icon

Ako pripraviť základnú omáčku k mäsu?

1. dec 2025

Potrebujem presne po lopate som začínajúca kuchárka ďakujem

Strana
z2
viestta
1. dec 2025

Myslis stavu z vypeku?

anonym_fdc215
1. dec 2025

@viestta
Moc komplikovana verzia vonku robia tzv. brown sauce aj jednoducho zaprazka do hneda pridat rozrobenu bujonovu kocku( alebo hovadzi vyvar) prichutit worcesterskou omackou zjemnit trochou masla.10 minut hotovo.

stefi_k
1. dec 2025

Omacka k.masu je siroky pojem, co konkretne chces varit a tych zakladnych je tiez viac.

viestta
1. dec 2025
@anonym_fdc215

@viestta
Moc komplikovana verzia vonku robia tzv. brown sauce aj jednoducho zaprazka do hneda pridat rozrobenu bujonovu kocku( alebo hovadzi vyvar) prichutit worcesterskou omackou zjemnit trochou masla.10 minut hotovo.

@anonym_fdc215 ano, zaprazka je zakladom nechvalne znamej UHO (univerzalna hneda omacka). Robili to aj u nas vo vyvarovniach, zavodnych a skolskych jedalnach, nie je to nejaka super "vonkajsia" vychytavka. Ked chces dobre jest nebudes sa krmit poprazenou mukou s bujnom.

anonym_fdc215
1. dec 2025
@viestta

@anonym_fdc215 ano, zaprazka je zakladom nechvalne znamej UHO (univerzalna hneda omacka). Robili to aj u nas vo vyvarovniach, zavodnych a skolskych jedalnach, nie je to nejaka super "vonkajsia" vychytavka. Ked chces dobre jest nebudes sa krmit poprazenou mukou s bujnom.

@viestta
Suhlasim je lepsie sa krmit prepecenym vypekom , no francuzi to mozu zbalit bez muky bechamelova, velute, espagnole .

anonym_bd03ee
1. dec 2025

A ako sa robi ta klasicka hneda omacka? Polopatisticky poprosim 😂 a bez bujonu a vyvaru ak sa da , vyvar nemam vzdy a bujon nekupujem

anonym_644cde
1. dec 2025
@viestta

@viestta ved aj v recepte ktory si pridala je muka, sice nie bujon, ale muka tam je

viestta
1. dec 2025
@anonym_644cde

@viestta ved aj v recepte ktory si pridala je muka, sice nie bujon, ale muka tam je

@anonym_644cde to som prehliadla, ja robim vypeky a stavy z duseneho bez muky

viestta
1. dec 2025
@anonym_fdc215

@viestta
Suhlasim je lepsie sa krmit prepecenym vypekom , no francuzi to mozu zbalit bez muky bechamelova, velute, espagnole .

@anonym_fdc215 ano, besamel je na muke postaveny, ale to nie je stava k masu

viestta
1. dec 2025
@anonym_bd03ee

A ako sa robi ta klasicka hneda omacka? Polopatisticky poprosim 😂 a bez bujonu a vyvaru ak sa da , vyvar nemam vzdy a bujon nekupujem

anonym_c01129
1. dec 2025

@anonym_autor ake maso chces variť?

alantroj
1. dec 2025
@anonym_bd03ee

@anonym_bd03ee odporucam dat cast vyvaru vzdy zamrazit. ja to mam v malych nadobkach a pouzivam na podliatie masa a pod.

anonym_bd03ee
2. dec 2025

@viestta bez vyvaru som chcela

viestta
2. dec 2025
@anonym_bd03ee

@viestta bez vyvaru som chcela

@anonym_bd03ee nedas vyvar, das vodu. Ale potom to bude aj tak chutit. Ale mam pre teba fintu fň, kup v Lidli miso pastu, je bez pridavnych latok, konzervantov a ma rastlinny povod, z nej das tak 1/4 kavovej lyzicky, mozno aj menej, podla toho ako silne to chces mat. A nesolit, az po prevaren, je sakra slana

taktotedanie
2. dec 2025
@viestta

@anonym_bd03ee nedas vyvar, das vodu. Ale potom to bude aj tak chutit. Ale mam pre teba fintu fň, kup v Lidli miso pastu, je bez pridavnych latok, konzervantov a ma rastlinny povod, z nej das tak 1/4 kavovej lyzicky, mozno aj menej, podla toho ako silne to chces mat. A nesolit, az po prevaren, je sakra slana

@viestta to je jedno podla mna ako bude chutit autorke 😂 ale za ten tip z lidla dakujem 🫶🏻

viestta
2. dec 2025
@taktotedanie

@viestta to je jedno podla mna ako bude chutit autorke 😂 ale za ten tip z lidla dakujem 🫶🏻

@taktotedanie mne na chuti zalezi

alantroj
2. dec 2025
@viestta

@viestta hodis mi prosim fotku tej pasty? nepoznam to vobec. To je namiesto vyvaru ci vegety ci coho?

viestta
2. dec 2025
@alantroj

@viestta hodis mi prosim fotku tej pasty? nepoznam to vobec. To je namiesto vyvaru ci vegety ci coho?

@alantroj ano je to nahrada vegety a bujony, prida to tu umami chut, ktoru maju vyvary
https://www.mazuma.lt/lt/akcijos/lidl-miso-past...
ale musis ju hladat v regaloch, nema svoje stabilne miesto

viestta
2. dec 2025
@alantroj

@alantroj ale miso pasta sa uz da celkom bezne kupit, aj ked nie v kazdom obchode

alantroj
2. dec 2025
@viestta

@alantroj ale miso pasta sa uz da celkom bezne kupit, aj ked nie v kazdom obchode

@viestta super, diky za radu 🙂 skusim

viestta
2. dec 2025
@alantroj

@viestta super, diky za radu 🙂 skusim

@alantroj mozes to pridavat do kazdeho duseneho masa

autor
2. dec 2025
@viestta

Myslis stavu z vypeku?

@viestta no napríklad chcem si spraviť obrátené rezne ryžu a k tomu omáčku pred MD som sa stravovala v jedálni a tam nám nedali nikdy suché mäso stále s omackami lenže ja to neviem spravit

autor
2. dec 2025
@stefi_k

Omacka k.masu je siroky pojem, co konkretne chces varit a tych zakladnych je tiez viac.

@stefi_k na druhý priklad chcela by som spravit mäsové rolky z kuracieho mäsa plnené šunka syr s ryžou ale keď som to robila v janskom skle bolo to suché len tak s ryžou

katka533
2. dec 2025
@anonym_autor

@stefi_k na druhý priklad chcela by som spravit mäsové rolky z kuracieho mäsa plnené šunka syr s ryžou ale keď som to robila v janskom skle bolo to suché len tak s ryžou

@anonym_autor kazde maso treba oprazit nazaciatku, aj rolky. Potom urobit zaklad z cibule a zalievAt horucou vodou. Davam aj bio vegetu . Do prirodnej stavy je dobre trocha horcice, hlavne dobre poprazit cibulu. K takxm rolkam davam aj slahacku . Na konci stavu prelisuj cez sitko

autor
2. dec 2025
@anonym_c01129

@anonym_autor ake maso chces variť?

@anonym_c01129 hocijake kuracie aj bravčové plátky s ryžou alebo zemiakmi proste aby tie jedla neboli suché

autor
2. dec 2025
@katka533

@anonym_autor kazde maso treba oprazit nazaciatku, aj rolky. Potom urobit zaklad z cibule a zalievAt horucou vodou. Davam aj bio vegetu . Do prirodnej stavy je dobre trocha horcice, hlavne dobre poprazit cibulu. K takxm rolkam davam aj slahacku . Na konci stavu prelisuj cez sitko

@katka533 akože v tom výpeku z mäsa tam dám cibulu vodu bujón a rozmizujem tyčovým mixérom ? :O lebo veď cibuľa ostanu tam kusky

viestta
2. dec 2025
@anonym_autor

@viestta no napríklad chcem si spraviť obrátené rezne ryžu a k tomu omáčku pred MD som sa stravovala v jedálni a tam nám nedali nikdy suché mäso stále s omackami lenže ja to neviem spravit

@anonym_autor stava sa pri obratenych reznoch spravi "sama". Pri duseni ch podlejes a vsetko potrebne sa do stavy dostane z masa. Masove gulky to iste, oprazis cibulu, das ju do taniera, oprazis gulky, pridas cibulu, dolejes vodu a dusis do makka. Stava sa spravi vyvarenim masa a rozvarenim cibule pocas dusenia. Aby nebola jalova treba ochutit korenm, solou, mozes skusit aj tu miso pastu co som spominala vyssie. A nauc sa kraja t cibulu na drobno aby sa ti stihla rozvarit, kym sa meso udusi

anonym_5077dc
2. dec 2025
@anonym_autor

@katka533 akože v tom výpeku z mäsa tam dám cibulu vodu bujón a rozmizujem tyčovým mixérom ? :O lebo veď cibuľa ostanu tam kusky

@anonym_autor keď robíš kuracie rolky v rúre najpr ich sprudka osmaz na oleji na panvici a potom do rúry do skla.Na dno daj cesnak, cibuľu, trocha horčice, sojovej omáčky, alebo trocha dobrej vegetu, alebo kúsok bujónu a vodu,
Mäso potom vyber a zmixuj, môžeš tam dať aj hriby, alebo hubov bujón...alebo smotanu na varenie, šľahačku.Vsetky šťavy robím rovnako len obmienam koreniny raz grilovacie, kebab gyros...

anonym_c01129
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_c01129 hocijake kuracie aj bravčové plátky s ryžou alebo zemiakmi proste aby tie jedla neboli suché

@anonym_autor ku kuraciemu si môžeš urobiť aj syrovu omáčku, das smotanu a syr, mozes pridať hríby a mas syrovo hubovu, vies použiť do smotany aj nivu a mas nivovu omacku. Hovadzie, bravčové kludne môžeš pod maso pridať pretlak alebo lúpané paradajky, lečo a mas taku červenú omáčku. Mozes oprazit cibuľu, pridať bujón, my niekedy pridávame aj jablko (to robíme k takému pečenému masu) a potom to vsetko rozmixovat.

Strana
z2