Knižná šifra Martinus: Nápovedy a odpovede jún 2026
Ahojte, spúšťam diskusiu na hru od martinusu jun 2026. Píšte sem nápovedy/ odpovede. Ďakujem
Stručné zhrnutie
- Knižná šifra Martinus (jún 2026) používa vizuálne nápovedy, iniciály autorov a tematické prvky obrázkov na identifikáciu titulov a diskutanti v diskusiách zdieľajú konkrétne riešenia a nápovedy.
- V diskusii sa ako riešenia objavili konkrétne tituly: Búrlivé výšiny, Hobit a Smrť na Níle, a tiež nápovedy typu „kaviareň v Kodani“ alebo opis postáv (napr. dievča v zelených šatách).
- Účastníci používajú prepojenia na ďalšie vlákna a externé zdroje (napr. odkazy na Modrykonik) a identifikujú vzory v nápovedách ako iniciály autorov (AS, DA, J.R.R.T., LC, DD) alebo čísla v nápovedách (napr. 42).
Najčastejšie otázky
Q: Ako dešifrovať nápovedy v knižnej šifre Martinus?
A: Hľadajte kombinácie vizuálnych prvkov (postavy, predmety), iniciál autorov (v diskusii AS, DA, J.R.R.T., LC, DD) a popisov miesta alebo predmetu (napr. „kaviareň v Kodani“), ktoré spolu ukazujú na konkrétny titul.
Q: Ktoré konkrétne knihy boli v diskusii identifikované ako riešenia?
A: V diskusii boli menované Búrlivé výšiny, Hobit a Smrť na Níle; tiež bola naznačená klasická rozprávka s postavou začínajúcou na A (nápoveda smerujúca k “Alice”).
Q: Kde nájdem ďalšie nápovedy alebo súvisiace vlákna k Martinus šifre?
A: Diskutujúci zdieľali odkazy na ďalšie vlákna na Modrykonik: https://www.modrykonik.sk/forum/knizne-tipy-a-odporucania/knizne-putovanie-2026-s-martinusom/?page=15#post-90343239 a https://www.modrykonik.sk/forum/knizne-tipy-a-odporucania/nocne-hadanky-v-martinus-kniznom-putovani/?page=34#post-90342977.
Q: Ako interpretovať obrázok, ktorý vyzerá ako samuraj?
A: Diskusia uviedla, že obrázok môže byť nesprávne čítaný ako samuraj; v jednom vysvetlení ide o „bielovlasého mága, ktorý loví príšery“, pričom ide o knižnú sériu s 8 dielmi a populárnym seriálom na Netflixe.
Q: Čo znamená číslo „42“ v nápovedách?
A: V diskusii sa číslo 42 uviedlo ako súčasť nápovedy a jeden príspevok spomenul, že s touto nápovedou súvisí nedávna filmová adaptácia s hercom s iniciálami RG.
Q: Prečo niekedy systém neregistruje správny názov (napr. „starca s prsteňom“)?
A: Diskutanti poukazovali, že je dôležité zadať presný diel (napr. „Hobit“ vs. „séria“) a že niekedy treba upraviť formát názvu, pretože hra môže očakávať názov jedného konkrétneho dielu, nie názov série.
Závery z diskusie
Zhoda
- Nápovedy v Martinus šifre kombinujú vizuálne prvky, iniciály autorov a opisné frázy (miesta/postavy).
- Ako identifikované tituly sa v diskusii opakovane vyskytli Búrlivé výšiny, Hobit a Smrť na Níle.
Sporné názory
- Obrázok pripomínajúci samuraja bol interpretovaný buď ako skutočný samuraj, alebo ako „bielovlasý mág, ktorý loví príšery“ (dve protichodné interpretácie tej istej nápovedy).
- Význam čísla „42“ je nejasný; niektorí ho spájajú s filmovou adaptáciou s hercom s iniciálami RG, iní s týmto spojením nesúhlasia.
Otvorené otázky
- Ktorá konkrétna kniha presne zodpovedá nápovede označenej iba číslom „42“?
- Aký presný formát názvu hra akceptuje pri zadávaní riešení (plný názov dielu vs. názov série)?
Spomenuté značky a firmy
Martinus, Modrykonik, Netflix
Spomenuté produkty a metódy
Búrlivé výšiny, Hobit, Smrť na Níle, nápovedy s iniciálami autorov (AS, DA, J.R.R.T., LC, DD), obrazové nápovedy (postavy, predmety), knižná séria (8 dielov), filmová adaptácia (zmienka o hercovi s iniciálami RG)
Miesta a osoby
Kodaň, Henry Cavill
ja si stále neviem rady s tým samurajom :((
@dominika_pehanicov fantasy je aj seriál kde hral Henry Cavil potom ho preobsadili
Mne ešte chýbajú dve hádať stále som si není istá s tou kde je 42 a potom včerajšia tá posledná ,prosím poraďte ďakujem.
@dzimina tá kniha s 42 je súčasť povinného čitania, je sfilmovaná a film je z roku 2005 a hlavný hrdina je herec rovnaký ako z obrázka kde je skoro plešatý muž a zlaté kolečko
Poradíte mi prosím s tým obrázkom kde je muž na tom ostrove? Ostatné mám, len k tomuto sa ešte neviem dopracovať.
@veroniquealice najznamejsi stroskotanec R.C. od autora Daniel Defoe 🙂
viete mi prosim vas poradit?...ja stale neviem prist na tu knihu s 42?Uz mi len tato kniha chyba :(
@anonym_4c1744 4 slová, SSPG
@anonym_4c1744 názov knihy sa skladá z 3 slov a jedno z tých slov je niekto kto stojí pri ceste a ukazuje rukou 👍
Ďalšej knihy prvé slovo je priezvisko francúzskeho fyzika a druhé slovo je fyzikálny predmet, ktorý sa kýve

@pavolv15 @kjan bolo by super, keby ste sem nedávali rovno názvy, ale len nápovedy. keď dáte rovno názov knihy, dosť to kazí zážitok z hry.