icon

Ako dosiahnuť nadýchané kysnuté cesto zo sušeného droždia?

avatar
really8
15. jan 2025

Ahojte, idem robit kysnute cesto zo suseneho drozdia. Vzdy som robila len z cerstveho. Treba robit kvasok? Alebo susene ide rovno do muky?
Pripadne ake mate vychytavky na kysnute cesto (klasicke buchty kolace). Citala som napr o jogurte ale neskusala. Co vam funguje na krasne nadychane cesto? Dakujem

Strana
z2
avatar
biba_18
15. jan 2025

aj zo sušeného robím kvások...

avatar
biba_18
15. jan 2025

a na nadýchané cesto mi pomáha preosiať múku ...

avatar
vevebono
15. jan 2025

Ja teda neviem kde je chyba, pečiem takmer denne kysnuté. Ale to sušené sa mi nikdy nepodarilo. Tak kde robím chybu?

avatar
13uzivatelka11
15. jan 2025

Nerobím kvások zo sušeného droždia, len to všetko spolu zmiešam 🙂

avatar
really8
autor
15. jan 2025

@vevebono ani mne. Teda robila som len raz a bieda tak som prisla po rozumy😂 moja teoria je ze sa kvasok robit nema a ze tym ze som ho spravila som ho naslednym miesenim udupala alebo ako. A mozno som dobabrala nieco ine🤔

avatar
biba_18
15. jan 2025

je pravda že som už dávno nerobila (bo nemôžem), ale predtým som nikdy nerobila zo živého, mala som len sušené, lebo som piekla keď mi prišlo na rozum ... ale múku som preosievala ... a teraz som si spomenula - mala som pekárničku s programom, kde sa dalo cesto iba pripraviť, tam som už išla podľa návodu ...

avatar
biglovemom
15. jan 2025

Pouzivam Len susene drozdie.
Necham ho aktivovat (teple mlieko a cukor)

avatar
13uzivatelka11
15. jan 2025

@biglovemom ale ono už je aktívne, píšu ti to aj na obale

avatar
kavasmliekom
15. jan 2025

@really8 len vsetko zmiešam. Ale krajšie a jemnejšie je cesto z čerstvého droždia.

avatar
really8
autor
15. jan 2025

@13uzivatelka11 fakt mas pravdu. To som si nikdy nevsimla. Este aj ze priprava bez kvasku

avatar
pralinka86
15. jan 2025

Pri susenon treba pozriet aj na ake množstvo muky je urcene.. a nechat poriadne nakysnúť po zamieseni, aj potom pred pecenim. So susenym mi to vzdy trva akosi dlhsie, mozno aj 2x tolko dlho. A susene len sypem do muky

avatar
really8
autor
15. jan 2025

@pralinka86 pisali ze na pol kila. Robila som z pol kila, dve hodiny kyslo vyzeralo dobre aj chutilo. Ale tie buchty boli take splasnutr. Jak zlezany vankus po celej noci😂 na chut fajn ale chybala ta nadychanost

avatar
13uzivatelka11
15. jan 2025

@really8 nemala si príliš horúcu vodu/mlieko? Aj preto ti nemuselo vyjsť.

avatar
pralinka86
15. jan 2025

@really8 nemohli byt uz prekysnute az? Tazko povedat..
Radsej mam to klasicke ako susene drozdie. Toto len vynimocne

avatar
13uzivatelka11
15. jan 2025

Drozdie naozaj za nič nemôže 😅 len si to asi treba vychytat 😊
Estetický nič moc, nemám na to vlohy, ale chutovo vždy výborne 🙂

avatar
annamivo
15. jan 2025

@really8 robím relatívne často kysnuté cesto. Suché droždie dám rovno do múky, tu preosievam, pridám dostatočne množstvo vody, cukor, soľ, mlieko, olej - záleží čo idem robiť. Zatiaľ mi vždy vyšlo. Z čerstvého droždia sa mi už stalo, že buď sa mi neurobil poriadny kvások alebo veľmi slabo vykyslo cesto.

avatar
vevebono
15. jan 2025

@really8 ja mam teóriu, že u mňa je to predurčené na neúspech a nijak inak 😂😂 asi 4x som ho použila a 4x to bolo cele zle.. takže ja už iba istota 😄😄 čakala som, že sa tu dočítam nejaký zázračný návod, ale je to len tipovačka. Teda pokus omyl.

avatar
beky223
15. jan 2025

Ja napríklad kysnuté cesto na pizzu robím zásadne zo sušeného, len premiešam všetko spolu (takýto recept https://www.lenivakucharka.sk/domaca-pizza/) a je perfektné.. ale buchty nerobievam, neviem 🤷

avatar
michaela329
15. jan 2025

Vždy robím len zo sušených a nerobím kvások, miešam rovno a tuk - domáca masť...

avatar
really8
autor
15. jan 2025

@13uzivatelka11 neviem, nezdalo sa mi ale mozno tomu drozdiu sa zdalo moc teple to mlieko😂 prosim recepty, podla mna to vyzera dobre
@pralinka86 no neviem co sa stalo. Kym bolo cesto surove kyslo pekne, aj na plechu som nechala prikysnut ako vzdy ale v rure sa im uz nechcelo.

avatar
simsalabim
15. jan 2025

Nerobim kvasok. Cesto necham vypracovat a vykysnut v pekarnicke. Nasledne vyberiem, rozvalkam atd a peciem v rure.

avatar
simca06022011
15. jan 2025

susene drozdie sa rovno miesa s mukou, vsak je to na nom aj napisane podla mna... urcite nedavat horuce mlieko, len vlazne= teple.

avatar
sisska96
15. jan 2025

Sušené rovno do múky. Jasne je na obale napísané

avatar
kandelabra
15. jan 2025

@really8 pouzivam len susene drozdie, vacsinou ho davam do tepleho mlieka/vody podla toho, co je v recepte, s cukrom, niekedy necham napucat ale vacsinou sa mi nechce cakat, tak len premiesam a dam do cesta. Ale davala som aj do muky a vzdy sa vydarilo. Davam podla pomeru 1:3, cize na 21g cerstveho 7 g suseneho.

avatar
biglovemom
15. jan 2025

@13uzivatelka11 Mne je to jedno co tam pisu😅 urobim si kvasok stale

avatar
tamtamka26
15. jan 2025

tiež som ho prestala používať, lebo nenakyslo ani po zamiešaní do múky, ani s kváskom. a minule svokra, že ona iné ani nepoužíva, že vždy krásne nakysne. tak som ho opäť kúpila do zásoby, keď nebudem mať čerstvé...ale možno to bude aj tým, že som miesila v mixéri a teraz miesim ručne. to je neporovnateľne lepšie...

avatar
michaela329
15. jan 2025

@tamtamka26 ja miesim v mixéri a nemám problém 🤷

avatar
13uzivatelka11
15. jan 2025

@really8 viem ti len takto poslať.. Postup je tam na čerstvé droždie, ja som robila so sušeným, ako som písala vyššie, len zmiesala s múkou a v robote uhnietla 🙂

avatar
evansova
15. jan 2025

Mne sa vselijake tie modernosti akosi neosvedcili. So susenim drozdim peciem len vtedy ak nahodou nemam čerstvé, lebo z cerstveho je vskedok vzdy lepsi. Skusala som miesit v robote (pravú ruku mam po uraze len čiastočne funkcnu), s vysledkom som nebola spokojna, cesto bolo tuhe. Kedze ho miesal robot a nie moja ruka, nevedela som ci treba pridat tekutinu. A z tuheho cesta lahke kolace neupecies.
Tak som si na miesenie vymyslela fintu. Ked mam vsetky suroviny v mise, zmiesam to len tak, aby sa spojilo, aby nezostala napr. sucha múka. Odlozim na 15 minut a potom premiesim, taham ces Tak suto varechou hore a prelozim. Necham kysnut este cca 30 minut a potom spracujem. Ulozim na plech a vlozim do studenej rury. Viem, ze vsade radia do vyhriatej, ale aj ked som ho nechala podkysnúť na plechu, v rure sa uz zdvihlo malo. V studenej rure ho necham kysnut 20-30 minut a az potom ruru zapnem. So zvysovanim teploty cesto krasne rastie a upeceni je lahucke ako pierko. Tak skusajte, skusenosti robia majstra.

avatar
cukroska
15. jan 2025

@really8 Ja už nepoužívam klasické droždie roky.Uz som si zvykla na,sušené .Áno robím klasicky kvások a vždy je kysnutý koláč či pečivo nadýchané a super..Dnes som robila pampúchy a super lahučké.

Strana
z2