Ako pripraviť dokonalú huspeninu?
Ahojte žienky. Ako robíte,ak robíte, huspeninu? Priznám sa,že som ju nikdy nerobila,ale doma mamina ju zvykla robiť. Robíte len z bravčových nožičiek (u nás tzv.knožky), koží,či dá sa urobiť aj z kolena, dvoch? Ako dlho sa varí a dávate aj mrkvu, petržlen,klasika celé korenie, soľ, bobkový list do "vývaru" atď? A keď ju prelievate do nádob,ma byť ešte horúca,či počkať, kým trochu vychladne? Ďakujem a peknú sobotu 🤗.
Muž zeleninu mrkvu a podobne nedáva ,len cibuľu a soľ ,korenie ako do polievky a žiadnu želatínu .dlho sa to vari na miernom ohni . Vyberie maso nareze ,dá do misiek a potom ponalieva ,nechá vychladnúť na linke, potom do chladničky
Muž zeleninu mrkvu a podobne nedáva ,len cibuľu a soľ ,korenie ako do polievky a žiadnu želatínu .dlho sa to vari na miernom ohni . Vyberie maso nareze ,dá do misiek a potom ponalieva ,nechá vychladnúť na linke, potom do chladničky
@stellarstar
@parvinka0001 dík moc,viem asi čo všetko tam ide,len neovládam dobu varenia (aby sa aj urobila) a kedy asi porcovať . S tou želatínou som to ani nepočula,veď ono by to malo typicky a prakticky "zoželatiniet" .
Ja robím z dvoch kolien. Varím len s cesnakom cca 14 strúčikov, soľ a trocha vegety bez glutamanu v tlakovom hrnci cca 1,5 hod. Vyberiem kolená a stiahnem lyžičkou z povrchu mastnotu, čo vyhodím. Potom rozoberiem len mäso nie kože do misiek a do nejakej misky dám balíky želatíny zalejem 1/2 l vody aby napučala a potom dám do vývaru a zahrejem na 60 st. Potom cez sitko zlejem do misiek s mäsom a dám na balkón alebo do chladničky stuhnúť.
@stellarstar
@parvinka0001 dík moc,viem asi čo všetko tam ide,len neovládam dobu varenia (aby sa aj urobila) a kedy asi porcovať . S tou želatínou som to ani nepočula,veď ono by to malo typicky a prakticky "zoželatiniet" .
@zuzanita1609 kľudne aj viac ako 6 hodín ,áno ono to stuhne
@stellarstar
@parvinka0001 dík moc,viem asi čo všetko tam ide,len neovládam dobu varenia (aby sa aj urobila) a kedy asi porcovať . S tou želatínou som to ani nepočula,veď ono by to malo typicky a prakticky "zoželatiniet" .
@zuzanita1609 áno ale napr ked som u rodičov tak robíme na viacej porcií a moja mama vzdy tak robila že dala pre istotu keby nahodou. Ja ked som si robila len pre 2 porcie tak som nedala ale nebolo to ono najbližšie som dala a bolo lepšie. To si už ptm sama zbadáš a naučíš. Ale treba dlho a pomaly variť
Davam aj pekne maso bravcove okrem kolena, mame radi vela masa v nej, bez tych kozi atd. Robim v tlakaci, aj so zeleninou a korenim. Potom este houce precedim do misiek a dam do chladu. Je vyborna.
ja robim v 7 l hrnci, udene koleno, 2-3 paprcky neudene, kozu (ak mam, tak paprcky 2). davam len struciky cesnaku, par guliek noveho korenia a cele cierne korenie a dosolim. Na zaciatku pozbieram vyzrazanu bielkovinu, potom tam prihodim korenie, cesnak a sol, varim prikryte cca 5 hodin. korenovu zeleninu do huspeniny nedavam, to je uz za mna "vyvar.
@zuzanita1609 áno ale napr ked som u rodičov tak robíme na viacej porcií a moja mama vzdy tak robila že dala pre istotu keby nahodou. Ja ked som si robila len pre 2 porcie tak som nedala ale nebolo to ono najbližšie som dala a bolo lepšie. To si už ptm sama zbadáš a naučíš. Ale treba dlho a pomaly variť
@stellarstar dlho znamená asi 3-4-5 hodín, čiže na miernom plameni,keď som začala o 11tej, skončím s varením kolo 15tej(tlakový hrniec nemám,úprimne takých veci sa bojím) 🤭. Z domu som bola zvyknutá variť na elektrine,možno ešte "špahriet", kachle,keď sa varilo pre viac ľudí. Tu je to plyn pár rokov (snažím sa zvykať,bojím sa stále,aj keď roky,kontrolujem aspoň 2-3x ,)ale je pravda, že na plyne sa vari podľa predstáv.
@stellarstar dlho znamená asi 3-4-5 hodín, čiže na miernom plameni,keď som začala o 11tej, skončím s varením kolo 15tej(tlakový hrniec nemám,úprimne takých veci sa bojím) 🤭. Z domu som bola zvyknutá variť na elektrine,možno ešte "špahriet", kachle,keď sa varilo pre viac ľudí. Tu je to plyn pár rokov (snažím sa zvykať,bojím sa stále,aj keď roky,kontrolujem aspoň 2-3x ,)ale je pravda, že na plyne sa vari podľa predstáv.
@zuzanita1609 áno môžeš kľudne 5 - 6 h. My dávame ráno a necháme do večera 16 - 17 h zvykneme vypnúť. Pokiaľ dam maso do tanierov o 18 h som hotová. Pred par týždňami sme robili. Je lepšie dlhšie aby bolo mäso mäkké. Aj moja mama ma plyn nerada na nej varim 😂🙈 doma mám elektrinu s tou mi to ide lahsie
My dáme koleno môžeš aj 2, 4 labky, ale môžeš aj len z kože a kolena. Ptm mrkva, petržlen, zemiak, cibuľa, cesnak, por klasika zelenina na polievku. Varíme to zvyčajne 5 az 6 h na miernom ohni pomaly variť pokiaľ sa kost neodpojí od mäsa. Ak to bude hotové zeleninu a maso vybrať, my dávame aj želatínu do nej. Ak už porcuješ má byť mierne teplé. Nechať niekde na noc v chlade vychladnúť a pak do chladničky
@stellarstar ze labky 😂😂🤣🤣na tie prasacie paprce cudne pomenovanie
@stellarstar ze labky 😂😂🤣🤣na tie prasacie paprce cudne pomenovanie
@anonym_dd3f13 na Liptove sú to "knožky" 😁. Asi poznajú v mäsiarstvach všelijaké pomenovania, no Liptov pozná knožky, východ nožky bravčové 🤭,keď kupujem mojím "vlčinám".
Robievala som v kuchte /tlakový hrniec/ bolo to rýchlejšie uvarené. Dávala som 1 koleno väčšie a 2 paprčky. Do toho bobkový list, cibuľu, cesnak , mrkvu, zeler. Variť na malom ohni. Ešte horúce nakrájať mäso do misiek a zaliať vývarom. Po vychladnutí do chladničky. Mňam....normálne mi sliny tečú 😉
Robievala som v kuchte /tlakový hrniec/ bolo to rýchlejšie uvarené. Dávala som 1 koleno väčšie a 2 paprčky. Do toho bobkový list, cibuľu, cesnak , mrkvu, zeler. Variť na malom ohni. Ešte horúce nakrájať mäso do misiek a zaliať vývarom. Po vychladnutí do chladničky. Mňam....normálne mi sliny tečú 😉
@marusiao sú dva kolená,aj kože(pár chlpov som vytrhala čo zabudli,ale robím to aj pri perí a kurčatach). Varím to od 11ej spolu s korením, bobkový list, koreňová zelenina (mrkva, petržlen), neskôr som hodila cesnak. Skončím asi kolo 14tej,je to ten najväčší hrniec,čo som našla, taký typický "kotlík" na guláš pre cca 5 člennú rodinu 😁. Síce sme 2ja,ale aby tie kolená mali možnosť sa uvariť. Tie kože vyjedám, pomiešamím 😋🤭. Ináč, konečne niečo bravčové,bo mne sa už o baranine a kuracine aj sníva 😑🤭.
Asi z každej rodiny dostaneš iný recept
My dáme jedno údene koleno 2, 4 nožičky. (Keď sme mali dve tri zabíjačky ročne tak sme dali aj iné) cibuľu, cesnak, žiadna zelenina na polievku. Korenie čierne a nové.Varíme to zvyčajne cca 6-8 h na miernom ohni pomaly, pokiaľ sa kost neodpojí od mäsa. Ak to bude hotové mäso vybrať, odobrať rozporcovať, naberačkou rozdeliť dom misiek vývar , posypať paprikou. Nechať niekde na noc v chlade vychladnúť
Asi z každej rodiny dostaneš iný recept
My dáme jedno údene koleno 2, 4 nožičky. (Keď sme mali dve tri zabíjačky ročne tak sme dali aj iné) cibuľu, cesnak, žiadna zelenina na polievku. Korenie čierne a nové.Varíme to zvyčajne cca 6-8 h na miernom ohni pomaly, pokiaľ sa kost neodpojí od mäsa. Ak to bude hotové mäso vybrať, odobrať rozporcovať, naberačkou rozdeliť dom misiek vývar , posypať paprikou. Nechať niekde na noc v chlade vychladnúť
@katica06 teraz si mi primomenula ako mi raz kamarat hovoril, ze ho svagrina ponukla huspeninou z udeneho kolena a ze to bolo fakt cudne. Ja som o tom predtym este nepocula, ze by sa huspenina robila z udeneho.
U nás sú to bravčove paprčky. A hlavne dať aj kože od tej dobre sadne studeno. Ja som vcera robila. Dávam paprčky, kolena, kože, cibuĺu, cesnak, crle nove korenie, bobkovy list. Varim na miernom ohni 4 hodiny. Musia sa zacať tie kože rozvarať to sposobuje potom tu rosolitost, že ti to pekne ztuhne.
Ja varim z 2 noziciek a dvoch malyxh lolien, vari minimalne 6 hodin tak aby velmi jemne prebublavala, davam 4 mrkvy a 2 petrzleny a 1 cibulu, posolim. po 6 hodinach urobim skusku, na dezertny tanierik lyzicu vyvaru a na 10 min do chladnicky, a uvidis ci sadne. Zelatinu nedavam.
@stellarstar
@parvinka0001 dík moc,viem asi čo všetko tam ide,len neovládam dobu varenia (aby sa aj urobila) a kedy asi porcovať . S tou želatínou som to ani nepočula,veď ono by to malo typicky a prakticky "zoželatiniet" .
@zuzanita1609 cim dlhsie varis, tym viac kolagenu sa uvolni, nemusis pridavat zelatinu. Mozes aj z kolien. Ked bude maso makke vyber kolena, maso ober, zalej troskou vyvaru aby bolo ponorene a koze, kosti a chrupavky vrat do hrnca a var dalej. Kludne aj viac ako 6 hodin. Potom porozdeluj maso a zalej precedenym vyvarom, nechaj stuhnut. U na sa vari dovtedy, kym sa neodpari aspon polovica vody.
Ak nechces mat mastne navrchu, tak mast pozbieraj do papierovej kuchynskej utierky, staci par vrstiev polozit na odstaveny vyvar, mast sa vsiakne do papiera. Mozes aj opakovat.
@katica06 teraz si mi primomenula ako mi raz kamarat hovoril, ze ho svagrina ponukla huspeninou z udeneho kolena a ze to bolo fakt cudne. Ja som o tom predtym este nepocula, ze by sa huspenina robila z udeneho.
@anonym_d08761 v časoch.keď sme mali zabíjačky aj kožu sme dávali údiť, a táto údená koža (aj údené ucho ) sa dávala variť do huspeniny.
Iné sem písali že dávajú zeleninu aj želetínu.
Ja by som nikdy nejedla huspeninu zo želatíny.
Apropo,. načo také tajnosti a anonymitu v obyčajnej téme o varení???
@zuzanita1609 cim dlhsie varis, tym viac kolagenu sa uvolni, nemusis pridavat zelatinu. Mozes aj z kolien. Ked bude maso makke vyber kolena, maso ober, zalej troskou vyvaru aby bolo ponorene a koze, kosti a chrupavky vrat do hrnca a var dalej. Kludne aj viac ako 6 hodin. Potom porozdeluj maso a zalej precedenym vyvarom, nechaj stuhnut. U na sa vari dovtedy, kym sa neodpari aspon polovica vody.
Ak nechces mat mastne navrchu, tak mast pozbieraj do papierovej kuchynskej utierky, staci par vrstiev polozit na odstaveny vyvar, mast sa vsiakne do papiera. Mozes aj opakovat.
@viestta som ju len teraz vypla,čiže už by jej malo asi stačiť. Počkám,nech ochladne trošku a potom už len modliť sa,aby stuhla. Chutí ako taký vývar, cítiť tam mäso a zeleninu. Mäso od kolien budem asi dávkovať, oddeľovať,keď budem zalievať, či?
@viestta som ju len teraz vypla,čiže už by jej malo asi stačiť. Počkám,nech ochladne trošku a potom už len modliť sa,aby stuhla. Chutí ako taký vývar, cítiť tam mäso a zeleninu. Mäso od kolien budem asi dávkovať, oddeľovať,keď budem zalievať, či?
@zuzanita1609 sprav zelirovaciu skusku, hod na chvilu tanier do mraznicky, nalej trochu na studeny tanier. Ked stuhne je dobra, ked nie var dalej
@zuzanita1609 sprav zelirovaciu skusku, hod na chvilu tanier do mraznicky, nalej trochu na studeny tanier. Ked stuhne je dobra, ked nie var dalej
@viestta ok, dobrý nápad, dík ☺️🤗
@anonym_d08761 v časoch.keď sme mali zabíjačky aj kožu sme dávali údiť, a táto údená koža (aj údené ucho ) sa dávala variť do huspeniny.
Iné sem písali že dávajú zeleninu aj želetínu.
Ja by som nikdy nejedla huspeninu zo želatíny.
Apropo,. načo také tajnosti a anonymitu v obyčajnej téme o varení???
@katica06 lebo sa im nechce dlho varit. Pridavat zelatinu je zbytocne, staci dostatocne dlho varit. Zelatina je presne to iste ako dobre vyvarene koze a chrupavky, vsak z nich sa kedysi vyrabala, teraz sa vyraba z morskych plodov
@katica06 lebo sa im nechce dlho varit. Pridavat zelatinu je zbytocne, staci dostatocne dlho varit. Zelatina je presne to iste ako dobre vyvarene koze a chrupavky, vsak z nich sa kedysi vyrabala, teraz sa vyraba z morskych plodov
@viestta samozrejme to viem,len nevidím v tom zmysel. Však stačí vývar a želetina.
@anonym_d08761 v časoch.keď sme mali zabíjačky aj kožu sme dávali údiť, a táto údená koža (aj údené ucho ) sa dávala variť do huspeniny.
Iné sem písali že dávajú zeleninu aj želetínu.
Ja by som nikdy nejedla huspeninu zo želatíny.
Apropo,. načo také tajnosti a anonymitu v obyčajnej téme o varení???
@katica06 tak o želatíne som veru nepočula, lebo pointa je získať ten kolagén z koži, to je pravda.
Však sa nemusíš urážať, len som konštatovala, že to počujem druhý krát. Prvýkrát od neho. A nevedela som, že to niekto robí z údeného. Ak vám to tak chutí, ja s tým problém nemám. Možno ešte niekto napíše, kto to tak robí

My dáme koleno môžeš aj 2, 4 labky, ale môžeš aj len z kože a kolena. Ptm mrkva, petržlen, zemiak, cibuľa, cesnak, por klasika zelenina na polievku. Varíme to zvyčajne 5 az 6 h na miernom ohni pomaly variť pokiaľ sa kost neodpojí od mäsa. Ak to bude hotové zeleninu a maso vybrať, my dávame aj želatínu do nej. Ak už porcuješ má byť mierne teplé. Nechať niekde na noc v chlade vychladnúť a pak do chladničky