icon

Ako dosiahnuť nadýchané kysnuté cesto zo sušeného droždia?

really8
15. jan 2025

Ahojte, idem robit kysnute cesto zo suseneho drozdia. Vzdy som robila len z cerstveho. Treba robit kvasok? Alebo susene ide rovno do muky?
Pripadne ake mate vychytavky na kysnute cesto (klasicke buchty kolace). Citala som napr o jogurte ale neskusala. Co vam funguje na krasne nadychane cesto? Dakujem

Strana
z2
really8
autor
15. jan 2025

@cukroska recept prosim

@13uzivatelka11 dakujem a prosim aj na tie pletenky

13uzivatelka11
15. jan 2025

@really8 to už si nepamätám 😏 bol to len nejaký náhodný z internetu, ved ja mam pocit ze su aj tak všetky recepty na toto pečivo rovnaké, alebo dosť podobne , len to dajú do iného tvaru 😅

margotka17
15. jan 2025

@really8 ja dávam aj sušené, len gramáž droždia je 7 gramov aj 10 gramov. Kupujem to 10 gramove, vždy mi všetko vykysne. Dávam do pekárničky vymiesiť cesto, čiže ho len vysypeme na vrch suchých ingrediencií.

cukroska
15. jan 2025

@13uzivatelka11 Dokonalé

pinkgirl
15. jan 2025

Pekavam aj z čerstvého aj zo sušeného droždia. Pri susenom len nasypem do múky, premiešam a pridám všetko ostatné. Suroviny izbovej teploty. Podkysnúť nechám cca 30-40minut pri susenom.
Ty si ho nechala 2h čo je veľmi veľa, prekyslo asi.
Inak bežne droždie mrazim - po rozmrazení je ako čerstvé.

cukroska
15. jan 2025

@really8 Ja len tak od noci.Takže žiaľ neviem dať presný recept.
Ale recepty sú dobré na internete.Ja robím pol kila polohrubej múky,kryštáľový cukor,štipka soli,dva žĺtka ,lyžica rumu a trochu oleja.
droždie nechám vykysnút v teplom mlieku s cukrom.Vsetko spolu vymiesim,ja ručne robím kysnuté cesto. Aby cesto nebolo ani riedke ani tuhé a nechám dobre vykysnút na teplom mieste. Dnes to bolo tak na behu.Ale mali úspech a to je hlavne .Nerobím často tak boli vzácne.

really8
autor
15. jan 2025

@pinkgirl je to mozne, bezne nechavam cesto kysnut hodinu, pri chlebe aj viac. Isla som podla toho ako narastlo. Az po 2h sa mi zdalo ako tak. Kazdopadne dnes som robila reparat z klasickeho drozdia a neporovnatelne

Strana
z2