Ako docieliť číry vývar?
Baby ja uz neviem co robim zle...Nedelna polievka u nas musi byt klasika slepaci vyvar. No ja ho vzdy mam trosicku zakaleny, aj ked pomalicky sa vari, nebubloce, suminu davam prec...Mojim cielom je aby bola voda presvitna ze sa dovidi na dno taniera ako v restauracii 😃 dakujem za rady
Najprv do studenej vody dám umyté mäso , varím , zhrabnem penu, základ je dobre počkať, kým ešte sa robí pena . Po pene prihodim postupne zeleninu, okorenim a je to . Mierny oheň musí byť.
V reštaurácii pražia nastrúhanú mrkvu aby mala polievka také - oka, mne sa to robiť nechce , tak to nerobím a je dobrá aj tak .
Mám mäso domáce (kupujem z maličkej farmy), najskôr ho prepláchnem vriacou vodou v nejakej nádobe (to som robila vždy), potom ho zľahka opečiem v hrnci na masle, pridám k tomu biele víno, zeleninu, počkám kým sa víno vyvarí. Tuk odoberám priebežne, ale ten prvotný (najviac "špinavý") hneď po zavarení. Potom pridám vodu a varím s ďalšou zeleninou a korením. Vždy varím kombináciu hovädzie+kuracie, tá u nás ide na dračku👍
Par kvapiek magi a krásny vyčistí vývar. Keď vari môj manžel tak akoby sme jedli krémovou polievku :D nakvapkam magi a je čistá 🙂
Vývar varím takto: zamrazene mäso dám do studenej vody s niekoľkým celým čiernym korením. Keď sa urobí pena tak pozbieram a pridám zeleninu. To už je na najnižšom stupni varenia a keď aj tak začne malinko bublotať pridám kocku a pol bujónu lyžicu soli a už len do varím 🙂
@natalia_r áno trosku sa rozvari, ale nie tak zeby bola po celej polievke. A za mňa dodá vývaru velmi dobrú chuť.
@lulupulu no, ak niekto napíše, že z kuracích trupov z rýchlo kurčiat uvarí skvelý vývar tak to asi ťažko. Keby že tam nedáš lyžicu vegetu, resp.ine dochucovadlo...no môžeš variť aj 10 hodin ....mozno budeš mať krásnu žltú polievku ale určite.nie výživný vývar. A tým sa stráca pointa dobrého vývaru. Na vývar treba v prvom rade pozerať po kvalitnom mäse. Dá sa kúpiť sliepka v obchode, tá je o čosi lepšia ako tie trupy
@natalia_r ja na hádžem všetko naraz do hrnca zapnem na najslabšie a varím 6-7 hodín, solim až po vypnutí a rezance varím zvlášť a mam ho úplne číri
@tosomja ano, aj my to tak robime, vlozime maso do studenwj vody, zapnem naplno a ked potom co 5 min zavrie, umyjem maso hrniec a idem nanovo…kedze sa vari tych minimalne 5 hodin sam 😂, tak tych uvodnych 15 min je detail…udajne to pomaha cirosti a aj sa maso zbavi skodlivin (neviem v akom mnozstve).
Stačí dat cibuľu v šupke ale samozrejme všetky ostatné kroky ako umyť mäso Vyvar by nemal bublanina q podobne.

@katrin21 no, pochybujem, že z mäsa, ktoré kúpiš - poľských trupov urobíš dobrý vývar. Na vývar musí byť kvalitné mäso