Ako správne pripraviť vianočnú kapustnicu bez mäsa
Ahojte ako robíte vianočnú kapustnicu? Vraj tam nemá ísť mäso? Roky robievam kapustnicu na Vianoce s mäsa, údeného mäso, rebrá, koleno, tri druhy klobásky a hríby. No a dnes svagrova nová partnerka že to je pohanska kapusta, či som normálna, že tam ide iba kapusta zemiaky a hríby? S mužom sme na seba pozerali že ehm fakt? A to ich minule muž pozval ku nám na sviatky a dnes už riešila že sa bude variť jej kapustnica... Mala som chuť ich zrušiť, nech si svoju kapustu uvarí sama a ja našu klasiku uvarím zase pre nás... Muž sa na ňu teší už dva mesiace lebo je bohatá na mäsko údeniny a je veľmi chutná. Aj keď nezdravá ale tak je to naša klasika.
@natalka13 cirkev slávi narodenie Ježiša ...
skôr čo slávia neveriaci keď Vianoce sú sviatky cirkevné...😉
@deti95060810 lenze cirkev si urcila den jeho narodenia na 25.12. Nie 24.12.
čo viem 24.12. je pôst za dobrú ženu popr. dobrého muža...
Podla mna to zavisi aj od od zvykov z roznych koncin. U nas sa robi masova - aj udenina, aj klobasa.
Situaciu by som vyriesila tak, ze by som jej do maleho hrnca uvarila jej kapustnicu a v pohode bez problemu. Ved ked budem varit jednu bude sa rovnako varit druha.
Sucasne ja ako host by som si nikdy nediktovala co ako ma moj hostitel varit a nebodaj mu menit zvyky🙈 ak mi to vadi, jednoducho by som si len mozno nedala a zacala by som az dalsim jedlom.
@ibrunova zas to "jedia len xy" fakt? A kde na Liptove? Mám rodinu z Liptova v jednej dedine a teda jedni jedia rybaciu polievku a další kapustnicu s klobásou, hubami a mäsom. Žiadne rezance.
Čo dom, to iný zvyk. Ani v jednom regione nie sú ľudia ako stádo a nejedia všetci to isté.
@deti95060810 to iste co slavia na Velku noc, Pannu Mariu sedembolestnu alebo Troch kralov. Volno, ktore mozu stravit s rodinou a tak ako chcu.
Ryba je tiež mäso, takže klobása, či údené v kapustnici určite nie je vyšší level pohanstva než vyprážaný kapor.
My sme u mamy a aj teraz u mna varili vzdy iba s hribami a klobasou.
Raz som bola medzi sviatkami u kamosky a ze ci si dam kapustnicu. Ja vytesena, ze ano....chyba. fuj, plna masa, proste hnus, pre mna to bola masova polievka, nie kapustnica.
@valikasikulova V Rímskokatolíckej cirkvi v dávnejších dobách sa na tzv. vigílie pred slávnosťami držal pôst od mäsa a taktiež v piatky. Dnes je prikázaný pôst iba na Popolcovú stredu a Veľký piatok. Ostatné piatky sú dňami pokánia, je možnosť buď nejest mäso alebo si vybrať nejaký dobrý skutok. Štedrý deň 24.12. si niekde zachoval túto tradíciu vigílie ako pôstneho dňa, ale nie je to prikázané.
Varim ju presne ako ty. Tak som asi pohan 😁 a skoro svagrova nech si vari svoje doma. Teraz čítam, že sa zdrzia dlhšie. Tak nech si navarí svoju a vy tu pohanskú. Snáď vám nebude dirigovat vlastný jedálny lístok 🤔
Pôst na Štedrý deň je len a len tradícia, nie je to cirkevne prikázaný pôst (rímskokatolícka cirkev).
https://blog.postoj.sk/68295/moralna-dilema-pos...
@deti95060810 Naši predkovia neoslavovali narodenie Krista, ale zimný slnovrat. Až oveľa neskôr tuším v 4 storočí stanovili kresťania tento sviatok ako narodenie Krista. Už sa vie že dátum nieje presný. V skutočnosti sa nenarodil okolo Vianoc. Ale to všetko hádam už vieš.
tiez varime kapusticu bez masa, ako kocky pisali len hriby, maslo, zemiaky varime zvlast a kto chce si prida (dodrziavane post). Varime este hribovu bielu omacku, takze kazdy si da ktoru chce. Masovu ako vy robime na silvestra.
Bežnú s udenym masom, ale inak som robievala z udeneho kapra
u rodičov sa varila bez mäsa, u svokrovocov s mäsom, ja nevarim ziadnu na vianoce, nemame ju radi ani s ani bez masa... na tvojom mieste by som uvarila tak ako varievas....
Tiež si neviem predstaviť kapustnicu bez mäsa..uvar si svoju a svokra nech svoju a budete všetci spokojní 🙃
Ani mi nerobime z masa- iba postnu zaprazka na masti a kapusta+ popucene zemiaky. Taku masovo- kspustivu- sytu robime na silvestra. A kazdy ma ine zvyky z tradicie. Robte tak ako vam vyhovuje a ako mate radi.
To je svagrina na odstrel! Ja osobne robím vianočnú bez mäsa so smotanou dubakmi a uplne na jemno strúhaným zemiakmi.
Ale to co opisujes ty, tak tu by som urobila aspom 15 litrov a zmrazila nech mam takú stále. Prosím ta ak budeš mat čas a chuť, posli mi recept do spravi 😀
Vy uvarte akú chcete a ona pokojne nech uvari tu svoju. Ale viera nie je kapuste s mäsom 🤯🙈 Tvoja svagrina vyzerá na takú klasickú farizejsku veriacu ako z katalógu!
Cele roky ju mamina tak varila, ako krestania sme dodrziavali post od masa.
My sme doma tiež robili bez mäsa , s hribami. Ja robím s údeným a klobásou bez hribov. (Neznášam ich ani ich pach) Ale nemala by som problém pre návštevu odložiť bez mäsa a potom do zvyšku to mäso a klobásu pokrájala
kazdy kraj a pomaly kazda rodina ma ine zvyky. Cize ked chce, nech si robi aku chce, vy si robte aku chcete.. u nas sa robit takato riadna, inde je to len kapustova voda (bez urazky, ale to je najlepsi opis), niekde kapustnicu ani len nemaju, poznam rodinu kde maju polievku rybaciu.
Napr moja extremne veriaca babka, davala maso... ale tu som si az tento rok vsimla, ze je rozdiel aj v tom o aku cirkev ide... dokonca co som netusila, este aj vo farbe adventnych vencov a tak :DDD Cize ludia, urobte si ako to citite, ako to mate radi... vianoce su oslava :D
Ja robím klasickú kapustnicu, akurát 24 si nenaberieme z nej mäso 😀 robím tak kvôli mužovi, my sme doma mávali smotanovú kapustnicu bez mäsa
My na štedrý deň nejeme mäso, kapustnica je len voda z kapusty, trochu kapusty, huby, koreniny.. s mäsom, údeniny robíme na silvestra. Pre zachovanie vzťahov v rodine by som urobila dve, keď svoju meniť nechcete..
Je to na každom svokra vari grbovicu mi zmuzom si robíme kapustnicu (z údeniny ale nadávame kapustu iba stavu manžel je tak naučený (ja si z domu pamätám údeným kapustou klobásou hubami slivkami zemiakom a rezancami ) každý robí takú ako je naučený niekto drží post niekto nie a poznám skupinu ľudí či držia post iba určite veľké sviatky

Na Liptove veriaci jedia kapustovú len číru s rezancami.