Ako správne vychladnúť Zemplínsky koláč?
Dobrý deň, upiekla som manželovi Zemplínsky koláč podľa receptu od jeho babky. Prosím takto po upečení čo mám robiť? Nechať v Tom ako sa piekol vychladnúť alebo vyklopiť? A zakryť utierkou alebo nie? To už v recepte nemám a nechcem to takto na záver pokaziť. Ďakujem každej jednej.

@deti95060810 už som vyklopila a chladne na mriežke aby nezvlhol. Nie je plnený ničím, tento je ku kapustnici. Máš recept na takýto plnený koláčik? Mne to pripomína vianočku, aj med a hrozienka by som dala ale nebudem kaziť recept po jeho babke. Na východe sa tomu hovorí koláč, inak je to akoby vianočka ale menej sladká, no chuťovo to je fajn, zvykla som si na to už aj ja veľmi.
Ja by som ho dala na mriežku nech není mokrý odspodu
@martul áno, tak som nakoniec urobila, ďakujem.
volajú to aj paska...
@deti95060810 áno viem, no keby som to dala do nadpisu tak by ma asi 50% žien nepochopilo 😀 aj tvar môže mať iný, aj zapletený, aj nezaplatený. Na Vianoce ho skúsim urobiť zapletený do babovkovej formy ako venček.
a mohla by si pridaj aj ten recept teda keď je taký super babkou overený 🙂 ďakujem
@biba_18
0,5kg polohrubá múka
1 vajce
300 ml vlažné plnotučné mlieko
1 lyžička prášok do pečiva
2 lyžice kryštálového cukru
0,5 lyžičky soli
65g maslo
22g droždie
Z trochy mlieka cukru a droždia urobiť kvások. Keď nakvasi spracovať cesto. Do cesta sa maslo dáva roztopene. Hodinu kysnúť. Potom upliesť vrkoč, dať do pekáča a znova nechať hodinu kysnúť. Pekáč vymazať tukom. Na záver potrieť žĺtkom. Piecť 30 minút horný dolný ohrev bez ventilátora 180 stupňov a potom stiahnuť teplotu na 150 stupňov a piecť ďalších 30 minút. Po upečení potrieť mliekom.
@deti95060810 toto nie je paska
@petulda333 a čo je potom paska prosím? Ja to mám v knižke napísané že Zemplínsky koláč a môj muž to proste miluje ku kapustnici a aj k udenemu masku. Keď sme u svokrovcov tak si bežne kúpime tento koláč a dáme do mrazáku ale už sa minuli zásoby tak som prvý krát skúšala tento ich babkin.
My to voláme križľak. Mama je z Podkarpatskej, to ona ho doniesla do rodiny (a už ho pečie aj dcéra v UK 🙂).Jeme na Štedrý večer k mačaty (dusené rebierka s kúskami klobásy). Pletie sa však zo štyroch prameňov, potiera pred pečením rozpusteným maslom, po upečení studenou vodou (potom je aj trochu kôrka), prikryje čistou utierkou. Recept od oka, žiaden prášok do pečiva, len droždie. Múky trochu aj hrubej, ostáva vyšší. Dáva sa viac soli, aby bol naozaj slaný k mäsu. Má inú štruktúru ako chlieb. Aj s maslom je skvelý. Ale môže byť aj na sladko, s hrozienkami (na Veľkú noc).
Ano,toto je zemplinsky kolac,tiez ho jeme s kapustnicou. Paska je male okruhle pecivo a pecie sa na Velku noc.
moja baba piekla tento koláč na VN... ale mohol sa piecť kedykoľvek aj cez rok...
mne to nikdy nechutilo, ale pečie sa na východe...
Páska je u nás mala a okrúhla, toto je Tradičny Zemplinak teda koláč mi ho jedávame ku kapustnici, a ja ho zvyknem po upečení prikryť utierkou aby bol vlacny
Toto ma tolko nazvov - od zemplinskeho kolaca (pre cele slovensko) az po kolacok (dolny zemplin). Na dolnom zemplinr sa je na vianoce ku rybe a cvikle (ziadny salat), inak sa jedava ku kapustnici, na velku noc k sunke, na svadbach k holubkom... proste na kazdu prilezitost...
Presne tak, je to náš tradičný koláč ku kapustnici. No my ho po vybratí z rúry ešte potierame sladkou cukrovou vodou, dostane krásny lesk. Inak ta musím pochváliť, vyzerá veľmi pekne, zvládla si to na 1* 👍
Ja dávam do cesta aj troška vanilky, získa krásnu vôňu 😉
My ho tiež pečieme v okrúhlej forme, je uzasny
@deti95060810 paska je okruhly biely koláč s hrozienkami, ktorý sa pečie na veľkú noc k šunke, klobase, hrudke (syr varený z vajec a mlieka), vajičkam, syru, cvikle a chrenu. Zemplinsky koláč je podlhovasty biely koláč bez hrozienok, u nás na Zemplíne sa pečie na vianoce namiesto vianočky, jedáva sa s kapustnicu, pečie aj na svadby ku holubkom (plnený kapustny list).

aj jeden spôsob je ok aj druhý...nemáš čo pokaziť...
ps. koláč je plnený akou plnkou?