežeň to, vždy vieš dosoliť ak bude málo slané. Môžeš pridať aj trošku čili (ja používam ten v mlynčeku, ale môžeš aj éros piszta pastu použiť - radšej začni s 1 ČL).
Počkaj kým zemiaky zmäknú - cca 15-25min. Ja keď chcem hustú gulášovú polievku, tak si bokom nakrájam 2 stredné (alebo 1 veľký zemiak) a rozmixujem ho s troškou vody na kašu. Potom to vylejem do gulášu a poriadne zamiešam - zhustne to kvôli škrobu čo zemiak obsahuje. Nechaj ešte chvíľku povariť a nakoniec pridávam majorán - tak 1 plochú čajovú lyžičku.

Receptov je milión a každý varí guláš inak. Ja zvyknem do polievky vyliať aj plechovku piva, ale keďže nemáš 18, tak neviem či ti predajú 😅

kocuris
Dnes o 13:51

Najlepšie mäso podľa mňa je hovädzia kližka (glejovka). Ale dá sa spraviť temer akéhokoľvek. Receptov plný net. To dáš. Na tom ozaj nie je čo pokaziť. Držím palce.

anonym_924cd8
Dnes o 13:52
@martinmmartin

@martinmmartin
Preco sa vzdy musi prve ozvat daaky debil co nema sajnu o vareni a prve co dava do gulasu pastrnak a stonkovy celer , no kravina 🙉

martinmmartin
Dnes o 13:57
@anonym_924cd8

@martinmmartin
Preco sa vzdy musi prve ozvat daaky debil co nema sajnu o vareni a prve co dava do gulasu pastrnak a stonkovy celer , no kravina 🙉

@anonym_924cd8 sodoma gomora, skus to ved , bude to chutit lepsie

anonym_05975a
Dnes o 14:13

Recepty su vacsinou podobne, ja akurat davam ako maso iba bravcove kare, nech to nie je take mastne.

anonym_000f0a
Dnes o 14:17
@anonym_924cd8

@martinmmartin

@anonym_924cd8 ty si teda " inteligent " už len podľa slovníka a nie je nič zlé na pridaní zeleniny, je to zdravšia verzia gulášu 🙂

anonym_924cd8
Dnes o 14:23
@martinmmartin

@anonym_924cd8 sodoma gomora, skus to ved , bude to chutit lepsie

@martinmmartin
Dievca ide prvy krat varit gulas a ty jej ponuknes Americku hatlaninu, v Amerike nepoznaju ani rascu ci majoranku a dat do gulasu jednu cibulu vsak cibula je zaklad dobreho gulasu a osobne ked vidim ako v tom videu ze dakdo kraja maso tupym nozom nepozeram dalej...

anonym_802124
Dnes o 15:40
martinmmartin
Dnes o 16:01
@anonym_924cd8

@martinmmartin
Dievca ide prvy krat varit gulas a ty jej ponuknes Americku hatlaninu, v Amerike nepoznaju ani rascu ci majoranku a dat do gulasu jednu cibulu vsak cibula je zaklad dobreho gulasu a osobne ked vidim ako v tom videu ze dakdo kraja maso tupym nozom nepozeram dalej...

@anonym_924cd8 Mas tam chybu....Madarsku hatlaninu , ked uz

simca06022011
Dnes o 16:12
@martinmmartin

@martinmmartin ale toto nema s madarskym gulasom riadnym vela spolocneho :DDD to je tak skro polievka gulasova

martinmmartin
Dnes o 16:13
@simca06022011

@martinmmartin ale toto nema s madarskym gulasom riadnym vela spolocneho :DDD to je tak skro polievka gulasova

@simca06022011 Ano ale je to madarska produkcia a madarsky kanal....to som chcel
Imperialisticky medzigalakticky sionisti z USA s tymto nemaju nic spolocne

rozculena
Dnes o 16:26
@martinmmartin

@martinmmartin 😨😨😨😨😨😨😨

simca06022011
Dnes o 16:28

@anonym_autor ja mam doma teda gulasoveho guruho, a ja som bola totalne mantava v tom.. tak tu je jedne zarucene jednoduchy blbovzdorny recept na gulas. Nie polievku. GULAS. Presne mnozstva ti nedam, ale zaklad je mast, cibula, maso, zemiaky... nakrajaj si maso na kocky, nemusis sa tam masneho bat, slachy mozes obrezat, ale velmi nemusis, proste ma tam byt aj mastne a tak, nikdy nedavam ciste bravcove maso, bud pomiesam, alebo hovadzinu (napr. mocing, plece, alebo krk... aj v masiarni dobrej ti poradia, vzdy som sa pytala ked som sa ucila varit ). No a potom podla toho kolko mas masa, nakrajaj zemiaky na kocky = ci das rovnako alebo menej, je na tebe= tie si zatial das do misy s vodou nabok a cibulu kludne aj polovicu z masa, zvacsa davaju cibulu 1:1 v madarsku, nakrataj.
Do hrnca supnes mast, cibulu, uplne do sklovita prazit, potom tam suchnes maso, miesas miesas... sol, cierne korenie,.. dusis dusis kludne zakryte = pusti šťavu. Ak by nepúťalo, aby ti to neprihorelo nebodaj trochu vody len pridaj. Cervenu papriku. A nechas to dusit.. kym to nie je take "skoro hotove", ak treba prilievam tam vodu ale nie vela... potom tam nalejem tie zemiaky aj s vodou.. a varim az do konca, dosolim, dokorenin.. zvykneme este do masa (pred zemiakmi) dat aj leco niekedy, pripadne paradajky/papriku nakrajane - pol na pol.. to sa vsetko s masom rozvari. No potom varis kym nie su zemiaky hotove....
Ak to nemam nervy na to ochucovat to a chcem po slovenksy svindlovat, a neviem to tak ochutit ako pan tvorstva u nas doma, ja tam tlacim Univer Gulášový krém lahôdkový / Guyaskrem :DDD to je moja tajna zbran. NIekto dava este rascu mletu a majoranku, nedavam.. rasu velmi malokedy mne to tam dava pachut, ktoru neznasam (chlap toho podla vsetkeho da vela do gulasov) a majoranku vobec... vobec.. Opatrne s kadecim, radsej to kostuj skor ako to presolis, prekorenic.. a jasne, kto rad stiplave, treba dat stipalve nieco :D

simca06022011
Dnes o 16:29

alet ak zase zvyknu madari vela druhov gulasov robit :DDD nehadajte sa tu...