Nižší refund v dolároch. Kurzový rozdiel alebo poplatok?
E-shop mi vracal peniaze za objednávku v dolároch. Vrátil presne tú istú sumu v USD, ktorú som platila, ale na účet mi prišlo o pár eur menej než mi pôvodne odišlo.
Je to len kurzovým rozdielom medzi nákupom a refundom, alebo si mám ešte pozrieť nejaký poplatok banky?
Je to kurzový rozdiel, na to používam Revolut majú výhodnejšie kurzy. Najhoršie kurzy má 365bank, VÚB a SLSP.
Naposledy mi požičovňa vrátila 1000$ kauciu, ale urobili to tak ze zrušili danú platbu takže platba je v stave vrátená = vrátené presne rovnako, nie sú z toho 2 platby (zaplatené a dobropis), vtedy by bol kurzový rozdiel.
Su to dve rozne veci a na vypise vyzeraju skoro rovnako. Ked obchod urobi skutocny refund, je to nova transakcia a prepocita sa aktualnym kurzom, takze rozdiel vznikne uz len tym, ze sa medzitym pohol kurz. Ked platbu zrusi este pred zuctovanim, vrati sa presne to iste euro, ako pise anonym_3d3c25.
Overit sa to da za minutu. V internetbankingu si otvor detail povodnej platby aj vratky, obe by mali mat uvedenu aj sumu v dolaroch. Vydel eura dolarmi a vyjdu ti dva kurzy. Ak sa lisia o desatiny percenta az percento, je to naozaj len pohyb kurzu. Ak je tvoj kurz horsi ako trhovy v oboch smeroch, tak je v tom aj konverzny poplatok banky. Vacsina bank ho nedava ako samostatnu polozku, ma ho zarateny priamo v kurze a v cenniku ho najdes ako poplatok za konverziu meny.
A jedna vec, ktora sa casto prehliadne: ak ti eshop pri platbe ponukol zaplatit rovno v eurach, aby si vedela presnu sumu, kurz vtedy urcuje jeho platobna brana, nie tvoja banka, a byva horsi. Pri vratke to ide tou istou cestou, takze mala strata je skoro ista. Preto sa oplati platit vzdy v mene obchodu.

kurzovy rozdiel