Ako sa vyhnúť pesticídom a jedom v jedle?
Mozno trosku netradicna tema ale skusim ci sa niekto o toto zaujima vobec. Za prve sa chcem opytat kde vlastne kupujete ovocie a zeleninu pokial si nemozete vsetko vypestovat doma? Ja som roky chodila na trznicu a kupovala od lokalnych pestovatelov ale ako som zistovala ze aj tito domaci polnohospodari pouzivaju vo velkom postreky aby mali lepsiu urodu pre zarobok prechadza ma chut aj na taketo nakupy. Co si clovek neurobi sam nikdy nema istotu len bohuzial momentalne na to take podmienky nie su..Poznam aj z okolia ludi ktori si doma pestuju a postreky pouzivaju a aj moji stari rodicia uz pred x rokmi napr zemiaky postrekovali. O tom aky vplyv maju tieto chemikalie na nasu imunitu a zdravie snad nemusim pisat. Neviem co je pravdy na tom ze sa robia posreky aj z lietadla ale ak to je naozaj tak asi sa tomu neda vyhnut vobec. Ludia maju casto napr policka pri cestach pri hlavnom tahu kde prejde za den x aut tak to asi tiez nie je celkom najlepsi sposob. Urodna zem sa predava na vystavbu takze asi pomaly uz ani nebude kde pestovat. Potravinam v obchode ktore su oznacene a tvaria sa ako bio uz vobec neverim. Prosim ako toto riesite lebo ja som z toho celkom znechutena ze mam do seba a svojej rodiny davat tieto jedy..A predsa mimo zeleniny ovocia sa tak ci tak neda uplne vsetko v tejto dobe robit domace. Dokonca aj v detskych prikrmoch sa nachadza tento hnus. Ja nie som posadnuta zdravou stravou ako niektori len ma dost znepokojuje akym stylom to zijeme vlastne :/ Kedze ako sa hovori sme to co jeme
@krisbar rozdiel je v tom, ze u nas (v nemecku) je kvalitne bio maso niekolkokrat drahsie ako v obchode. Nie je to len par eur+ ja doma varim inu kuchynu, kde ide veeelmi vela masa (a teda kralika vobec nejeme, preto iba pre dieta) a maso je na tanieri denne. Tu hipp stoji nejake euro-euro padesiat, takze "flasticka" pre baby sa viac oplati pretoze ja za euro teda bio porciu pre dieta nevycarujem ani nahodou.
@zuzinapipina dakujem pozriem si inspiracie 🙂 napr tiez si obiednavame produkty biektore gazdovia su super no a snazim sa kupovat v mensich predajniach ked uz sa mi fakt ze nechce a chcem kupit vsetko na jednom mieste idem radsej k nam do freshu ako do tesca kaufu..ja viem ze nic netreba prehanat len je to hnus ze peniaze su na ukor zdravia..presne ako si napisala kazdy si musi najst to svoje 🙂 mne sa napr paci kanal jednej mladej cinanky Liziqi ona vie tak pracovat s tym co maju k dispozicii ze naozaj asi nic nevyhadzuje ked to spracuva. Taky styl zivota jedine je podla mna bio a jej videa su aj take ukludnujuce 🙂
@zuzinapipina a takto to ma byt. Mali by sme ostat vzdy vo svojej komfortnej zone, netlacit sa do nicoho, lebo potom vznikaju zbytocne pretlaky.
@krisbar presne si to napisala 🙂
@anja27 cau. Nie, neda sa uzivit zahradou. Ludia na dedinach to robia tak, ze rano standardna robota a vecer a cez vikendy zahrada a zvierata. Bez naroku na opustenie domu, lebo vsetko treba kazdy den krmit a zalievat a potom dakedy pliet a opravovat stroje. Cez zimu lustit fazule, spracuvat perie, vyrabat hrable a kosiky a podobne. Takze ziadna dovolenka pri mori, ci lyzovacka...
No a ta uroda na zemi, mozno myslis jablka. Tie treba pozbierat a vyhodit do hnoja/kompostu. Je normalne, ze to ovocie zo stromu aj popada. Nemaju cas na to, aby to nukali niekomu, kto tym aj tak ohrdne, lebo kedze to ovocie je potlcene.
Je zbytocne, aby si sa trapila tym, co nevies alebo nechces zmenit.
S pestovanim je prilis velka praca. Ak si chces zemiaky posadit na cely rok, potrebujes traktor, pluh, niekolko muzov, co sa budu pri tom pluhu striedat a potom niekolko ludi do riadku, co budu tie zemiaky sadit, potom zbierat. Tiez ich treba presekat a potom okopat. Potom tri krat postriekat. Ked nepostriekas pripravkom proti plesni a neviem cim, tak ti rastliny splesneju predtym ako bude daka uroda. Potom zo trikrat oberat rucne mandolinky. Potom pivnica do zeme, na ich uskladnenie.... a bla bla...
Je zbytocne zufat si z nedostatku bio potravin. Je nerealne, aby sme jedli vsetci bio.
Ja bio mam od mamky. Vselico. Aj maso. Ale len parkrat do roka. Zvysok klasika retazce.

@anja27 neviem ci sleduješ patrika linharta na fb? On teraz otvára par obchodov takých akych pravdepodobne hľadáš. Veľa vecí sa dozvieš aj v skupine na fb,, co jedia zdravé deti,, no a je aj kopu internetových obchodov ktoré ponúkajú zdravé ovocie a zeleninu aj s dovozom od slovenských pestovateľov. Tiež keď som si to pred oar rokmi všetko začala všímať a uvedomovať a kontrolovať, teraz môžem povedať, že zlata stredna cesta je najlepšia. Môj maly do 3 rokov nevedel co je granko ani nutela napríklad, aj ked okolie sa len smialo.. A teraz mu spravím aj krupicu s grankom, nekupujem žiadne sladkosti co su umelo farbené a je v nich 30 éčok...ziadne take somarinky, cukriky co su v obchode hned pri kase,to nie. To by som ani nikdy sebe nekupila...ale Prestala som to tsk sledovať, lebo by ma z toho asi porazilo... Zeleninu a ovocie mam od rodicov, a ked nie objednavam to svetdebniciek,,,,sladuckeovocie...... No a ostatné sa da kúpiť aj v bežných obchodoch, stačí len hľadať. A čítať zloženie. Chce to trochu viac času, ale potom už budes vedieť co kde prrsne nájdeš...ja idem aj do 3 obchodov, lebo ta maju napríklad kvasenu kapustu v pohari bez pridaných látok, šunku kupujem tiež bezeckovu, ale to tak raz za tyzden, dva v inom obchode a kopu veci mam takto odsledovanych, no niekedy ked nemam cas, ponahlam, kupim niečo, čo ma aj niečo, co by tam nemuselo, ale ak je to raz zacas, vôbec si to nevycitam. Nezamyslaj sa nad tym tak, lebo skor ochories zo stresu, ked sa budes nad tym tak zamyslat, ako z nezdravych potravin... Najdi si taku zlatu strednú cestu, co ti bude najviac vyhovovať, napríklad ja peciem este chlebik len doma, muku mam od dobreho mlynara, vutaminy pre maleho kupujem iba bez pridaných látok,dobry rybi olej u nas ide vo velkom na imunitu, na kasel si robim doma. Bylinky pestujem doma, cez zimu mame vysadenu doma pravidelne zeruchu na mineraly, aj tinky recepty su super, neviem ci sleduješ aj ju.