Ako pripraviť dokonalé rizoto?
Dobré ránko, dobrý deň 😊.Taká otázočka. Ako robíte žienky rizoto? Čisto teoreticky by malo byť rizoto ako skoro kaša,no ale u nás(mama robila, naučila) to skôr bola zmiešaná ryža s ďalšími vecami (mrkva,hrášok,kukurica a buď huby,alebo kuracie). A robíte z dlhozrnnej,"gulatovej",alebo jasminovej ryže? Ďakujem za odpovede,ako má správne vypadať a chutiť rizoto podľa Vás? Fajn day všetkým ☺️.
@zuzanita1609 ja mám rada sypkejsiu ryžu a robím ho z Bask ryže,to jedno či dlho,či gulatozrnej. Nie je suché,ale rozhodne ku kaši má ďaleko.
Každý recept si človek prispôsobí trošku na svoju chuť,čiže u mňa je jedno aké správne má byť,robím ho ako chutí mne-nam.
@zuzanita1609 krémové sa robí z arborio, ale nevaríme ho, ale rada si ho dám v restauracii.Ja robim klasické a ryžu aj dlhozrnnu, jasminovu aku mám.Najradsej hribove s kuracím mäsom, hrášok, petržlen, hore parmezan
@zuzanita1609 ja mám rada sypkejsiu ryžu a robím ho z Bask ryže,to jedno či dlho,či gulatozrnej. Nie je suché,ale rozhodne ku kaši má ďaleko.
Každý recept si človek prispôsobí trošku na svoju chuť,čiže u mňa je jedno aké správne má byť,robím ho ako chutí mne-nam.
@terezka1947 práveže tiež mi to pasuje skôr také sypkejšie. Prednedávnom som ho jedla v reštaurácii a to bolo celkom iné rizoto,ako poznám. Chutilo,ale bola to skôr taká hustejšia kaša (a asi tak by malo vypadať rizoto) 😀. Ja som bola zvyknutá na iné rizoto, ryža zmiešaná s ďalšími ingredienciami. Skúsim sa s tým pobaviť,snáď to bude vypadať a aj chutiť,ako správne rizoto 😁.
@terezka1947 práveže tiež mi to pasuje skôr také sypkejšie. Prednedávnom som ho jedla v reštaurácii a to bolo celkom iné rizoto,ako poznám. Chutilo,ale bola to skôr taká hustejšia kaša (a asi tak by malo vypadať rizoto) 😀. Ja som bola zvyknutá na iné rizoto, ryža zmiešaná s ďalšími ingredienciami. Skúsim sa s tým pobaviť,snáď to bude vypadať a aj chutiť,ako správne rizoto 😁.
@zuzanita1609 ja ked, tak robim talianske rizoto z arborio alebo carnaroli ryze. Najcastejsie tekvicove, hribove alebo sparglove.
Ak mame chut na viac bielkovin, spravim panenku.
Raz za cas si dam aj take to slovenske rizoto, na ktorom som vyrastla, ak niekde maju ako denne menu. Ale moc to nevyhladavam.
@terezka1947 práveže tiež mi to pasuje skôr také sypkejšie. Prednedávnom som ho jedla v reštaurácii a to bolo celkom iné rizoto,ako poznám. Chutilo,ale bola to skôr taká hustejšia kaša (a asi tak by malo vypadať rizoto) 😀. Ja som bola zvyknutá na iné rizoto, ryža zmiešaná s ďalšími ingredienciami. Skúsim sa s tým pobaviť,snáď to bude vypadať a aj chutiť,ako správne rizoto 😁.
@zuzanita1609 kľudne si rob také, aké ti chutí. My robíme aj sypké, aj krémové, podľa toho, na aké máme chuť. Niekedy s kuracím mäsom, niekedy s bravčovým, niekedy len so žampiňónmi, niekedy len so zeleninou, niekedy s vínom, niekedy nie. Tiež robím tiramisu bez surových žĺtkov a je mi srdečne fuk, že tam patria. Alebo neriešim ťi ten zákusok je parížska kocka, alebo krímeš, hlavne, že chutí.
Toto “naše slovenské rizoto” čo poznáme z detstva je vlastne srbské rizoto ;)
Ja to beriem ako dve rôzne jedlá a obe máme radi, aj “slovenské” sypké s kuracím, kukuricou, hráškom, mrkvou posypané syrom, aj krémové, ktoré sa dá rôzne variovať, napríklad cviklové s kozím syrom a orechmi mám veľmi rada… jedzte čo vám chutí 😊
Toto “naše slovenské rizoto” čo poznáme z detstva je vlastne srbské rizoto ;)
@andaluzia12 ja srbské robím (veľmi výnimočne) alebo teda mám zafixované ešte inak, s mletým mäom “na červeno” s rajčinovým pretlakom s na paprike 😄
@terezka1947 práveže tiež mi to pasuje skôr také sypkejšie. Prednedávnom som ho jedla v reštaurácii a to bolo celkom iné rizoto,ako poznám. Chutilo,ale bola to skôr taká hustejšia kaša (a asi tak by malo vypadať rizoto) 😀. Ja som bola zvyknutá na iné rizoto, ryža zmiešaná s ďalšími ingredienciami. Skúsim sa s tým pobaviť,snáď to bude vypadať a aj chutiť,ako správne rizoto 😁.
@zuzanita1609 ja robím šťavnaté rizoto. Urobím mäso ako soté, alebo "mäso na šťave" so základnými koreninami (soľ, mleté čierne korenie, červená paprika), uvarim domäkka, pridám premytú ryžu (akú mám), tak od oka, aby šťava z mäsa presahovala cca 2cm nad ryžou, premiešam, prikryjem a nechám na najnižšom plameni uvariť. Sem tam premiešam. Odstavím, pridám plátok masla. Navrch syr.
Ja robím z arborio ryže, zalievam vývarom a na dosiahnutie krémovej konzistencie zvyknem pridať mascarpone 😋
@terezka1947 práveže tiež mi to pasuje skôr také sypkejšie. Prednedávnom som ho jedla v reštaurácii a to bolo celkom iné rizoto,ako poznám. Chutilo,ale bola to skôr taká hustejšia kaša (a asi tak by malo vypadať rizoto) 😀. Ja som bola zvyknutá na iné rizoto, ryža zmiešaná s ďalšími ingredienciami. Skúsim sa s tým pobaviť,snáď to bude vypadať a aj chutiť,ako správne rizoto 😁.
@zuzanita1609
ja tiez urestujem mäso pokrajane na kocky na cibuli.Ryzu spravim zvlast,kupujeme gulatu.
Nasledne zmiesam spolu a pridam len kukuricu.
Ked chcem sťavnatejsie,necham viac stavy,ked chcem sypke,tak menej podlejem mäsko.
Vsetkym doma viac chuti,ked je stavnatejsie😁.
Ako priloha kysla uhorka alebo zavarane mini cibulky.
Ďakujem bábiky ☺️.Som bola trošku mimo,bo som sa rozprávala aj s kuchárom a ten mi povedal,že rizoto má byť riedke (ako tákaša) a ja ho poznám odmalička ako ryžu zmiešanú so všetkým. Tá konzistencia ma trošku zmiatla 🤭. Bola som v tom že,rizoto je ryža zmiešaná s ďalšími vecami,ale konzistencia mi nepasovala. No a, správne rizoto je ževraj riedke,nie husté,ako ma učili 🤭. Tak preto. Keď to povedal kuchár a on asi vie viac,než ja (akože ja som sa učila od maminy,ona má stále štýl, zahustujem mliekom-mukou) 😁
Je pravda,že keď ona urobí segedín, vydrží v chladničke aj 3 dni,ale ja keď zahustíme segedín smotanou,v chladničke po 3 dňoch by mi zbublal 🤭.
Naše slovenské rizoto je ryža s niečím ako poznáš ty. Kaša je originál rizoto a to nerobím.
@zuzanita1609 ja robím šťavnaté rizoto. Urobím mäso ako soté, alebo "mäso na šťave" so základnými koreninami (soľ, mleté čierne korenie, červená paprika), uvarim domäkka, pridám premytú ryžu (akú mám), tak od oka, aby šťava z mäsa presahovala cca 2cm nad ryžou, premiešam, prikryjem a nechám na najnižšom plameni uvariť. Sem tam premiešam. Odstavím, pridám plátok masla. Navrch syr.
@kavasmliekom aj ja robím rovnako len ešte pridám k tomu trochu hrášku a nakrájanú na plátky mrkvu
Ja mám rada talianske rizoto aj ho tak robím krémovo alebo častokrát aj vegetariánske z hokaido tekvice alebo hráškové. Slovenská miešanica ala napodobenina rizota mi nikdy nechutila.
@kavasmliekom aj ja robím rovnako len ešte pridám k tomu trochu hrášku a nakrájanú na plátky mrkvu
@anonym_4b0304 aj ja pridávam zeleninu, alebo šampiňóny, kukuricu, čo máme doma.
Ja nemám rada originálne kašovité. Robím z gulatozrnnej, je trošku lepkavá ale nie veľmi. Robím buď perkelt, alebo soté a potom na konci tam dám ryžu a tam sa uvarí. Kuchár má pravdu inak to je origoš rizoto to mazlavé hnusné, my čo varíme ( aj tvoja mama) je ďaleko od rizota ale mne nevadí, takto mi chutí
Na kremove musis mat ryzu, ako baby popisuju. To sa vacsinou musi podlievat pomaly napr vinom. To bezne z napr jasmin ryze nebude take rozvarene. To ma napr rad moj muz. On to origos nemusi. Ale varila som oba druhy. Dostat aj ochutene arborio, napr s hribmi, zeleninou, pomodori atd
@zuzanita1609
Robím z arborio, najprv opražím ryžu, zalejem bielym vínom, vždy, keď sa voda odparí, doplním vývar, ale len tak, aby bola ryža ponorená. A miešam a miešam, opäť trochu vývaru a tak dokola až kým sa ľahko neoddeluje od bokov hrnca. Potom pridám parmezán, maslo, vypnem, prikryjem a nechám 2 minúty postáť. Takto ma to učili Taliani.
Najradšej máme hríbové.
Robila som tak takto : ošmahla dlhozrnnú ryžu na trošku oleji,potom doliala prevarenú vodu, ryža sa urobila akurátne. V druhom hrnci som ošmahla na masle pokrájanú mrkvu, neskôr pridala mrkvu s hráškom v slanom náleve (samozrejme premyla som) a kým je to teplé,nastrúhala som parmezán. Huby, dubáky nechcel chlap do toho (nemá rád),aj je je ich kopa 😁a kuracina je vedľa na ako soté nakrájaná. Ja by som to všetko podusila a dala všetko do ryže,no tu sa varí nie podľa mojich predstáv 🤭. Ale je "rizoto" mrkvovo hraškové a na vrch nech si dá čo chce. Podľa mňa to rizoto nie je,ale nech to chutí a mäso si uz není problém prihodiť. (Ma iba mýli toto nové varenie).Mamina by sa s tym toľko netoto, uvarí ryžu a do ryže ide všetko podusené z ďalšieho hrnca, zamieša a lalaa, rizoto 🤭.
no original sa robi z "rizotovej ryze". A vari sa s ostanymi prisadami, cize nie samostatne a zmiesava sa... a voda sa tiez dolieva po trochu, pripadne vyvar/vino... zalezi na tom s cim to rizoto chces robit. ziadne mascarpone ani nic podobne, normalne maslo, parmezan a/alebo smotana (podla toho zase s cim sa to robi)
Zmiesane rizoto u nas typicke robime zo zvyskov, nevarim ho nikdy samostatne, napr z nedelneho obeda ryza a nakrajane kurat a dorobim zeleninu, vymiesam, dolejem vypekom nech ti nie je suche atd..
Ja robím slovenské rizoto podľa tehotneho kuchára a dávam jasminovu ryžu.
Talianske rizoto mne moc nechutí tak nerobím.
no original sa robi z "rizotovej ryze". A vari sa s ostanymi prisadami, cize nie samostatne a zmiesava sa... a voda sa tiez dolieva po trochu, pripadne vyvar/vino... zalezi na tom s cim to rizoto chces robit. ziadne mascarpone ani nic podobne, normalne maslo, parmezan a/alebo smotana (podla toho zase s cim sa to robi)
Zmiesane rizoto u nas typicke robime zo zvyskov, nevarim ho nikdy samostatne, napr z nedelneho obeda ryza a nakrajane kurat a dorobim zeleninu, vymiesam, dolejem vypekom nech ti nie je suche atd..
@simca06022011 Tak,toto ani nie je rizoto,je to len ryža pomiešaná. Rizoto som jedla,v reštaurácii,vypadalio aj chutilo to ináč. Potom sa pýtam kuchára (známy),že rizoto má byť krémové, jemné,skoro rozlievať sa má na tanieri. Nevadí, nabudúce urobím ryžu v mlieku a len doplním ingrediencie 😁.
@simca06022011 Tak,toto ani nie je rizoto,je to len ryža pomiešaná. Rizoto som jedla,v reštaurácii,vypadalio aj chutilo to ináč. Potom sa pýtam kuchára (známy),že rizoto má byť krémové, jemné,skoro rozlievať sa má na tanieri. Nevadí, nabudúce urobím ryžu v mlieku a len doplním ingrediencie 😁.
@zuzanita1609 ryza v mlieku nie je rizoto :D Tu mas napr. na zakladne rizoto z netu ingrediencie... proste si vygoogli recepty, pozri s postupy s videami a potom si rozmysli s cim to chces.. robievam to v sirokom hrnci nizkom (v podstate ako vysoka panvica), s pokrievkou, dolievam co treba postupne... tu ochutujucu cast robim prvu, a potom dosypem ryzu, zalievam postupne, nakoniec este dochutim, dam maslo a pod)
250 g ryža na rizoto
2 PL maslo
1 PL olej
1 ks cibuľa alebo šalotka
1/4 ks menší zeler (nemusí byť)
100 ml biele víno
1,2 litre zeleninový vývar
50 g parmezán
podľa chuti soľ
1 hrsť petržlenová vňať (nemusí byť)
@zuzanita1609 ryza v mlieku nie je rizoto :D Tu mas napr. na zakladne rizoto z netu ingrediencie... proste si vygoogli recepty, pozri s postupy s videami a potom si rozmysli s cim to chces.. robievam to v sirokom hrnci nizkom (v podstate ako vysoka panvica), s pokrievkou, dolievam co treba postupne... tu ochutujucu cast robim prvu, a potom dosypem ryzu, zalievam postupne, nakoniec este dochutim, dam maslo a pod)
250 g ryža na rizoto
2 PL maslo
1 PL olej
1 ks cibuľa alebo šalotka
1/4 ks menší zeler (nemusí byť)
100 ml biele víno
1,2 litre zeleninový vývar
50 g parmezán
podľa chuti soľ
1 hrsť petržlenová vňať (nemusí byť)
@simca06022011 veď ja viem,ale nikdy mi to tak nevyjde 🤭
@zuzanita1609 ryza v mlieku nie je rizoto :D Tu mas napr. na zakladne rizoto z netu ingrediencie... proste si vygoogli recepty, pozri s postupy s videami a potom si rozmysli s cim to chces.. robievam to v sirokom hrnci nizkom (v podstate ako vysoka panvica), s pokrievkou, dolievam co treba postupne... tu ochutujucu cast robim prvu, a potom dosypem ryzu, zalievam postupne, nakoniec este dochutim, dam maslo a pod)
250 g ryža na rizoto
2 PL maslo
1 PL olej
1 ks cibuľa alebo šalotka
1/4 ks menší zeler (nemusí byť)
100 ml biele víno
1,2 litre zeleninový vývar
50 g parmezán
podľa chuti soľ
1 hrsť petržlenová vňať (nemusí byť)
@simca06022011 a ďakujem, ukladám,ale cibuľa do rizota mi nesedí,neviem 😅.
@simca06022011 a ďakujem, ukladám,ale cibuľa do rizota mi nesedí,neviem 😅.
@zuzanita1609 dava sa bezne do takmer kazdeho :DDD ale ako pisem, to je vzor, das/nedas si co len chces, dokonca aj do cistej ryze davaju ludia cibulu


@zuzanita1609 Tak záleží, či robíš tzv. slovenské z guľatozrnnej, jazmínovej ryže, alebo krémové z arborio ryže.