icon

Žijete dlhodobo v Rakúsku?

Včera o 22:11

Aké máte skúsenosti s Rakúšanmi? Najmä čo sa týka vzťahov kamarátskych aj partnerských? Našli ste si tam kamarátov a partnerov? Ak áno, ako vás prijala ich rodina. Ak áno, po akej dlhej dobe a v akom meste a v akej spoločnosti sa pohybujete(myslím čo sa týka prace, vzdelania a pod). Zažili ste odstup a predsudky voči ľudom/ženám z Ostblocku? Ja žijem v Rakusku pár rokov, poslednú dobu vo Viedni, viem plynulo nemecky, správam sa slušne a prácu mám kvalifikovanú. Ja a aj kamaráti máme skúsenosť, že kamarátov si medzi Rakúšanmi takmer vôbec nenájde. Väčšinou sú to cudzinci alebo potomkovia cudzincov. Domáci max trochu všeobecne pokecaju v robote, ale inak sú um cudzinci ukradnutí, vôbec sa nezaujímajú o človeka, hoci sú s ním denne v kontakte niekoľko rokov. Už vôbec nie ist napr spolu von alebo zoznámiť s kamošmi. Rakúšania majú svoj svet, v ktorom aj Nemci sú pre nich niečo menej. Zažili ste výnimky?

Strana
z2
autor
Dnes o 13:03
@anonym_autor

@svetlonos Aj ja rozprávam vychodniarskym nárečím, ale v rámci rodiny a kamarátov z východu. Ak sa bavím s niekým z inej časti Slovenska, ked som napr v Bratislave,tak nebudem gadžovať.

@anonym_autor Samozrejme nebudem čakať Hochdeutsch od Tirolaka v Tirolsku. Ale vo Viedni by sa mohol prispôsobiť. Mám kolegyňu z Oberösterreich( podľa mňa najhoršie znejúci dialekt) a aj domáci sa musia trochu sústrediť, aby jej rozumeli. Ale ona nie aby rozprávala normálne , ale ako sedlaňa.

mimajo
Dnes o 13:16
@anonym_autor

@anonym_9aa6a4 podľa mňa Hochdeutsch je v pohode, ale tie ich desne dialekty nemôžem vystáť…. ľudia rozpravajuci v dialektoch pôsobia strašne hlupo

@anonym_autor nemozem prestat sa smiat natvojom nazore.. tak potom 99 percent rakzsanov, vratane mba a mojho manzela, rodiny, kolegyne ucitelki....vsetci sme hlupi. ok

mimajo
Autor odpoveď zmazal
mimajo
Dnes o 13:21
@anonym_autor

@anonym_autor Samozrejme nebudem čakať Hochdeutsch od Tirolaka v Tirolsku. Ale vo Viedni by sa mohol prispôsobiť. Mám kolegyňu z Oberösterreich( podľa mňa najhoršie znejúci dialekt) a aj domáci sa musia trochu sústrediť, aby jej rozumeli. Ale ona nie aby rozprávala normálne , ale ako sedlaňa.

@anonym_autor dakujem- aj ha som sedlana- aj moj manzel, cela rodina, kolegyne ucitelky v skole..
zijeme v OÖ.

anonym_a273a3
Dnes o 14:04
@mimajo

@anonym_autor dakujem- aj ha som sedlana- aj moj manzel, cela rodina, kolegyne ucitelky v skole..
zijeme v OÖ.

@mimajo
je to neprisposobivosti a netolerancii. A mozno aj pocite menejcennosti (ostblok) u autorky. Zila som aj v oö, ludia automaticky prepli do hochdeutsch. Prave ten oö diakekt mi pride taky zlaty, mala som tam priatela. Skor tirolacky mi pride uplne ako osobitny jazyk 🫣. Nie je slušne takto hovorit, ze autorke pridu Rakusania s dialektom ako sedliaci. Moze to nezniet pekne jej usiam, to je ok.
Autorka,
mozno ti Rakusania vycitia tvoje vnutorne nastavenie voci nim a preto sa s tebou moc nebavia. Skus nad rym pouvazovat. To ti pisem v dobrom.

anonym_d4b9c5
Dnes o 17:32
@anonym_a273a3

@mimajo
je to neprisposobivosti a netolerancii. A mozno aj pocite menejcennosti (ostblok) u autorky. Zila som aj v oö, ludia automaticky prepli do hochdeutsch. Prave ten oö diakekt mi pride taky zlaty, mala som tam priatela. Skor tirolacky mi pride uplne ako osobitny jazyk 🫣. Nie je slušne takto hovorit, ze autorke pridu Rakusania s dialektom ako sedliaci. Moze to nezniet pekne jej usiam, to je ok.
Autorka,
mozno ti Rakusania vycitia tvoje vnutorne nastavenie voci nim a preto sa s tebou moc nebavia. Skus nad rym pouvazovat. To ti pisem v dobrom.

@anonym_a273a3
Ja som mal nastastie velmu dobreho domaceho sefa, a tem my poradil ked chces daco disiahnut a byt akceptovany, nastahuj sa do stvrte medzi domacich but aktivny porozumej jazyku, politike, sportu, nenastevuj emigrantske kluby ktore su plne negativity

anonym_a273a3
Dnes o 19:22
@anonym_d4b9c5

@anonym_a273a3
Ja som mal nastastie velmu dobreho domaceho sefa, a tem my poradil ked chces daco disiahnut a byt akceptovany, nastahuj sa do stvrte medzi domacich but aktivny porozumej jazyku, politike, sportu, nenastevuj emigrantske kluby ktore su plne negativity

@anonym_d4b9c5
ano presne. Su aj v pohode cudzinci ale ti prisposobivi. To ti dal velmi dobru radu. My sme tiez pozerali, kde (ne)byvat. Su sice aj nizsie naklady ake he tam priveka tych neprisposobivych cudzincov.

Strana
z2