icon

Školská dochádzka v Rakúsku

Včera o 12:28

Ahojte, prosím Vás ak niekto žijete v Rakúsku a trochu sa vyznáte v školstve. Je možné aby dieťa, ktoré skončilo školu v 16 rokoch a 2x prepadlo malo ukončené základné vzdelanie? Ak by to bolo u nás, vychádza to len na povinnú školskú dochádzku.

anonym_31028b
Včera o 12:42

@anonym_autor aku skolu ukoncilo? povinna skolska dochadzka je 9 rokov v Rakusku. Do 18 ale je povinna Ausbildungspflicht

vroni
Včera o 14:44

Povinná školská dochádzka je 9 rokov. Je úplne fuk, či sa dovtedy dieťa prepracuje do tretej triedy alebo do deviatej. Vtedy proste ukončí školskú dochádzku (môže chodiť do školy aj ďalej, ak chce nejaké vzdelanie ukoncit). Základné vzdelanie sa ako pojem nepoužíva. Ten človek je proste "ohne Ausbildung", bez (formálneho) vzdelania.

kiki68
Včera o 20:27

@anonym_autor Ano ma, nakolko tu je koniec v tomto veku a teda bud idea dalej na napr Lehre, alebo mas iba z Mittelschule Abschluss- bez matury. A idea pracovat.

autor
Dnes o 07:29
@anonym_31028b

@anonym_autor aku skolu ukoncilo? povinna skolska dochadzka je 9 rokov v Rakusku. Do 18 ale je povinna Ausbildungspflicht

@anonym_31028b 4 roky taky ten základ potom bolo gymnazium ale v 2. Alebo 3. rocniku 2x prepadnutie a potom rok na nejakom jednoduchom do tych 16. Len by som chcela vedieť, čím to mohlo byť ukončené v prípade návratu na Slovensko, či sa dá riešiť aspoň nejaké učilište, keďže tu musi byť aj pre 3 ročne s výučným listom potrebné aspoň ukončené základné vzdelanie, teda 9. ročník.

vroni
Dnes o 08:52

Aby to Slováci uznali, musí mať ukoncenu Polytechnische Schule, to je v podstate aj v At ten deviaty ročník pre tých, ktori nejdú ďalej. Mittelschule ti stačiť nebude, ta má len ročníky 5 - 8 (ten názov školy je zvlášť debilné zvolený)

mimajo
Dnes o 10:41
@anonym_autor

@anonym_31028b 4 roky taky ten základ potom bolo gymnazium ale v 2. Alebo 3. rocniku 2x prepadnutie a potom rok na nejakom jednoduchom do tych 16. Len by som chcela vedieť, čím to mohlo byť ukončené v prípade návratu na Slovensko, či sa dá riešiť aspoň nejaké učilište, keďže tu musi byť aj pre 3 ročne s výučným listom potrebné aspoň ukončené základné vzdelanie, teda 9. ročník.

@anonym_autor takze dieta/ on/ ona bolo 9 rokov dokopy v skole.. takze v Rakusku ma ukoncenu skolsku dochadzku ale nedokoncenu ziadnu skolu. Co tak skusit Polytechnischen Lehrgang- jednorocne- aby malo nejake vysvedcenie... Mittelschule asi nebude vhodne teraz kvoly veku..

autor
Dnes o 18:40
@vroni

Aby to Slováci uznali, musí mať ukoncenu Polytechnische Schule, to je v podstate aj v At ten deviaty ročník pre tých, ktori nejdú ďalej. Mittelschule ti stačiť nebude, ta má len ročníky 5 - 8 (ten názov školy je zvlášť debilné zvolený)

Ďakujem veľmi pekne za info všetkým, aspoň viem na čo konkrétne sa pýtať/zisťovať, keďže sa v tomto len zatĺka a čaká na nejaké zázraky.