Aké ryby sú najlepšie na vysmážanie?
Prosím, aké ryby používate na klasické vysmážanie? Bez kostí. My pripravujeme na Vianoce pečené, ale bude u nás sviatkovať príbuzný, starší pán, ten je len pripravené klasicky smažením, ale jasné že aké by chcel už nepovie 😁. Tak sa mu prispôsobíme, ale neviem či použiť klasické filé, zdá sa mi strašne bez chuti.
@anonym_autor My ryby nemáme radi tak len filé vypražím mame.
Kvalita pripravovanej ryby, je rozhodujuca pre chut.
Na fotke vlavo je losos kupeny na Slovensku a vpravo vo Švajciarsku.Kupujem väcsinou Norskeho a raz za cas diveho z Aljasky.Ten, je vsak cenovo,uplne niekde inde...
Ako rybar,môzem potvrdit,ze z niektorych revirov sa ryby nedaju jest, z dôvodu zapachu od bahna.(Kapre)
Tiez je rozdiel v chuti napr.pstruh potocny a nasadeny pstruh duhovy.Potočak ma vyrazne lepsiu chut.
@tundra Opečeny na masle, ale nie vysmažany. Je to velky rozdieĺ.
@anna777115 opeka sa snad v rure?Na panvici sa praži,ako som bol pouceny,pečie sa v rure.
Ale,nemam zaujem sa hadat,nech je po tvojom...
@anonym_autor žiadné hihi
@anna777115 opeka sa snad v rure?Na panvici sa praži,ako som bol pouceny,pečie sa v rure.
@tundra máš to pomýlené, naštuduj si, čo to znamená rybu opekať, piecť a smažiť, potom tu nebudeš písať o masle v súviskosti so smaženou rybou.
@tundra máš to pomýlené, naštuduj si, čo to znamená rybu opekať, piecť a smažiť, potom tu nebudeš písať o masle v súviskosti so smaženou rybou.
@anonym_7cf99a dalsi rada nad zlato...
Googl potvrdil,ze na Slovensku sa spaja tento vyraz s trojobalom.Ja som uz viac,ako 20 rokov preč zo Slovenska,tak sa nehrajte na slovicka...
Toto mi napisal googl
"Vysmážať rybu" znamená tepelne ju upravovať na panvici v horúcom tuku (oleji, masti alebo masle). V slovenskej kuchyni sa tento pojem najčastejšie spája s prípravou rýb v trojobale, čo je neodmysliteľná súčasť štedrovečernej večere.
Tu sú hlavné spôsoby, čo sa pod tým rozumie:
1. Tradičný trojobal (Slovenská klasika)
Ryba (najčastejšie podkova z kapra alebo filé) sa postupne obalí v:
* Hladkej múke
* Rozšľahaných vajíčkach (často s trochou mlieka a soli)
* Strúhanke
Následne sa smaží v dostatočnom množstve tuku, kým nie je obal zlatistý a chrumkavý.
2. Smaženie v cestíčku (Parížsky štýl)
Ryba sa obalí v cestíčku z múky, vajíčka a tekutiny (pivo, víno alebo perlivá voda). Výsledkom je mäkký, nadýchaný obal.
3. Prírodné smaženie
Ryba sa len zľahka obalí v múke (s korením a paprikou) a opečie sa na menšom množstve tuku. Vtedy hovoríme o "smažení na prírodno".
Tipy pre dokonalú vysmážanú rybu:
* Teplota tuku: Olej musí byť dostatočne horúci predtým, než rybu vložíte do panvice. Ak je studený, ryba nasaje priveľa tuku. Ak je príliš horúci, obal zhorí a vnútro ostane surové.
* Výber tuku: Najlepšie je použiť olej s vysokým bodom dymenia (napr. repkový) alebo prepustené maslo (ghee) pre lepšiu chuť.
* Odsatie tuku: Po vysmažení položte rybu na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný olej.
Tilapia je výborna na smaženie.
Googl potvrdil,ze na Slovensku sa spaja tento vyraz s trojobalom.Ja som uz viac,ako 20 rokov preč zo Slovenska,tak sa nehrajte na slovicka...
Toto mi napisal googl
"Vysmážať rybu" znamená tepelne ju upravovať na panvici v horúcom tuku (oleji, masti alebo masle). V slovenskej kuchyni sa tento pojem najčastejšie spája s prípravou rýb v trojobale, čo je neodmysliteľná súčasť štedrovečernej večere.
* Hladkej múke
* Strúhanke
Následne sa smaží v dostatočnom množstve tuku, kým nie je obal zlatistý a chrumkavý.
Ryba sa obalí v cestíčku z múky, vajíčka a tekutiny (pivo, víno alebo perlivá voda). Výsledkom je mäkký, nadýchaný obal.
3. Prírodné smaženie
Ryba sa len zľahka obalí v múke (s korením a paprikou) a opečie sa na menšom množstve tuku. Vtedy hovoríme o "smažení na prírodno".
* Teplota tuku: Olej musí byť dostatočne horúci predtým, než rybu vložíte do panvice. Ak je studený, ryba nasaje priveľa tuku. Ak je príliš horúci, obal zhorí a vnútro ostane surové.
* Výber tuku: Najlepšie je použiť olej s vysokým bodom dymenia (napr. repkový) alebo prepustené maslo (ghee) pre lepšiu chuť.
* Odsatie tuku: Po vysmažení položte rybu na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný olej.
@tundra ale napisal prirodne smazenie, nie vysmazanie. Vyprazanie je kucharska metoda, ktora sa pouziva na vyprazanie masa, ci zeleniny v trojobale, alebo inej surovine, napr. kokose. Ano, ta predpona vy- je dolezita. A to ti pisem ako odbornik.
Toto mi napisal googl
* Hladkej múke
* Strúhanke
3. Prírodné smaženie
@tundra Verčimáková, technologia 2 - ucebnica pre odbor kuchar
@tundra Verčimáková, technologia 2 - ucebnica pre odbor kuchar
@zuzana76 pise o uprave telacieho mäsa....
V principe je to jedno,nejdem robit zaverecnu skusku z varenia.Pre mna je losos vlozeny do horuceho masla vysmazany,nie opekany,duseny,atd.Ak, som sa niekoho mojim nazvom pripravy lososa dotkol,tak sa ospravedlnujem.
@tundra vysmažané znamená trojobal
@tundra vobec si sa nedotkol, ja si zase myslim, ze je ok naucit sa nieco nove. Ja som tu skusku robila, tak pisem.
@bielasovicka nie nutne trojobal, moze to byt akykolvek obal
V principe je to jedno,nejdem robit zaverecnu skusku z varenia.Pre mna je losos vlozeny do horuceho masla vysmazany,nie opekany,duseny,atd.Ak, som sa niekoho mojim nazvom pripravy lososa dotkol,tak sa ospravedlnujem.
@tundra nezalezi na mase, ide o sposob pripravy, to ci je vo vnutri telacie, ryba, bravcove, je jedno
@tundra prazit mozeme aj na sucho, napr mandle, prepac, nechcem sa robit mudra, len teda, rada rozsirujem ludom obzory a aj ja sa rada nieco nove naucim. 😀
@anonym_autor steaky zo žraloka v trojobale. Jemnučke mäsko 👍
@tundra mňa presviečať nebudeš. Ja som sa toho naopekala a navyprážala do aleluja. V rúre sa pečie, alebo zapeká, keď už. Ty, šefkuchár....
@tundra mňa presviečať nebudeš. Ja som sa toho naopekala a navyprážala do aleluja. V rúre sa pečie, alebo zapeká, keď už. Ty, šefkuchár....
@anna777115 nie som sefkuchar,ale pracoval som v Michelinskej restauracii,pis si co chces,je mi to jedno,pekny vecer.
Len nie pangas, je umelo chovany v bahne a aj ma pachuť bahna. Ešte keďže niekto namočí do mlieka 🤢
@anna777115 nie som sefkuchar,ale pracoval som v Michelinskej restauracii,pis si co chces,je mi to jedno,pekny vecer.
@tundra nič si z toho nerob, pre mňa to tiež znamená pražiť/smažiť niečo na panvici, nemám ten vyraz spojený s trojobalom, takže som to pochopila ako ty.
Tiež som roky mimo, v angličtine je na to len jeden vyraz fry a veci v trojobale tu zasadne “deep fry” vo fritéze a nie na panvici.
@tundra nič si z toho nerob, pre mňa to tiež znamená pražiť/smažiť niečo na panvici, nemám ten vyraz spojený s trojobalom, takže som to pochopila ako ty.
Tiež som roky mimo, v angličtine je na to len jeden vyraz fry a veci v trojobale tu zasadne “deep fry” vo fritéze a nie na panvici.
@sisaka prazit ano, aj smazit, ale vyprazat je v obale. Smazit/ prazit a aj vyprazat/ vysmazat sa moze na panvici. Islo o predponu vy- ale to je jedno. Netreba sa kvoli tomu hadat. Len tu, ked sa povie vyprazana ryba. Kazdy si predstavi trojobal/ obal. Smazena ryba na prirodno, na masle.
@sisaka prazit ano, aj smazit, ale vyprazat je v obale. Smazit/ prazit a aj vyprazat/ vysmazat sa moze na panvici. Islo o predponu vy- ale to je jedno. Netreba sa kvoli tomu hadat. Len tu, ked sa povie vyprazana ryba. Kazdy si predstavi trojobal/ obal. Smazena ryba na prirodno, na masle.
@zuzana76 veď ja to chápem, že všetkým je to jasné, že tak je to zaužívané, že vyprážanie je pre niečo obalené, ale chápem aj jeho, že to zle pochopil, lebo ja tiež po vyše 20. rokoch v zahraničí som mnohé jazykové nuansy jednoducho zabudla a nevidím v tom rozdiel pražiť - vyprážať, preto píšem, že nie je jediný
@tundra a vo svajciarsku ako to volate? Neviem, v ktorom kantone zijes a teda ci po nemecky - ausbraten, paniertes Schnitzel

@anonym_autor syn miluje vysmazaneho lososa 😆 takze aj to sa da a ochutnala som a mnam.