icon

Rizikové tehotenstvo opatrovateľky

158polica158
25. mar 2023

Ahojte. 8 rokov robím túto prácu a od januára som tehotná . Nakoľko mám ležiaceho pacienta musím s ním manipulovať dá sa ísť na rizikové? Ako to je vyplácané a čo potom materská v rakusku, niekde som počula že po skončení sa musím vrátiť a ak áno tak na koľko? Ako to cele vlastne je mohla by mi niektorá z vás do podrobná vysvetliť všetko bola by som vďačná . Lebo aj keď googlim to je všetko obsirne písané. Ďakujem

stellarstar
26. mar 2023

Si selbstständig?

guiseppinka
26. mar 2023

Idealne sa poradit na arbeiterkammer. Opatrovatelky mate speci kategoriu a tam ti poradia presne podla tvojej situacie

158polica158
autor
26. mar 2023

@stellarstar áno to som

stellarstar
26. mar 2023

@158polica158 tak neviem či niečo dostaneš, som tiež OP a kolegyne keď šli na PN nič nedostali neviem. Pre istotu zavolaj do WKO alebo na AK poinformuj sa. Pri toto som skončila tiež s živnosťou

158polica158
autor
26. mar 2023

@stellarstar a čo sa týka materskej ako to tu funguje? Ja moc reč neovládam a keď aj čítam slovenské stránky o tomto tak všetko je tak všeobecne písané že sa v tom strácam. Do agentúry ešte nechcem volať a pýtať sa.. ďakujem

stellarstar
26. mar 2023

@158polica158 v tomto žiaľ nepomôžem. Pridaj sa do skupiny Rakúsko a tam je dosť báb určite ti pomôžu poradia

guiseppinka
26. mar 2023

@158polica158 materska je wochengeld, ta sa pocita z platu a trva 8 tyzdnov pred a 8 po porode. Potom sa prechadza na kinderbetreuungsgeld. Lenze ako som ti pisala vyssie, tak kedze si opatrovatelka, tak spadas pod neskutocne mnozstvo vynimiek a najlepsie budes mat, ak sa spojis s arbeiterkammer. Ak jazyk nevies, tak popros niekoho. Oni ti presne povedia co a ako... Este mozno @vroni bude vediet...

vroni
26. mar 2023

@guiseppinka, veru nie, opatrovatelky maju zakonne výnimky a uplne ine postupy ako bezni zamestnanci. Obavam sa, ze toto bude na dlhé lakte, priam nekonecne, ak si neplati socialne pripoistenie. A ochotou sa nepotrha ani AK, nie je clenom. WKO sa ochotou netrha nikdy. Takze zostáva sa alebo poradit na SVA (treba ist s niekym, kto nemecky vie) alebo najst ombudsmanku opatrovateliek, kedysi to bola slovenka, dnes fakt netusim...

158polica158
autor
26. mar 2023

@vroni a keď jednoducho prestanem robiť odvody si budem platiť naďalej ?

158polica158
autor
26. mar 2023

@vroni platím si tých 30€ mesačne pripoistenie

vroni
26. mar 2023

@158polica158, ano. A keď prestanes platit, zanikne kompletne poistenie. Toto nebude ono.

guiseppinka
26. mar 2023

@vroni presne takuto odpoved som aj cakala. Preto som dala "mozno". Lebo sama viem, ze tie opatrovatelky su uuuuplne ina kategoria
@158polica158 ked prestanes platit, tak sa musis nahlasit zrejme na svk, lebo budes bez poistenia... Ale teoreticky asi najlepsie budes mat sa poradit v agenture... V podstate stratit nemas co.

158polica158
autor
26. mar 2023

@guiseppinka ja nechcem prestať platiť . Zostala by som do pôrodu doma ( keďže tam mám dobre pripoistenia keď som na rizikovom tehotenstve z komerčných poisťovni) no a v rakusku by som si normálne do pôrodu platila odvody. Kvartálne mi to vychádza 520€ cca.. no a potom by som sa hodila normálne na tu materskú odtiaľto z AT . Tak som to myslela, že ak by to bolo na dlhé lakte to rizikové.. ďakujem za odpovede, určite budem kontaktovať agentúru ☺️

vroni
26. mar 2023

@158polica158, lenze kto ta vypise na rizikove? Tvoj problem nie je rizikove tehotenstvo ale rizikova praca. Takze ty potrebujes Freistellung a nie rizikove.

158polica158
autor
26. mar 2023

@vroni no jedine slovenský doktor ma vypise a do rakúska by som to neposielala. tam by som im napísala 8 týždňov pred pôrodom na ten príspevok čo mám nárok. 🤷🏼‍♀️

vroni
26. mar 2023

@158polica158, hm.... fakt to prever so sva....

158polica158
autor
26. mar 2023

@vroni áno určite budem . Ďakujem moc