Extrakcia horných mliečnych jednotiek u 4-ročného dieťaťa
Ahojte, prosím Vás, chcela by som sa spýtať, či tu má niekto skúsenosť s extrakciou oboch horných mliečnych jednotiek u svojho dieťaťa. Syn mal žial úraz, narazil si oba predné zuby. Časom sa mu na pravej jednotke začal tvoriť hnisavý váčok, druhá horná jednotka vyzerala celý čas ok, len trošku odštiepená. Boli sme na klinike v HC, kde po RTG snímke nám odporúčili vytrhnúť obe horné jednotky. Čakali sme, že len tá hnisavá sa bude trhať, ale žial RTG ukázal, že aj druhá by mohla robiť problém pri prerezávaní trvalého zubu.
Preto sa chcem spýtať, či máte skúsenosti, že by naraz vytrhli oba tie zúbky, ako to dieťa potom zvládalo s rečou? Jedením? Či sa náhodou zuby neposunuli (aj keď u jednotiek sa to nepredpokladá podľa zubára), alebo nenastali iné komplikácie, kým vyrástli trvalé? Kedy sa trvale prerezali? Máme z toho obavy. Ďakujem za akékoľvek rady a skúsenosti.
@anonym_autor my sme mali vcera tiez uraz v skolke a uvidime c len nas ma 5,5 roka, cize ina situacia . Ale ze ho to dost bolelo a vecer tiez, no v piatok to ideme ukazat zubarovi
Mozno by som este skonzultovala s inym zub. lekarom. Mojej dcere vytrhli mliecnu 1ku a 2ku, nakoľko pod nimi mala zub navyše, ktorý bránil trvalému zubu vyrásť a museli ho chirurgicky vybrať. Ale to už mala takmer 7 rokov, Odvtedy už prešlo 7mes. a stale ešte tieto 2 zuby nevyrástli a čakáme.
Keď ich tvojmu synovi vyberú v 4 rokoch, to možete čakať aj do 6-7 rokov kým vyrastú.
@anonym_7afb7a 7 rokov? v 10 rokoch som už mala všetky trvalé zuby 😂
@anonym_7afb7a 7 rokov? v 10 rokoch som už mala všetky trvalé zuby 😂
@sisska96 Trepes nezmysly. Dcera ma 11 a este ma 4 mliecne zuby. Prve zuby zacinaju vypadavat okolo 5-6r. Kazdy zub ma presne urceny cas kedy ma vypadnut, da sa to dohladat.
@anonym_7afb7a Moja ma v 5, 3 trvalé predné zuby
@sisska96 Maximalne tak jednotky moze mat trvale. A to, ze si mala strojcek, tak ti ho mohli dat, aj ked si este mliecne mala (a ani si o nich nevedela) alebo ti ich vytrhli. Takze tu prosim ta nemachruj a netvrd, co nie je pravda.
@anonym_autor neviem, aky by mali robit problem...to treba mat vysvetlene dr, pripadne nazor ineho zubara. Moja svagrina zubarka mliecne neodporuca davat von pokial fakt netreba, aby sa ostatne nepoposuvali a nebol problem pri trvalych.
Moje deti mali vacky, prevrtane zuby aby hnis siel von a nechalo sa tak, potom vypadli ked sli trvale.
2r syn mal uraz...ale on mal jednotky vbite dnu do dasna...1 vysla naspat po mesiaci, druha az o rok.
@sisska96 Maximalne tak jednotky moze mat trvale. A to, ze si mala strojcek, tak ti ho mohli dat, aj ked si este mliecne mala (a ani si o nich nevedela) alebo ti ich vytrhli. Takze tu prosim ta nemachruj a netvrd, co nie je pravda.
@anonym_7afb7a nemala som už dávno preboha živého 😂
@anonym_7afb7a asi ty žiješ s nami keď vieš lepšie 😂😂😂😂😂
@sisska96 Jaj, tak ty si asi vynimka z prirodnych zakonov. Davaj potom pozor, aby ti aj tie trvale nejak predcasne nepovypadavali.
Neverim, ze ako 10r. decko si si vsetko pamatala a mala si poratane trvale a mliecne zuby. Decko v tom veku to absolutne neriesi. Tomu sa hovori spomienkovy optimizmus, ako ked babky tvrdia, ze ich deti sedeli v 4 mesiacoch a chodili uz ako 9mesacne.

Mozno by som este skonzultovala s inym zub. lekarom. Mojej dcere vytrhli mliecnu 1ku a 2ku, nakoľko pod nimi mala zub navyše, ktorý bránil trvalému zubu vyrásť a museli ho chirurgicky vybrať. Ale to už mala takmer 7 rokov, Odvtedy už prešlo 7mes. a stale ešte tieto 2 zuby nevyrástli a čakáme.
Keď ich tvojmu synovi vyberú v 4 rokoch, to možete čakať aj do 6-7 rokov kým vyrastú.