Ako správne skladovať ráno navarené jedlo?
Ak si dovarim napr. perkelt (akekolvek dusene hlavne jedlo s masom) rano do cca 08:00 hod a obed bude az o 13:00 hod.
Odstavite to zo sporaku a nechate v kuchyni pri izbovej teplote az do obeda a potom prihrejete?
Alebo po vychladeni (cca 1 hod) date do chladnicky a na obed vytiahnete a prihrejete?
@anonym_autor za hodinu ti to nevychladne. Ked to uvariš do tej 8 mej nič sa tomu nestane je to tepelné spracované. Úplne kludne to môžeš konzumovať. Možno prí teplote 40 stupňov by si to žiadalo chladničku. Co myslíš v reštauráciách odkladajú navarene jedlo do chladničky? Môžeš byť úplne kľudná sú to vlastne skúsenosti a to varím veľmi veľa rokov v zime aj v teple
Ja keď varím ráno tak to doobeda necham na linke normálne a potom keď sa najeme dám do chladničky. Viem že by sa malo do 2 hodín ale tak to by som zas musela zohrievať.. sú domácnosti keď to kľudne nechajú mimo chladničky aj do večera..
@anonym_autor Závisí to od teploty v kuchyni.V období horúceho leta je väčšinou teplejšie aj v byte/dome.Vtedy dám do väčšieho hrnca studenú vodu a navarené jedlo schladím,aby som ho co najskôr mohla dať do chladničky.Mimo toto obdobie nechám jedlo po navareni na sporáku,na obed sa naobedujeme/treba ohrievať, ale menej ako z chladničky/a potom uz putuje do chladničky.Vynimkou su smotanové a syrové omáčky,tie sa cítia vždy najlepšie v chladničke.
Ja keď varím ráno tak to doobeda necham na linke normálne a potom keď sa najeme dám do chladničky. Viem že by sa malo do 2 hodín ale tak to by som zas musela zohrievať.. sú domácnosti keď to kľudne nechajú mimo chladničky aj do večera..
@anonym_b7c3b7 ale keď varis viac pre 6 - 8 ľudí do 2 hodin to ani nevychladne
Ja keď varím ráno tak to doobeda necham na linke normálne a potom keď sa najeme dám do chladničky. Viem že by sa malo do 2 hodín ale tak to by som zas musela zohrievať.. sú domácnosti keď to kľudne nechajú mimo chladničky aj do večera..
@anonym_b7c3b7 teraz sa v Indii otrávili tisícky detí čo jedli školské obedy nevarené v noci a kým bol výdaj obeda sa jedlo pokazilo
@anonym_b7c3b7 teraz sa v Indii otrávili tisícky detí čo jedli školské obedy nevarené v noci a kým bol výdaj obeda sa jedlo pokazilo
@maranco v jednej nemenovanej vyvarovni začínajú variť ráno o 3 tej rozvoz jedla maju okolo 9 tej obed konzumujú ľudia okolo 11 tej ešte zatiaľ nikto nehlásil traviiace tazkosti. Funguje to takto roky
@anonym_autor Nechám na sporáku, prípadne v špajzi.
Teraz dávam na balkón. V lete nechám do vychladnutia na sporáku.
Ako kedy, niekedy nechám vychladnúť a schovám, niekedy nechám aj do poobedia na sporáku. Preboha, veď to jedlo sa zase nepokazí sekundu po tom, ako nebude v chlade.
Ponorím do studenej vody hrniec, alebo keď je zima dám vonku vychladnúť a dám do chladničky, varené jedlo sa má držať max dve hodiny dnuka
@anonym_b7c3b7 teraz sa v Indii otrávili tisícky detí čo jedli školské obedy nevarené v noci a kým bol výdaj obeda sa jedlo pokazilo
@maranco tak môže sa stať ale predpokladám že v Indii sú kúsok iné teploty a teda kto vie aj aká bola hygiena. Mohli byt pokazené suroviny už dávno pred varením..
Ja teda tak skoro ráno nemam nikdy navarene 😃 ale varievam na 15.00hod ked pride manžel z prace, nechávam to do vecera na sporáku, nikdy sa mi tak žiadne jedlo za tie roky nepokazilo. Mame chladný byt ,teraz tu máme od 19 do 21 stupňov dnu, v lete do 25 stupňov max.
@anonym_b7c3b7 ale keď varis viac pre 6 - 8 ľudí do 2 hodin to ani nevychladne
Však to potrvá kým vychladne aj pol dna. Necham tam a hotovo. Ak na obed bude studené, prihrejem ale iba tolko kolko zjem a ostatné potom do chladničky.
@markusrasford Mám pocit že tu iba múdrujú a ani variť nevedia 😂
Však to potrvá kým vychladne aj pol dna. Necham tam a hotovo. Ak na obed bude studené, prihrejem ale iba tolko kolko zjem a ostatné potom do chladničky.
@markusrasford Mám pocit že tu iba múdrujú a ani variť nevedia 😂
@sisska96 jasne, nevariime, zereme iba polotovary z mrazaku
Uvarené jedlo dám v lete schladiť do studenej vody v umývadle a v zime vonku, potom do chladničky.
Vdaka vsetkym za odpovede.
Nechám na sporáku, na obed odoberiem a ohrejem, zvyšok do chladničky.
uvarene jedlo sa snazim co najskor dostat do chladnicky. nikdy by som ho nenechala len tak vonku pri izbovej teplote 5 hodin
Pred hodinou som dovarila vyvar.
Je na bakone,rano ho dam do chladnicky.k obedu ohrejeme iba cast,ktora sa zje.
Vzdy jedlo vykladam von.
Ak tuto moznost nemam,rychlo vetram,niekedy prelozim do studeneho hrnca aby rychlejsie vychladlo a do chladnicky.
Ak ani toto nestiham,potom riskujem a teda necham na sporaku.
A schovam do chladnicky niekedy az celkom vecer.cize aj po 9 hodinach...
Este sa mi zatial nic nepokazilo,ale je to uz podla mna na hrane....zalezi fakt velmi,ako teplo doma mas.
Myslim,ze za 4 hodiny sa to nepokazi
@anonym_b7c3b7 teraz sa v Indii otrávili tisícky detí čo jedli školské obedy nevarené v noci a kým bol výdaj obeda sa jedlo pokazilo
@maranco ze v indii 😅 Kde ste to citali? A viete z coho to bolo varene? Nebolo uz vtedy pokazene maso napriklad? Ked pojdete do indii uvidite ako predavaju maso a budete vediet chned ako je mozne ze ochoreli 😉
@maranco v jednej nemenovanej vyvarovni začínajú variť ráno o 3 tej rozvoz jedla maju okolo 9 tej obed konzumujú ľudia okolo 11 tej ešte zatiaľ nikto nehlásil traviiace tazkosti. Funguje to takto roky
@markusrasford takéto kuchyne musia vedieť jedlo rýchlo schladiť a tesne pred rozvozom ohrievajú.
@anonym_autor dám rýchlo ochladiť do drezu so studenou vodou (občas miešam, ak treba aj vymením vodu za chladnejšiu )a takto ochladené dávam do chladničky.
@anonym_autor nechavam do obeda vonku, nepokazi sa, ohrejem len cast, ktora sa ide jest a zvysok schovam
@markusrasford takéto kuchyne musia vedieť jedlo rýchlo schladiť a tesne pred rozvozom ohrievajú.
@zuzanaam mas skúsenosť? Ako to prebieha keď navariť krémová polievku a potom to ako schádzajú? Bola si už niekedy vo vyvarovni? Lebo tam sa varí v kotloch.
@zuzanaam mas skúsenosť? Ako to prebieha keď navariť krémová polievku a potom to ako schádzajú? Bola si už niekedy vo vyvarovni? Lebo tam sa varí v kotloch.
@markusrasford auditovala som takú prevádzku. Som inžinierka kvality v potravinárstve.
@markusrasford auditovala som takú prevádzku. Som inžinierka kvality v potravinárstve.
@zuzanaam len si neodpovedala ako prebieha toto ochladzovanie? Máš kotol kde sa vari veľké množstvo? Není to ze dáš hrniec do umyvadla
@markusrasford auditovala som takú prevádzku. Som inžinierka kvality v potravinárstve.
@zuzanaam zadal som Al tuto tému a na prekvapenie mi napisal. Jedlo sa neochladzuje ale skôr sa udržuje pri teplote 60 stupňov.

To sú otázky 🙂 Po vychladnutí dám do chladničky a na obed ohrejem.