Ako urobím dobrú zápražku?
Ahojte dámy.Ja už sa cítim ako úplný debil.Ani za svet sa neviem naučiť urobiť dobrú zápražku do omáčok.Buď je zápražka riedka alebo hustá ako kaša.Viete mi poradiť nejaký presný postup,poprípade v akom pomere dávate olej,múku a vodu?Za odpovede ďakujem.
@roni200 Ja pouzivam zaprazku taku klasicku s mukou len vynimocne do niektorych jedal.
Nerobim s olejom ale s maslom - rozpustim maslo, poprasim mukou a miesam - musi sa mi urobit taka husta kasa - muku davam postupne, ak je velmi riedka, tak este trosku prisypem. Chvilku to velmi rychlo oprazim a zalejem mliekom - s metlickou rozslaham aby neboli hrudky. V podstate to je besamel, nie zaprazka :D Potom pokracujem vo vareni - napr. ak to ma byt koprova omacka, tak mlieko dam tolko aby malo akuratnu hustotu, pridam smotanu, cukor, citron a kopor.
Ak potrebujem do polievky tak si v mlieku romiesam muku a tak vlejem do polievky, ktora vrie a miesam.
Viem, ze svokra zvykne robit tak, ze "uvari" zaprazku osobitne a potom to vleje do polievky/privarku.
Ja varim skoro vsetko tak, ze tomu dodaju hustotu samotne suroviny, napr spenatovy privarok mi zahusti samotny spenat a trosku zemiakov - spolu rozmixujem, pridam smotanu a je to. Nerobim to tak, ze spenat + plno vody a cele sa to leje ako polievka a potom do toho treba zahustovanie.
@roni200 ja robím zápražku len do polievok..Do omáčok ,alebo prívarkov zatrepku. Mliečne prívarky robím ako bešamel.. Tu zápražku ti presný pomer nepoviem ,lebo ja už od oka..V podstate musíš mať pomer oleja a múky taký aby to nebola hruda a ani príliš riedke.. skôr taká redšia kaša by som povedala a potom zalejem vodou a šľahám metličkou aby nezostali hrudky.. Vylejes do polievky a prevaris.. Čo sa týka napr.spenatoveho privarku tak to zmiešame v miske polohrubú múku a vodu a tak vlejem a varím kým začne hustnúť.. hustota zápražku závisí od toho koľko vody dáš..A nesmieš horúcu zápražku zalievať horúcou vodou ale studenou
@roni200 zaprazku nerobim, nie je zdrava a rovnako posluzi aj zatrepka. Ale ked som robila, tak takto: do kastrolika trosku oleja zohriat, potom pomaly prisypam muku a stale miesam (ak je polievka taka, ze sa tam hodi mleta paprika v tomto case ju pridam). Ked sa hmota zacina odliepat od kastrolika, pomaly prilievaj vodu a stale miesaj. Nechaj trosku povarit za staleho miesanie (minutku) a vypni. Vlej do polievky. K pomeru: cca lyzicka oleja, 1,5 lyzice muky a cca deci vody.
Skúsim teda múku postupne pridávať a aj vodu,snáď sa raz podarí.Ďakujem za všetky rady.
@roni200 ano, tiez som si to pomyslela, mne sa dokonca parkrat nezgcla na beton a vyzerala uzasne, no len co som ju vliala do polievku, plavali v nej halusky, a aj ked som to robila tak, ze som vodu naliala do hrnca na zaprazku, parkrat som sa vynasla tak, ze som dala zatrepku a potom cvrkla olej :D ale ako som pisala, radsej sa akymto jedlam vyhybam, a ako tu bolo spomenute aj tak nie je zdrava :D
Ja zapražkou zahusťujem len polievky. Omáčky zahusťujem múkou rozhabarkovanou buď vo vode, alebo v mlieku. Podľa toho, čo varím. Ak je to niečo na smotane, tak v mlieku a smotane. Nedá sa presne vystihnúť ani múky, ani oleja, ani masla. Ja z masla zapražku nerobím, pretože múka sa má v masti /oleji/ trocha opražiť do ružova a dovtedy by maslo mohlo zhorieť. Robím na oleji. Zvyčajne sa polievka veľmi hustá nerobí, takže oleja neveľa, trocha múky, keď múka zmení farbu, zaliať vodou do zavretia tej kaše. Nemala by byť veľmi hustá, aby sa dala vyliať do polievky. Ak chceš polievku desiatovú, sýtu, veľmi hustú, tak všetkého viac. Podľa toho, pre koľko ľudí varíš omáčku, toľko zatrepky pripravíš. Ak je omáčka po zovretí hustá, pridáš do nej vody /mlieka/ a znuva necháš zovrieť. Ak je riedka, dáš do malého množstva vody znovu múku a vleješ do omáčky, necháš zovrieť. Myslím, že nik tieto veci nevie urobiť presne.
No robi sa to takto: oleja/maslo, lyzicu muky.. nemiesat chvilu, nechat kym sa muka nacucne, zacne sycat a doliat vodu, najlepsie horucu z kanvice a metlickou to prehrabem. Urobi sa z toho guca, ked tam das malo vody. Treba pridat a miesat dalej... ono sa to rozvari. Ale takato zaprazka sa podla mna do spenatu vobec nedava. takto sa robia ine omacky, potom sa do tejto masy veci pridavaju a nie naopak. Zbytocnost. Ak mas iba spenatovu omacku a je riedka, tak ju tou mukou jemne popras a vmiesaj to do nej... Ale to skor na zaciatku varenia urob to, ze orpazis cibulu, das trochu muky, vody/ak treba, spenat a varis... a varis kym zhustne ;)
Inak zaprazka taka rychlo do polievky je postup rovnaky ale BEZ VODY, ked supni na panvicu naberacku z polievky/omacky, rozmiesaj a vylej do hrnca s polievkou/omackou... a miesaj...
Skus si pozriet video napr na besamelovu omacku, tam sa taka halda muky vari ;) zaprazka sa robi v mensom
@makova333
@limetka69
@marianeta
Hej, uz to dava zmysel :D u nas sa hocico co zahusti (ci uz len muka s mliekom, muka s vodou, alebo poprazena muka na masti, alebo masle a zaliata vodou alebo mliekom, proste kazda verzia :D ) sa volala zaprazka a u niekoho som pocula, ze to vola vsetko zatrepka. A neuvedomila som si ze vlastne v nazve je to uz rozlisene a ze to nie je to iste :D
Ahoj, zeleninové polievky robím vždy na masle - trochu masla rozpustím, lyžička čajová kopcová múky, popražím na úplne stíšenom plyne (pridám aj papriku ak tam ide), zalejem STUDENOU vodou - aby sa nerobili hrčky, rozmiešam a ďalej varím - voda, zemiak/zelenina, halušky. Prípadne robím na oleji - olej, múka, popražiť. To je vždy pre mňa začiatok varenia jedla, kde ide zápražka. Nechápem načo mám potom ku koncu špiniť ďalší hrniec, urobiť zápražku zvlásť a vlievať ju niekam 🙂

Ja múku nedávam .. postrúham zemiak. Vždy popražím cibuľku na oleji hneď na začiatku varenia (nechutí mi jedlo po pridaní zápražky) .. či polievka či omáčka vždy na začiatku. A na konci zemiak