icon

AMS v Rakúsku

defulik
3. jún 2022

Ahojte, bol prosim niekto evidovany na AMS v Rakusku a poberal podporu z AT?

Dakujem

Strana
z3
barb0renka
Autor odpoveď zmazal
defulik
autor
3. jún 2022

@barb0renka aky je tam postup? ako na SK? manzel sa chce od 1.7. hlasit a poberat podporu, ako casto sa musi hlasit po evidencii?

barb0renka
Autor odpoveď zmazal
defulik
autor
3. jún 2022

@barb0renka len on si chce hladat robotu na sk, uz chce v at skoncit, ale kedze tam ma trvaly pobyt a odrobenych 13 rokov , chce ziadat podporu tam.

hennyinnsbruck
3. jún 2022

@defulik ale ked ma podporu v at nemoze ist na svk …
a z ams ho budu posielat na pohovory takze to sa neda na svk pracovat a z at ams Geld poberat ak to ma v plane

vroni
3. jún 2022

@defulik, kým bude žiadať podporu v AT, musí tam fyzicky byt. Nesmie opustiť krajinu. Teda, môže, ale tým dňom pozastavila podporu, kým sa nevráti. Ale môže žiadať o prenos nároku na SK. To sa dá.

defulik
autor
3. jún 2022

dakujem za info

maciatkolulu
3. jún 2022

@defulik pokiaľ chce byť na ams, nesmie opustiť štát, ak opustí, zastavia peniaze, ak by chcel klamať, prídu na to, bude vracať a škaredo. Plus pokiaľ by sa zaregistroval, tak by ho doslova buzerovali, nie ako na sk. 3 ponuky týždenne minimálne ams by poslalo, kde by musel reagovať, pripadne ísť na pohovor, plus on sám by musel odkladať, kde všade poslal.

defulik
autor
3. jún 2022

@maciatkolulu ano prve 4 tyzdne tam musi byt a potom sa da davka posielat na sk a prehlasi sa na ams na sk

maciatkolulu
3. jún 2022

@defulik tipujem, že teda aj zruší TP a iné....odrby v rakúsky radi a s chuťou riešia a vymáhaju, priam s rozkosou

defulik
autor
3. jún 2022

@maciatkolulu co ???? ake odrby, ach boze..... tak by to malo byt

vroni
3. jún 2022

@defulik, nie, dávka sa na Slovensko "posielať" nedá. Da sa požiadať o prenos nároku, musia to akceptovať Slováci aj Rakusania a potom mu dávku normálne bude platiť úrad práce na SK a je obmedzený (muž) dĺžkou a maximálnou sumou podľa slovenských predpisov. Ak čo len o hodinu kdesi prepiskne lehotu, s potešením mu to zamietne jedna alebo druhá strana.

defulik
autor
3. jún 2022

@vroni nie, volala som na socialku a vraj je to tak, ze 4 tyzdne tam a potom ziadat ams o export davky , ktoru budu oni posielat priamo na nas ucet, ty sa prihlasis na sk na urad a oni budu dokladovat ams ze si plnis podmienky a chodis sa hlasit. export sa priznava na 3 mesiace, ale plati ams nakolko tam posledne roky robil.

vroni
3. jún 2022

@defulik, prajem veľa uspechov týmto postupom 🤷‍♀️ Prever si rakúske podmienky, tie sú relevantne, oni posúvajú dávku, nie tetuska na slovenskej socialke.

defulik
autor
3. jún 2022

@vroni oni spolupracuju s ams v at , tak mi presne pani povedala ako to funguje, skor som myslela ze je tu niekto kto si tym realne presiel, nie dohady.....

vroni
3. jún 2022

@defulik, výbavovala som to pre zamestnankyňu túto stredu. Moje "dohady" nemajú ani 3 dni. Tak nech úspešne vybavíte.

maciatkolulu
3. jún 2022

@defulik pozri úplne jednoduché, skúste a uvidíte, ale zahrávať sa s úradmi je veľký hazard, jasne, ze môže poberať na sk, ale sk podmienky, výšku a všetko, to už s at nemá nič spoločné. Iba papiere. A muž už ukončil TP v at, to fakt mate rozdielne TP, nežije té spolu, prídavky co? 🤣Ze sa pýtam... Teraz už rozumiem prečo sú na ams na Slovákov ako čerti. Prepáč, bud muž spĺňa podmienky a dodržia co ma, alebo nech berie na sk.

vroni
3. jún 2022

@defulik, áno píšu. A ešte tam píšu während Sie in Österreich Arbeit suchen, v čase, keď si hľadáte prácu v AT. To asi nebude vás prípad. Vás sa bude týkať druhý chlievik, že si hľadá prácu v cudzine. Tam sú aj lehoty a aj to, že to podlieha schvaľovaniu rakúskeho i zahraničného úradu prace. A je tam drobná podmienocka, že ak si nenájde prácu v cudzine, musí sa vrátiť do AT, bacha aj na to. Preto sa to vola prenos, lebo jeden úrad prenesie zodpovednosť na druhý. Financie pojdu z At, tam bolo platené poistenie.

defulik
autor
3. jún 2022

@maciatkolulu konci mu pracovny pomer k 30.6. , klasika my zijeme s detmi na sk , on v at pracuje 13 rokov, ma tam trvaly pobyt, ja poberam rodinne pridavky na sk a v at mame dorovnanie. chce ale uz natrvalo odist z at a hladat si pracu na sk, ale bolo nam povedane ze na sk narok na podporu nema , ze ma ziadat v at a takto ma postupovat.

defulik
autor
3. jún 2022

@vroni ano ma 3 mesiace aby si nasiel pracu na sk, to mi je jasne, podporu priamo vyplaca ams na nas ucet.

defulik
autor
3. jún 2022

@maciatkolulu vzdy sme dodrziavali podmienky ake su v at, ale ak raz ma odrobenych 13 rokov v at na TPP s platenim odvodov, nevidim dovod aby si ziadal davku na Sk

maciatkolulu
3. jún 2022

@defulik samozrejme, pokiaľ žije a dodržiava podmienky v at, nie je problém. Ale nejako nerozumiem tomu, že niekto má ženu a deti na sk a TP a s tým aj výhody daného štátu inde. Nejako mi to nejde dohromady, ale kľudne skúste, len bacha rakusania sú na raketu ako supi a opakujem s radosťou sa do toho pustia a niekedy sa vracajú peniaze za XY rokov. A oni sú už ten spôsob na vrátenie nájdu.

defulik
autor
4. jún 2022

@maciatkolulu ved vela chlapov robi v At a zeny ziju na sk, kedysi sme aj my zili s detmi v at a mali tam TP, ale ja som si tam nezvykla a chcela ist domov a muz tam ostal pracovat a chodil na vikendy za nami na SK. Trvaly pobyt si tam samozrejme nechal a my sme si zrusili. Teraz aj on chce odist z At a hladat pracu na Sk a zit uz tu.

vroni
4. jún 2022

@defulik, áno, fyzicky peniaze prídu z rakúskeho ams. Mala som na mysli, ze ich vyplatia až na pokyn slovenského úradu prace, teda Slováci preberú zodpovednosť za oprávnené vyplácanie. A ze sa zrejme v lete (v júli na 100% a august sa tiež môže zadariť) sa muž zrejme nebude smiet pohnúť z at.

defulik
autor
4. jún 2022

@vroni s tym ratame ze v juli tam musi byt. Pojdeme aj my tam☺☺☺☺.

vroni
4. jún 2022

@defulik, rátajte radšej aj s augustom.... Pre istotu 😉

kiki68
5. jún 2022

@defulik normalne si spravi termin u nich a povie co potrebuje. Ak nepodal sam vypoved, tak moze mat ihned podporu. Potom jo poslu k jeho Berater a dalej to uz ide hlavne elektronicky a tiez moze ziadat o rozne kurzy ( napr jazyk po B1, rekvalifikacie)

kiki68
5. jún 2022

@defulik ak nebude mat trvaly tam, tak ams to prenesie na so urad prace ( a s tym mam velmi zle skusenosti), nakolko tie lehoty u nas su dost ine a nevedeli si vobec poradit co sa tyka dokumentov. Dufam, ze toto sa za tie roky zmenilo. Je fakt, ze ono to ide aj opacne preniest ( aspon to mi tvrdil na ams), ale naposledy som ams realne musela vyuzit pred cca 8 rokmi

kiki68
5. jún 2022

Inak ja byt nim idem tak, ze trvaly pobyt este na napr 6 mes necham v at, poviem na ams ze hladam pracu hlavne na sk kvoli rodine a normalne to moze vykazovat. Pretoze bez TP v Rakusku nemoze ist na ams s tym, ze mu budu nieco realne platit a vybavovat. Tiez som mala tento problem, ze na SK ich vobec nezaujimali roky odrobene v at. Ja zijem v at, po cca pol roku som sa vratila.

Strana
z3