icon

Ako urobím dobrú zápražku?

avatar
roni200
14. okt 2020

Ahojte dámy.Ja už sa cítim ako úplný debil.Ani za svet sa neviem naučiť urobiť dobrú zápražku do omáčok.Buď je zápražka riedka alebo hustá ako kaša.Viete mi poradiť nejaký presný postup,poprípade v akom pomere dávate olej,múku a vodu?Za odpovede ďakujem.

Strana
z2
avatar
suzie26
14. okt 2020

Ja múku nedávam .. postrúham zemiak. Vždy popražím cibuľku na oleji hneď na začiatku varenia (nechutí mi jedlo po pridaní zápražky) .. či polievka či omáčka vždy na začiatku. A na konci zemiak

avatar
roni200
autor
14. okt 2020

@suzie26 Ja som robila špenátovú omáčku a tam sa mi tá cibuľa moc nehodí.

avatar
suzie26
14. okt 2020

@roni200 čo sa týka omáčok a polievok dávam všade cibuľu 🤷

avatar
roni200
autor
14. okt 2020

@suzie26 Aha.Snáď sa ešte nejaká kočka ozve,čo robí s múkou,lebo už som sama na seba za to nahnevaná.

avatar
fokuska
14. okt 2020

@roni200 Ja pouzivam zaprazku taku klasicku s mukou len vynimocne do niektorych jedal.

Nerobim s olejom ale s maslom - rozpustim maslo, poprasim mukou a miesam - musi sa mi urobit taka husta kasa - muku davam postupne, ak je velmi riedka, tak este trosku prisypem. Chvilku to velmi rychlo oprazim a zalejem mliekom - s metlickou rozslaham aby neboli hrudky. V podstate to je besamel, nie zaprazka :D Potom pokracujem vo vareni - napr. ak to ma byt koprova omacka, tak mlieko dam tolko aby malo akuratnu hustotu, pridam smotanu, cukor, citron a kopor.

Ak potrebujem do polievky tak si v mlieku romiesam muku a tak vlejem do polievky, ktora vrie a miesam.

Viem, ze svokra zvykne robit tak, ze "uvari" zaprazku osobitne a potom to vleje do polievky/privarku.

Ja varim skoro vsetko tak, ze tomu dodaju hustotu samotne suroviny, napr spenatovy privarok mi zahusti samotny spenat a trosku zemiakov - spolu rozmixujem, pridam smotanu a je to. Nerobim to tak, ze spenat + plno vody a cele sa to leje ako polievka a potom do toho treba zahustovanie.

avatar
roni200
autor
14. okt 2020

@fokuska U mňa je asi najväčším problém odhadnúť správnu konzistenciu.Svokra a tuším aj mamka dávajú ešte aj vodu.Ja keď ju tam dám,tak mám zo zápražky hmotu,ktorá sa nedá ani rozmiešať😭

avatar
marianeta
14. okt 2020

@roni200 ja robím zápražku len do polievok..Do omáčok ,alebo prívarkov zatrepku. Mliečne prívarky robím ako bešamel.. Tu zápražku ti presný pomer nepoviem ,lebo ja už od oka..V podstate musíš mať pomer oleja a múky taký aby to nebola hruda a ani príliš riedke.. skôr taká redšia kaša by som povedala a potom zalejem vodou a šľahám metličkou aby nezostali hrudky.. Vylejes do polievky a prevaris.. Čo sa týka napr.spenatoveho privarku tak to zmiešame v miske polohrubú múku a vodu a tak vlejem a varím kým začne hustnúť.. hustota zápražku závisí od toho koľko vody dáš..A nesmieš horúcu zápražku zalievať horúcou vodou ale studenou

avatar
nelca84
14. okt 2020

@roni200 ja zas robím na masti, príde mi to chutnejšie. Vždy robím od oka, podľa toho, koľko mám polievky, prívarku, proste toho, do čoho robím zápražku. Skús pridávať múku postupne, vždy zamiešaj, až keď je stále riedka pridaj dalšiu múku, neviem ako inak ti pradiť

avatar
moninah
14. okt 2020

@roni200 mna ucili, ze lyzica masti, lyzica muky. A zaliat studenou vodou. Ale ja to nepouzivam, no toto je taky babickovsky recept.

avatar
makova333
14. okt 2020

@roni200 zaprazku nerobim, nie je zdrava a rovnako posluzi aj zatrepka. Ale ked som robila, tak takto: do kastrolika trosku oleja zohriat, potom pomaly prisypam muku a stale miesam (ak je polievka taka, ze sa tam hodi mleta paprika v tomto case ju pridam). Ked sa hmota zacina odliepat od kastrolika, pomaly prilievaj vodu a stale miesaj. Nechaj trosku povarit za staleho miesanie (minutku) a vypni. Vlej do polievky. K pomeru: cca lyzicka oleja, 1,5 lyzice muky a cca deci vody.

avatar
roni200
autor
14. okt 2020

Skúsim teda múku postupne pridávať a aj vodu,snáď sa raz podarí.Ďakujem za všetky rady.

avatar
limetka69
14. okt 2020

@roni200 z duse mi pises, po par hroznych pokusoch recepty so zaprazkou statocne ignorujem :D

avatar
aikyna
14. okt 2020

@roni200 opraz osobitne len olej/maslo s mukou, nepridavaj vodu, a takuto zaprazku pridaj do vriavej omacky/polievky, a miesaj 🙂 mne sa to podari len takto

avatar
roni200
autor
14. okt 2020

@limetka69 To je také potešujúce,že aj niekto iný sa v tomto nevyzná😘

avatar
limetka69
14. okt 2020

@roni200 ano, tiez som si to pomyslela, mne sa dokonca parkrat nezgcla na beton a vyzerala uzasne, no len co som ju vliala do polievku, plavali v nej halusky, a aj ked som to robila tak, ze som vodu naliala do hrnca na zaprazku, parkrat som sa vynasla tak, ze som dala zatrepku a potom cvrkla olej :D ale ako som pisala, radsej sa akymto jedlam vyhybam, a ako tu bolo spomenute aj tak nie je zdrava :D

avatar
oli18
14. okt 2020

Ja zapražkou zahusťujem len polievky. Omáčky zahusťujem múkou rozhabarkovanou buď vo vode, alebo v mlieku. Podľa toho, čo varím. Ak je to niečo na smotane, tak v mlieku a smotane. Nedá sa presne vystihnúť ani múky, ani oleja, ani masla. Ja z masla zapražku nerobím, pretože múka sa má v masti /oleji/ trocha opražiť do ružova a dovtedy by maslo mohlo zhorieť. Robím na oleji. Zvyčajne sa polievka veľmi hustá nerobí, takže oleja neveľa, trocha múky, keď múka zmení farbu, zaliať vodou do zavretia tej kaše. Nemala by byť veľmi hustá, aby sa dala vyliať do polievky. Ak chceš polievku desiatovú, sýtu, veľmi hustú, tak všetkého viac. Podľa toho, pre koľko ľudí varíš omáčku, toľko zatrepky pripravíš. Ak je omáčka po zovretí hustá, pridáš do nej vody /mlieka/ a znuva necháš zovrieť. Ak je riedka, dáš do malého množstva vody znovu múku a vleješ do omáčky, necháš zovrieť. Myslím, že nik tieto veci nevie urobiť presne.

avatar
oli18
14. okt 2020

@aikyna veď sa ti urobia hrčky.

avatar
simca06022011
14. okt 2020

No robi sa to takto: oleja/maslo, lyzicu muky.. nemiesat chvilu, nechat kym sa muka nacucne, zacne sycat a doliat vodu, najlepsie horucu z kanvice a metlickou to prehrabem. Urobi sa z toho guca, ked tam das malo vody. Treba pridat a miesat dalej... ono sa to rozvari. Ale takato zaprazka sa podla mna do spenatu vobec nedava. takto sa robia ine omacky, potom sa do tejto masy veci pridavaju a nie naopak. Zbytocnost. Ak mas iba spenatovu omacku a je riedka, tak ju tou mukou jemne popras a vmiesaj to do nej... Ale to skor na zaciatku varenia urob to, ze orpazis cibulu, das trochu muky, vody/ak treba, spenat a varis... a varis kym zhustne ;)
Inak zaprazka taka rychlo do polievky je postup rovnaky ale BEZ VODY, ked supni na panvicu naberacku z polievky/omacky, rozmiesaj a vylej do hrnca s polievkou/omackou... a miesaj...
Skus si pozriet video napr na besamelovu omacku, tam sa taka halda muky vari ;) zaprazka sa robi v mensom

avatar
aikyna
14. okt 2020

@oli18 no neviem akým zázrakom ale žiadne hrcky sa mi nerobia 🙂

avatar
fokuska
14. okt 2020

@marianeta
@makova333
Prvykrat pocujem ze zaprazka a zatrepka je nieco ine :D zatrepka sa pred pridanim neprazi, tam je rozdiel?

avatar
limetka69
14. okt 2020

@aikyna vobec sa ti necudujem, lebo ja som to robila stale rovnako a stale tam bol iny vysledok. Je to proste nevyspytatelna hmota. 😂 😂 😂

avatar
makova333
14. okt 2020

@fokuska zatrepka je len muka a voda zatrepes a lejes do polievky a zasmazka zasmazis na oleji 🙂

avatar
limetka69
14. okt 2020

@fokuska zatrepka sa trepe v sejkri (u nas) a zaprazka sa prazi na masti

avatar
makova333
14. okt 2020

@limetka69 naco preboha sejker, staci metlicka

avatar
marianeta
14. okt 2020

@fokuska áno tá zatrepka.sa.neprazi.. Len zmiešaná polohrubú múku a.vodu a vlejes do privarku..Ja tak napr.spenat zahustujem, alebo kelovy prívarok atď. A ak robíš mliečny a nechceš robiť bešamel tak miesto vody dáš mlieko a trochu smotany..

avatar
limetka69
14. okt 2020

@makova333 proste ho mam a vyuzivam ho na to, zatrepem a je to. Podstatu som vysvtelila. Este som aj do zatvorky dala u nas, ze to nie je bezne 🙂

avatar
marianeta
14. okt 2020

@limetka69 môj muž sa už x krát pokúšal o zasmazku a ja som sa na to nikdy nemohla pozerať čo mu z toho vzniklo,ale nekritizovala som ho..bola so rada ,že varí..😀

avatar
fokuska
14. okt 2020

@makova333
@limetka69
@marianeta
Hej, uz to dava zmysel :D u nas sa hocico co zahusti (ci uz len muka s mliekom, muka s vodou, alebo poprazena muka na masti, alebo masle a zaliata vodou alebo mliekom, proste kazda verzia :D ) sa volala zaprazka a u niekoho som pocula, ze to vola vsetko zatrepka. A neuvedomila som si ze vlastne v nazve je to uz rozlisene a ze to nie je to iste :D

avatar
nakupiky
14. okt 2020

Ahoj, zeleninové polievky robím vždy na masle - trochu masla rozpustím, lyžička čajová kopcová múky, popražím na úplne stíšenom plyne (pridám aj papriku ak tam ide), zalejem STUDENOU vodou - aby sa nerobili hrčky, rozmiešam a ďalej varím - voda, zemiak/zelenina, halušky. Prípadne robím na oleji - olej, múka, popražiť. To je vždy pre mňa začiatok varenia jedla, kde ide zápražka. Nechápem načo mám potom ku koncu špiniť ďalší hrniec, urobiť zápražku zvlásť a vlievať ju niekam 🙂

avatar
roni200
autor
14. okt 2020

@nakupiky Moju mamku a svokru som vacsinou videla robit zaprazku az na koniec.Iba napr.pri vajickovej polievke a rajcinovej hned na zaciatku.

Strana
z2