icon

Ako správne umývať mäso a čistiť dosky?

1. mar 2024

Hovorí sa, že mäso po odbalení nemáme umývať, aby sme neinfikovali kuchyňu. My doma ho aj tak oplachujeme. Na krájanie mäsa máme drevenú dosku “len na mäso” a už aj zvlášť hubku na túto dosku, aby sme tou mäsovou hubkou neumývali napríklad malé misky na ovocie.

Ako riešite krájanie a prípravu mäsa a umývanie dosky vy? Ak máte špeciálnu dosku, pretriete ju občas na dezinfekciu napr. octom? Umývate mäso? Ako je to u vás doma?

tinka_1807
1. mar 2024

Fuha ... Práve som zistila, že som asi veľmi nehygienicka 🙈 Mäso by sa naozaj umývať nemalo, baktérie sa spália pri varení. Drevené dosky ak sa normálne umyjú a poriadne vysušia, tak baktérie tam vraj nemôžu prežiť, cize ja umývam klasický jarou a horúcou vodou a necháme vysušiť. Kuchynsku linku tiež potom dezinfikujem a samozrejme ruky si poriadne umyjeme.

lakebabe
1. mar 2024

@tinka_1807 ja aj mäso umývam mne sa hnusi také slizke ho krájat😄 tak hádam ešte pozijem 😄

pralinka86
1. mar 2024

Maso vacsinou neumyvam, na krajanie používam drevenu dosku. Po pouziti, vsetko do drezu, prelejem to vriacou vodou z konvice, potom umyvam. Hubku priebezne prelievam vodou z kanvice ked ostane vriaca voda v nej hocikedy cez den.

nikpa
1. mar 2024

Keď idem pracovať s mäsom mam komplet spratane umývadlo, odkvapkavac aj pracovné miesto na linke. Dam do umývadla misku, napustim ju vodou a v nej mäso umyjem, nech to všade neprska. Umyté mäso presuniem na dosku, ktorú používame len na mäso. Po práci všetko hodím do umývadla, vystriekam so Sanytolom a po chvíli umyjem normálne s jarou. Tak isto dezinfikujem linku a hubku prelejem vriacou vodou.
Ale keď si zmyslim koľko ľudia sa napchava s biftekom a ešte aj deťom ho dávajú tak možno to s tým umývaním aj preháňam. No na surové mäso som hakliva 😬

kofa77
1. mar 2024

Oplachujem maso, osobitna drevena doska len na maso, hubka sa vzdy vyhodi po umyti dosky, varecha umelohmotna na zaciatok miesania masa a nakoniec vystriekanie linky a dresu sanitolom

miskakyska
1. mar 2024

@betulinka1 presne tak, máš pravdu..keby videli,ako to funguje v reštikach,tak hodia tyčku a vyhýbajú sa im na kilometre...🙈

biglovemom
1. mar 2024

Umyvam mäso,chytam ho holymi rukami, pouzijem hubku co mam po ruke,dosku oplachnem a hotovo.nic nevydenzifikujem,normalne umyjem ako vcera aj zajtra🤷🏼‍♀️
A zijeme si .

aandrea9
1. mar 2024

Aby sme neinfikovali kuchyňu.... čím?

sense
1. mar 2024

@hederamonstera už som sa zľakla ze som sama kto nemá oc špeciálne a ani nič špeciálne nedizunfikuje..

egonsk
1. mar 2024

drevena doska posobi antibakterialne a je dobrou volbou ju mat zvlast na maso. Oplachovat chemiou silnou ju netreba, ma prirodzene tieto vlastnosti, staci ju len udrziavat cistu. Plastove, najme take makke su najnebezpecnejsie na maso, tie by sa mali pouzivat iba na ovocie a zeleninu...

lakebabe
1. mar 2024

@miskakyska ja som v 18 tích dlhšie brigádovla v takých luxusnejsich v tej dobe restikach v Bratislave popri skole umyvala riad a pomáhala v kuchyni. Garantujem ti ze keby to niektorí ľudia ztadeto videli by už v živote do restiky nešli. V jednej v lete plná terasa pár celebrit z tedajsej tv q po kuchyni si pobehoval potkan 😄 v ďalšej keď prišla kontrola z hygieny bol taky sajrajt ale poznali sa tak sa všetko umylo a prišli akože znovu😄

daniela2202
1. mar 2024

Pozri.... naše telo je plné červov ....prečo by som mala robiť ešte také operácie okolo mäsa 😂😂😂

brankovamama
1. mar 2024

No neviem, mala som možnosť vidieť každý deň ako sa zaobchádza s mäsom. Že kolegyňa išla na cigu a potom tými rukami, neumytými, bez rukavíc preberala mäso z bedničiek na pult. To ale je asi ten lepší prípad. Ešte chodila aj na wecko a potom hneď k pultu a predávala. A nie, neumyla si ruky. Ale občas spláchla 👍.
Takže áno, mäso umývam zakaždým. A snažím sa nemyslieť na to, kto každý ho chytal a že to moje opláchnutie mu aj tak nepomohlo 🤣

luccija
1. mar 2024

@lakebabe presne...stačí mi, že pozerám na nože kuchár dofajci, dotelefonuje a neumyje si ruky a ide variť.Niekedy krájajú mäso pri zbytkoch z očistnej mrkvy, zeleniny minule im už za to vynadal nech si najprv poupratuju stôl.Cim ďalej tým viac mám nechuť jesť v reštauráciách.

lakebabe
1. mar 2024

@luccija ja sa radšej nad tým nezamyslam verím v najlepsie😄 boli to moje obľúbené brigády vtedy ale teraz keď nad tým rozmýšľam tak to bolo riadne na hlavy. Rozbijali sa vajcia aj so skupinami keď som ich chcela vyberať majiteľ sa smial ci mi šibe ze na to nie je čas 😄 už žiadna z tých troch neexistuje, ale obávam sa že to bude všade to iste

andrea_82
1. mar 2024

@lukbe ja mam dosky plastove, len jednu velku drevenu, tu pouzivame vynimocne a nedavam ju do umyvacky. Ani ziadne drevene veci ani noze, lebo tue sa tym tupia.

brrunetkaa
1. mar 2024

Umývam každé maso, krájam ho v rukaviciach, dosku mám špeciálne len na mäso plastovú, aby do seba nič nenasiakla. Po spracovaní mäsa vždy umyjem vriacou vodou dosku aj nôž + postriekam dezinfekčný Sanytol a aj na celu kuchynskú dosku. Potom dávam dosku do umývačky a keď robím so surovým mäsom dávam program s vyššou teplotou.

luccija
1. mar 2024

@lakebabe ale áno, to by človek nikde nič nejedol.Ja som pracovala v škôlke radšej som si obedy nosila v dóze, keď som videla tie varnice s dovezenym jedlom a hygienu.Kamarat má kebab minule som sa pýtala a čo robíš s mäsom čo nepredás?no nič zabalím a dám do chladničky teplé mäso a druhý deň sa vyberie a znova repete
Ľudia sa boja baktérií z mäsa a kamarátkina dcéra dostala salmonelu z melónu, lebo oblizovala supky
Minule sme boli na raňajky tými rukami čo rozbíjali vajíčka potom krajali chlieb

lakebabe
1. mar 2024

@luccija ved to je jasne to už by som sa bála jest všade druhá kategória sú predavači na trhoch a jarmokoch známy mal stánok akože s domácimi bio poctivým klobaskami a údeným a keď som videla aké to je v tom teple v tom stánku osliznute a ze na druhý deň to len poumyva tak mi bolo slabo takže na takýchto akciách radšej nič nejem😄

lakebabe
1. mar 2024

@luccija ja som dostala salmoelu na kupku a jedla som len hranolky čisté tak netuším z coho

sense
1. mar 2024

@luccija keby si vedela ze tie šupky ešte vedia vy variť do bujónu z mrkvy, cibuľa aj zo šupkou a kostami...

aandrea9
1. mar 2024

@sense nie si sama neboj 😁 a žijeme v zdraví 🤷‍♀️

fido69
1. mar 2024

V kuchyni latexové rukavice a Sanytol? To si robíte prdel dievčatá? Ja už síce mäso často nevarím, ale mäso, ktorému nemôžem veriť, jednoducho nevarím a ani nejem.

Ja mäso chytám holymi rukami, krájam na drevennej doske, ktorú normálne umyjem teplou vodou. Nože a drevenné nastroje umývam ručne, pretože nepatria do umyvačky. A stále žijem... 😂

pauli222
1. mar 2024

A čo hovoria štatistiky o zjedenej jari a čistiacich prostriedkoch, ktoré sa opláchnutím ozaj úplne neoplachnu ci rucne alebo myckou z povrchov.. A ako riesite vajcia, lebo salmonela nie je vo vajci, ale na jeho povrchu.. Myslím si, že pri tomto bordele, ktorý sa tu predáva (kvalita mäsa) je úplne jedno, čo sa s ním robí, lebo to mäso nie je, to je odpad, ktorý sa sem dovezie a nejde o jeho spracovanie v kuchyni, ale o jeho kvalitu..neoplachnem mäso, ale na etikete akceptujem 30% obsah vody streknutom do neho.. Jediné mäso, ktoré si zaslúži nejaký špeci prístup je z niečoho, čo si doma zareže ten, čo si to odchoval a vie čím.. Inak to je ako dúfať, že zo somara sa zazrakom jednorožec stane..

44janica44
1. mar 2024

Maso krájam na sklenenej doske ktorá je iba na mäso, a umývam v miske s vodou. Aspoň polovicu masa mam z domáceho chovu čiže nie z pochybných zdrojov zvyšok kupujem iba slovenské. Po dovareni všetko umyjem v horúcej vode. Mam speci varechy na kaše, pudingy, kremy do zákuskov. Zvyšné na varenie omacok a polievok (pri dochucovani jedla nechávam varechu v hrnci čiže varom sa zabijú všetky pripadne baktérie )

babulkomale
2. mar 2024

@fido69 ano, rukavice. Neznasam zabarat nechty do masa, protivi sa mi to. Zvykla som si tak ako tehotna a zostala pri tom, pretoze som potrebovala mat ciste ruky v pohotovosti pre babo.
Kamoska zrejme chytila cumlik neumytou rukou a rocne dieta skoncilo na infekcnom kvoli bakterii z masa.
Cize ja to nepodcenujem, co sa tyka hygieny, radsej spravim viac ako menej. Taky prach na skrini mi zily netrha, ale kuchyna, to je ine.

babulkomale
2. mar 2024

@pauli222 hygiena povod a kvalitu masa nevylepsi, ale moze nas ochranit pred nakazou - miesas dve rozlicne veci.
Ako riesim vajcia? Mame vlastne domace, pred pouzitim umyjem, nebudem klopkat o hranu misky na babovku okakane vajce, logicky asi 🤔
Umyjem, utriem papierovou utierkou a pouzijem.
Mas este nejake otazky?

mateson
2. mar 2024

Tak základ je nepoužívať drevené dosky. V školských jedálniach sú zakázané. Viď už spomínané HACCP.

marcellka32
2. mar 2024

Baby, keby ste videli ako sa spracováva kuracie mäso, koľkými rukami prejde kým ide do obalu, tak by ste ho umývali ;)
A nechcite vedieť čo sa s tým robí, lebo by ste ho ani nejedli

fion22
2. mar 2024

Mäso neumývame, máme vyhradené doštičky na mäso, manžel tiež používa rukavice, sila zvyku...po krajaní dosku a všetko umyjeme, drez dezinfikujeme, všetko ide potom ešte do myčky, okrem nožov, a rukavice a hubka do koša (20ks stojí 1,50e)