icon

Pôrod v Rakúsku: Skúsenosti a rady pre budúce mamičky

nikolia99
28. okt 2023
nikolia99
autor
28. okt 2023

Ahojte prosím moc viete mi niekto poradiť , žijem druhý rok s mužom v Rakúsku (steiermark) aj tu pracujeme zostala som tehotná a samozrejme som jak vyoraná myš včera som dostala Muterpass moj zamestnávatel má potvrdenie od gyndi že som tehotná a ja žial neviem čo dalej či už v 12tt hladat porodnicu(mame iba 1 nemocnicu tu) plus ako je to s touto byrokraciou tu materska kolko trva ako to je je mi až do plaču lebo samozrejme tak skvele neviem po nemecky aby som študovala rakuske úrady.Viete mi prosim niekto poradit čo všetko treba od a-z ☹ moc ďakujem ak bude niekto zlatý a odpovie mi

guiseppinka
28. okt 2023

Vobec to nie je tragedia. Nemas preco plakat... Materska je 8tt pred porodom a 8tt po porode, v pripade cisaraku 12tt. Este mozes dostat papier od gyndosa, neviem presne ako sa vola, das ho zamestnavatelovi - potvrdenie o nastupe na matersku, tam budes mat aj vyznaceny datum. On to posle na poistovnu a tebe pride domov papier s dennym vymeriavacim zakladom. Pokial nie si vo viedni, tak nemusis riesit nemocnicu...

guiseppinka
28. okt 2023

Po porode si vyplnis formular antrag na kinderbetreuungsgeld s tym, ze sa rozhodnes ako dlho chces byt... To potom posunies tiez na kassu... Inak, ak mas otazky, obrat sa na arbeiterkammer a tam ti odpovedia na vsetko

nikolia99
autor
28. okt 2023

@guiseppinka dakujem pekne

kristinuhro
30. okt 2023

@nikolia99 neni treba stresovať 🙂 normálne ti sestrička u gynekológa dá všetky potrebné papiere a povie kam zaniesť. Aj výber nemocnice nemusíš stresovať, sestrička ťa prihlási. To budeš vypisovať taký papier. A papierovačky sa zase riešia automaticky z pôrodnice pošlú na mestský úrad kde si potom zavoláš a po pár dňoch ťa zavolajú aby si prišla pre rodný list. Potom si priprav nervy na papierovačky so sk úradmi.

nikolia99
autor
31. okt 2023

@kristinuhro dakujem

kristinuhro
7. nov 2023

@nikolia99 za málo, ak by si mala ešte otázky kludne mi napíš. Akurát to riešime pri druhom synovi

nikolia99
autor
8. nov 2023

@kristinuhro prosim a je to rovnake vsade v AT aj ked zijem pri Steiermark? Prosim co vsetko treba absolvovat v tom Muterpass? pocula som ze vysetrenia vsetko musim mat ok inak nebudem mat narok na peniaze - to musim si sama zhanat a objednavat tie vysetrenia alebo gynekolog ma upozorni? lebo s toho mam strach ze co teraz kde sledovat objednavat sa na vysetrenia a ktore su akurat tie co musim mat lebo ze aj pokuta nejaka je zato

kristinuhro
8. nov 2023

@nikolia99 no samozrejme na prehliadky treba chodiť. Veď zakaždým dostaneš termín. Dr ti povie vždy o kolko týždňov treba prísť (dostaneš ďalší a ďalší termín) a to je závislé od toho v akom zdravotnom stave si ty a bábo. Okrem bežných poradní ťa dr informuje aj o možnosti ďalších testov napr genetické testy, test pohlavia a iné, ktoré sú iba na tvojom rozhodnutí. A áno, ak by si svojvolne vynechávala tie bežné prehliadky, nemáš nárok na rodičák, ale predpokladám, že ti na sebe a bábätku záleží tak by s tým nemal byť problém. Naozaj nieje prečo stresovať 🙂 jednoducho budeš chodiť minimálne raz za 4 týždne na prehliadku ku gyn 🙂

nikolia99
autor
9. nov 2023

@kristinuhro prosim to myslim ze akoze tie prehliadky su iba bezne gynekologicke co mi vzdy lekar dá termín neni to ze teraz niekde v muttterpasse mam ze musim si sama vybavit termin priklad zubar alebo lekar… a sledovat si co kedy( ze ci tieto prehliadky kvoli naroku na peniaze su vlastne len gynekologicke co mi dava augomaticky kde chodím vzdy pravidelne plus dieta ked sa narodi?) to som vlastne nerozumela lebo ja sa vobec nevyznam v tom mutter passe a hlavne vies som tam 2 roky v zivote som sa nemecky neucila len teraz za tuto dobu pretom som v stresse lebo nerozumiem vsetko uplne presne

kristinuhro
9. nov 2023

@nikolia99 fuha, tak asi by bolo fajn na tom jazyku zapracovať lebo neviem ako sa chceš dorozumievať u toho lekára keď ti bude vysvetlovať veci ohladne prebiehajúceho tehotenstva. A teda tie veci v muki pase sa týkajú iba gynekologických prehliadok a po pôrode prehliadok u pediatra. Nie je tam nič o iných lekároch. Jediné čo môžeš navyše (ale nemusíš, teda nie je to povinné) je dohodnúť si stretnutie s hebamme aby ti dala nejaké základné info okolo tehotenstva, pôrodu a bábätka (platí to poisťovňa). Ty pre to aby si splnila podmienky na rodičák musíš absolvovať prehliadky u gynekológa a potom po pôrode u pediatra. V muki pase je priestor na tieto potvrdenia a to potom pôjdeš zaniesť do krankenkasse spolu so žiadosťou o rodičák a ďalšími dokumentami, ale na to máš ešte čas - to až keď sa bábo narodí

nikolia99
autor
10. nov 2023

@kristinuhro Moc ti ďakujem že mi odpisuješ ale tam je niečo aj ze interne vysetrenie nejake ekg nejaka taka stranka… tien potvrdenia v muki pase to mi automaticky lekat podla navstev potvrdzuje? zatial mam len jednu peciatku v takej kolonke voredu som 13 tyzden … vzadu su nejake veci ale to nemam potvrdene este. Prosim ta a ake dokumenty budem celkovo potrebovat? s manzelom mame rovnaky meldezettel a aj on tu pracuje

kristinuhro
10. nov 2023

@nikolia99 ahá už viem čo máš na mysli. Nie tie vyšetrenia niesú povinné, iba na strane 65 a 66 sú kolonky na potvrdenia ktoré musiš potom odovzdat na krankenkasse a to všetko absolvuješ u gynekológa. Ale ak máš nejaké zdravotné problémy, alebo jednoducho chceš, tak samozrejme môžeš ísť aj k hausarztovi na to interne vyšetrenie v 17 až 20 týždni. To sú len veci, na ktoré máš nárok v daných týždnoch tehotenstva s tým, že ti to zaplatí poisťovňa 🙂 ale povinné kvôli rodičáku to nie je. Ďalšie dokumenty budeš vybavovať po pôrode ak teda chcete žiť naďalej v rakúsku. A predpokladám, že ste obidvaja slováci takže budeš potrebovať ako prvé preklady vašich rodných listov do nemčiny (tie sú potrebné už k vydaniu AT rodného listu spolu s vašimi anmeldebescheinigung), ďalej keď budeš mať AT rodný list pre bábo treba ho dať preložiť do slovenčiny, zažiadať si o SK rodný list, následne vybaviť pas pre dieťa. Potom treba anmeldebescheinigung pre bábo, žiadosť o familienbeihilfe a až nakoniec sa dostaneš po žiadosť na krankenkasse o rodičák. Dúfam že som na nič nezabudla 😃 akurát to riešime s druhým synom

nikolia99
autor
11. nov 2023

@kristinuhro tomuto som prosim nerozumela tie sú potrebné už k vydaniu AT rodného listu spolu s vašimi anmeldebescheinigung), my mame uz davno obaja medlezettel aj anmeldebeschei . to kvoli dietatu ? nestaci nas sobasny list potrebujeme nase rodne listy davat? prosim kolko to vychadza potom vlastne dostavaa familien beihilfe a zaroven aj to kinderbetreungsgeld?

nikolia99
autor
11. nov 2023

@nikolia99 prosim ta kde viem prelozit tieto veci do at?? musim ist na slovensko kvoli tomu?

kristinuhro
11. nov 2023

@nikolia99 tu máš zoznam potrebných dokumentov. Potrebuješ vaše anmeldebescheinigung, vaše rodné listy, sobášny list, samozrejme občianske alebo pasy. Samozrejme všetko úradne preložené do nemčiny. Sú samozrejme aj v At úradní prekladatelia slovenského jazyka, alebo na sk, to je na tebe kde si to dáš preložiť.

kristinuhro
11. nov 2023

@nikolia99 familienbeihilfe (teda rodinné prídavky) sa žiada na finanzamt a kinderbetreungsgeld (teda rodičovský príspevok) sa žiada na krankenkasse. Všetko až po pôrode. Problém je, že k týmto obidvom žiadostiam musíš (okrem iného) priložiť anmeldebescheinigung bábätka a to chvíľu trvá, pretože na to treba slovenský pas, ktorý dostaneš len ak máš slovenský rodný list pre bábo (ja viem, zdá sa to hrozne komplikované 😃). Ale peniaze ti vyplatia spätne takže žiadny stres. Ale ako píšem tieto papierovačky vás čakajú až po pôrode 🙂 my sme tieto veci riešili na sk pretože slovenská ambasáda v AT je jeden velký nonsens. Vy to aspoň nemáte tak ďaleko od sk keď bývate v steiermark 🙂 kinderbetreungsgeld budeš mať závislé od výplaty ak si zamestnaná. Jediné čo riešiš pred pôrodom je mutterschutz (materská) a to ti dá sestrička u gynekológa papier ktorý zanesieš na krankenkasse. Materská je 8 t pred a 8t po pôrode (v prípade cisárskeho 12t po pôrode).

nikolia99
autor
11. nov 2023

@kristinuhro prosim ta a ako to je lebo som pocula ze tie KBG su závislé bud od výplaty alebo nejak paušálne, ktorý model je lepši? hej pracujem tu skoro dva roky ? lebo vlastne som pocula ze mozes byt doma max po novom 22 mesiacov s dietatom

nikolia99
autor
11. nov 2023

@kristinuhro prosim ked mam preložene sobasny list do nemčiny stacia uz len nase rodné listy prelozene do nemciny?

guiseppinka
11. nov 2023

@nikolia99 kbg mas pausalne dane od 365 dni po tusim 871 (alebo 851, neviem presne kolko). na kazdy jeden je, je stanovena denna sadzba. rozhodujes sa medzi tymito sadzbami a podla poctu dni sa ti potom urci denny zaklad. mas na to rechner na nete alebo ak chces, tak arbeiter kammer a tam ti poradia vsetko. ak mas ale brutalne dobry plat, tak sa ti viac oplati vziat si % z platu, ale to je len na jeden rok. potom ostavas bez penazi a musis sa pripoistit k muzovi. dolezite je, ze doma mozes zostat do dna pred 2. narodeninami. v den druhych narodenin ti konci kundigungsschutz (alebo ako vsetci to nespravne volaju karenz). v den druhych narodenin tak mas byt naspat v praci. najneskor 3 mesiace pred tymto datumom si mozes podat ziadost o elternteilzeit, na ktory ak mas narok, tak ti musi zamestnavatel uznat (alebo nejako sa s nim dohodnut, mas na to zakonny narok). tymto etz sa ti predlzuje kundigungsschutz. v pripade velkych firiem to bolo az po nastup do skoly, v malych firmach tusim do 4 rokov, ale nie som si ista... od druhych narodenin po koniec dlzky poberania kbg mozes byt po dohode so zamestnavatelom na freiwilige karenz, kde ale nemas ziadnu kundigungsschutz. zo zakona si povinna teda v den druhych narodenin nastupit naspat do prace alebo si mozes poziadat v robote o rok bildungskarenz nach karenz. a este rozmyslam, ze co je dolezite, tak dlzku kbg si daj nejako logicky, aby si potom nemusela vracat. pretoze ty v tom roku, v ktorom poberas kbg nesmies presiahnut sumu (kedysi 16200), teraz tusim to slo na 18000 (neviem). vies ich eventualne skratit, ale prides o nejake prachy...

nikolia99
autor
11. nov 2023

@guiseppinka a keby si dam to pausalne kbg? nvm no plat mam 1560€ ci sa mi oplati hento ročne to znamena ze predtym ako dieta bude mat 2 roky musim ist naspat robit? a na to elternzeit mma narok aj ked som vo firme len jeden rok? je to naprd v tom ze nemame tu ani rodinu cize by som ho musela dat niekde do jasli a celkom sa bojim dokelu co vsetko riesit . hento pripoistenie k muzovi? to co je?

nikolia99
autor
11. nov 2023

@guiseppinka
pretoze ty v tom roku, v ktorom poberas kbg nesmies presiahnut sumu (kedysi 16200), teraz tusim to slo na 18000 (neviem). vies ich eventualne skratit, ale prides o nejake prachy... tomuto moc nerozumiem to je ked nastupim uz do prace? na kolko je mozny ten elternzeit? to mas plat apoberas aj Kbg alebo ako boze si moc zlata ze mi pomahas ale mam v tom aj tak total gulas

guiseppinka
11. nov 2023

@nikolia99 https://www.bundeskanzleramt.gv.at/agenda/famil... tu mas info o tej moznosti kbg zavisle od platu. s tvojim platom sa ti to absolutne neoplati...

vzdy karenz konci den pred druhymi narodeninami a je jedno kolko poberas kbg... karenz je v podstate kundigungsschutz, je to pravnicky pojem, ktory ludia prebrali a pouzivaju aj v inom vyzname. to iste mas ako materska na svk...spravne to ma byt len materska a potom je rodicak, vela ludi pouziva vyraz materska na celu dobu... a akoze coho sa bojis, ze musis riesit? ved tak ci tak by si veci jasle, skolku riesila aj na svk aj na islande...

podmienky etz nemam v hlave, arbeiter kammer ma na vsetko brozurky dostupne na nete. idealne si tam spravit termin a oni ti pekne vsetko vysvetlia. nie si sama, kto tu nema rodinu. ani my nemame, deti mame 3 a zvladat to musime. existuju jasle, tagesmutter alebo ako som pisala bildungskarenz nach karenz - akoby studijne volne, pocas ktoreho nieco "studujes", si doma a mas to platene... je to vsak podmienene povolenim zamestnavatela a musi to byt nieco v tvojom odbore - info najdes aj na stranke ams...

pokial si zamestnana, mas svoju ecard a bezi ti zdravotne a aj penzijne poistenie. ked poberas wochengeld a kbg, tak si poistena tiez, ale akonahle prestanes poberat kbg, tak ti poistenie pada a ecard sa blokuje. vtedy sa potrebujes pripoistit zdravotne k muzovi, aby si mohla chodit k dr... automaticky ti penzijne poistenie konci a obnovi sa vtedy, ak zacnes pracovat..

pocas poberania kbg mozes pracovat na gering do vysky 500e, rocne to nesmie presiahnut tu hranicu okolo tych asi 18000. ak to presiahnes, tak vracias kgb... ak nastupis normalne do zamestnania, tak tato podmienka ostava stale... v ten rok, ktory nastupujes, nesmies presiahnut tu hranicu... dlzka kbg sa vie skratit aj predlzit (pokial nemas tu maximalnu moznu variantu). odporucam pozriet sa na stranku arbeiter kammer a tam najdes vsetko. pretoze nemas sajnu co, kde, s cim... tam sa ti pekne utrasie a budes sa vediet orientovat aj v pojmoch... popripade si sprav na AK termin. to sa ti oplati, lebo ti povedia hned presne info podla tvojej situacie... lebo sice darmo dostanes info od nas, ale moze byt nejaka situacia o trochu ina a uz to na teba nemusi pasovat, aj ked to plati pre dalsich 100 inych bab...

nikolia99
autor
11. nov 2023

@guiseppinka prosim ta napriklad ak si dam to kgb na dva roky necele pausalne a hned potom pojdem do
roboty tak aj tak sa musim potom
pripoistovat atd? alebo tie dva roky som krytá?

nikolia99
autor
11. nov 2023

@guiseppinka Ja ti velmi pekne ďakujem za to ze si mi poradila a prajem všetko dobré

nikolia99
autor
12. nov 2023

Inak ako je to z daňami príklad ked idem
koncom marca 2024 na materskú potom musím podať 2025 daňové?

guiseppinka
12. nov 2023

@nikolia99 ak pracuješ, tak ti poistenie beží. Ak nepracujes a poberas kbg, tak celu dĺžku poberania ti poistenie beží. Ak nepracujes a nepoberas kbg, tak poistenie nemas a vtedy sa pripoistujes (alebo vsetko platíš u dr). Co sa tyka daňového, tak mas 5 rokov cas

guiseppinka
12. nov 2023

@nikolia99 za 2024 ti potom vrátia dane