icon

Ako urobím dobrú zápražku?

roni200
14. okt 2020

Ahojte dámy.Ja už sa cítim ako úplný debil.Ani za svet sa neviem naučiť urobiť dobrú zápražku do omáčok.Buď je zápražka riedka alebo hustá ako kaša.Viete mi poradiť nejaký presný postup,poprípade v akom pomere dávate olej,múku a vodu?Za odpovede ďakujem.

Strana
z2
petruska19
14. okt 2020

@roni200 keby som ti napísala svoje príbehy so zápražku, tak sa rehoces ešte aj v piatok.😂 robím od oka. Olej, múka. Miešam podľa potreby, či chcem tmavú, alebo svetlu
Zápražku zalejem trochou vody a nechám povariť. Až potom keď je bez "hrčiek" ju vlejem do polievky

marianeta
14. okt 2020

@nakupiky no ja to tak robím preto ,lebo ak ju urobím na začiatku tak až potom sa vkladá napr.zelenina ,zemiaky atď.a kým to zmäkne treba to viac miešať inak ešte kým začne úplne polievka vrieť ,tak sa to prichytáva na spodok hrnca. Včera som takto robila Frankfurtsku a kým som čistila zemiaky tak sa mi to prichytilo.
@roni200 paradajkovú nezaprazam.. Dám do nej za hrsť ryže a zahustí sa sama tym škrobom ktorý ryža pustí..

marianeta
14. okt 2020

@petruska19 veru zápražka je veda😀

petruska19
14. okt 2020

@marianeta 😂😂😂 mama sa vždy smeje na mne a mojich pokusoch😂 a potom som zistila,že aké je to ľahké 😂 po x rokoch😂😂😂 ale ja väčšinou robím polievky bez zápražky.

mirage
14. okt 2020

baby a do akych polievok davate zaprazku z muky? Co tu citam... ja vacsinou rozmixujem trochu obsahu polievky.. do rajcinovej ani muku, ani zaprazku - iba mozzarellu. Do fazulovej ci sosovicovej tiez nie, minestrone tiez nie. Cesnakova - rozmixujem zemiaky z polievky. Melencova, hribova.. tak isto.

marianeta
14. okt 2020

@petruska19 neviem či to dostať ešte kúpiť ,ale bola aj hotová v krabici.. To je taká záchrana pre tie čo nemajú na to nervy..

marianeta
14. okt 2020

@mirage tak zeleninovú robím aj bez aj s,hacaprcku vždy zasmazam, aj mliečne na kyslo ale tam dávam mlieko nie vodu, včera som tu Frankfurtsku robila, karfiolovu zasmazam , aj strukovinove .Nezasmazam krémové polievky to tiež rozmixujeme celý obsah..

mirage
14. okt 2020

@marianeta a naco? ked to je zdravsie, ked len rozmixujem tu polievku, trocha.. u nas v robote skoro nikdy nejem polievku, vsade pchaju zasmazku.. a pritom sa to da zdravsie a rovnko chutne..

veronikaros
14. okt 2020

@roni200 ja si dám olej občas masť to je jedno pridám muku aby vznikla taká hustá kasa ako napr krpupicovu kasu keď robím a miesam kým nezačne voňať potom keď sa hodí pridám ml.červenu papriku rozmiesam a zalejem vodou. Keď vznikne moc hustá kaša pridam ešte vodu a ide to krásne rozmiesat. Skusaj raz odhadnes aj ty ten pomer a potom to pôjde už stále🙂 drzim palce

petruska19
14. okt 2020

@marianeta veď pri mojich prvých neúspešných pokusoch som kupovala Jíška tmavá, jíška světlá. Ale...istú dobu to nemali a tak som sa naučila ináč zahustovat😂😂😂

cacianka
14. okt 2020

Ja vobec nerobim zasmazky. Načo. Je to zbytočne masti a muky.ked chcem chuť osmazim cibulu a cast zeleniny nastruham na drobno a osmazim tiez.potom pridavam zeleninu a vnaťky. Radsej dam viac zeleniny ako stipku muky. Alebo časť povarenej zeleniny rozpučím/mixnem.nastruham zemiak.ak robim pol.so zemiakmi tak 1/3 nakrajam na drobno a kym sa ostatne vari tak sa rozvaria.
Do mliečnych polievok a omáčok robim zatrepku z kyslej smotany, maizeny a mlieka.smotana ochuti a nedavam ocot/citron, iba malokedy

marianeta
14. okt 2020

@mirage tak každý to rád inak..A ja nerobím polievku každý deň.. ale beriem ..dnes je múka a cukor biela smrť pre pol Slovenska

mirage
14. okt 2020

@marianeta vsetko s mierou.. ja len za mucnych a masovych jedal je vela v podobe hlavneho jedla.. polievky u nas idu denne, milujem ich. Dnes husta zeleninova,aj hokkaido, aj ruzickovy kel, tekvicovy olej.. taka husta, ze v nej stoji lyzica. naco este muku..

marianeta
14. okt 2020

@cacianka no škrob do polievky..skúšala som a aj keď sa.mi zdala celkom riedka po dovarení,tak na druhý deň bola ako puding.. A to už nieje pre mňa polievka..

cacianka
14. okt 2020

@marianeta na cca 4-6porcii davam napr. 1 kyslu smotanu a max cca 2 cajove lyžičky maizeny.
Mlieko podla potreby a pomaly povarim. Niekedy ak je na 2.den trochu hustejsia, staci 1dcl mlieka.ak dam zemiaky par kuskov rozpucim a maizeny este menej.a vobec nie je husta ako puding.

marianeta
14. okt 2020

@cacianka ja som vyučena kuchárka ,takže nás učili ten štandard v slovenských vyvarovniach, a zasmazene polievky sú súčasťou, ale nebránim sa.ani dnešným trendom vo varení.. Ale musím povedať ,že pár krát som si objednala jedlo z donášky do práce a tie polievky sa jesť nedali..Tam to s.mukou ozaj preháňali a bolo ju cítiť veľmi..

tramtada31
14. okt 2020

A solamyl? Včera som ho vyskúšala dat do soté a manzel ho chvalil asi 5 minut, že úplne super konzistencia, že nech si to presne takto zapamatam, že si to takto prosí aj nabuduce😀

ivana11155
14. okt 2020

@aikyna robím takisto ako ty a ani mne sa nerobia hrcky 😊

roni200
autor
14. okt 2020

Ty kokso,tolko rad a prispevkov,nepocitala som s tolkou odozvou.

marianeta
14. okt 2020

@roni200 vidíš..Aj o zasmazke sa dá písať na niekoľko strán 😀. Verím,že raz sa ti podarí. A ak nie ide to aj bez..

dazdovka
14. okt 2020

Užitočná diskusia aj pre mňa, minulý týždeň som chcela robiť zahoracku fazulacku, tak som dumala ako to spraviť aby bola konzistencia a produkt tak akurát, lebo ja to fakt do ničoho nedavam, ale keď v recepte písali... Díky dievčatá za plodnu diskusiu a skvelé tipy <3

123369
14. okt 2020

@roni200 polievka: mierne kopcová lyžica hl.muky,a po troške prilievam olej,aby vznikla kaša, keď sa mi podarí dať ho moc pridám ešte trošku múky.Dam na sporák, chvíľu opražím,po opraženi pridám ešte červenú mletú papriku následne to všetko zalejem studenou vodou a miešam metličkou, vlejem do polievky.
Omáčka: Dám aj 2-3 kopcove lyžice hl. Múky a zasa prilievam olej aby vznikla kaša.Dam na sporák opražiť. Následne to odstavím a prilievam mlieko ( smotanu) pozor ten maglajz strašne zhustne,toho sa neboj,proste sa to tak zrazí , stále po troške prilievam mlieko a miesaj metličkou aby sa ti nespravili hrudky ,mlieka vlej koľko chces a vilej do omáčky,ak chcem omáčku ešte hustejšiu, tak už rýchlo zmiešam v miske len trocha múky s čistou vodou a pomaličky vlievam do omáčky na požadovanú hustotu.

andreatytler
15. okt 2020

@roni200 Normalne si ma potesila... som si myslela ze som jedina co to nevedela.
Njhorsie je ze ani kucharske knihy o tom nepisu.
Mne sa osvedcil taky pomer ze jedna lyzica masti/oleja/masla a jedna lyzica muky (mierne kopcovita) a jeden pohar studenej tekutiny (voda, mlieko). To maslo mam odskusane ze jeden platok (1mm siroky) je 1 lyzica.
Tuk s maslom prazim asi 2-5 minut (maslo kratsie, mast aj dlhsie). Ked prestane penit, pridam tekutinu za staleho miesania. Potom varit. Cim dlhsie sa vari, tym menej bude citit chut muky. Ja varim tak 10-15 min... je to otrava to miesat.
Z tohto vznikne husta omacka, ktoru pridam na konci do polievok (fazulova, hrstkova, kapustnica) alebo tuto omacku dochutim cesnakom, syrom, bylinkami (lazane, alfredo cestoviny, rozne masove alebo zeleninove plnky).

janetinka27
15. okt 2020

@roni200 mama vzdy najprv nasucho chvilu miesa muku v kastroliku, prida trochu mlieka,riadne rozmiesa a znova este postupne zriedi,prida maslo.
ja zaprazky/zatrepky nerobim,pridavam do jedla napriklad slahacku. zahustovanie mukou/zemiakom atd zvysuje glykemicky index jedla,s cim mame problem.

3petka
15. okt 2020

@roni200 mne sa tiež nikdy nedarilo urobiť. A keďže je mucna zaprazka “nezdravá” tak tiež používam zemiak na zahustenie.

cacianka
15. okt 2020

@marianeta ucili vas standard - vela muky lebo je lacna oproti masu a zelenine, polievka je "sýta" ma vyraznejsiu chuť a navari sa velaaaa. Zasyti ale tak prazdno. Ja som uplny laik, nemam šajnu o novych trendoch, teda iba trochu.tak varim podla chuti a aby mi nebolo ťažko.
V praci robia polievky ako ta ucili tak mam v miske 4 fazule (z toho 2 rozvarene) 2 kocky mrkvy a skoro huspeninu z muky.
Doma dam 20fazul a 10 mrkvy + inu zeleninu.
Obrazne.
Niekde v jedalnach uz varia lepsie.

cacianka
15. okt 2020

@roni200 spus traktat o zasmazke a zatrepke predaj a zarobis 😂

roni200
autor
15. okt 2020

@cacianka To by som pri pisani zasa dostala nervy sama na seba a zasa by boli nervy v kybli.

marianeta
15. okt 2020

@cacianka ja nedávam veľa múky do zasmaziekna 2l polievky dve oklepane PL) a ani v škole to tak nebolo..Aj tá zasmaska sa normovala podľa porcií polievky.. Áno ale máš pravdu ,dnes to tak robia preto, aby bola hustejšia na úkor zeleniny alebo toho ,čo má.polievka obsahovať a teda tu múku tam výrazne cítiť..V mnou doma uvarených necítim ,že tam ta múka je..

simca06022011
15. okt 2020

A inak zaprazku predavajua aj granulovanu :DDD v takej skatulke.. iba domiesate trochu... :D "Jiška" sa to vola asi.. kedysi som s tym zacinala :DDD aj tmava je aj svetla

Strana
z2