icon

Ako správne zabiť capka na mäso?

avantime
21. máj 2025

Chcem kúpiť malého capka na spásanie, ale neviem kedy je čas zabiť ho, aby mäso nesmrdelo. Dávnejšie som čítal, že smrad ide od semenníkov a vekom sa zväčšuje. Zvykne sa dávať gumička na guľky ktorá ich sťahuje a potom odpadnú a vraj potom menej smrdí. Nemáte skúsenosť funguje to?

Ako správne zabiť capka na mäso?
Strana
z2
rejka7
21. máj 2025

@avantime treba sa poradiť
1. Na družstve
2. Na farme
3. U veterinára

zobaka
21. máj 2025

chudak capko, prajem mu nech utecie

kratucka
21. máj 2025

@avantime dobre tak teraz tu cakam greenpeace komentare 😀 ale capka ani kozu som teda este nejedla.

zrncita
21. máj 2025

ja si neviem ani predstavit, ako to moze chutit. nesmrdi to maso? mne napriklad absolutne ani kralik nechuti.

avantime
autor
21. máj 2025
@zobaka

chudak capko, prajem mu nech utecie

@zobaka Ešte som ho nekúpil najprv sa radím, ale za 25€ treba vyskúšať.

avantime
autor
21. máj 2025
@zrncita

ja si neviem ani predstavit, ako to moze chutit. nesmrdi to maso? mne napriklad absolutne ani kralik nechuti.

@zrncita Je to vec zvyku. Ja som mal králika od mala min. 2X mesačne, ale kozľa ani ovcu nikdy. Je to v hlave. Napríklad na prázdinách u babky som, ako 10 ročný mal pečeného holuba prvý a posledná krát v živote. Bol chutný, ale teraz si neviem predtaviť jesť ho, ale hlavne zabiť ošklbať a pripraviť. A pritom je to zdravšie, ako kuča chované na hormonoch a ATB vo veľkochove.

kratucka
21. máj 2025
@avantime

@zobaka Ešte som ho nekúpil najprv sa radím, ale za 25€ treba vyskúšať.

@avantime treba vyskusat akoze co? chut capieho masa? 😀

zalka
21. máj 2025

@avantime na veterine ho vykastruju, mäso by potom nemalo smrdiet. Ved aj prasatá sa vymyskuju aby mäso ne smrdelo. Ak vajcia ostanú tak aj prasatu mäso smrdi.

larinka552
21. máj 2025

Prepana to je aka hlupost?!! Ziadne gumicky na gulky mu nedavaj 🤦🏻‍♂️ Sposobil by si mu tym len bolesti a zdravotny problem 😒 Jasne ze mu semenniky neodpadnu 🙈 Ty keby si si zgumickoval vajcia, odpadli by ti?
O tom kedy ho zabit sa porad s veterinarmi. Alevo si hod do googlu chovatelska poradna a tam napis.
Aj ked pre toho capka by bolo najlepsie kevy utiekol, uz teraz ho lutujem.

avantime
autor
21. máj 2025
@zrncita

@zrncita Práveže smrdí a dávnejšie som našiel článok na nete v akom veku ešte nesmrdí. Teraz čítam, že záleží aj od druhu a treba mu strihať bradu, lebo si ju ocikáva. Tuším do pol roka je to OK. Teda, ak kúpim 2 mečného bude mi spásať záhradu od júna do septembra a potom na gril. Vraj jednému je smutno, lebo je stádové zviera tak aspoň dvoch treba.

avantime
autor
21. máj 2025
@kratucka

@avantime treba vyskusat akoze co? chut capieho masa? 😀

@kratucka No áno. Sú štáty kde je ovca a koza mäso číslo jedna v jedálničku. Nečudujte sa. Skôr čudné je, že ľudia aj na dedinách si kupujú supermarketové mäso. Zviera bolo ktovie čím krmené, nevedno, ako zabité, skladované a prevezené cez celý svet na SK. Napríklad v Tescu som videl ovčie mäsom MADE IN Nový Zéland. Pred týždňom som kúpil brav.pliecko v BILLE a doma už smrdelo. Tak to chcem súsiť takto....

avantime
autor
21. máj 2025
@larinka552

Prepana to je aka hlupost?!! Ziadne gumicky na gulky mu nedavaj 🤦🏻‍♂️ Sposobil by si mu tym len bolesti a zdravotny problem 😒 Jasne ze mu semenniky neodpadnu 🙈 Ty keby si si zgumickoval vajcia, odpadli by ti?
O tom kedy ho zabit sa porad s veterinarmi. Alevo si hod do googlu chovatelska poradna a tam napis.

@larinka552 Práve že, ak dostane gumičku necíti to a guľky časom odpadnú. Neporovnávajme človeka a zviera. Ak by utiekol, čo si pomôže? Spapá ho niekto, alebo chytí nejakú chorobu a uhynie, prípadne by sa túlal a vbehol niekomu pod auto. Je to domáce zviera a je určený na konzum.

zalka
21. máj 2025
@larinka552

larinka552
21. máj 2025

Neviem odkial mas taketo praktiky gumickovania guliek. Ale od veterinara to asi nebude. Daj ho radsej vykastrovat ako ti tu jedna radila a budes mat istotu, ze maso smrdiet nebude

avantime
autor
21. máj 2025
@zalka

@avantime na veterine ho vykastruju, mäso by potom nemalo smrdiet. Ved aj prasatá sa vymyskuju aby mäso ne smrdelo. Ak vajcia ostanú tak aj prasatu mäso smrdi.

@zalka Viem, že prasatá sa kastrujú proti smradu, ale chovajú sa do dospelosti, ale capko, ak nie je na chov, ako oplodňovák sa chová krátko. Teda, ak sa prasiatko nechová na pečenie.

larinka552
21. máj 2025

@zalka 🫣🤐🤦🏻‍♂️

avantime
autor
21. máj 2025

@zalka Tak pre dvoch capkov nebudem gumičky kupovať, ak sa nedajú zohnať v 2ks niekde a asi nedajú. Risknem to a zabijem v 7 mesiaci na jeseň a uvidím, či to bude OK.

no_predsa_ja
21. máj 2025

Nechceš radšej miniovečky? My máme tretí rok queesantky, stíhajú spásať záhradu za chalupou a občas ich prevezieme aj do sadu. Sú bezproblémové, kamarátske, deti sa s nimi hrajú, aj malé susedy ich kŕmia z ruky. Zimovali bez problémov, oštara je akurát strihanie paznechtov. Kozu by som nechcela, starký kedysi mal, likvidovala mladé výhonky stromov, vinič, niektoré kvety, ríbezle, mal ju len pre zlosť.

zalka
21. máj 2025
@avantime

@zalka Tak pre dvoch capkov nebudem gumičky kupovať, ak sa nedajú zohnať v 2ks niekde a asi nedajú. Risknem to a zabijem v 7 mesiaci na jeseň a uvidím, či to bude OK.

@avantime možno to spraví chovateľ pred predajom alebo na veterine ti predaju 2 gumicky

avantime
autor
21. máj 2025
@larinka552

Neviem odkial mas taketo praktiky gumickovania guliek. Ale od veterinara to asi nebude. Daj ho radsej vykastrovat ako ti tu jedna radila a budes mat istotu, ze maso smrdiet nebude

@larinka552 Nebudem platiť kastrovanie capka za 25€, lebo dá mi pár kíl mäsa. Picnem ho po pol roku a uvidím, či to nie je neskoro.

avantime
autor
21. máj 2025
@zalka

@avantime možno to spraví chovateľ pred predajom alebo na veterine ti predaju 2 gumicky

@zalka Predajú 2 gumičky to vieš isto, že ich predávajú aj na ks?

zalka
21. máj 2025
@larinka552

@larinka552 prečo myslíš ze sa to nerobí? Farmári bežné podľa toho čo som čítala pri gumička h.

lili2015
Autor odpoveď zmazal
zalka
21. máj 2025
@avantime

@avantime ja neviem a tiež neviem ci 2m kozla ma zostupene semenniky, lebo to sa ma hneď po zostupeni gumickovat

zalka
21. máj 2025
@avantime

avantime
autor
21. máj 2025
@no_predsa_ja

Nechceš radšej miniovečky? My máme tretí rok queesantky, stíhajú spásať záhradu za chalupou a občas ich prevezieme aj do sadu. Sú bezproblémové, kamarátske, deti sa s nimi hrajú, aj malé susedy ich kŕmia z ruky. Zimovali bez problémov, oštara je akurát strihanie paznechtov. Kozu by som nechcela, starký kedysi mal, likvidovala mladé výhonky stromov, vinič, niektoré kvety, ríbezle, mal ju len pre zlosť.

@no_predsa_ja Pozeral som aj tie, ale nemám ich na zimu kde ustajniť a ani im nechcem kupovať seno a soľnú kocku. A po čase zostarnú a po úhyne im treba kopať hrob a nie sú užitočné na mäso. Ešte ma zaujalo prasiatko KUNE KUNE pastevné, ale na východe ho na blízku nikto nepredáva. Vraj neryje, ako vietnamské a je aj kľudnejšie. Je však aj drahšie oproti capkovi. Ešte rozmýšľam o kamerunskej ovci/koze, ale tieť by bolo škoda neprezimovať ju a zjesť po pol roku.

7miriam77
21. máj 2025

Chudatko 😭😭😭, vyzerá ako plyšová hračka, ja by som ho mala na mojkanie. Mäso nejem už 20 rokov, 🙏 našťastie. A zdravá som

nevenka
21. máj 2025
@zrncita

@zrncita dobre to chuti, len capko musi byt mlady, aj koza, jedla som aj staru kozu, no to bolo tvrde, suche maso. Ked sa dobre odblani maso z tych puzdier, je to vynikajuce. Podobne ako jahnacina.

no_predsa_ja
21. máj 2025

Keď chceš mäso, neskúsiš radšej chovať 3 - 4 morky?

larinka552
21. máj 2025
@zalka

@larinka552 prečo myslíš ze sa to nerobí? Farmári bežné podľa toho čo som čítala pri gumička h.

Rob ako myslis.. hadam bude mat sice kratky ale aspon trosicku pekny zivot ten capko 😔
@zalka pride mi to krute, bolestive a nie moc zdravy sposob pre to zviera. A to ze nieco farmari robia nemusi znamenat, ze sa to tak aj ma robit, nie vzdy je to spravne, aj ked je to zauzivane roky. Ale whatever, je to len moj nazor, nikoho neovplyvnim..

Strana
z2