icon

Reálne gymnázium Komenského vo Viedni

27. feb 2025

Ahojte, zaciname rozmyslat nad tymto gymnaziom v Rakusku. Prosim ak vam tam chodi dieta zo Slovenska - ako to je s prijimanim slovenskych deti (realna skusenost) a ake je to denne z BA? Pripadne mate info o dalsom uplatneni slovenskych deti na rakuskych VS po absolvovani tohto gymnazia? Dakujem

vroni
27. feb 2025

Keď dieťa spraví prijímačky a je miesto, zoberú ho. Neviem, či sa za posledné dva roky situácia zmenila, ale gymnaziálne triedy boli len české, slovákov nemali dosť na slovensku triedu (tvrdili, ale možno nemali tiež slovencinarov a ani nemali záujem zhanať). Je súkromné, nie štátne, takže treba rátať aj so skolnym. Uplatnenie je rovnaké ako u akéhokoľvek iného rakúskeho gymnázia, vo všeobecnosti patrí medzi tie slabšie školy. Ale s ďalším štúdiom na VŠ nie je problém.
Dochádzať sa dá, nie je ďaleko od hlavnej stanice, takže v rámci Viedne už je to len cca plus 10 minút.

autor
27. feb 2025

@vroni dakujem, ano so skolnym pocitame. Nahodou prosim Ta vies aj ako je to tam s vyucbou nemciny? Zaklady vie, ale plynule nie.

vroni
27. feb 2025

No, v nemčine idú podľa rakúskych osnov, takže so základmi ho nevezmú. Otázka je, či by ho vzali o ročník nižšie a dali mu rok na dobehnutie jazyka, ale to len priamo s riaditeľom. Za normálnych okolností to gymnázia nerobia, ale Komenský nebýva plný, možno sa s nimi bude dať dohodnúť.

kiki68
28. feb 2025

@vroni nemali to tak, ze primarne musia preferovat deti so sk obcianstvom? Mne to teta hovorila davnejsie, ale mozno sa to zmenilo.

vroni
28. feb 2025

@kiki68, nie, nemali. A už vôbec nie vtedy, ak to dieťa neovláda na patričnej úrovni nemčinu. Čo mali (a aj maju), že musia umiestniť dieťa s českým občianstvom (neviem, či majú dohodu aj so Slovakmi) a TP v At. To však nie je prípad autorky.

kiki68
28. feb 2025

@vroni aha cize cz obcianstvo. Ako ja tu skolu moc nepoznam, nikdy som nemala zaujem viert svoje dieta tymto sposobom. Ale poznam ludi, co idu touto cestou.

vroni
28. feb 2025

@kiki68, školu poznám, dieťa by som na ňu nedala, ako slovenka už vôbec nie, ale tak, to sa autorka nepýtala 😉

autor
28. feb 2025

@vroni jasne kludne mi pls napis, preco by si tam ako Slovenka dieta nedala, zaujima ma realny pohlad

vroni
28. feb 2025

No, ten reálny pohľad je veľmi individuálny. Moje deti po slovensky hovoria (aj keď niekedy tomu slovenčinovi jednu poriadne dajú), ale gymnázium ponúka len češtinu, z môjho pohľadu je úplne zbytočne, aby sa učili "len" ďalší jazyk, ktoreho rozšírenie po svete je takmer nulové. Ďalšia vec je, že väčšina absolventov má vo svojom prejave brutálny český prízvuk a to aj v prípade, že sú rodičia Slováci. Plus sa s k tomu pridá fakt, že je to slabšie gymnázium a platené, takže keď už mám cvakať, tak aspoň nech je to za vyššiu úroveň a nie za nizsiu. Keby som bola v Ba a chcem, aby dieťa malo po peknu nemčinu a mohlo študovať aj na nemecky hovoriacej Univerzite, dám ho na nemeckú školu na Palisádoch. Stoja plus-mínus rovnako, je bližšie a urovnou rozhodne vyssie. Ale toto je nie objektívny len čisto subjektívny pohľad.

kiki68
28. feb 2025

@vroni ja tam vidim potom iba tu vyhodu, ze dieta ma tie rakuske osnovy a nemusi pre VS dokladat Nachweis z jazyka. Inak nic. Ale to uz moze dieta ist na ine gymnazium v AT a slovencinu sa ucit externe.

vroni
28. feb 2025

@kiki68, veď to. A na ten Nachweis stačí aj maturitné vysvedčenie z gymnázia na Bilikovej (tam je bilingval, neviem, či ešte niekde). Alebo teda tá nemecká škola na Palisádoch. Alebo gymnázium v Brucku (uroveň tiež nič moc ale podstatne bližšie)

kiki68
28. feb 2025

@vroni Brück je uz AT system. No, nechci vediet co s tym vedia robit, oni casto na VS nevedia, ze SK je vobec v EU. Kamos na Bilikovu a musel to tiez dokladat pre VS, lebo pochybovali o akteditacii toho bilingualneho programu ( co mne pride take skor diskriminacne, ale dobre ). Je to smutne, ze velmi dobre skoly maju pre nich casto akoby mensiu hodnotu len z dovodu, ze su mimo ten system. Keby ma aj HTL alebo cokolvek s maturou v AT, nikto sa na to nepozrie a nepochybuje. Ta skola na Palisadach je vraj velmi dobra.

autor
28. feb 2025

Dakujem baby za info 🙂

annelie
12. mar 2025

@vroni vidím že máš prehľad v školách 😊 môžem sa ťa spýtať na ten Bruck, prípadne porovnať s gymnáziom Schwechat.. zvažujeme tam dať dieta, bývame v pohranici... Čo sme my počuli od okolia, tak práve ho popisovali ako veľmi ťažké..porovnateľné s Neusiedl.. ďakujem Ti 🍀

vroni
12. mar 2025

@annelie, tak práve o Schwechate mám len minimum informácií. Poznám síce pár rodičov, ktorí tam dali deti, ti si pochvaľujú, ale hlavne preto, že tam chodí minimum Slovakov, takže by som ich názor brala s obrovskou rezervou. A miestni sa vyjadrujú o Schwechate ako o čiernej diere na mape Rakúska. Vyberať medzi týmito dvoma gymnaziami, asi beriem Bruck, ale to je skôr pocit než rozhodnutie na základe faktov. Neusiedl je jednoznačne z týchto troch kvalitou najvyššie, ale začína tam byť plnka a vymýšľaju s prihláškami (že len podla TP, oni už sú Burgenland a nie NÖ). Do Brucku mi chodí krstniatko a kamosova dcéra (druhý a stvrty ročník), mňa zase šokuje, aké nízke majú nároky, ako ťažké by som to nepopísala ani omylom. Možno je druhý stupeň (teda od 5.rocnika) náročnejší, ale tie prvé štyri roky sú ako bežná základná škola (nie viedenská, kde z triedy len tri deti vedia po nemecky)

annelie
12. mar 2025

@vroni vďaka za info