Ako pripraviť šťavnaté kuracie mäso na perkelt?
Varim často kuraci perkelt, častejšie z prs ako zo stehien, a aj sa snažím ho na začiatku zprudka orestovat na cibuli, na najväčšom plameni lebo viem ze treba zamedziť aby zneho stava vyšla von.... Ale vždy to dopadne naopak, mäso je suché... Ako to robíte vy?
Prsia su na dusenie a teda aj perkelt najhorsie maso. Používaj stehna alebo kridla. Aj chuť omáčky je omnoho lepšia.
perkelt síce nerobím, robím paprikáš - a robím iba z pŕs a mne sa nezdá že by bolo suché ... ale robím to inak - maso nakrájam na pomerne veľké kúsky a opečiem samé na oleji - keď sú zatiahnuté, vyberiem ich na na tom oleji urobím cibuľu a papriku - potom pridám maso, zalejem a dovarím - čiže maso nedusím v tom pravom slova zmysle, skôr pečiem a varím ...
Ja robím z pŕs, keďže stehná fakť že nemusím, nechutia mi a áno, určite je to mäsko suchšie ako stehná, aj preto ho preferujem 😅 ale nepovedala by som, že je suché jak podrážka alebo čo... ja spravím poriadny cibuľový základ, zatiahnem na ňom prsia nakrájané na kocky, nechám zatiahnuť, zaprášim paprikou, zarestujem a podlievam vývarom a varím/dusím relatívne krátko, preto dávam vývar, aby som dodala chuť, aj keď to robím ako rýchlovku 🙂
Ja tiez robim paprikas z prs (lebo vrcholne neznasam chut stehien) a este sa mi nestalo, ze by to bolo suche. Ja zacinam osmahnutim cibule na oleji, zaprasim paprikou a az potom davam maso. Dusim ho dost dlho, podlievam, suche nikdy nebolo.
Inak uprimne nechápem, ako sa dlhym varenim nevysusi kuracie prso. Asi máme ine predstavy o tom, co je to suché a šťavnaté maso.
@biba_18
@dskjhfdlkdjhl myslela som si, že som divná🙂ja tiež nemám rada stehná ani pečené ani v perkelte.Ale tento týždeň som ho asi po 2 r varila zo stehien a kúsok z prsa a a zjedla som ho s nechuťou a ostatné vyhodila.Varila som v kuchte a rozpadavali sa.Uz budem robiť len z pŕs
Mne tiez stehna smrdia, ale objavila som take, ktore nie. Su to nejake farmarske ci jake, kupujem to v Kauflande alebo potom v Bille mavaju. Nerobim to nejak casto, ale tak par krat a normalne to zjem. Ja som tak naucena, ze robim zo stehien, kolegyna tiez ze vsetko len z kuracich prs robi a potom to ma suche.
@luccija tiez som prekvapena, ze nie som jedina, ja som si myslela presne to co Ty-ze som divna😀
Tiez nemam rada stehna,.robim tiez skor ako paprikas nez perkelt to u nas nikto nelubi. Cibulu orestujem potom dam prsa na mensie kocky nakrajane tiez orestujem kym.nie su zatiahnute,.potom poprasim parikou solou podlejem vodou a dusim v tlakovom hrnci, ked je hotovo otvorim podlejem smotanou, zahustim a masko je uzasne rozpadave stavnate...
Robievam takéto veci vždy len z pŕs. Snáď nikdy nebolo mäso suché.
@luccija @dskjhfdlkdjhl nikdy som si kvôli tomu nepripadala divná 😉
Kuracie prsia sú gumové, zo stehien sa má robiť
@biba_18 No, ja som si divna pripadala, resp. moje chute (ci nechute) mi pripadali divne, lebo mnohi ludia v mojom okoli naopak preferuju stehna. A az tu teraz vidim, ze nas je takych viac.
@biba_18 prosím ta aký je rozdiel medzi perkelt a paprikášom? Fakt neviem.
tiež nezjem stehno.. a prsia nie su suche, ved su v omacke a varene na kocky max 20 minut. Ine je domace kurence, to peciem 2 hodiny a teda zuvacie svaly dostanu aj tak zabrat 🙂
@biba_18
@dskjhfdlkdjhl vždy sa tu radi, že rýchly obed je hodiť stehná do rúry..a to je snáď jediná vec čo nekupujem to isté tie vykostene stehná ja som ich minule kúpila viem, že sú šťavnaté, ale, keď som ich odblanila dala preč všetko čo tam nemá byť zostalo mi nič🙂a ešte som tam nechala nejaký kĺbik.Ked perkelt tak prsia, alebo celé kura.
@markusrasford paprikas je so smotanou, perkelt bez smotany
@markusrasford v podstate perkelt sa robí tak že maso sa na cibuli opraží a až potom sa pridá tekutina (vývar, voda, bujon - nie veľa - lebo vôbec - ostáva maso iba na cibuli..), paprikáš naopak - maso sa dusí až varí ... do perkeltu nemusí a často ľudia ani nedávajú smotanu ...

Ja robim perkelt vylucne zo stehien alebo kuracich stvrti, nikdy nie z prs a nie je suchy. Hodim do hrnca cibulu, orestujem, hodim tam cervenu mletu papriku porestujem chvilku a nasledne davam stehna, najprv hore kozou, ked sa zatiahne, prehodim na opak, zalejem vyvarom alebo vodou a podusim. Ked je maso makke, davam na to pozor, tak vykostim stehna, zalejem ten vypek slahackou a necham prevriet. Hodim tam naspat maso a je to. NIkdy to nemam suche, lebo to nerobim z prs. pre mna su prsia sami o sebe velmi suche, ked sa robia dlhsie.