Má 5 kW fotovoltika návratnosť 8 rokov?
Pekný deň, firma nám ponúkla 5 kW fotovoltiku za približne 8 000 eur. Návratnosť podľa nich vychádza na 8 rokov. Máte podobnú zostavu a oplatila sa?
@anonym_autor poloz im aj otazku, kolko je potom zivotnost... lebo navratnost asi znamena, ze po 8 rokoch si "na nule"... a zacnes "zarabat"... (asi zalezi od spotreby a podmienok a vsetkeho)
Mame rovnu strechu asi 8panelov,ale aj svoju baterku,ta sa cez den dobije a v noci ideme uz len z baterky.Uz teraz je nabita do polky a je pod mrakom.Za elektrinu platime 50eur,a to keby sme nedali platili by sme aj 150eur,lebo 100eur nam chceli dat pred batetkou a tu uz mame asi 4r.
@anonym_autor momentálne par dni co mame namontované ftv 10 kW s batériou 16kw a cena 13000e.
Mali sme asi tak 20 ponúk... Vyhodila som najlacnejšie, najdrahšie a z toho stredu som sa rozhodovala. Vyhrala najkomplexnejsia ponuka.
Mala som ponuku aj 10kw ftv za 8000e... Bez batérie. Čiže človek ťažko ti vie poradiť keď nepíšeš viac.
Návratnosť to je také osemetne, veľa záleží od virtuálnej batérie ci ta pripoja a akú veľkú máš? A menia sa podmienky. Napr vse zdraželi, Magna a greelogy v čase záporných spotovych cien elektrinu neodoberú do virtuálnej baterky takže zadarmo ide do siete. A za tých 8 rokov co ti vyrátali sa podmienky môžu mrte krát zmeniť. My sme neriešili návratnosť... Ak kúpiš auto riešiš návratnosť?
Myslím, že ftv sa oplatí skrz zníženia mesačných nákladov na elektrinu... A to by malo byt citeľne. Co som preratala tak s cenou preddavkou by sme mali byť na 40% z ceny pred ftv. Úspora 60% je zaujímavá.
Nehovoriac vyhoda hlavne preco sme sa my do toho dali,ze svietime aj ked je dedina v tme.Preto pre nas navratnost nebola pre nas dolezita.Taki,co to prepocitavaju si ani nedaju.
nie, ale napisem to teda podla seba. Za mna navratnost a duplom ta co rataju v ponukach ma s realitou malo spolocne.
My sme tiež neriešili veľmi návratnosť, je čisto teoretická a pod vplyvom meniacich sa podmienok od ZSE veľmi otázna. Chceli sme v určitom momente znížiť spotrebu a mali sme na to peniaze odložené. Elektrinu využívame vo veľkej miere, ja som celé dni doma, deti sú tiež často doma, idú počítače, periem, pečiem, máme vírivku a kúpili sme aj elektroauto. Ak sa dá, plánujem všetky činnosti tak, aby som využívala odber cez deň v čase najvyššieho výkonu (práčka, sušička, rúra na pečenie, nabíjanie auta a pod.) aby sme vyrobenú ele spotrebovali a nie dávali do siete (máme virt.batériu). Kúpili sme aj boljer na elektrinu, klimatizáciu na dokúrenie (v lete chladenie). Nám to zvýšilo taký životný komfort, keby nemáme FV, tak minimálne auto na ele neriešime a klímu len veľmi opatrne a vírivku zrejme tiež nie.
A pytajte ake su poplatky ked nevyuzitu energiu vraciate spät do siete,na toto ludia zabudaju,ze zadarmo to nie je.Preto je lepsia baterka,celu energiu spotrebujete,zo siete nejde nic.Len cez tu zimu,treba tie panely cistit od snehu,aby aspon co to vyrobili.
Ja ti ani netusim co mame na streche, cena vsak bola podobna aj navratnost, mame baterku aj virtualnu baterku, strechu otocenu tak, ze staci jeden luc a uz taha, mame staru sedlovu strechu, kde v zime sneh zide samospadom dole, ideme teda leto zima, netieni nikto, vahali sme s tym, ale parada, po toku nam vratili preplatok za elektrinu, denne najazdim do 100 km, cize toto vsetko ide na 🌞, nam sa to oplati uz len tym kolko som predtym tankovala
@anonym_autor
My sme si dali na našom dome pri mori nainštalovať fotovoltiku len preto, že ak by sme dom predávali, vyzerá to dobre. Navyše cena bola v porovnaní so Slovenskom oveľa nižšia – 2 500 €, pričom v cene bol aj príspevok. Máme 12 panelov REC, ktoré vyrobia počas slnečného dňa približne 30 kWh, a keď je zamračené, okolo 20 kWh.
Teraz ma otravujú SMS-kami s ponukou na Tesla Powerwall 3 s kapacitou 13,5 kWh za 6 000 € (tiež s príspevkom).
Preto stále váham, či si dať fotovoltiku aj tu na Slovensku, alebo ešte počkať, či ceny nepôjdu nižšie.
@anonym_autor
@anonym_f60897 my sme vychytali este cenu dole,potom co uz chceli fotovoltiku uz ceny boli vyssie aj ked vtedy bola aj dotacia nizsia,dnes je zase aj ta vyssia aj cena.
@anonym_706855 dotácia ma ísť dole, na jeseň možno pustia...
Ceny hore - Čína vraj od 1.4. prestala dotovať výrobu panelov.
Kto chce montuje. 😉
@anonym_706855 dotácia ma ísť dole, na jeseň možno pustia...
Ceny hore - Čína vraj od 1.4. prestala dotovať výrobu panelov.
Kto chce montuje. 😉
@zalka my sme mali dotaciu 1500eur a stalo nas to 11000eur,plus 400eur za zapojenie izieb do baterky.Nastastie chalani nam vtedy pretali kabel,a pol domu bez elektriny.Panely uz namontovane,tak hned prisiel elektrikar a hned ju aj zapojil,cely vikend to robil.Aj u nas prespal,a hned rano pokracoval.Ale to bolo stastie v nestasti.
@anonym_706855 hm divne... Nám ide všetko na baterku nič speci sa nerobilo... Skúšali sme a bez ohrevu vody kotlom vieme i v ostrove fungovať celý dom. O dotáciu je požiadane, či čosi schvália abo nie už není v našej moci, pred rokom by sme 3500e dostali, teraz ktohovie.
@zalka nam to elektrikar robil v skrinke,tam sa zapaja aj baterka.Ale tak ty si to nesledovala tak ako ja.Ja som pri tom elektrikarovi bola stale a potom prisiel este revizny technik vsetko poskusat a dat stempel.
@anonym_706855 hm no batéria sa napája na menič, do meniča ide prúd z panelov a z neho potom do batérie do domu a do siete... Nechápem to... "plus 400eur za zapojenie izieb do baterky"...
Ved baterka je v sieti zapojená... Izby su v sieti, kuchyňa je v sieti, všetko je v sieti...
Tých "skriniek" je viac, domovy rozvádzač, AC rozvádzač, DC rozvádzač plus aj menič je riadna "skrinka".
@zalka to pretoze nam menil aj istice,vsetko tam poprerabal.To preto,vies??
@zalka presne tak, baterka sa iba zalopojila do menica a hotovo. Nic speci do izieb...ved baterka je pre cely dom.
@anonym_706855 to je iné, keď prerábal rozvádzač...
@zalka potom potreboval aj zistit odkial su kable,no co ti poviem.To sme neprerabali,ale pri novej pripojke sme dali skontrolovat ci treba elektrinu-kable menit v dome.To menili minuly majitelia,takze kable nas preziju.
@anonym_706855 len to už sa tak trošku netýka priamo fotovoltiky...preto mi to zmysel nedávalo 😁
@zalka ved preto bol u nas cely vikend,aby to uz aj rovno vsetko pozapajal.A ze makal fakt az do 23hod v sobotu a v nedelu uz o 10tej to vsetko zapol.
Nam sa vracia pomerne rychlo, vyuzivame na nabijanie aut a vysoku spotrebu v dome, tiez mame baterku, regulujeme odkial a kedy berieme. Uspore mesacne cez 200 eur, potesi.
@anonym_706855 ale to sa nerata do ceny FV.
@natalka13 nie nerata,pisala som,ze vtedy nas to vyslo 11000eur,a chvilu potom sa uz ceny zdvihli.
8000€ za 5kW zostavu je velmi vela. Nenechaj sa oklamat. A otazne je,ci ti vobec distribucia povoli,to si treba najskor zistit.

Zavisi, na ktoru stranu mate otocenu strechu a ci vam tam sused netieni stromami a nie, ci sa cena "oplati", to si pozbieraj viac ponuk a uvidis, urcite nie len od jednej firmy...