icon

Ako pripraviť základnú omáčku k mäsu?

1. dec 2025

Potrebujem presne po lopate som začínajúca kuchárka ďakujem

Strana
z2
dsc
3. dec 2025

Závisí aj od mäsa, ja robím najradšej hovädzie, takže to trvá dlhšie (ale Teba to nezaťažuje, robí sa to samo).
Na troške oleja osmažím cibuľku nadrobno nakrájanú (tak cibuľa na 500 - 800 g mäsa, inak dávam viac, lebo ju mám rada). Aspoň 5 minút ju smažím na veľmi miernom ohni (na indukčnej tak stupeň 3 - 4).
Následne na ňu dám mäso (pridám tak na stupeň 5), ja zvyčajne na kocky. Mierne okorením. Keď je trošku zavreté z každej strany, po pár minútkach nalejem z kanvice zovretú vodu tak, aby bolo mäso ponorené, ideálne aj o dosť viac, máme radi veľa omáčky. Až v tejto fáze osolím, pokojne pridávaj postupne, dosoliť vieš aj na záver, naopak to ide ťažko. 🙂 Vždy pridávam 2 bobkové listy, ale to je dobrovoľná aktivita. 🙂 Prikryjem, dám to tak, aby mierne bublalo, spravila na stupeň 3.
Viac si to nevšímam asi zo 3 hodiny (možno stačí menej), len občas kuknem, či sa voda príliš nevyparila.
No a na záver, keď je mäso mäkké, nepoužívam zápražku, mne to s ňou až tak nešlo a z ázijskej kuchyne som sa naučila používať Solamyl - v samostatnej miske si dám tak za lyžicu prášku a zmiešam so studenou vodou na bielu vodičku (nie hneď do omáčky, boli by hrudky), vylejem hladkú vodu do omáčky. Ak sa mi zdá príliš riedka, pridám. Ak pridáš priveľa, na chuť to nepôsobí, ale mohlo by to byť gélovité, pokojne teda pridávaj po kávovej lyžičke, ono to hneď reaguje, takže presne vieš, na čom si.
Už len dosoliť, prípadne 5 minút pred tým pridať aspoň mrazený hrášok. Alebo aspoň hodinu predtým nasekanú koreňovú zeleninu a zo 3 - 5 zrniečok borievky a nového korenia + voda zo zaváraných uhoriek a máš zasa iné jedlo. 🙂
Držím palce, všetky sme raz začínali! 🙂

anonym_313759
3. dec 2025

Mäso osolíme, okoreníme,opečieme z oboch strán, vyberieš dáš tam cibuľu opražíme, vrátiš mäso podlejeme vodou,povaríme do mäkka a zahustíme múkou. Múku môžeš nasucho opiecť do hneda,zalejeme trochou vody ,vymiešaš a zahustíš tak,že budeš cediť cez sitko,aby neboli hrudky,miešať kým zovrie a zhustne,finito.

emjee
3. dec 2025

Akekolvek maso (neosolene) oprazis sprudka na oleji (ci uz platky alebo kocky alebo rolky), maso vyberies a do vypeku das podla chuti nadrobno nakrajanu cibulu, pretlaceny cesnak, pripadne aj korenovu zeleninu - oprazis, zalejes vodou / vinom / bujonom / vyvarom (podla toho, co mas akurat poruke) a nechas zovriet. Dochutis cim chces (korenie, cervena paprika, rasca, bylinky, (odporucam na bylinky a gulicky korenia pouzit gulate sitko, aby si ich vedela lahko vytiahnut z hotoveho jedla), horcicou, kecupom, paradajkovym pretlakom, pomarancovou stavou, zeleninou, struhanym syrom - samozrejme nie vsetko naraz, raz s jednym, inokedy s druhym). Maso osolis a spravidla vratis do tejto zmesi a nechas prikryte na strednom alebo nizkom stupni varit, bublat, podla potreby dolievas vodu / vino (aby neprihorel spodok). Po hodine mas cibulu uplne rozvarenu, ani mixovat netreba. Ak si dala zeleninu, mixnes.
Muku nepotrebujes, vsetku chut ti tam spravi kombinacia korenia, zeleniny, byliniek, ...

katka164
3. dec 2025
@anonym_autor

@viestta no napríklad chcem si spraviť obrátené rezne ryžu a k tomu omáčku pred MD som sa stravovala v jedálni a tam nám nedali nikdy suché mäso stále s omackami lenže ja to neviem spravit

@anonym_autor obrátené rezne už majú svoju omáčku😌

anonym_e922c0
3. dec 2025
@anonym_fdc215

@viestta
Moc komplikovana verzia vonku robia tzv. brown sauce aj jednoducho zaprazka do hneda pridat rozrobenu bujonovu kocku( alebo hovadzi vyvar) prichutit worcesterskou omackou zjemnit trochou masla.10 minut hotovo.

@anonym_fdc215 fuuuu tak toto urcite nieeeee...

barbarella
3. dec 2025

@anonym_autor https://bonvivani.sk/kategoria/maso-hovadzie. Na tejto stránke nájdeš klasickú slovenskú kuchyňu, skús popozerať, má tam skvelé recepty

autor
3. dec 2025
@emjee

Akekolvek maso (neosolene) oprazis sprudka na oleji (ci uz platky alebo kocky alebo rolky), maso vyberies a do vypeku das podla chuti nadrobno nakrajanu cibulu, pretlaceny cesnak, pripadne aj korenovu zeleninu - oprazis, zalejes vodou / vinom / bujonom / vyvarom (podla toho, co mas akurat poruke) a nechas zovriet. Dochutis cim chces (korenie, cervena paprika, rasca, bylinky, (odporucam na bylinky a gulicky korenia pouzit gulate sitko, aby si ich vedela lahko vytiahnut z hotoveho jedla), horcicou, kecupom, paradajkovym pretlakom, pomarancovou stavou, zeleninou, struhanym syrom - samozrejme nie vsetko naraz, raz s jednym, inokedy s druhym). Maso osolis a spravidla vratis do tejto zmesi a nechas prikryte na strednom alebo nizkom stupni varit, bublat, podla potreby dolievas vodu / vino (aby neprihorel spodok). Po hodine mas cibulu uplne rozvarenu, ani mixovat netreba. Ak si dala zeleninu, mixnes.
Muku nepotrebujes, vsetku chut ti tam spravi kombinacia korenia, zeleniny, byliniek, ...

@emjee ja aj tak nerozumiem veď obrátené rezne len vyprazam tak do vysmazaneho oleja dám všetky suroviny čo si napísala :( a keď dusím mäso tak to tej vody čo je udusena ?

autor
3. dec 2025
@anonym_313759

Mäso osolíme, okoreníme,opečieme z oboch strán, vyberieš dáš tam cibuľu opražíme, vrátiš mäso podlejeme vodou,povaríme do mäkka a zahustíme múkou. Múku môžeš nasucho opiecť do hneda,zalejeme trochou vody ,vymiešaš a zahustíš tak,že budeš cediť cez sitko,aby neboli hrudky,miešať kým zovrie a zhustne,finito.

@anonym_313759 ale z čoho tá omáčka ? Z tých troch kvapiek výpeku ?

oblecenie99
3. dec 2025

Ja zvyknem takto narýchlo, lebo muž má rád také omáčky: malú cibuľu nasekám na jemno, dám smažiť na oleji. Pridám cca 200 ml vývaru (ja zvyknem vždy odložiť do mrazničky, keď robím, ak nemáš vývar, môžeš urobiť z bujónu, rýchlo napíšem, že napr. DM má takú lepšiu bujónovú kocku, že vraj bez glutamanu a bio či čo to - to pripravis v horúcej vode rozriedenim). Začneš variť, počkáš kým sa to zredukuje. Pridaj cca 100 ml smotany na šľahanie (ja nikdy nepoužívam smotanu na varenie), môžeš prípadne dať aj soľ, čierne korenie, čajovú lyžičku horčice, podľa chuti. Ak by nezhustla, skús zahustiť nie múkou ale napr. Zemiakovým škrobom: zvykne staciť jedna lyžička škrobu na cca dve polievkové lyžice studenej vody, vymiešaš, dáš do omáčky a ešte chvíľu prevaris. Mala by zhustnut 🙂

luccija
3. dec 2025
@anonym_autor

@emjee ja aj tak nerozumiem veď obrátené rezne len vyprazam tak do vysmazaneho oleja dám všetky suroviny čo si napísala :( a keď dusím mäso tak to tej vody čo je udusena ?

@anonym_autor ja som obrátené mäso robila 2x, ale už to nevarím.Mne sa ten obal všade prilepil a vytiahla som len takú zmes😂pol mäsa bez obalu
A ani nám to nechutí to radšej hodím karé, morčacie do jenskej misy na spodokmcibuku, cesnak, pár plátkov slaniny pre chuť a zalejem vodou koreniny...a potom odokryjem nech sa opecie

emjee
3. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som nereagovala na obratene rezne ale na omacku k masu - pisem, ze maso oprazis, nie vyprazis (teda surove ho opecies na panvici v troche oleja), ono zvycajne pusti vlastnu stavu a ked bude hnedaste, vyberies ho - v panvici ti ostane zvysok oleja a pripecene (pozor nie docierna priskvarene) zvysky z maska, k tomu pridas cibulu, mozes aj trochu masla - cibula pusti stavu a pekne aj ocisti panvicu. Omacka ti vznikne pridanim tekutiny, cibula sa rozvari a zahusti to. Vsetko ostatne je najma pre chut.

emjee
3. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_313759 ale z čoho tá omáčka ? Z tých troch kvapiek výpeku ?

@anonym_autor obratene rezne sa robia tak, ze rezne obalis v cesticku, oprazis, vyberies a vo vypeku oprazis cibulu, podlejes vodou, vlozis vyprazene rezne naspat, prikryjes a dusis. Omacka opat vznikne z vody a cibule

Strana
z2