Ako správne umývať mäso a čistiť dosky?
Hovorí sa, že mäso po odbalení nemáme umývať, aby sme neinfikovali kuchyňu. My doma ho aj tak oplachujeme. Na krájanie mäsa máme drevenú dosku “len na mäso” a už aj zvlášť hubku na túto dosku, aby sme tou mäsovou hubkou neumývali napríklad malé misky na ovocie.
Ako riešite krájanie a prípravu mäsa a umývanie dosky vy? Ak máte špeciálnu dosku, pretriete ju občas na dezinfekciu napr. octom? Umývate mäso? Ako je to u vás doma?
@egonsk s drevom suhlasim, myslim si ze v jedalnach su zakazane drevene dosky prave preto, ze vsetko musi do umyvacky a prave drevo nesmie, lebo saje vodu aj chemiu v umyvacke, takze by nevedeli zarucit umytie tej dosky v nejakom standarde len v rukach.
To by sa asi odflaklo.
Možno to niekomu pomoze, ja som sa pýtala VS profesora v oblasti potravinárstva a maso sa má riadne umyvat pod prúdom studenej vody
@babulkomale hej, toto by bolo asi jediny dovod. Ale praveze drevene dosky staci jarovou hubkou a horucou vodou oplachnut a je pokoj... no co uz, aj ziarovky zakazali, aby teraz museli riesit skodlivost a CRI u LED svetiel.. vyvojom sa raz znicime.
@tramtada31 to som rada,zdravy sedliacky rozum nepustí. Keď si predstavím, akými rukami a miestami prešlo, tak to musím umyť. Minule mi v mäsiarni išli mliet neumyte, lebo tak musia, ale tiež som povedala umyť.
Rozmýšľam, ako sme to mohli doteraz prežiť bez ujmy, keď čítam niektoré príspevky 🤔
ja sa normálne čudujem,že som zdravá a žijem....
@tramtada31 a čomu tá studená voda pomôže...baktérie studená voda nezničí

@mateson plastove dosky su ovela nebezpecnejsie na krajanie masa ako drevene dosky. Aj samotna STU robila vyskum o tom ako je drevo odolne bakterialne/mikrobne a zistili, ze ma skutocne vyborne vlastnosti v tomto smere a neporovnatelne s plastom. Takze ak v jedalnach zakazali dosky a nahradili ich plastom, tak o tom musel rozhodnut nejaky pako co chodi iba na kebab a pizzu a v zivote kuchynu nevidel. Este druha alternativa je krajat na nerezovom pevnom stole, ktory je tiez antibakterialny, ale to sa prudko tupia noze.