icon

Škôlky v Rakúsku

21. máj 2022

Viete mi poradiť ako fungujú škôlky v AT?
Cca koľko sa platí, aký je režim, strava, spávajú?do koľkej je otvorena
A koľko stojí súkromné opatrovateľka na hodinu, alebo mini opatrovateľské centrum neviem ako sa to u vás volá.O pár mesiacov ideme bývať do AT muž tam dostal prácu a potrebujem si spraviť prehľad.Pocula som, že vo Viedni je veľa detí v triede z iných krajín Pakistan, Turecko...je to tak?Ak sa rozhodnem si dcéru nechať doma nahlasujem to niekde?

vroni
21. máj 2022

Škôlky fungujú rôzne. Len v samotnej Viedni je niekoľko tisíc škôlok, súkromné, štátne, tendencne, každá funguje inak a na inom princípe. V školách ešte problémy s deťmi cudzích národnosti nebývajú, tie začnú až v okamihu, keď sa rozhodneš dat dieťa do štátnej základnej školy. Prehľad si sprav najprv, kde budete bývať, je cista blbosť nosiť dieťa dve hodiny do škôlky a so škôlky. Nehovoriac o tom, že prihlášky do škôlok sú dávno uzavreté a nejaký obrovský výber mat nebudeš. Plus je rok pred prvým ročníkom škôlka povinná. Takže dcéru doma len tak nechať nemôžeš (ak už má 5). Mini centrum ti nepomôže, musí to byť certifikovaná skolka.

autor
21. máj 2022

@vroni dcéra má 2 r robím si len prehľad.Nejaky čas s ňou budem doma možno aj rok, dva.Je to pravda, že nemusia v škôlke spat a malo chodia von?Bývať budeme pri Haus des Meeres v tom okoli.Ja budem pracovať z domu, ale pár dní v týždni by mi pomohlo.Vsetko záleží od sumy a bežného režimu v škôlke do koľkej je otvorena a pod., ak nie tak radšej opatrovateľku si nájdem

vroni
21. máj 2022

Aha. Ok. Štátna škôlka ti zoberie dieťa až od troch rokov, súkromná aj skôr. V drvivej väčšine škôlok sa od troch rokov nespi, niektoré škôlky povoľujú výnimky, ale povinné spanie nie je. Štátne škôlky sú zadarmo, platí sa len strava (musíte ale mať TP vo Viedni), v súkromných škôlkach sa pripláca len rozdiel medzi súkromnou a štátnou školkou. Je to v rozmedzí od 60 do 1200 euro, takže rozptyl obrovský. Štátne škôlky mávajú záhrady, súkromné lepší program, záleží od tvojich preferencií. Predpokladám, že budeš hľadať hlavne škôlky v šiestom, možno siedmom okrsku (piaty mate z druhej strany, tomu sa radšej vyhni, riziko zlej škôlky je tam vyššie). Škôlok je tam veľa a rodín s deťmi menej, takže je tam celkom fajn šanca získať miesto. Bežne škôlky začínajú medzi ôsmou a deviatou, niektoré berú deti aj od siedmej, otvorené bývajú väčšinou do piatej, nejaké sa nájdu aj do šiestej.