icon

Ako správne umývať mäso a čistiť dosky?

1. mar 2024

Hovorí sa, že mäso po odbalení nemáme umývať, aby sme neinfikovali kuchyňu. My doma ho aj tak oplachujeme. Na krájanie mäsa máme drevenú dosku “len na mäso” a už aj zvlášť hubku na túto dosku, aby sme tou mäsovou hubkou neumývali napríklad malé misky na ovocie.

Ako riešite krájanie a prípravu mäsa a umývanie dosky vy? Ak máte špeciálnu dosku, pretriete ju občas na dezinfekciu napr. octom? Umývate mäso? Ako je to u vás doma?

Strana
z3
egonsk
2. mar 2024

@mateson plastove dosky su ovela nebezpecnejsie na krajanie masa ako drevene dosky. Aj samotna STU robila vyskum o tom ako je drevo odolne bakterialne/mikrobne a zistili, ze ma skutocne vyborne vlastnosti v tomto smere a neporovnatelne s plastom. Takze ak v jedalnach zakazali dosky a nahradili ich plastom, tak o tom musel rozhodnut nejaky pako co chodi iba na kebab a pizzu a v zivote kuchynu nevidel. Este druha alternativa je krajat na nerezovom pevnom stole, ktory je tiez antibakterialny, ale to sa prudko tupia noze.

babulkomale
2. mar 2024

@egonsk s drevom suhlasim, myslim si ze v jedalnach su zakazane drevene dosky prave preto, ze vsetko musi do umyvacky a prave drevo nesmie, lebo saje vodu aj chemiu v umyvacke, takze by nevedeli zarucit umytie tej dosky v nejakom standarde len v rukach.
To by sa asi odflaklo.

tramtada31
2. mar 2024

Možno to niekomu pomoze, ja som sa pýtala VS profesora v oblasti potravinárstva a maso sa má riadne umyvat pod prúdom studenej vody

egonsk
2. mar 2024

@babulkomale hej, toto by bolo asi jediny dovod. Ale praveze drevene dosky staci jarovou hubkou a horucou vodou oplachnut a je pokoj... no co uz, aj ziarovky zakazali, aby teraz museli riesit skodlivost a CRI u LED svetiel.. vyvojom sa raz znicime.

lukbe
2. mar 2024

@tramtada31 to som rada,zdravy sedliacky rozum nepustí. Keď si predstavím, akými rukami a miestami prešlo, tak to musím umyť. Minule mi v mäsiarni išli mliet neumyte, lebo tak musia, ale tiež som povedala umyť.

akvi
2. mar 2024

Rozmýšľam, ako sme to mohli doteraz prežiť bez ujmy, keď čítam niektoré príspevky 🤔

viestta
2. mar 2024

@akvi tiez sa cudujem, ze tych "ostatnych" uz davnie neskolili cholera, mor a tyfus...

rozculena
2. mar 2024

ja sa normálne čudujem,že som zdravá a žijem....

rozculena
2. mar 2024

@tramtada31 a čomu tá studená voda pomôže...baktérie studená voda nezničí

Strana
z3