icon

Sú tu Slováci, ktorým sa narodilo bábätko po 15. júni 2023 v Rakúsku?

kristinuhro
14. aug 2023

Ahojte, sú tu slováci, ktorým sa narodilo v rakúsku bábätko po 15 júni 2023? Čo s tou "úžasnou" novinkou - potvrdenie o občianstve? Ako ste to riešili? Sk veľvyslanectvo je iba vo viedni a my bývame v tirolsku. To naozaj sa máme trepať s pár týždňovým novorodencom dva krát cez trištvrte rakúska? (Raz pre podpis toho potvrdenia a druhý raz pre pas)

guiseppinka
15. aug 2023

Neviem poradit o doklade o obcianstve, len chcem este doplnit, ze si zabudla na slovensky rodny list... Bez neho nevies vybavit pas... Ja osobne nemam absolutne dobre skusenosti s nasou ambasadou a vsetko riesim v bratislave... Odkial si? Keby si sla k vasim a tam to vybavila plus rovno das ziadost na rodny list. Ten ti uz moze vyzdvihnut aj mama/otec a poslat a potom by ste sli na ambasadu len vybavit pas (tam ich ukecas a poslali by vam ho postou)

kristinuhro
autor
16. aug 2023

@guiseppinka ďakujem za odpoveď. Ano toto viem pravdaže, ibaže od 15.juna tohto roku je tato hlupa novinka s tým potvrdením o občianstve, ktoré treba k vydaniu sk rodného listu. Preto sa pýtam ako to riešia iní alebo či to už niekto riešil nakolko sme obidvaja slováci a aj tak treba nejaké čestné prehlásenie. Oni na to vydanie RL majú 3 mesiace (pri prvom synovi to trvalo 1,5 mesiaca) a tolko určite u našich nebudem. Sk RL musí preberať rodič svojim podpisom. Minule bol muž sám v bratislave pre to len vtedy nebolo potrebné to potvrdenie o občianstve takže to bola jedna cesta a ja potom neskôr som išla s malým kvôli pasu. Len teraz mi pripadá dosť ujeté s čerstvým novorodencom cestovať skoro 600 km vo vajíčku raz kvôli podpisu a druhy raz kvôli pasu 🫣 navyše slovácia majú na vsetko 3 mesiace a tu musím na finanzamte tiež všetko dokladovať do 3 mesiacov 🤦‍♀️ fakt len čo ako skomplikovať 🤦‍♀️

guiseppinka
16. aug 2023

@kristinuhro teraz uz rl nebude tak dlho, dovolenky pomaly koncia. Co sa tyka prebratia tak neviem, pri prvej mi ho posielali postou (obycajnou, skoro ma kleplo), ale druhy a treti rl si nepamatam... Hlavne prckov, lebo ziadalo sa 1.12.20, takze hranice zatvorene, riesila som to v ba v technopole a bolo to dohodnute tak, ze bud mama donesie ziadost alebo muz, podla toho, ci budu alebo nebudu kontroly na hraniciach... A na konci marca sme riesili pas, ale normalne vobec neviem ako sme sa dostali k rl.. asi tiez mi to posielala... Vyskusaj ich ukecat, ze pas sa da spravit len po vydani rl a ze to trva, ze dolozis potom dodatocne... Ak budu normalni, tak to pochopia... A z mojich skusenosti, riesila som to 3x, z toho aj v case korony a vsade o tom bolo pisane ako keby to bol koniec sveta, ale nakoniec krasne vsetko hladko a rychlo preslo... A to u najstarsej sme riesili rl cez leto... Inak neslo by to osvedcenie vybavit na konzulate? Tie mi naslo v salzburgu, linzi... Nebol niekedy aj v innsbrucku? Skus tam zavolat... Tu to pojde len o to, ako to vykecas😂

kristinuhro
autor
16. aug 2023

@guiseppinka aj my sme to riešili pred necelými dvomi rokmi a akože žiadne ukecávanie nefungovalo nikde 😂 všetko na seba nadväzuje. RL, preklad at RL, pas, anmeldebescheinigung, žiadosť o kbg, žiadosť o fbh a čo ja viem čo ešte 🤦‍♀️ našťastie sme narazili na ochotnú babu na osobitnej matrike v petržalke. Na finanz som si musela nakoniec podať odvolanie, lebo som nestihla termíny na podanie podkladov aj keď som tam volala, že mi bude treba viac času 🤦‍♀️ Len teraz ma zaskočilo toto potvrdenie o občianstve. No ešte skusime niečo obvolať. Ja mám info že všetko sa rieši takéto priamo vo viedni alebo potom rovno v bratislave. Skusim ten salzburg čo mi tam povedia.

guiseppinka
16. aug 2023

@kristinuhro vyziadaj si rl so slovencinou medzi prekladmi - maju ho a su povinni ho podla nejakeho zakona vydat... Pri prvej nam ho dali automaticky, pri druhej "to sa neda", tak muz vytiahol rl starsej, ze pred 2 rokmi to slo, ta ista pani ho vydavala a zrazu to uz slo a pri prckovi som tetu tiez poprosila a ziadny problem... Tym padom mi odpadol preklad. A pri najstarsej som pisala do papierov na FA, ze pas je v procese vyroby, pri mladsej sme ho mali rychlo, ale na anmelde im ho netrebalo a na FA a kassu som ho zaniesla dodatocne. A v 2020 sme antrag nedavali, to riesili automaticky oni a uz pred vianocami som mala rozhodnutie o fbh doma... A pas som asi az potom v aprili nosila (nepamatam)... Ano, mala by si to cez ambasadu, ale... 🙄 obvolaj a snaz sa to ukecat - zufala matka s 2 malymi detmi, ktora by sa musela taku dialku trepat do viedne a ze vsetko trva strasne dlho, lebo byrokracia😂😂 obcas to zaberie... drzim palce

kristinuhro
autor
16. aug 2023

@guiseppinka ten RL so sk prekladom si žiadala kde? Na mestskom úrade kde ti vydali at RL? Akurát mám novú info z gerichtu kufstein, že mi to vedia všetko spraviť s tým že sa preloží Rl, vaterschaftsanerkennung a napíšem mužovi splnomocnenie aby mohol aj mňa zastupovať (🫣😵‍💫🫣🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️) a oni to už pošlú do viedne a muž to pôjde len nakoniec vyzdvihnúť -teda sk rodný list a pas bez fotky. Mne pri synovi nechceli dať anmeldebescheinigung bez pasu. No už som z toho naozaj na nervy.

guiseppinka
16. aug 2023

@kristinuhro ano, priamo tam... A ak tam slovencina je, tak ti netreba preklad... Ak ti to vedia spravit, tak nech to poslu a ked bude rl hotovy, tak chodte k vasim (alebo ak svokrovcom, co je blizsie), tam daj spravit pas do 2 dni a mas... Ambasada rychlejsie robit nevie... A budes to mat super bez zbytocneho cestovania...

kristinuhro
autor
16. aug 2023

@guiseppinka takýto papier ani nemám. Čo to je? Ja mám iba samotný rodný list, potom auszug aus den Geburtseintrag čo by malo byt použitelné ako nejaký medzinárodný rodný list. Ale slovenský jazyk tam nikde spomenutý ani použitý nie je

guiseppinka
16. aug 2023

@kristinuhro toto je druha strana klasickeho at rl

kristinuhro
autor
16. aug 2023

@guiseppinka tak toto vôbec. Naše sú obidva čisté z druhej strany 🫣🤣 takže bude treba preklad

fion22
18. aug 2023

@guiseppinka
@kristinuhro
presne takýto rl sme dostali aj my, už rovno aj so slovenským prekladom, rodila som vo Viedni , a vôbec sme o to ani nežiadali (ale my sme malej slov.občianstvo nevybavovali, otec je at, po skúsenostiach so Svk matrikami 🙄 )ale napr svadbu sme mali v Innsbrucku a svadobný list sme tiež dostali hneď preložený hádam do 10 jazykov len nie do svk😁 stačilo tam osobne prísť, a do pár min som mala aj po slovensky a myslím že zadarmo alebo max 15 eur, tak možno skús tam, odkiaľ si dostala at rl🤗

kristinuhro
autor
19. aug 2023

@fion22 ďakujem za odpoveď. Ano už sme volali do kufsteinu, ale oni nás nasmerovali na gericht pre preklad. RL mojich chalanov sú zo zadnej strany čisté. Iba nejaký medzinárodný výcuc z matriky mám, ale to samozrejme sk úradom nestačí a slovenčina tam nie je 🤦‍♀️. No to máš výhodu, že tvoje dieťa zdedilo občianstvo po otcovi a máš pokoj so slovenskom 😂. Baba na gerichte povedala, že preklady vecí čo treba vyjdu na cca 150 evri 🤦‍♀️ som z toho happy. Každý povie niečo iné keď tam volám. Sk matrika iné, vieden iné, kufstein iné. No aspoň, že sa to dá vybaviť na dialku resp stačí keď tam pôjde muž a nemusím sa trepať s čerstvým novorodencom xy kilometrov🤦‍♀️ namiesto zjednodušenia to len komplikujú.