Sťahovanie sa do Rakúska a možnosti pre deti
Ahojte, momentálne bývame na západnom Slovensku, ja robím v BA a mám dobrú prácu, ktorú sa mi nechce opustiť. Hľadáme si nové bývanie a aj kvôli všeobecnej situácii mi napadla takáto možnosť - Nekúpiť byt v BA, ale napr v Kitsee. Ja by som dochádzala do práce do BA, chlap by si mohol nájsť prácu v mieste nového bydliska. Máme ale 3,5r dcérku, aké su v Rakúsku možnosti umiestnenia zahraničných detí do škôlky? Či je to príliš veľká blbosť? 😅
Tak ked bude mat mala “trvaly” pobyt v Kittsee, asi je aj jedno akej je narodnosti. Mali sme znamych Slovenka + Anglican, byvali v rakuskom pohranici, ich syn tam chodil normalne do skolky.
Skor mi pride dost vagne, ze chlap by si nasiel daku pracu.
@kiki68 Okrem inych kriterii si treba porovnat nakladyna zivot v Rakusku a na sk.... energie,sluzby. atd....a ci tvpoj sk plat bude na tie naklady stacit.. kedze tojmuz nema ziadnu kvalifikovauu pracu moznos tam zohnat,tak sa nemozes sposlahnut na to,ze on vas uzivi s toho aj rak. platu. Aako tu bolo povedane,tak pocitat treba st ym,ze dom mozete kupit len bez hypo v At. tam vam hypo nedaju. Aj keby si pocitala z manzelovym at platom......ten nebude asi vysoky v gasto ci z nejakej nekval.prace. A tiez nj nema na dobrej urovni ako pises...Chodenie dietata do skolky ci skoly v at je uz ten najmensi problem,co by ste mali....
mate na kupu nehnutelnosti? cena cca 250 000 - 400 000 zavisi kde.
zaklad na umiestnenie do skolky/skoly, je mat trvaly pobyt.
Vyber si aspon nieco ine, nie pohranicie...
Na tvojom mieste by som si najprv pozistovala veci od ludi, co tam realne ziju. Na socialnych sietach su vytvorene skupiny,kde diskutuju ludia z daneho mesta alebo oblasti. Pises, ze ked sa tu nieco zomelie, aby ste mali zazemie v Rakusku. Na Slovensku zazemie nemate?Z coho tam budete zit a platit prenajom alebo hypoteku, ked ju vobec dostanete? Na toto si najprv odpovedz a zamyslite sa nad tym. Moze byt muz akokolvek sikovny, vies kolko je tam takych? Co ked si nenajde hned pracu, vies vas vsetkych uzivit z tvojho platu? A ako dlho? Deti sa adaptuju rychlo, v tychto prihranicnych oblastiach su normalne aj slovenske triedy v skolkach, to by som sa o to nebala.
@jazula bez nemciny v dnesnej dobe moc sancu nemas. By si musela mat ine stastie alebo kontakty, aby si si nasla pracu (a to hovorim o viedni). Aktualne je mega problem. A zrovna kittsee je oblast, kde tej roboty vela nie je
@guiseppinka ale keď ideš do Viedne tak tam nie všetci vedia po nemecky. Myslím tých čo pracujú. Napr.roznasaci jedla.... Sú to hlavne Turci, arabi.
@aliita vies aky problem je tam najst niekoho? Personalu je malo a zrovna roznasaci jedla su casnici, ktory po nemecky vediet musia...
@guiseppinka myslím tých čo nosia domov. McDonald, kfc... Je veľmi ťažké si nájsť prácu bez nemčiny?
@aliita tak to ano, ale aj oni musia vediet aspon ako tak... ano je, aktualne nielen vo viedni. Bez kontaktov sa nepohnes
Zijem v Kittsee. Domy tu idu okolo pol miliona (starsie za menej). Hypoteku tu nedostanes, potrebujes hotovost - k najomnemu bytu sa uz tiez nedostanes (nesplnate podmienky). Slovakov nas tu je vela. Uvedom si, ze sluzby a energie su tu strasne drahe a Ty budes zit (ako aj my a lahke to neni) zo slovenskeho platu za rakuske ceny..uz len prehlasenie auta na rakuske znacky je sialeny cenovy rozdiel (a jedno auto mat prehlasene musis). Tak isto, ja som pred par rokmi ako samostatna osoba na prihlasenie do AT musela napr. splnit vysku platu, aby som tu mohla zit, alebo mat aspon 3000 na ucte. Na uradoch casto nevedia ani anglicky, ani v Kittsee na urade sa s Tebou slovensky nik nebude bavit (a to su polovica obce slovaci), ale to vies vyriesit prekladatelom. Do skolky dieta vezmu, aspon co som pocula, vzali kazde, co malo trvaly pobyt (ja deti nemam). Ale tiez je to ina cena ako na Slovensku, uz hoc len za stravnu jednotku. V skole je druzina tiez riadna palka.
Zameraj sa hlavne na to, ci mate vobec na byvanie v Kittsee (mozno Hainburgu skor) aj na poplatky a ci by Vam drahsi zivot (energie, skolka, poplatky) nerobil problem. Ak nie, zvazte Vase jazykove schopnosti (ja si teraz ani zachranku/hasicov/policiu neviem zavolat).
A este taka blbost - strasny problem mam s postou. Zo slovenska si objednat nic neviem na AT adresu, tak co sa da, to riesim cez packetu/alzaboxy a tak podobne v BA. Rakuska klasicka posta mi uz niekolkokrat dorucila zasielku s uplne inou adresou ako mam ja (ja som potom hladala majitela a spravnu adresu po dedine). A napr. vcera som mala problem s objednavkou z temu - na rakusku adresu neobjednas so slovenskym telefonnym cislom...
Drzim palce, nech sa dobre rozhodnete!
@lopka1313 to je pravda.
ceny energii su neunosne, a neporovnatelne so SR. a clovek sice povie, dostane za pridavok 220 euro ci kolko, na dieta, ale co vsetko spatne vrati do systemu, v podobe drahych energii a prepisu auta, nehovoriac, ze v skole druzina s obedmi 300 eur mesacne na jedno dieta. ale toto je prave to pozadie, preco si rozumny clovek najrpv najde v rakusku robotu, aby mohol z toho systemu aj spatne tazit.
a ceny nehnutelnosti sli mega hore, naozaj stare baraky cca 250 000 a tam treba komplet prerabky, nove su od 350 -400 000 ci dom pri jazere ci byt.
@balerina2025 kolko platite vy za obed v skole skolke? My mame tusim 6,80 za hlavne jedlo, okolo 4e iba polievka a cele menu stoji okolo 8e - cena skolka, volksschule, mittelschule. V jasliach je to o nieco menej.
@guiseppinka ja nedavam ale mame druzinu drahu. preto cca 290 eur mesacne..
uz v skolke, kde zjedla 2 rybie prsty a trocha polievky, sme mali 5,5 za obed. Nonsense.
@balerina2025 moje baby su v celodennke a platim tusim 100 mesacne, druha ma surodenecku zlavu 25%. Plus obedy...
@guiseppinka v ktorej casti byvate. my sme burgenland

ak si ho vieš kúpiť v hotovosti, prečo nie