icon

Vyvárate drevené varešky a lopáriky?

zuzulienocka78
14. máj 2026

Ahojte, prosím vás - vyvárate varešky? Drevené myslím, resp. lopáriky.
Ak áno, akým spôsobom a ako často?
Prajem všetkým pekný deň 🙂

Strana
z2
biba_18
14. máj 2026

varešky umývam v umývačke

anonym_228e4c
14. máj 2026

Aj ja v umyvacke

pielka
14. máj 2026

Veru nevyváram, len bachnem do umývačky😉

beata_k
14. máj 2026

@zuzulienocka78 Nie, nevyvaram. A v umyvacke sa neodporuca, kvoli chemikaliam, ktore sa dostavaju do dreva.

zuzulienocka78
autor
14. máj 2026
@beata_k

@zuzulienocka78 Nie, nevyvaram. A v umyvacke sa neodporuca, kvoli chemikaliam, ktore sa dostavaju do dreva.

@beata_k Veď kvôli tomu sa pýtam, lebo do umývačky ich nedávam práve kvôli tej chémii :-/

gejb
14. máj 2026

@zuzulienocka78 nie, len umyjem v umývačke alebo v rukách

zuzacka16
14. máj 2026
@beata_k

tiež som toho názoru ako
@beata_k nevyváram, len umyjem v rukách, to je všetko, takisto aj lopárik..

mandzula
14. máj 2026

Nevyvaram ani nedavam do umyvacky. Obcas ich prelejem vriacou vodou.

barborkabar
14. máj 2026

Ja ich raz za rok vyvarím, ale aj to veľa hovorím.

anonym_cec926
14. máj 2026

varesky aj denko prejdem raz za cas drotenkou a oplachnem horucou vodou, inak umyvam normalne v rukach

rozculena
14. máj 2026

@zuzulienocka78 raz za čas vyčistím s perkarbonátom

anonym_e50d70
14. máj 2026

len ručne , žiadna umývačka .
ale nevyváram.

kati1414
14. máj 2026

Vyváram tak možno raz za 2-3 mesiace. V hrnci, do vody dám trochu octu a nechám vrieť 5-10 minút.

lucky_k
14. máj 2026
@beata_k

@beata_k a keď umývam ručne Jarou, nedostávajú sa tam chemikálie?...to je to isté ako v umývačnke, nie?

marcellka32
14. máj 2026

Vyvarila som v perkarbonate a suché potrela olejom..aj dosky

anonym_662a70
14. máj 2026

ja čistím octovou vodou ručne

januska12323
14. máj 2026

Umývam ručne ako všetko ostatné.

zuzana2910
14. máj 2026

Ručne, drevené nič nedávam do umývačky. Nevyváram ich.

popcorn2myska
14. máj 2026

@zuzulienocka78 nieee...stačí sóda bikarbóna a trošku posypať kys. citrónovou,vydrhnúť drsnou stranou hubky.Potom už len umyjem jarou.
Raz za rok ,dodatočne ešte pretriem aj ľanovým olejom,tak poriadne (olej na papierovú utierku,nech neschlpatie tá vareška 😆),nechám aspoň hodku vpiť a umyjem s jarou..a dobre nechať vyschnúť.
Keď sa vám zdajú pripálené alebo niekde drsné,stačí si kúpiť drsný a jemný šmirgel,veľkosti papierovej servítky a to zájdené a spálené sa dá vyšmirglovať.Žiadna,ťažká robota.Najprv nahrubo a potom jemne.Sú ako nové.Ale umyť a naolejovať potom...
Všetko si raz za čas pýta poriadne drhnutie.Aj príbor...hrnce..🙄
PS : toto neplatí na bambusové! Iba na varešky z čistého dreva.

viestta
14. máj 2026
@zuzulienocka78

@beata_k Veď kvôli tomu sa pýtam, lebo do umývačky ich nedávam práve kvôli tej chémii :-/

@zuzulienocka78 do umyvacky nedavam, oplachnem horucou vodou a necham vysusit. Samotne drevo ma antibakterielne ucinky.

titla
14. máj 2026

Nic drevene do umyvacky nedavam, umyvam len v rukach. Raz za cas manzel zbrusi a natrie olejom. Inak mam separe lopar na pecivo, ovocie a zeleninu a separe kde krajam surove maso a ryby.

popcorn2myska
14. máj 2026
@titla

Nic drevene do umyvacky nedavam, umyvam len v rukach. Raz za cas manzel zbrusi a natrie olejom. Inak mam separe lopar na pecivo, ovocie a zeleninu a separe kde krajam surove maso a ryby.

@titla na to som aj zabudla.Separovať na ovo-zel a mäsko 😊

bielasovicka
14. máj 2026

Tiež ich dávam do umývačky.

rozculena
14. máj 2026
@popcorn2myska

@zuzulienocka78 nieee...stačí sóda bikarbóna a trošku posypať kys. citrónovou,vydrhnúť drsnou stranou hubky.Potom už len umyjem jarou.
Raz za rok ,dodatočne ešte pretriem aj ľanovým olejom,tak poriadne (olej na papierovú utierku,nech neschlpatie tá vareška 😆),nechám aspoň hodku vpiť a umyjem s jarou..a dobre nechať vyschnúť.
Keď sa vám zdajú pripálené alebo niekde drsné,stačí si kúpiť drsný a jemný šmirgel,veľkosti papierovej servítky a to zájdené a spálené sa dá vyšmirglovať.Žiadna,ťažká robota.Najprv nahrubo a potom jemne.Sú ako nové.Ale umyť a naolejovať potom...
Všetko si raz za čas pýta poriadne drhnutie.Aj príbor...hrnce..🙄
PS : toto neplatí na bambusové! Iba na varešky z čistého dreva.

@popcorn2myska vieš o tom,že sóda bicarbóna a kyselina citronová sa navzájom zneutralizujú

beata_k
14. máj 2026
@lucky_k

@beata_k a keď umývam ručne Jarou, nedostávajú sa tam chemikálie?...to je to isté ako v umývačnke, nie?

@lucky_k Nie, nie je to to iste. Jar je urcena na rucne umyvanie. Tablety to umyvacky maju uuuuplne ine zlozenie.

anonym_620072
14. máj 2026
@lucky_k

@lucky_k ani náhodou, jar je neškodná, aj keby si ju z riadu neoplachla, tablety sú úplne iný level chemie

anonym_29fc46
14. máj 2026
@anonym_620072

@lucky_k ani náhodou, jar je neškodná, aj keby si ju z riadu neoplachla, tablety sú úplne iný level chemie

@anonym_620072 naozaj? Aj si z tej neskodnej Jari chlipnes? Ano, prostriedky do umyvacky su agresivnejsie, ale trvrdit, ze je nejaky saponat neskodny je odvaha.

anonym_620072
14. máj 2026
@anonym_29fc46

@anonym_620072 naozaj? Aj si z tej neskodnej Jari chlipnes? Ano, prostriedky do umyvacky su agresivnejsie, ale trvrdit, ze je nejaky saponat neskodny je odvaha.

@anonym_29fc46 tak logicky ju nebudes pit, ale ak tanier slabsie oplachnes, tak okrem pachuti sa ti nic nestane. Nabuduce narataj do desat nez napises taku blbost.

anonym_29fc46
14. máj 2026
@anonym_620072

@anonym_29fc46 tak logicky ju nebudes pit, ale ak tanier slabsie oplachnes, tak okrem pachuti sa ti nic nestane. Nabuduce narataj do desat nez napises taku blbost.

@anonym_620072 ty si napisala, ze saponat je neskodny, nie ja

anonym_620072
14. máj 2026
@anonym_29fc46

@anonym_620072 ty si napisala, ze saponat je neskodny, nie ja

@anonym_29fc46 ale nepísala som, že ho máš pit

Strana
z2