Daňové priznanie v Rakúsku

26. apr 2024

Ahoj, prosím o radu ohľadne daňové priznania v AT - rok 2023.
Manžel pracoval sezónne cca 3-4 mesiace v roku v Rakúsku aj v minulosti. Vždy sme podávali daňové doma a v Rakúsku nie. Rakúsko potom vykonalo automatický výpočet a o vyplatenie preplatku sme požiadali. Podľa príjmu nám nevznikla povinnosť podávať daňové priznanie v AT.

Avšak dopátrala som sa k infu, že ak podám daňové priznanie v AT (a doložím tlačivo E 9, na Slovensku základ dane nižší ako 11 000 €) a požiadam o neobmedzenú daňovú povinnosť , odpočítateľná položka pri daniach je vtedy 11000 €, pričom pri automatickom daňovom výpočte, ktorý vykoná rakúsky fin. úrad sa pri príjme do 11000 € /toto neviem, či čistý či hrubý/ je len odpočítateľná položka 2000€. Nemáme nárok na žiadne ďalšie odpočítateľné položky /napr. deti - tam je myslím povinnosť poberať prídavky/doplatky na prídavky min. 7 mesiacov v roku, ani iné/. Manžel bol zamestnaný na zmluvu /nedochádzal, nemal výdaje na bývanie a pod./
Vyzná sa niekto? Oplatí sa teda vždy urobiť - podať daňové priznanie v AT a teda vyplatia vyšší preplatok ako pri automatickom zúčtovaní????

Ďakujem 🙂