Žijete dlhodobo v Rakúsku?
Aké máte skúsenosti s Rakúšanmi? Najmä čo sa týka vzťahov kamarátskych aj partnerských? Našli ste si tam kamarátov a partnerov? Ak áno, ako vás prijala ich rodina. Ak áno, po akej dlhej dobe a v akom meste a v akej spoločnosti sa pohybujete(myslím čo sa týka prace, vzdelania a pod). Zažili ste odstup a predsudky voči ľudom/ženám z Ostblocku? Ja žijem v Rakusku pár rokov, poslednú dobu vo Viedni, viem plynulo nemecky, správam sa slušne a prácu mám kvalifikovanú. Ja a aj kamaráti máme skúsenosť, že kamarátov si medzi Rakúšanmi takmer vôbec nenájde. Väčšinou sú to cudzinci alebo potomkovia cudzincov. Domáci max trochu všeobecne pokecaju v robote, ale inak sú um cudzinci ukradnutí, vôbec sa nezaujímajú o človeka, hoci sú s ním denne v kontakte niekoľko rokov. Už vôbec nie ist napr spolu von alebo zoznámiť s kamošmi. Rakúšania majú svoj svet, v ktorom aj Nemci sú pre nich niečo menej. Zažili ste výnimky?
@anonym_9aa6a4 podľa mňa Hochdeutsch je v pohode, ale tie ich desne dialekty nemôžem vystáť…. ľudia rozpravajuci v dialektoch pôsobia strašne hlupo
@anonym_autor nemozem prestat sa smiat natvojom nazore.. tak potom 99 percent rakzsanov, vratane mba a mojho manzela, rodiny, kolegyne ucitelki....vsetci sme hlupi. ok
@anonym_autor Samozrejme nebudem čakať Hochdeutsch od Tirolaka v Tirolsku. Ale vo Viedni by sa mohol prispôsobiť. Mám kolegyňu z Oberösterreich( podľa mňa najhoršie znejúci dialekt) a aj domáci sa musia trochu sústrediť, aby jej rozumeli. Ale ona nie aby rozprávala normálne , ale ako sedlaňa.
@anonym_autor dakujem- aj ha som sedlana- aj moj manzel, cela rodina, kolegyne ucitelky v skole..
zijeme v OÖ.
@anonym_autor dakujem- aj ha som sedlana- aj moj manzel, cela rodina, kolegyne ucitelky v skole..
zijeme v OÖ.
@mimajo
je to neprisposobivosti a netolerancii. A mozno aj pocite menejcennosti (ostblok) u autorky. Zila som aj v oö, ludia automaticky prepli do hochdeutsch. Prave ten oö diakekt mi pride taky zlaty, mala som tam priatela. Skor tirolacky mi pride uplne ako osobitny jazyk 🫣. Nie je slušne takto hovorit, ze autorke pridu Rakusania s dialektom ako sedliaci. Moze to nezniet pekne jej usiam, to je ok.
Autorka,
mozno ti Rakusania vycitia tvoje vnutorne nastavenie voci nim a preto sa s tebou moc nebavia. Skus nad rym pouvazovat. To ti pisem v dobrom.
@mimajo
je to neprisposobivosti a netolerancii. A mozno aj pocite menejcennosti (ostblok) u autorky. Zila som aj v oö, ludia automaticky prepli do hochdeutsch. Prave ten oö diakekt mi pride taky zlaty, mala som tam priatela. Skor tirolacky mi pride uplne ako osobitny jazyk 🫣. Nie je slušne takto hovorit, ze autorke pridu Rakusania s dialektom ako sedliaci. Moze to nezniet pekne jej usiam, to je ok.
Autorka,
mozno ti Rakusania vycitia tvoje vnutorne nastavenie voci nim a preto sa s tebou moc nebavia. Skus nad rym pouvazovat. To ti pisem v dobrom.
@anonym_a273a3
Ja som mal nastastie velmu dobreho domaceho sefa, a tem my poradil ked chces daco disiahnut a byt akceptovany, nastahuj sa do stvrte medzi domacich but aktivny porozumej jazyku, politike, sportu, nenastevuj emigrantske kluby ktore su plne negativity
@anonym_a273a3
Ja som mal nastastie velmu dobreho domaceho sefa, a tem my poradil ked chces daco disiahnut a byt akceptovany, nastahuj sa do stvrte medzi domacich but aktivny porozumej jazyku, politike, sportu, nenastevuj emigrantske kluby ktore su plne negativity
@anonym_d4b9c5
ano presne. Su aj v pohode cudzinci ale ti prisposobivi. To ti dal velmi dobru radu. My sme tiez pozerali, kde (ne)byvat. Su sice aj nizsie naklady ake he tam priveka tych neprisposobivych cudzincov.

@svetlonos Aj ja rozprávam vychodniarskym nárečím, ale v rámci rodiny a kamarátov z východu. Ak sa bavím s niekým z inej časti Slovenska, ked som napr v Bratislave,tak nebudem gadžovať.
@anonym_autor Samozrejme nebudem čakať Hochdeutsch od Tirolaka v Tirolsku. Ale vo Viedni by sa mohol prispôsobiť. Mám kolegyňu z Oberösterreich( podľa mňa najhoršie znejúci dialekt) a aj domáci sa musia trochu sústrediť, aby jej rozumeli. Ale ona nie aby rozprávala normálne , ale ako sedlaňa.