Ako ekonomicky variť a spotrebovať zbytky v kuchyni?
Ahojte maminky, vytvorila som túto diskusiu nato, aby sme sa podelili navzájom s receptami, ktoré máme odkukané od našich starých materí. Ide hlavne o to, akým spôsobom upotrebiť zvyšky v kuchyni napríklad: zliatu vodu z uvarených zemiakov, suché rožky, vývar z polievky a iné. Napadlo ma to preto, že ja sama som minule vyhrabala v polici staršie sucháre a na internete som potom našla recepík na fašírky bez mäsa so suchármi. Viem, že napríklad sa dá využiť voda z halušiek na uvarenie cesnakovej polievky a iné. Takže šup šup sem s receptíkmi 😉
ahojte. skvela tema. aj ked som typ, ktory nekupuje "na sklad", obcas sa stane, ze mi nieco zostane, tak pridam aj ja zopar svojich napadov.... ked uvarim vela zeleninovej polievky, tak aby bola druhy den trochu ina zavarim do nej napr. ovsene vlocky a pridam trosku ineho korenia, aby sa zmenila chut polievky
ked kupujem bravcove kare, tak kupim vzdy s kostou a s panenkou, panenka a rezne su jasne... kost uvarim, z vyvaru je polievocka, z masa z obranych kosti urobim rizoto... z jedneho kusku mam jedlo na straaasne dlhu dobu
ked mi zostanu nejaky zvysky sunky, syru (1-2 dni stare), tak urobim kolac z listkoveho cesta - listkove cesto potriem trochou kecupu, na to pokladiem sunku, syr, zeleninu a prelozim druhou polovicou cesta a upeciem, rychlovka za 10 min.
z roznych zvyskov sa s pomocou krupice alebo muky a vajicka daju urobit rozne placky
@diabambulka zvysnu knedlu zvyknem vypiect vo vajicku; my este navrch davame vzdy aj struhany syr, ci uz robim knedlu, alebo chlebik vo vajci
inac rizoto je vdacny zvyskozrut, alebo zas plnene vselico co mame doma, cize plnene paradajky, sampinony (take vacsie), baklazan...
no a este nedopite vino ci pivo zmrazim do kociek a namiesto podlievania napriklad masa ci ryby vodou, pridavam tieto kocky
@diabambulka práve dnes som naďabila na tento receptík z jabĺk a už som ho aj vyskúšala-je super
Jablečná bábovka
450g polohrubé mouky
4 dl mléka
4 jablka
2 dl oleje
200g cukru
2 vejce
1 sáček prášku do pečiva
šťáva z ½ citrónu
tuk a strouhanka na formu špetka soli
Postup:
1. Do mísy prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a přilijeme mléko.
2. vedle hrnku metličkou rozšleháme celá vejce a přidáme je do směsi Pak přilijeme
olej.
3. Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, zakapeme citrónovou šťávou a smícháme
s cukrem
4. Těsto nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme při 180°C asi
45 minut.
@ivushqa super budú raňajočky 🙂 vďaka určite bude svieža
@henikav ďakujem za super tip detičky sa zalizovali, ešte sme dali kečup a nebíčko z knedle 🙂))
ahojte, viac krat som tu citala, ze zo stareho chlebika robite krutony do polievky. Aj to nejako skladujete alebo treba hned skonzumovat?
trosku na ozivenie temy, ktora ma predcasom dost inspirovala.V poslednej dobe som sa zdokonalila v porcovani kurata 🙂 Ked je niekde v akcii- kupin 2-3- chladene... naporcujem-zamrazim.-a mam postupne niekolko rychlych pomerne obedov.. Trup, kridla odlozim na polievku,vyvar (ten tiez mrazim a pouzivam ako zaklad polievok-namiesto vegety a bujonov) nohy-perkelt, rizoto, prsia na rozne sposoby. Popripade si nakrajam na male pruzky , kocky a takto dam zamrazit -potom je z toho rychla cina
Tak ja dávam rohlíky a všetko pečivo do strúhanky, ale toľko jej nepotrebujem, takže tiež robím cesto na pirohy, alebo ich zapekám. Napr. v toustovači. Nakrájam na kolieska, zapečiem a potriem zarobeným cesnakom-prelisovaný cesnakom, soľ, olej a vriaca voda. Alebo rozrežem rohlík pozdĺžne, dám trošku masla, šunku syr paradajky a zapečiem ako toust. Z vývarov zeleniny, napr. brokolice, karfiolu a tak vždy robím zeleninovú polievku s krupicovými haluškami a z vody po varených zemiakoch, či haluškách, zasa zemiakovú kyslú polievku, niekto robí aj bryndzovú- demikát. Zo zbytkov mäsa robíme rizoto, prípadne z kuracieho robíme šalát. A ostatné všetko zjeme. A ak náhodou, tak aj psík a mačka chcú papať... 🙂
@kingstonka starsia vianocka je idealna na francúzske toasty 🙂 sladké alebo slané - http://delikatesy.etrend.sk/recepty-suroviny/fr...
Je to už starší príspevok, ale mali by sme ho oživiť
na špagety robím bezmäsitú omáčku (cibuľa, pretlak, kečup, vajcia, syr), keď mi z nej zostane, spotrebujem na chlebík alebo rožky, ktoré zapečiem v rúre
Tak ak mi ostane ryža buď urobím plnenu papriku alebo mliečnu ryžu. Zo zemiakov zemiakové osuchy pripadne upečieme chlieb. Z rožkov strúhanka pripadnr pizza rožky z ovocia ovocnú bublaninu z vianočky alebo rožkov žemlovka alebo dukatové buchtičky z vianočkou chlieb namočíme do mlieka a fašírky, z knedle a chleba urobím vo vajíčku alebo knedlu natrieme džemom a posypeme grankom... ako parená buchta

@diabambulka ahoj. ja zvyšnú knedlu nakrajam na platky hrubé asi centimeter, poukladam na plech vedla seba aby som pokryla celú plochu. ( ten plech pred tým trochu vymažem olejom alebo dám na spodok pečiaci papier) knedla mi sluzi ako zaklad namiesto pizzoveho cesta. natriem to cele kečupom alebo ochutením pretlakom a posypem všetkými možnými zbytkami z chladničky 😀 šunka, syr, trochu zeleniny, oregano ...atď. celé to dam zapiect do truby na cca 10 min. max. Chutí to výborne, je s tým málo prace a ešte aj spotrebujem zvyšky. 😉